mladi ludia to dnes maju tazke. sice dostanu zadarmo vzdelanie, ale tam to konci. clovek dokonci skolu a ostanu mu akurat tak oci pre plac. je problem najst si pracu a ked sa aj nejaka najde, tak vacsinou na dohodu (z coho plynie mnoho rizik). dalsi probl
realne si predstavujem ze sa budem na strednej snazit aby som sa dostala na vysoku dakam do zahranicia (anglicko najlepsie), tam by som popritom nejak zacala robit a potom neviem...tazko nieco planovat takto konkretne lebo vzdy sa moze stat nieco a cele sa to moze zesrat ...ale tak teda po strednej by som urcite chcela ist dakam do zahranicia na skolu popritom si nejak zarabat. Tazko sa mi takto hovori kedze idem na umelecky smer a neviem ako sa uchytim
dokoncim mgr, spravim si doktorat, pocas ktoreho dostavas plat..z toho si budem odkladat stale nejake peniaze, plus cez leto praca v zahranici..po doktorate planujem nieco s jazykmi + pripadne ostat ucit na vyske ako odborny asistent a ked mi to pojde s vedeckou cinnostou, mozno aj nieco viac..toto je moja priblizna predstava o blizkej buducnosti
keď sa na to pozriem tak z druhej strany, tak v súčasnosti vzdelanie nieje zadarmo, to bolo asi tak za komunistov ...
ale k veci, na VŠ chcem nabrať aspoň nejaké základy nemčiny a keď skončím tak sa pokúsim ísť do rakúska ak sa nestane nejaký zázrak a mal by som tu nejakú vzchopnú (dobre som to napísal ???) prácu ... a samozrejme prvých pár rokov po VŠ budem musieť bývať s rodičmi, inak to nevidím, to už by sa musel stať mega zázrak vo forme lotta alebo čoho
planujem dokoncit skolu a odstahovat sa odtialto...robim vsetko co pre to treba...tazko pracujem,staram sa o vsetko co treba..no je toho vela...buducnost este neviem ako si mam predstavovat...neviem co bude v buducnosti...teraz je skor pre mna dolezita pritomnost...
nepredstavujem si velmi buducnost, iba mam vytycene nejake ciele typu dokoncim skolu a podobne, lebo zvysok bude aj tak iny, nez by som si predstavovala/planovala.
ale velmi sa nebojim, mam dvoch starsich surodencov (o 6 a 8 rokov), ktori nemali najmensi problem si najst pracu, jeden z nich ma vlastnu rodinu uz 3 roky, obaja idu stavat domy, tak ja neviem ... asi som prilis velky idealista, ze mi vsetky tieto reci o dnesnom svete nepridu az tak realne. kto si ako zariadi ...
na slovensku sa slusne zit neda, mladi pracu nedostanu, stat radsej predlzi vek odchodu do dochodku, aby starych uplne vyzmykal a skoro skapali aby ich nemusel zivit, co na tom, ze ich pracu mozu robit mladi, ale jednoducho statu sa to nehodi.
moje riesenie? kedysi som chcel ostat zit na slovensku, mame peknu krajinu, ale dostojne a slusne zalozit rodina sa tu jednoducho neda
ja už 3 roky čakám že vyhrám Lotto....ak sa to nestane do konca roka tak si skúsim podať aj tiket
Chce si dokončiť magistra na VŠ a popritom by som si rád hľadal nejakú prácu (aj keď len veľmi málo platenú) v obore pre prax ktorú teraz všade vyžadujú...a po škole začnem hladať prácu...
Ja beriem všetko tak ako príde a nerobím si vôbec plány aby som potom nebol sklamaný
spravim Ing, pokial si budem mysliet, ze na to mam (co pravdepodobne nemam) pojdem na doktorat, ak nie, budem pracovat, nejak sa uz snad uzivim s tym, co budem po vyske vediet
Depresívna téma. Som človek, ktorý považuje za zbytočné robiť veľké kroky a obetovať svoje úsilie a kopec času niečomu, čo aj tak vôbec nikdy nemusí prísť. Budúcnosť je vždy veľká neznáma, aj preto beriem veci, ktoré prídu, vzdorujem im, čelím a snažím sa, aby bola prítomná situácia pre mňa čo najlepšia. Treba brať, čo príde a obracať sa. Taký je život.
A súhlasím s @13 , ak je pár, ktorý zarába, tak po pár rokoch si môžu dovoliť aj malé bambino.
zober si len tie dristy čo každy polrok sa platilo, školné či čo to bolo, a za knížky po 10-20€ ani nevravím a ďalšie veci...... prihláška VŠ...30€ fasa
ale áno...skoro zadarmo.
keď štát konečne nezačne prispievat na mladých a pomáhať nám, tak to tu nemá veľkú budúcnosť,
ja sám o budúcnosti ako takej že o samote som veľmi nepremýšľal ešte, ale áno-spolieham sa dosť na pomoc od rodičov, ich rady a podobne. hold bez nich je to dosť ťažke.... nemá ti kto iný pomôcť dnes.
"keď štát konečne nezačne prispievat na mladých a pomáhať nám"
Vieš, koľko štát platí za jedného študenta na VŠ každý semester? Štúdium zadarmo je len mylnou utopistickou predstavou. A tých 30€, čo z toho Ty zaplatíš, je skutočne skoro nič, čiže áno, pre Teba to skoro zadarmo skutočne je.
Chápem, že mladí majú problém po skončení štúdia, ale čo sa týka poplatkov počas vzdelávania, na to by som radšej naozaj nepoukazoval.
Nemám žiadne sny, ani plány, ani nič. Proste len som. Všetko nechávam na náhodu a pôjdem tam kam ma vietor zaveje. Možno patrím k tej mase ľudí, ktorá robí nezaujímavú, nudnú prácu, vedie nudný život a nakoniec zomrie na nejakú pandémiu. Neočakávam veľa od svojho života, aspoň potom nebudem sklamaná.
neriesim buducnost, lebo v blizkej dobe sa to vsetko pekne poserie. Jem, pijem, veselim sa a milujem. To je vsetko, co by mi zivot ponukol keby sa narodim o niekolko tisicok rokov skor a preto mi to staci.
Reálne? Momentálne som tak na polke cesty k maturite. Na rok spravím certifikát z anglického jazyka, ďalší rok zmaturujem a idem študovať psychológiu do Anglicka. Tam sa minimálne naučím spoliehať sa sama na seba, samozrejme po finančnej stránke minimálne prvý rok budem potrebovať pomoc rodičov. Ono sa to jednoducho povie - zarábať popri výške, ale popri všetkom tom učení asi na prácu navyše ani nepomyslím. Keď sa podarí, spravím si doktorát a ďalej mám zatiaľ neznámo. Predpokladám, že na výške presnejšie zistím aké môžem mať uplatnenie. A ak sa nepodarí tak sa vrátim sem a budem hrávať hádzanú až kým mi kĺby neodídu. A žiť zo sociálnej podpory, prípadne: "Dáte si k tomu cheeseburgeru aj hranolky?"
ten jednorazovy poplato 30 euro za prihlasku je fakt smiesne v porovnani tej sume co stat dotuje kazdeho studenta po dobu 5 rokov. Knizky si mozes pozicat zo skolskej kniznice, alebo chodit na prednasky a pisat si poznamky.
Dokončiť školu/spraviť si kurz nórčiny a ísť zarábať do Nórska kde už mám (dá sa povedať) vybavenú robotu ... Dokonca dve z ktorých si budem môcť vybrať ..
Čo to tam zarobiť a buď sa vrátiť sem a kúpiť si byt (tejto možnosti dávam 30%) ...Alebo tam ostať a kúpiť si tam nejakú skromnú chatku alebo domček(70%)... Viac percent má tá druhá varianta preto lebo Nórsko ako také ma neskutočne láka ... Jazyk majú geniálny a krásny...Fajn prostredie... Ideálna klíma ..všetko podľa mojich predstáv ...
@zamidari@caleban áno to beriem že štát určite veľa platí za mňa kým prejdem ZŠ/SŠ/VŠ , ale pravdu si povecme, v školstve je málo peňazí a eŠte aj z toho mála mám podozrenie že niesu správne využívané..... ako ja vídím len výsledok toho čomu sa hovorí školstvo a systém na ktorý som ešte nenašiel učitela ktorý by naň nepindal.
ale dobre, o tomto ťažko diskutovať. skôr je tu ten druhý problém že aj keď človek si všetkým prejde tak je problém po škole, .... a to mi dajú za pravdu asi všetci. o tom sa není dôvod hádať.
ale to vôbec... uvidíme čo prinesie nový minister. a táto..."vláda"
Ak by nešlo inak, šla by som na rok na Island na farmu, fakt To sú tie programy pre cudzincov... To isté sa robí v Nórsku. Radšej čosi také ako dáka priemerná byrokratčina tu. Dokonca ma to láka i v prípade, že nebudem mať problémy s hľadaním zamestnania. Cítim takú potrebu chvíľu si prežiť i niečo také... Alebo všeobecne... Striedať rôzne zamestnania. To, že niečo vyštudujem, neznamená, že nikdy nemôžem robiť aj niečo iné. Inak študujem niečo, čo má uplatnenie, ale nie je to nijak svetoborne platené. Ale to mi nevadí. Mrzí ma to jedine kvôli tomu, že sa bude dlhšie sporiť na ten Island, kam sa chcem ísť pozrieť stoj či stoj... Inak je dobré nemať veľké nároky na svoje útraty...Tomu sa ešte len učím. Ale myslím, že tam je cesta z rôznych šlamastík vrátane krízy...
predstavu mám ; myslím že dosť reálnu, ale nebudem prezrádzať... a áno, verím tomu, že sa dá decentne vyžiť aj na Slovensku, ak človek trochu pohne rozumom...
Potom výška a cez výšku každé leto brigáda (v zahraničí pravdepodobne).
Cez výšku prídu ponuky do zamestnania (keďže budem dobrý žiak a mám vybratý super odbor), vyberiem tu najlepšiu, prípadne skúsim prácu v zahraničí a ak áno, tak tam aj ostanem.
No... v septembri mi začne 5 rokov strednej. Tie by som chcela čo najlepšie odchodiť. Aj keď si chcem aj užiť život, o tom žádna Potom by som asi najradšej śla do zahraničia študovať. No a keď sa vrátim, buď budem pracovať vo vyštudovanom odbore, alebo prevezmem matkinu firmu. Resp. začnem sa zaúčať a postupne ju nejak tak prevezmem na svoje plecia, mamine sa pokúsim zabezpečiť nejakú tú peknú budúcnosť. A rodinu by som si chcela založiť čo najskôr. Verím v to, že aj keby som bola študáčka s posledným centom pod posteľou, ak by som si našla milujúceho muža, nejak by sme to už zvládli No ale neviem, hocikedy sa môže niečo zvrtnúť. A som skôr ten typ, čo žije zo dňa na deň. Napr. pred prijímačkami na strednú som sa len pár mesiacov pred nimi rozhodla, že chcem ísť tam, kde pôjdem. Som rada za to rozhodnutie Ale napr. 2 školy, o ktorých som snívala... o jedne rok a o druhej dokonca 3 som rýchlo zavrhla, lebo som objavila inú možnosť. Nie som snílek proste Viem čo chcem, ale ešte som si nevybrala, akou cestou tam pôjdem
Nuz, ked vacsina studujete socialne a psychologicke pavedy, tak sa necudujte, ze ste bez prace. Ano, nie kazdy moze ist na technicku skolu, alebo na iny perspektivny odbor, ale o tom je zivot. Nie vsetkym je sudene mat sa dobre.
Vieš čo? Mladý ľudia to vôbec nemajú ťažké. Naši starí rodičia a prastarí rodičia to malý ťažké. Od mala museli pracovať na poli a do školy chodili tak akurát do obecnej. Úmrtnosť detí vysoká. Žiadna maturita ani VŠ, žiadne auto, žiadné verejne zdravotníctvo, žiadne sociálne istoty, žiaden internet, facebook, mobily...v puberte ich zastihla vojna...a pre istotu svetová. celý život tvrdá manuálna práca. Si nikto z nás nevie predstaviť čo to bolo vyrastať v takej dobe.
Stále len vyplakávanie. Či starší, či mladý. Človek čo dokončil školu a je bez roboty tak niekde urobil chybu on nie systém. Nie sme v Grécku kde kolabuje štát. Od 15tich makám a naberám skúsenosti. Dnes už podnikám. A stále študujem. Ak by mi to aj nevyšlo nemám strach že by som sa neudržal. Pracovné ponuky mám aj mimo toho a svet je veľký.
@transplantovana soa tetovana jedna nesmej sa že mam chudobnych rodičov. chcela som napísať,že si ju predtsavujem tak,že si najdem bohateho muža,ktory ma bude sponzorovať. alebo musim vyhrať vela penazi. zobrať si angličana a isť ziť aspon do ameriky, čo je celkom realne. alebo ešte mozem isť štusovať....ale zaklad je bohaty muz. a pekny.
No, ja som skoncil vysoku skolu technickeho smeru a som teraz na doktoranture. Sef ma v poslednej dobre zacina srat, tak uvazujem nad odchodom. Mam v plane zalozit firmu, ak sa ujme, tak dalsie tri az styri firmy. A ak sa neujme, tak budem hutat dalej, alebo si posielat zivotopisy po firmach... ale podla mna tie firmy sa ujmu, pretoze tie veci, co planujem na slovensku nikto nerobi...
môj plán bol dokončiť výšku a ísť na pár rokov do zahraničia, aby som našetril kapitál na založenie a rozbehnutie firmy. Žiaľ medzitým si asi 40% miestnych kktov zvolilo oberkkta, ktorý veselo zvyšuje dane , likviduje podnikateľské prostredie aj šikovných občanov milionárskymi daňami a podobnými koninami.
Pôvodne som tu chcel žiť, vytvoriť prácu a sebe aj iným. No nielenže sa tu nedá podnikať, ale ani nájsť slušná práca. Pretože toto je štát parazitov a vyjebaných hajzlov... radím vám utekajte z tejto hnilej krajiny čo najďalej ak sa chcete uplatniť.
@cicatrix nesuhlasim, ze je to nemozne..... v 23 som skoncila VS (podla mna ta zerie najviac penazi......intrak, strava, cestovne....ale ok...)....hned po skole mse si kupili byt (aj s hypotekou.....+cosi sme porpi skolach ansetrili)....hned po skole som zacala pracovat, v 24 som sa vydala, v 25tich som mala dieta.....po 2 rokoch materskej som sa oapt vrratila do prace a fungujeme.....obdobne manzel......jasne, nemame dvojposchodovy barak a plat politikov.....ale k dnesnym pomerom sa to da....len treba chciet, spravne rozlozit financie a ide to....a zalezi aky mas ziv. standard....ale nemozne to isto nie je
@cicatrix samozrejme, hovorim o dvoch....sam si byt tak lahko nekupis.....a zakladat rodinu tiez sama nemozes .....ale tak pracu halda kazdy sam..... neviem, toto bol pre mna prirodzeny vyvoj.....kt. funguje....
@38 teda myslim to tak ze na kupu vlastneho domu/bytu ... v podnajme sa da ale je to na hovno cely zivot clovek plati za to co mu nepatri a kedykolvek ho mozu vystahovat majitelia bytu
@sexisasa Všetko možné od pomocných prác, elektroinštalácii, zabezpečovacích systémov, výroba rozvádzačov u otca. Nejaký rok som robil developera a admina na jednom wowkárskom servri a od 20tich ako programátora riadiacich systémov v ďalšej firme.
ja za par tyzdnov odchadzam pracovat do brna a celkom pekny nastupny plat .. na zaciatok pojdem k niekomu byvat do podnajmu potom po 3 mmesiacoch si prenajmem garzonku sam pre seba ... ak bude praca v pohode a bude sa mi aj v meste pacit mozno budem uvazovat nad vlastnym byvanim .. ale to je velmi zodpovedne rozhodnutie a musim si byt isty ze to je to spravne miesto pre zivot kde chcem zit ...
Mám to naplánované asi tak, že po škole ostane bývam tak rok u rodičov a zatiaľ sa budem snažiť niečo našetriť a potom by som chcela odísť s priateľom (ak nejaký vtedy bude) do podnájmu do nejakého väčšieho mesta napr. BA. Tam byť tak možno 2-3 roky a odísť do zahraničia. Našetriť si a vrátiť sa sem alebo ostať niekde inde . Ale každým dňom mi to pripadá viac a viac nereálnejšie a naivné
planujem sa vyjebat na cely racionalny pohlad na svet, kupit si garaz plnu hudobnych nastrojov a fetovat koks a hrat az pokym nezdochnem, alebo ma nebudu pocuvat vsetci naokolo!
@james144 Ach, ake osviezujuce je precitat si takyto realny pohlad a nie typicky uplakany pristup. Len tak za zvedavosti, ak to nie je tajomstvo, v com podnikas?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
58 komentov
ale k veci, na VŠ chcem nabrať aspoň nejaké základy nemčiny a keď skončím tak sa pokúsim ísť do rakúska ak sa nestane nejaký zázrak a mal by som tu nejakú vzchopnú (dobre som to napísal ???) prácu ... a samozrejme prvých pár rokov po VŠ budem musieť bývať s rodičmi, inak to nevidím, to už by sa musel stať mega zázrak vo forme lotta alebo čoho
ale velmi sa nebojim, mam dvoch starsich surodencov (o 6 a 8 rokov), ktori nemali najmensi problem si najst pracu, jeden z nich ma vlastnu rodinu uz 3 roky, obaja idu stavat domy, tak ja neviem ... asi som prilis velky idealista, ze mi vsetky tieto reci o dnesnom svete nepridu az tak realne. kto si ako zariadi ...
moje riesenie? kedysi som chcel ostat zit na slovensku, mame peknu krajinu, ale dostojne a slusne zalozit rodina sa tu jednoducho neda
Chce si dokončiť magistra na VŠ a popritom by som si rád hľadal nejakú prácu (aj keď len veľmi málo platenú) v obore pre prax ktorú teraz všade vyžadujú...a po škole začnem hladať prácu...
Ja beriem všetko tak ako príde a nerobím si vôbec plány aby som potom nebol sklamaný
ked si chce mlady clovek zalozit rodinu, tak su tu dvaja co maju prijem a ak sa daju vyplaty dvoch dokopy, da sa riesit vselico.
A súhlasím s @13 , ak je pár, ktorý zarába, tak po pár rokoch si môžu dovoliť aj malé bambino.
zober si len tie dristy čo každy polrok sa platilo, školné či čo to bolo, a za knížky po 10-20€ ani nevravím a ďalšie veci...... prihláška VŠ...30€ fasa
ale áno...skoro zadarmo.
keď štát konečne nezačne prispievat na mladých a pomáhať nám, tak to tu nemá veľkú budúcnosť,
ja sám o budúcnosti ako takej že o samote som veľmi nepremýšľal ešte, ale áno-spolieham sa dosť na pomoc od rodičov, ich rady a podobne. hold bez nich je to dosť ťažke.... nemá ti kto iný pomôcť dnes.
"keď štát konečne nezačne prispievat na mladých a pomáhať nám"
Vieš, koľko štát platí za jedného študenta na VŠ každý semester? Štúdium zadarmo je len mylnou utopistickou predstavou. A tých 30€, čo z toho Ty zaplatíš, je skutočne skoro nič, čiže áno, pre Teba to skoro zadarmo skutočne je.
Chápem, že mladí majú problém po skončení štúdia, ale čo sa týka poplatkov počas vzdelávania, na to by som radšej naozaj nepoukazoval.
ten jednorazovy poplato 30 euro za prihlasku je fakt smiesne v porovnani tej sume co stat dotuje kazdeho studenta po dobu 5 rokov. Knizky si mozes pozicat zo skolskej kniznice, alebo chodit na prednasky a pisat si poznamky.
Čo to tam zarobiť a buď sa vrátiť sem a kúpiť si byt (tejto možnosti dávam 30%) ...Alebo tam ostať a kúpiť si tam nejakú skromnú chatku alebo domček(70%)... Viac percent má tá druhá varianta preto lebo Nórsko ako také ma neskutočne láka ... Jazyk majú geniálny a krásny...Fajn prostredie... Ideálna klíma ..všetko podľa mojich predstáv ...
ale dobre, o tomto ťažko diskutovať. skôr je tu ten druhý problém že aj keď človek si všetkým prejde tak je problém po škole, .... a to mi dajú za pravdu asi všetci. o tom sa není dôvod hádať.
ale to vôbec... uvidíme čo prinesie nový minister. a táto..."vláda"
O rok zmaturujem.
Potom výška a cez výšku každé leto brigáda (v zahraničí pravdepodobne).
Cez výšku prídu ponuky do zamestnania (keďže budem dobrý žiak a mám vybratý super odbor), vyberiem tu najlepšiu, prípadne skúsim prácu v zahraničí a ak áno, tak tam aj ostanem.
Potom sa uvidí čo ďalej.
Stále len vyplakávanie. Či starší, či mladý. Človek čo dokončil školu a je bez roboty tak niekde urobil chybu on nie systém. Nie sme v Grécku kde kolabuje štát. Od 15tich makám a naberám skúsenosti. Dnes už podnikám. A stále študujem. Ak by mi to aj nevyšlo nemám strach že by som sa neudržal. Pracovné ponuky mám aj mimo toho a svet je veľký.
wau, gratulujem a držím palce , len moc nevyzrádzaj o svojich plánoch, ludia su špiny a všetko skopíruju a si privlastnia vynálezy .....
súhlasim aj s @tomco 721 ...................filip
Pôvodne som tu chcel žiť, vytvoriť prácu a sebe aj iným. No nielenže sa tu nedá podnikať, ale ani nájsť slušná práca. Pretože toto je štát parazitov a vyjebaných hajzlov... radím vám utekajte z tejto hnilej krajiny čo najďalej ak sa chcete uplatniť.