Už ako malým deťom nám rodičia, učitelia či iní dospelí tlačili do hlavy také veci (oni tie veci nazývali faktami) ako napríklad, že citrón je kyslý, káva horká, soľ slaná či cukor sladký... Fajn. Každá potravina má nejakú, pre danú potravinu charakteristickú chuť. Chuť je výsadou a špecifickým znakom daného jedla či pochutiny. Veď to vie aj malé decko... Hej, vie. Ale všimli ste si aj taký detail? Narážam na to, že ľudí nezaujíma ako čo chutí. Môžete tvrdiť, že sa mýlim, ale skôr ste sa mohli seknúť vy. Prečo?

Káva. Klasicky chutí horko. Je to jej špecifický znak. Má svoju zvláštnu chuť a podľa akosti, značky sa dá naozaj rozlíšiť. No iba ak je káva kávou. No tu je ten háčik. Káva. Čo napadne väčšinu ľudí? Káva a do nej pár kociek cukru, mlieko alebo smotana. Veď chuť kávy je odporná, horká! Prečo si ju neupraviť tak, aby nám chutila. Veď iba trošku (väčšiu alebo menšiu) cukru a trošku mliečka alebo smotany a tradááá! ! ! Aká dobrota! LENŽE TO UŽ NIE JE CHUŤ KÁVY! ! ! To je maglajz, ktorý má s pravou kávou pramálo spoločné! Prečo? Lebo skutočná káva je HORKÁ! ! ! !

Nepijete kávu? ? ? Považujete ju za maglajz či už ochutenú alebo nie? Tak isto je na tom aj čaj. Úžasná rastlina. Jeden jediný typ rastliny a obrovské množstvo druhov čaju rozdielnych iba prípravou a sušením. Nie prídavnými ochucovadlami. Ale veď čaj je tiež horký. Aj čaj, každý jeden druh má svoju špecifickú chuť, vôňu. Čajomil pozná množstvo odtieňov horkej chuti. Každý čaj má inú, špecifickú chuť. Zvláštnu jedinečnú. No aj tu je to tak isto ako s kávou. Ale to je nechutné – to je horké. To je blééé! ! ! Keď tam vyžmýkame polovicu citrónu a nasypeme cukru, tak bude chutiť... Proste mňam! ! ! Lenže to nie je čaj! ! ! Čaj má byť horký! ! ! To si môžete rovno do horúcej vody vyšťaviť citrón a nasypať cukor a budete to mať narovnako! Vraj blbosť? Skúste to povedať nejakému čajomilovi (napríklad aj mne) a bude mať nie len „penu u huby“ ale aj nutkavý pocit vrhnúť sa na vás a v lepšom prípade vami zatriasť v horšom prípade roztrhať, zničiť či inak zneškodniť...

Aha, nemáte radi horké veci. A čo tak trošku kyslého? ? ? Napríklad grep alebo pomaranč. Normálne sa kyslý pomaranč olúpe od šupky a zje mesiačik po mesiačiku. Bohužiaľ, mám tú česť, že poznám pár ľudí, ktorí predtým ako zjedia takýto kyslo chutiaci pomaranč (či grep) schytia mesiačik a namočia ho do cukru len aby nechutil tak kyslo. Aby chutil. Kyslosť nechutí. Kyslosť nie je chuť? ? ? Neviem, podľa týchto ľudí zrejme nie.

Dobre. Toto je podľa vás normálne. Teraz dám úplne klasický príklad, kvôli ktorému bývajú doma, pri nedeľnom obede veľmi často škriepky. Slepačia polievka. Mňam, mňam, mňam. Proste lahoda. Babička je v tomto kráľovnou. Najlepšia polievočka na svete. Sedí sa okolo stolu, každý má pred sebou tanier priam po okraj plný tohto kráľovského jedla a vtom babka a aj mamina – šláááh. Nie aby začali jesť a vychutnávali chuť POLIEVKY, skôr ako čo i len ochutnajú natrepú tam vegety, soli, korenia. Až potom je podľa ich gusta. Kokos. Neznášam to. Veď potom nemajú šancu ochutnať polievku! ! ! Raz v živote som ochutnala z tohto ich mixu. To nie je polievka. To je soľ, vegeta a korenie. Z polievkovej podstaty tam zostali maximálne slížiky a to je všetko. Okolo toho, čo som mala na tanieri ja, to ani neutekalo.

Tak a teraz mi tvrďte, že je to normálne! ! ! Nič nie je také, aké by malo byť, kým v tom nie je nasypané nejaké zlepšovadlo. V čaji citrón, káve mlieko, polievke soľ a korenie a pri grepe cukor.

Pripadá mi to tak, ako keď si človek kúpi novučičké auto a prvá vec čo spraví, skôr ako doň nasadne a prevezie sa je, že vymení motor, prevodovku a namontuje bonusový katalyzátor či také dačo. Totálne na hlavu.

 Je to možné?
Komentuj
 fotka
bluepanter  11. 7. 2009 12:11
oekný článok, ale podľa mňa je to normálne. aj kuchár by ti povedal, že zmiešaním rôznych vecí a korenín môžeš dosiahnuť vynikajúcu chuť a mať nebíčko v papuli .

príklad: môžeš si dať mlieko aj bez neho alebo len tak jesť kakaový prášok. ale keď to zmiešaš, tak dostaneš chutný nápoj .
 fotka
lyllith  11. 7. 2009 12:12
Áá máš pravdu!
 fotka
narazuvzdornaa  11. 7. 2009 12:12
,,Čo chceš do čaju?"

,,Lyžičku."
 fotka
radulik7  11. 7. 2009 12:34
paradne=D=D=D
 fotka
eli19  11. 7. 2009 13:05
hej čajomil,..mas pravdu,..ale niektore čaje si bez cukru neviem velmi predstavit,...napr.tuarega,...ale inak mas pravdu,..
 fotka
shaolingirl  11. 7. 2009 13:36
@bluepanter trošku zle pochopené - ak pripravíš jedlo zmiešaním kapusty cukru a jablka tak ti to bez problému akceptujem... ale ak tú istú kombináciu ešte predtým kvoli predsudkom odsúdiš a najprv si upravíš jej chut pridaním nejakej prísady len aby ti to jedlo chutilo, skor ako ochutnáš jej pravú chut...to je to čo ja odsudzujem...
 fotka
smoothman  11. 7. 2009 13:59
Celé ľudstvo si už zvyklo na neprirodzený spôsob života. Od umelých plodov, cez geneticky modifikované, chemicky upravované potraviny. Dokonca ani BIO potraviny nie sú také BIO, ako sa zdá. Pravá chuť od prírody je už len výsadou zopár ľudí, ktorým sa CHCE (prirodzene pestovať, zalievať...). Zleniveli sme, a všetky veci chceme mať čo najskôr a s najmenšou námahou. Trošku odveci, ale jedno súvisí s druhým a tak sa dostaneme k tomu, že tieto "potraviny" nám zdegenerujú chuťové poháriky a jedlo si upravíme ešte viac
 fotka
whatsername8  11. 7. 2009 15:28
cela ja. presso s mliekom, čaj s cukrom, pripadne medom a citronom, ribezle s cukrom, jahody s cukrom, raz isto zomriem na cukrovku...
 fotka
lesnamacicka  11. 7. 2009 16:35
S kávou, čajom a ovocím súhlasím, ale to s tou polievkou sa mi zdá prehnané. Mnohé jedlá získavajú svoju jedinečnú chuť, keď sa do nich zamixuje rôzne korenie v rôznych pomeroch. Podľa mňa je umenie správne okoreniť jedlo.



Ale cukroviť si čaj, fuj. Keby aspoň medom. V tomto absolútne súhlasím. A ešte bojkotujem "sáčkové" čaje.
10 
 fotka
arain  11. 7. 2009 18:55
Tak nad týmto som sa nikdy nejak nezamyslela...Čaj si síce aj ja cukrujem, ale len čierny. A v živote by ma zas nenapadlo pocukrovať si grep U nás v rodine zas všetci solia paradajky, čo fakt nechápem.
11 
 fotka
vlcica1989  12. 7. 2009 17:20
kávu si dám iba vo výnimočných situáciách a vždy s mliekom a cukrom. Mne káva nechutí, nechcem cítiť jej pravú chuť, preto keď už káva tak s mliekom a cukrom. Ak som nútená poť sáčkový čaj tak jedine s cukrom a citrónom. Prečo? Lebo sáčkový čaj sa inak piť ani nedá - nie je to čaj ale odpad. Poriadny a skutočný čaj samozrejme bez cukru a citrónu. Ovocie s cukrom nemusím vôbec. Ale čo sa týka polievky - mne polievka bez soli a korenia nechutí, pripadá mi to ako voda s vyvarenou zeleninou - pre mňa žiadna chuť. Keď si ju dosolím a dokorením môžem zjesť aj hektolitre. A čo sa týka ostatných potravín, ak chceš iba prirodzenú chuť už ti nikdy nedám moju čínu ani grilované mäsko.
12 
 fotka
alysia  14. 7. 2009 11:45
kavu nepijem, caj vynimocne ( cukor uz nedavam chudnem ) a ta polievka priznam sa ja si davam vegetu ale zas nie vzdy lebo niekedy zabudnem... to je o sile zvyku asi

krasne sa to da inak prirovnat k vsetkemu toto ,,ochutovanie,, len ziaden dobry priklad ma nenapada ale sak vies co tym asi myslim nie?

zasa si mi raz nasadila chrobaka do hlavy a idem sa najest ( okorenim alebo neokorenim a ak ano tak preco? ak nie preco? )

inak citim z tvojho blogu ze ta nieco velmi dorazilo a nasralo... preto taky emotivny blog

to s tym autom je zaujimave prirovnanie.. nad tym sa musim zamysliet
Napíš svoj komentár