Okolo roku 250 pred n. l. mal byť istý čínsky princ z oblasti Thing-Zda korunovaný za cisára; zákon však prikazoval, že sa predtým musí oženiť.
Keďže jeho manželka sa mala stať cisárovnou, mladý princ hľadal dievčinu, ktorej by mohol vo všetkom bezvýhradne dôverovať. Istý učenec mu poradil, aby zvolal všetky devy z celého kraja a s pomedzi nich si vybral tú, ktorá bude najviac hodna tejto pocty.
Keď sa o prípravách na stretnutie s devami dozvedela istá stará dáma, ktorá už dlhé roky slúžila v kráľovskom paláci, veľmi zosmutnela - jej dcéra totiž princa už dávno tajne milovala.
Po príchode domov vyrozprávala dcére, čo sa chystá v paláci, a tá ju vyľakala, že aj ona veru pôjde na stretnutie s princom.
Starej slúžky sa zmocnilo zúfalstvo:
"Dcérka moja, čo by si tam len robila? Tam predsa môžu prísť len najkrajšie a najbohatšie dievčiny z cisárskeho dvora. Radšej na tento nápad zabudni! Viem, že ťa to trápi, nedovoľ však, aby sa tvoje utrpenie zmenilo na šialenstvo!"
Dcéra jej odvetila:
"Drahá matka, netrápim sa a už vôbec mi nehrozí šialenstvo; viem, že princ si ma určite za nevestu nevyberie, je to však príležitosť , ako sa môžem aspoň na niekoľko okamihov ocitnúť v jeho blízkosti, a to ma urobí naozaj šťastnou - s vedomím, že mojím osudom je čosi iné."
Večer, keď dievčina prišla do paláca, stretla sa s najkrajšími devami v kráľovstve, oblečenými do najskvostnejších šiat, ozdobenými najdrahšími šperkami a rozhodnutými zo všetkých síl bojovať za to, aby zvíťazoili v tejto jedinečnej súťaži.
Princ, obklopený dvoranmi, im dal úlohu:
"Každá z vás dostane jedno semienko. Tá, ktorá mi o šesť mesiacov prinesie najkrajší kvet, stane sa mojou manželkou a čínskou cisárovnou."
Dievčina vzala svoje semienko, zasiala ho do kvetináča a keďže bola šikovná záhradníčka, trpezlivo a s nehou sa oň starala - lebo sa nazdávala, že krása kvet jednoducho odráža lásku, s ktorou ho pestujú, a navyše, nemala čo stratiť, takže sa príliš nezaoberala výsledkom.
Prešli však tri mesiace a v kvetináči stále nič neklíčilo. Dievčina skúšala všetky možné spôsoby, rozprávala sa s roľníkmi a oráčmi - znalými tých najrozličnejších spôsobov pestovania -, k ničomu to však neviedlo. Každým dňom cítila, ako sa od svojho sna vzďaľuje, hoci jej láska bola rovnako živá a silná ako predtým.
Napokon prešlo šesť mesiacov a v jej črepníku nevyrástlo nič. Aj keď vedela, že princovi nemôže nič ukázať, bola si vedomá svojho odhodlania i vynaloženého úsilia, takže napokon povedala matke, že v určený deň a hodinu sa predsa len vyberie do paláca. V kútiku srdca cítila, že toto bude jej posledné stretnutie s milovaným princom a za nič na svete oň nechcela prísť. Nastal deň nového stretnutia. Dievčina prišla s prázdnym kvetináčom a videla, že ostatné uchádzačky dosiahli skvelé výsledky: všetky niesli kvety hýriace farbami, jeden krajší od druhého.
Konečne nadišiel dlho očakávaný okamih: princ vchádza do sály a veľmi pozorne si prezerá kvety jednotlivých uchádzačiek. Keď si ich prezrel všetky do jedného, oznámil výsledok - víťazkou súťaže a jeho budúcou manželkou sa stala dcéra jeho starej služobníčky.
Prítomní začali dávať najavo nespokojnosť, kritizovali ho, že si vybral práve tú, ktorá zo semena nedopestovala nič.
A vtedy princ pokojne vysvetlil zámer, ktorý sledovalo danou úlohou:
"Jedine táto dievčina vypestovala kvet, vďaka ktorému je hodna stať sa manželkou cisára: kvet poctivosti. Všetky semienka, ktoré som rozdal. boli neplodné a ani z jedného nemohol vyrásť kvet..."

 Blog
Komentuj
 fotka
domino  11. 7. 2007 19:38
jejoo pekne
 fotka
sakul  11. 7. 2007 19:52
dobré ponaučenie z toho vyplíva..
 fotka
jaja216  11. 7. 2007 20:32
aja kde na tie pribehy a všetky take veci chodiš
 fotka
janulka3112  12. 7. 2007 09:26
pekny pribeh....
 fotka
black_soul  12. 7. 2007 11:22
hezky
Napíš svoj komentár