Holden Caulfield je hlavná postava kontroverznej knihy Kto chytá v žite od J. D. Salingera. Autor píše príbeh z pohľadu 17 ročného amerického chlapca žijúceho v New Yorku po druhej svetovej vojne. Holden bol syn právnika a chodil na prestížne školy, z ktorých ho vždy po čase vyhodili. Podľa mňa bol veľmi inteligentný, no nepotreboval to nikomu dokazovať a vzdelanie, ako aj buducnosť, pre neho veľa neznamenali. Jemu totiž, na rozdiel od jeho rodičov, záležalo oveľa viac na vlastných názoroch než na materiálnych veciach. Kniha zachytáva 5 nevšedných dní Holdenovho života a dopodrobna vykresľuje jeho myšlienkové pochody a pocity.

Holden Caulfield je typickým príkladom dospievajúceho človeka. Tak ako všetci ľudia v tomto veku rozmýšľa nad životom, ktorému vlastne vôbec nerozumie. Nie je už dieťa, chvíle sladkej detskej nevedomosti pominuli, no nie je to ani dospelý človek a tak tápe niekde na rozhraní a nevie sa rozhodnúť, na ktorú stranu ísť. Nevie kto je a stále hľadá sám seba.

Príbeh zobrazuje pár dní z jeho života po vyhodení z ďalšej strednej školy. Počas týchto dní prevládajú u Holdena pesimistické pocity. Zisťuje, že čím viac sa nad vecami zamýšľa, tým horšie sa zdajú byť. Deprimovali ho názory niektorých spolužiakov a to ako sa k sebe správali. Rozčuľovalo ho, že jeho vlastná mama sa stará viac o to ako vyzerá, než o to, ako by mohla pomôcť iným. Mal jednoducho dosť celého sveta a toho, že sa všetko točí len okolo peňazí. "Zatratené peniaze, človeku je z nich vždy iba do plaču."

S niektorými názormi sa musím stotožniť, a popravde, po prečítaní tejto knihy som lepšie začala rozumieť tým, ktorí sa odsťahujú niekam do bohom zabudnutej krajiny a prerušia kontakt so všetkými ostatnými ľuďmi. Myslím, že každý človek prejde obdobím, kedy sa cíti opustený a stratený a nechce byť súčasťou takého skazeného sveta, v akom žijeme. Väčšina z nás sa s tým po nejakom čase zmieri a zapadne medzi ostatných. Časť žije v snoch, časť naopak stratí všetky ilúzie. Možno práve v tomto bol Holden Caufield rebelom. Možno bol iný práve v tom, že odmietal zapadnúť medzi ostatných. Možno práve jeho túžba nebyť rovnaký, ako tí, čo ho tak deprimovali, ho odlíšila. Jeho okolie mu však nerozumelo. Myslím, že to je údel všetkých rebelov. Nikdy sa nedočkajú pochopenia so strany ostatných, pretože sú príliš odlišní, príliš výnimoční.

Holden nebol pochopený vo svojej dobe, ale podľa môjho názoru, teraz by to nebolo iné. Možno ešte horšie. Ja som práve vo veku, v ktorom bol on, keď rozprával svoj príbeh a podľa toho čo sa okolo mňa deje, viem, že prototyp dnešného rebela je celkom iný. Dnes sa pomaly, každý druhý nazýva rebelom, aj keď vôbec nie je iný ako ostatní. Častokrát nemusí mať ani vlasný názor na isté veci, nemusí vedieť, prečo robí to, čo robí. Stačí byť vulgárny, hlučnejší ako všetci ostatní, ničiť veci okolo seba a nevážiť si nikoho a ničoho. V tejto dobe podľa mňa platí nepísané pravidlo, čím agresívnejší a vulgárnejší, tým väčší rebel.

Mladí ľudia 21. storočia sa všetci dojedného snažia byť tak originálny, že všetka originalita a výnimočnosť sa stráca. Žeby v tejto dobe už pre rebelov nezostal žiadny priestor?

 Blog
Komentuj
 fotka
chidori  7. 8. 2010 14:12
aj ja som toto písala síce som to videla inak ako ty ale téma bola som to písala ako jediná na škole
 fotka
dallas  7. 8. 2010 14:13
"Dnes sa pomaly, každý druhý nazýva rebelom, aj keď vôbec nie je iný ako ostatní.".... tak tak
 fotka
adelis  7. 8. 2010 14:15
@chidori

Ja som ešte nematurovala, my sme to písali len ako koncoročný sloh Ale asi by som si to tiež vybrala....
 fotka
perkele  7. 8. 2010 14:17
Aj ja som to písala na maturite Síce tiež vlastne úplne inak (btw podľa mňa, keby toto dáš ako maturitný sloh, tak budeš mať body dole za to, že to nemá veľmi úvahových prvkov, je tam viac rozprávané tak "všeobecne" ako vlastný názor - toto nebrať ako buzeráciu), ale skromne rada prehlasujem, že som mala 100%, takže u mňa je Holden hrdina naveky
 fotka
majusssska  7. 8. 2010 14:45
suhlasim s @perkele co sa tyka tych bodov dole... ja som pisala Hovoria o mne..., ale nie o sebe, ale o Holdenovi....tiez moj hrdina navzdy
 fotka
natuska6262  22. 12. 2011 12:33
podľa mna výborné napísané obsahovo najmäm a aj štylisticky ...gramatiku docvič
Napíš svoj komentár