Ahojte, každý z nás určite keď ide po meste uvidí nejakého bezdomovca. No mnoho ľudí bohužiaľ len prejde okolo. Často pri tejto téme počujem že si za to môžu sami.

Dnes poobede nastúpil do autobusu bezdovovec, ktorého každe ráno vidím pri zastávke. Vošiel do autobusu a slušne sa spýtal ku komu si môže sadnúť. Na voľné miesto ho pustila pani vo vedľajšej pasáži sedadiel. Rozprávali sa o živote, kde býva, čo robí, kam ide... Sedela som a počúvala. Nevedela som odtrhnúť oči, a bezdomovec si to všimol... Z času na čas na mňa pozrel... Premeškala som zastávku lebo som počúvala rozhovor.

Vystúpila som spolu s ním, pýtal sa ma či nepôjdem s ním na výdaj stravy ku modrým sestrám ( kto nevie sú to rehoľné sestry, sídlo v Nitre, sú vysielané na misie do zahraničia pre pomoc chudobným). Išla som s ním, zistila som pravidlá aké tam majú, ako to funguje.... Ale aj jeho príbeh.
Peter ( pán bez domova) má 28 rokov, rodičia mu zomreli keď mal 14, keďže má o 20 rokov staršieho brata ostal bývať s ním. Chodil do školy, skončil strojarinu... Zostal naďalej bývať s bratom, no pred nejakou dobou ten byt zapálili a celkom vyhorel. Z 8 celkových páchateľov boli chytený 3. Nemal kde bývať, stratená práca... Keďže inú rodinu nemá nemá mu kto pomôcť. Byt bol štátny, je zapečatený, je tam zákaz vstupu.

Pýtam sa teda či tie predsudky a reči o tom že si za to môžu sami sú naozaj oprávnené. Ten muž bol v tom nevinne. Určite to nie je ani prvý ani posledný prípad.

Budem rada ak sa aj vy vyjadríte.
Ďakujem.

 Je to možné?
Komentuj
 fotka
motyylia  19. 2. 2014 16:03
hej, nájdu sa aj takí, ktorí za to nemôžu, iste ich nie je málo, no myslím, že viac ich je takých, ktorí si tak "navarili" a aj keď sa im ponúka normálny život, neprijímajú ho, pretože im momentálna bezstarostnosť vyhovuje. Ale súhlasím, že netreba mať predsudky...
 fotka
adriana998  19. 2. 2014 16:09
Tan muž chodí po súdoch, prokurátoroch, riešia otázky stravy, bývania a práce.. Čiže tento prípad to nie je.
 fotka
peculiar  19. 2. 2014 16:12
je to podla mna velmi komplikovana otazka.

vela z nich ma nejaku zavaznu dusevnu poruchu /casto napr. schizofreniu/, ktora ich sama o sebe invalidizuje a vyraduje zo socialneho zivota, do ktoreho nie su schopni sa zapojit.

no a na druhej strane mas takych, ktori sa zapojit ani nechcu. bezdomovectvo im proste vyhovuje.

dalej su tu napr. ludia, ktori dlho sedeli vo vazeni a po prepusteni nemaju kam ist. deti z detskych domovov vypustene do sveta. ludia, ktori prisli o pribuznych a byvanie /ako ten z tvojho blogu/.

myslim si, ze nie je spravne ich hned odsudit, aj ked ich pritomnost /hlavne ak zapachaju a podozrivo casto sa skrabu rozne po tele/ nemusi byt vzdy prijemna. v drvivej vacsine pripadov sa mozes takemu cloveku vyhnut /v MHD si sadnut inde a pod./ a zbytocne to neriesit.

prave nedavno sa mi stalo, ze som jedneho takeho mladeho stretla v autobuse, ludia si od neho odsadali, citila som, ze mu "hnije" noha, na ktoru krival. napadlo ma, ci nahodou nie je dusevne chory. cca o 3 dni sa objavil u nas na centralnom prijme /robim v psychiatrickej liecebni/. kedze som ho vysetrovala, zistila som, ze je skutocne schizofrenik. u mladych je to bezdomovectvo casto velmi "podozrive", kedze vacsina z nich problemy dokaze nejakym sposobom dokaze zvladnut bez toho, aby sa ocitli na ulici.
 fotka
georg21  19. 2. 2014 16:25
Tými sestrami myslíš zrejme Misijnú Kongregáciu Služobníc Ducha Svätého.
Poznám pár, s ktorými sa rozprávam. Ide o to, aby si uvedomili, že najprv sami musia chcieť zmeniť svoju situáciu. Ten pocit bezstarostnosti je zrejme následkom tej situácie, lebo strácajú nádej, určité návyky. No tak niekedy zostáva len s nimi prehodiť nejaké slovo a snažiť sa ich pochopiť.
 fotka
adriana998  19. 2. 2014 16:34
@georg21 Áno, nie len vypočuť... podľa mňa tých 20 centov za rožky teba nezachráni ani nezabije. Ja buď kúpim niečo malé alebo pripravím stravu... občas je fajn si uvedomiť aké máme šťastie že máme domov a rodinu čo pri nás stojí a pomáha nám.
 fotka
asceticjunkie  19. 2. 2014 21:04
ak chceš pomôcť bezdomovcom alebo ludom v núdzi, tak im nedávaj peniaze na jedlo, ale skús im pomôcť dostať sa z tejto situácie. inak povedané - nedávaj im ryby, ale daj im udicu a nauč ich ryby chytať
 fotka
pantalaimon  19. 2. 2014 22:50
tých zopár čo poznám, súdim individuálne: jedna pani predávala pri obchode notabene. Pravidelne som ho kupoval, aj keď som ho nečítal ani raz. Po čase sa pozbierala a už nie je na ulici a mal som dobrý pocit, že som k tomu aj ja malilinkým spôsobom prispel. Ďalší dvaja sú obyčajní opilci, stále pýtajú peniaze, ale míňajú ich na čučo, špaky zbierajú zo zeme. Smrdia na hony a serú nám na chodbu. Nemám ich rád.
 fotka
topanocka  20. 2. 2014 08:35
ako na všetko sa nato treba pozerať inviduálne, ale peniaze im nedávať !! ked tak inou formou sa im snažiť pomocť, poradiť, nasmerovať..
 fotka
antifunebracka  31. 7. 2014 22:20
tvoj postoj je sice velmi pekny, ale nikdy nvs, ci si to ten muz vsetko nepovymyslal, aby v tebe vzbudil sucit a vyzobral par centov... bohuzial, velmi casty scenar. narozpravaju ti hocico, aby nieco dostali, aj take veci, pri ktorych je modre z neba spolkom nespravodlivo plesatych
Napíš svoj komentár