Sme jedna veľká rodina na celom svete, jeden vedľa druhého sme obrovská sila, ktorá zvíťazí a budeme môcť vytvoriť spravodlivejší a rovnejší svet.

Začiatkom apríla mala redakcia občianskeho združenia Vzdor! možnosť prostredníctvom internetu diskutovať s členmi katalánskej ľavicovej kapely Camarada Kalashnikov. S gitaristom Adriànom za kapelu sa zhováral Mateo.

V prvom rade by som chcel celej kapele poďakovať v mene revolučného občianskeho združenia Vzdor! za váš čas na tento rozhovor.

1) Mohol by si nám porozprávať, ako vznikla vaša kapela? Čo bolo hlavnou, pôvodnou myšlienkou na vytvorenie skupiny tohto štýlu, nielen z pohľadu hudobného žánru ale tiež z hľadiska myšlienky textov?

Vždy sme boli mladí chalani, ktorí mali záujem o sociálne veci a samozrejme sa nám veľmi páči hudba, to bol základ pre vytvorenie kapely. Samotný hudobný štýl samozrejme poznačili kapely, ktoré sme počúvali a ktoré značne ovplyvnili našu tvorbu.

2) Vašu hudbu je možné chápať aj ako zbraň na boj proti súčasnému kapitalistickému systému. Je to správne chápanie?

Myslíme si, že hudba je veľká zbraň na vyslovenie tvojich myšlienok a pocitov medzi veľa ľuďmi.

3) Ste organizovaní v nejakom hnutí alebo organizácií v Katalánsku alebo bojujete “iba” prostredníctvom hudby?

Všetci sme v jednom hnutí. Niektorí sa aktivizujú v uliciach, niektorí priamo organizujú rôzne aktivity. Zdieľame spolu spojenie hudby s politikou a šírením našej katalánskej kultúry.

4) Predtým, než ste začali s vašim aktuálnym projektom – Camarada Kalashnikov, boli ste členmi iných kapiel alebo je to vaša prvá kapela?

Nie, pre všetkých to bolo po prvý krát. Začali sme tak v 15 – 16 rokoch.

5) Veľmi sa mi páči skladba s názvom “Un sol front” (Jediný front) pretože vyzýva všetkých ľavicových revolucionárov aby sa zjednotili pre spoločný boj proti utláčateľskému kapitalistickému systému. Na Slovensku máme problém zjednotiť mládež v ľavom spektre pretože anarchisti nechcú spolupracovať s komunistami a naopak. Aká je situácia v Španielsku?

Myslíme si, že najväčší problém celej revolúcie je fakt, že každý chce robiť revolúciu iným spôsobom. Všetkých nás spája rovnaký cieľ a to skončiť s kapitalizmom a to je fakt, ktorý nás musí držať pohromade. Musíme zvýrazniť to, čo máme spoločné a vykašľať sa na rozdiely.

6) Podľa textov skladieb sa mi zdá, že ešte viac komunisti ako anarchisti ale napriek tomu v oficiálnom klipe ku skladbe “Tirano-Saura” môžeme vidieť vlajku Antifašistickej akcie Katalánsko. Máme to chápať ako fakt, že v Katalánsku všetky antifa aktivity preberá komunistické hnutie alebo spolupracuje celá ľavica?

Hnutie antifa je u nás tvorené aj anarchistami aj komunistami. Máme veľa priateľov, ktorí sú anarchisti a ďalších čo sú komunisti. A samozrejme nemáme žiaden problém dotýkať sa tradičných anarchistických tém pretože máme s myšlienkami anarchistov veľa spoločného.

7) Zaujímajú sa o tieto veci (politika, zmena spoločenského systému…) mladí ľudia v Španielsku? Je totiž možné poznať veľa revolučných organizácií u vás. Tak isto je to vidieť tradične v ľavicovej alternatívnej kultúre, ktorá je reprezentovaná predovšetkým hudbou.

U nás je čoraz viac hnutí a ľudí, ktorí sa zaujímajú o budúcnosť našej spoločnosti. Kríza spôsobuje, že sa veľa ľuďom zhoršila sociálna situácia a vďaka internetu je možné šíriť myšlienky prostredníctvom antikapitalistických platforiem. Veríme, že táto organizácia ľudí bude pokračovať až budeme organizovaná väčšina tých, čo nechcú tento systém.

8) Anarchisti na Slovensku v debatách o zjednotení ľavice často využívajú jeden argument, ktorým označujú komunistov a socialistov za svojich nepriateľov. Hovoria o španielskej občianskej vojne pričom víťazstvo frankizmu pripisujú práve komunistom. Aký je váš názor na tieto udalosti?

Môj osobný názor je, že jedným z hlavných faktorov kvôli ktorým sa prehrala vojna bolo práveže trieštenie medzi komunistami a anarchistami, tak ako je to dodnes. Musíme sa zjednotiť všetci a nerozlišovať na sebe niekedy nepodstatné maličkosti. Sme antikapitalisti? Tak teda bojujme!

9) Aký je váš názor na Bolívarovskú revolúciu vo Venezuele? Myslíte si, že môžeme dosiahnuť revolúciu v Európe?

Tamojšia situácia je veľmi odlišná od tej, ktorú máme tu. Samozrejme, podporujeme Bolívarovskú revolúciu a myslíme si, že je veľkým dielom širokých más. Ale napriek tomu musíme mať na pamäti, že dosiahnuť revolúciu v našich podmienkach je omnoho zložitejšie.

10) Aký pozdrav by ste odoslali slovenskej revolučnej mládeži?

To najdôležitejšie čo treba mať je nádej. Nádej, aby nám všetko dobre vyšlo a jedného dňa sme dosiahli svoj cieľ. Sme jedna veľká rodina na celom svete, jeden vedľa druhého sme obrovská sila, ktorá zvíťazí a budeme môcť vytvoriť spravodlivejší a rovnejší svet.

Ďakujeme za rozhovor a veríme, že jedného dňa zavítate koncertovať aj na Slovensko!

Mateo

Zdroj: » vzdor.org/index.php?optio...

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár