Po stáročia naháňala cirkev majetky po celom svete, dorovoľne (milodary), represiou alebo terorom. Také množstvo majetku sústredené do rúk pár hodnostárom (biskupi,kardináli,pápeš) je až neuveriteľné v akom prepychu žijú. Akú moc majú skrz majetku ale aj v mene boha.
Pýtam sa ,,je to s kostolným poriadkom? Asi nie, ale pre veriacich je to asi správne, keď im nosia ,,dorovolne", niektorý aj posledné, radšej nebudú mať oni, ale budú spasený. Taká pokryteckosť od cirkvi vziať aj posledné od chudáka ktorý si myslí že vyzdravie, bude mať kde bývať, bude mať prácu atď.

Toto robí cirkev od jej vzniku, naháňa majetky v mene boha. A beda kto nedá, v stredoveku z neho spravili kacíra, vyvrheľa, veď nejaký dôvod sa vždy našiel. Na posilnenie cirkvi sa robili veľké križiacke výpravy, a v konečnom dôsledku to bolo iba pre vojnovú korisť. Objavenie Ameriky bolo tiež záujmom cirkvi na získanie majetku. Po celej Amerike má teraz obrovské majetky katolícka cirkev. A už im to nestačí tak sa sťahujú aj do takých zapadnutých oblastí ako sú dažďové pralesy. V Brazílii idete cez prales niekoľko dní a náhodou natrafíte na dedinu, a tam uprostred dediny kostol, pozbíjaný z dosák ale najväčšia stavba. A samozrejme je pri ňom misia na prevýchovu domorodeho obyvateľstva.

To isté v dažďovom pralese v Papui Novej Guinei len tu už majú aj pristávaciu dráhu na pristávanie lietadiel, lebo inak sa tu nedá ísť, dá sa, ale 30 km idete dva dni, taký je tu nedostupný terén. Tu je tak isto misia, a tiež prevychovávajú domorodcov. Ešte pred pár rokmi domorodci chodili nahý, a teraz chodia už oblečený. Najväčší paradox je že v nedeľu majú omšu a všetci musia chodiť vo ,,sviatočnom",
čierne dievčatá sú v ,,pekných bielych šatách" a tancujú a spievajú ako roztlieskávačky na našich futbalových štadiónoch. Je to komické, kam vie cirkev dohnať ľudí.

U nás v Európe je cirkev hlboko zakoreňená tradíciou, ako by to bolo aby sa mladomanželia nesobášili v kostole? nekrstili svoje deti, a nepochovávali? Aj Keď sú neveriaci, ale čo by povedala rodina, sused keby sa nedodržala tradícia. Samozrejme že každý cirkevný úkon niečo stojí, a o to ide cirkvi po stáročia že im ľudia zaplatia aj keď s toho nič nebudú mať, iba ak dobrý pocit na ,,duší" a vieru že budú spasený.

Tak sa pýtam, načo je nám cirkev? Je vôbec potrebná?

 Blog
Komentuj
 fotka
lordjogi  28. 4. 2010 15:06
Ak uz niekto veri vo vyssiu moc, v Boha, tak k tomu nepotrebuje podla mojho nazoru cirkev. Su ludia co ju potrebujum no co sa tyka mna tak ja mam k tej nasej tiez dost negativny postoj. Staci sa pozriet do minulosti...spolitizovana institucia ktora pouzivala Boha ako nastroj na ovladanie mas a vyberanie penazi. Ludia dreli, zomierali v spine, chorobach a biskupi a kardinali zili z ich penazi v nekonecnom blahobyte s nespocetnymi milenkami. A to nespominam krizove vypravy, inkvizicie, pogromy...a mnohe mnohe ine...a v sucasnosti ako su tie skandaly ked sa ukazuje ze si akosi nevedia ani spravit poriadok s uchylakmi vo vlastnych radoch a idu kazat nieco o etike, moralke a zodpovednosti...s cirkvou sa taktiez rozchadzaju moje nazory na vyskum kmenovych buniek, interupcie a eutanaziu...
 fotka
dixyke1  28. 4. 2010 18:44
@lordjogi

V Papui urobila cirkev také zlo na tých ,,takzvaných primitívnych ľuďoch" že mi to nejde z rozumu, obliekli ich do tričiek a trenírok, a div sa svete oni začali umierať na také choroby ako je prechladnutie, pokial boli nahý, a zmokli (veď sú v dažďovom pralese a tam prší aj trikrát za deň) za pár minút obschli a nič im nebolo, ale tričko bolo mokré aj hodinu a oni prechladli, ďalej im nepovedali že tričko je potrebné aj prať, a keď ho neprali dostávali všeliakých parazitov a kožné choroby čo tam vôbec nepoznali, ďalej ich naučili že za peniaze sa dá kúpiť obživa a tak stratili záujem o zháňanie potravy z pralesa ale sa naučil na komerčnú potravu a to ich zasa decimovalo lebo ich organizmus nie je zvyknutý na zvýšené tuky,éčka, a dehydrovanú potravu a tak dostávajú choroby desaťnásobne viac civilizačných chorôb, naučili ichkradnúť čo v pralese nevedeli a nepotrebovali to, ale pokial nemal čo jesť tak začal kradnúť a tak sa dá vymenovať zoznam na tri strany , čo spôsobila cirkev, pokial by nechali domorodé obyvateľstvo na pokoji a ,,neemancipovalo ích" tak by bolo všetko v poriadku, veď aj oni majú svojích bohov a je to v poriadku ale ak sa im vnucuje iná kultúra a iný boh je to zlé, a stoho sa dá viniť iba cirkev tá tam prišla prvá šíriť kresťanstvo. A to je iba fliačik na tejto zemi kde urobili zlo a čo inde?
 fotka
lordjogi  2. 5. 2010 18:34
@dixyke1 To je dost zaujimave o tom som este nepocul ze by v Paui sa nieco taketo dialo. Ale je to teda dost smutne...ten zoznam zleho je velmi dlhy, no cirkev si asi mysli ze ked sa papez za vsetky skutky ospravedlni, tak tym je to vyriesene...a vobec mne to inak pride tak neskutocne arogantne ked niekto tvrdi, ze papez je zastupca Boha na zemi....ach...no skoda reci
 fotka
dixyke1  2. 5. 2010 20:27
@lordjogi O tom sa nikde nepíše, asi cirkev spustila embargo, to som musel vidieť na vlastné oči, a rozprávať sa so starými domorodcami, mali sme aj ,,14 ročného sprievodcu" ktorý živil rodinu, nechodil do školy lebo nemali na školné!!, ktoré činí 30 us dolárov, a otec mu zomrel práve na prechladnutie, jeho sestra má neskutočnú kožnú chorobu,kde sa jej odlupujú kúsky suchej kože ktoré sú napadnuté parazitmi, podobné veci sa dejú s pôvodným indiánskym obyvateľstvom v pralesoch Brazílie, ale to je po celom svete len to treba vidieť, v našich zdelovacích prostriedkoch sa to určite nedozvieme ich zaujímajú iné veci. A s cestovkou sa tam nedostane nikto.
Napíš svoj komentár