Mnohí z vás sa škriabu po čele, keď sa niekto tu, na BIRDZe, alebo niekde inde v správach predstavuje ako skaut. Veď, čo to vlastne skauti sú? Sú to pionieri? Je to mládež vychovávaná režimom? A sú to vôbec len deti? S pojmom skauting sa totižto na Slovensku nestretávať veľakrát. Aspoň mne sa do určitej doby môjho života so skautmi nepodarilo nijako uviesť do kontaktu, myslela som si, že už dávno nie sú, alebo že sú len v hlúpych amerických filmoch kde pýtajú peniaze za keksíky od domu k domu či v časopise Káčer Donald s chlpatými čapicami na hlave. Netušila som, že ešte sú. Nevedela som ani len koľko ich je. Že na svete je celá rada mladých, ale i starých ľudí s mladým duchom, ktorí sa radi bavia práve týmto nenúteným hnutím.

Ale čo to vlastne je skauting? Je to možno divná téma na blog, no akosi sa zamýšľam nad nevedomosťou ľudí, ktorí o skaute nič nevedia. Viacerí si z neho strieľajú a robia si posmech. Starší ľudia ho radi prirovnávajú k pionierom. Ale o tom to predsa nie je. Skauti boli ešte omnoho skôr než pionieri a skauting nebol len povinnou organizáciu...ale bol/ respektíve je/ niečo omnoho viac.

Skauting je
-príroda. Zájsť si do prírody, poznať ju, mať ju rád. To je pravou podstatou človeka, ktorý sa s radosťou niekedy vytratí z ulíc veľkomiest do lesov alebo podstúpi vyčerpávajúcu túru, zažije skautský tábor či sa zamiluje do spánku pod nočnou oblohou. Niekedy niet lepšieho lieku na dušu a oddychu pre telo, ako zažiť nocľah na miestach, kde je v noci takmer úplné ticho a jediné zvuky tečúcej vody, nočných zvierat spievajú uspávanku miesto hluku áut.

-zábava. Zažiť pravú táborovú saunu, zahrať si s bratmi a sestrami skautmi rôzne hry, pripraviť si indiánske oblečenie, spievať pri vatre pesničky a spoznávať nových ľudí. So skautingom sa človek nenudí. Od chát po turnaje, od sánkovačky po tábor, vždy je čo robiť, vždy je sa s kým zoznamovať. Vždy je čas na priateľstvo a chvíle plné zábavy.

-výzva. Zdolať vysoké hory a prekonať strach z výšok, zabehnúť trasu na pokladovke a pokúsiť sa vyšplhať na lano. Zapáliť oheň v zime a posnažiť sa uspieť v skúškach. Aj o tom je skauting. O prekonávaní sa.

-služba. Čistenie lesa, pomoc pri mestských akciách, výpomoc mestu a pritom predsa len užívanie si života. Služba predsa nie je len niečo človeku nepríjemné. Slúžiť je niekedy omnoho dôležitejšie než mnoho iných vecí, ktoré nás obklopujú navôkol.
-hra. Zahrať si s priateľmi naháňačku, naučiť všetkých ,,Zvieratká,, prekonávať sa vo fyzickej, ale i psychickej činnosti. Hier je milión, neskutočne veľa...a preto sa so skautom nikdy človek nenudí, a nepotrebuje na to ani alkohol. Stačí mu len dobrá partia a veľa nápadov.

-partia. Dať sa do reči s každým skautom, byť príjemný a naučiť sa vychádzať s ľuďmi každej národnosti je veľmi potrebné v živote. Nečudo...skupinkovanie a nepríjemnosť môže byť vždy tou najväčšou bolesťou pre obete.

Skauti predsa nie sú tichí, nie sú iní, sú len ľudia, čo žijú možno trochu rozdielnym spôsobom života. Ktorí sa vydali na cestu tvorenú kameňmi rozhodnutí. Cestu, ktorej smer je určený kompasom slobodnej vôle so smerovkou porozumenia. Skauting je tá cesta.

Inak tí, čo vás skauting nezaujíma, sry...ma chytila vážne taká divná nálada Akože...bo už mi vážne niekedy išlo pekne krkom, keď idem po ulici s batohom na pleciach a ma niekto zastaví:,,ty si skautka? ha-ha Pána, skauti ešte sú?" Ja viem, ja viem, nie je to také známe... lenže také blbé reakcie mojich spolužiačok, ktoré sme stretli so Zuzkou, keď sme šli na chatu, typu ha-ha, aké veľké ruksaky a bláboly ma prosto dosť prekvapili

 Úvaha
Komentuj
 fotka
heavenlybee  12. 12. 2007 22:06
o skautingu som ja pocula, podla mna to nie je az take nezname, ti co sa o taketo veci zaujimaju, vedia.. a ti povrchni ktorych zaujimaju povrchne veci, ti sa tomu mozu smiat.. ale nevedia o co prichadzaju ja skaut nie som ale velmi by som chcela, urcite je to super zazivat taketo veci a este ked je dobra partia, to musi byt fakt uzasne
 fotka
galinka  12. 12. 2007 22:09
Krásne vystihnuté

Stretávam sa s podobnými reakciami keď mám mať oddielovku a poviem že idem na skauting

A potom tiež ľuďom vysvetľujem, že nie sme pionieri
 fotka
the.wall  8. 1. 2008 21:11
veľmi pekne povedané...

ja som sa kedysi medzi nich radil ale potom sa nieco dosralo...

ale stale velmi rad vypadnem do lesa a do hor, akorat ze chybaju trochu aj ty ludia...
 fotka
saddath  8. 1. 2008 21:33
aj ja som chodila na skaut a bola som aj v tabore,aj som spala v stane a umyvala sa 5 dni v potoku!a zrala co si navarila!

a som robila aj bobrikov
 fotka
eset  3. 4. 2008 19:50
Ahoj, suhlasim s tebou, to o com je skauting si vystihla uplne genialne ... je to jedine miesto, kde ked spoznas noveho cloveka, tak nikdy voci tebe nema predsudky a uz po pol hodine spolu komunikujete akoby ste sa poznali cely zivot. Len v skautingu moze byt clovek stopercentne sam sebov, nemusi sa bat co si o nom ludia pomyslia, pretoze oni ho vzdy beru takeho aky je, su to skratka skauti skauting je zivot a cesta, ktora ta vedie vzdy vpred.



zdar Lenka
Napíš svoj komentár