19:13 14.3.2011

Mám hrozne rád pondelky. Teda po piatku je to môj druhý najobľúbenejší pracovný deň. To preto, lebo mám v škole iba dva predmety. Cvičenie z matiky a hneď po ňom prednášku tiež z matiky. 100 minút čistého času. Ale aj tak som mal dnes dosť divnú náladu.

Po škole som sa vybral do knižnice. Vrátiť knihu, ktorú som ťahal so sebou. Cestou ma ale napadla taká vec, že Ústredná knižnica je pondelok, alebo utorok zatvorená, no nebol som si istý. Ale na tom nezáleží.

Keď tak sa aspoň prejdem. Dnes bolo 13° A metrom sú to iba tri stanice : z IP Pavlovy na Staroměstskú. No skrátka, po námáhavej 15 - 20 minútovej ceste som došiel ku knižnici.
A bola zatvorená.

No aj tak sa mi nejak nechcelo vracať. A vďaka svojej divnej nálade som dostal divný nápad, a to že sa pôjdem pozrieť na hrad. Za 6 mesiacov čo tu chodím do školy som tam nebol ešte ani raz. Vlastne v celom tom pražskom historickom centre nie je nič kvôli čomu by som tam musel chodiť. Okrem spomínanej knižnice a obchodu zo skriptami na Celetnej.


Zo Staroměstské som sa metrom zviezol na Malú Stranu. Odtiaľ pešo. Prvá vec ktorú som si ako typický turista vyfotil bol pamätník okupácie 1938-1945.


Chvíľku som sa síce zmätene obzeral, pretože tu som fakt ešte nikdy nebol. Ale na hrad je odtiaľto dosť ťažké netrafiť. Šlapať stále do kopca, pokiaľ je to len možné. Stále, stále do kopca.


A nakoniec schody. Ale výhľad je naozaj pekný. Na tej ďalšej fotke som chcel odfotiť žižkovský vysielač, ale nie je ho tam moc vidno. Taká tá rozmazaná tyčka na pozadí.


No ak vylezieš tie schody, tak najhoršie už máš za sebou. Ďalej je to už viac-menej rovinka. Navyše ťa hore privíta nádherný rozcestník. Pražský hrad - vľavo, Strahovský klášter a Loretánska kaple - vpravo.


Nasleduje Hradčanské námestie, a brána na I. nádvorie, kde stoja vojaci hradnej stráže v tých svojích pruhovaných búdkach.


Práve tu je ďalšia vyhliadka, s tými 10 korunovými ďalekohľadmi. Inak ten hmlistý opar na pozadí nieje chyba foťáku, ale smog zo znečisteného ovzdušia. Hlavne skoro ráno a večer pri západe slnka to vyzerá dosť romanticky. Ako taká svetlooranžová aura nad mestom.


Z I. nádvoria sa na II. prechádza veľkými oblúkovými bránami. Nič zaujímavé, iba reprezentačné priestory, ktoré sú pre turistov väčšinu roka uzavreté.


a odtiaľ na III. nádvorie, a asi to najzaujímavejšie. S katedrálou sv. Víta, kláštorom u sv. Jiří, obrazárňami, stálymy expozíciami a podobne. No na niečo také sa mi fakt nechcelo vyhadzovať peniaze. Skrátka mám dobrý pocit z toho, že som tu.


Síce som sa snažil vrátiť späť rovnakou cestou, ale nakoniec ma to vyfluslo na Karlovom moste.

Mimochodom ten dav ľudí na pozadí, to nieje plánovaná demonštrácia proti vládnym reformám, či proti raketovej základni v Česku, ale úplne bežný nával turistov, aký zvykne byť na tomto moste.


No a moja posledná dnešná fotka, je najfotografovanejšie miesto v Prahe. Pražský hrad z Karlovho mosta. O tom svedčí aj tá babka s foťákom, čo mi zrazu skočila do záberu

 Blog
Komentuj
 fotka
zajko30  16. 3. 2011 01:45
jéj ake krásne, s tým si si dal ale riadne roboty........je to fakt milé...........filip
Napíš svoj komentár