Každý máme svoje skúsenosti s týmito dvoma prípadmi. Každý máme na to svoj názor. Ja by som chcela prezentovať ten svoj.

Láska na prvý pohľad
Áno, je úžasná. Ako blesk z jasného neba. Volajme ju chémia, príťažlivosť, iskra. Je to ten prípad, keď okolo Vás niekto len prejde, alebo sa s ním zoznámite a Vy viete, že je to ON/ONA.

Keď sa Vás dotkne, máte husiu kožu a prejde Vás príjemná triaška alebo tá "studená vlna". Keď na Vás pozerá, je Vám horúco. Vonia Vám.

Z môjho hľadiska však - bohužiaľ - nevydrží dlho. Ako rýchlo príde, tak rýchlo odíde a čím silnejšie Vás zasiahne, tým prázdnejší sa cítite, keď je preč. Bohužiaľ, je nepriamo úmerná. Čím kratšie ste spolu, tým je silnejšia a čím dlhšie spolu zostanete, tým je slabšia. Prečo?

Pretože je založená čisto na výzore a na tej chémii. Na iskre. Je to vzplanutie. Najprv vzbĺkne a horí a potom dohorieva a tleje.

Keď sa Vám ten druhý zapáči, neviete, čo je zač, ako sa správa v kritických situáciách, čo Vám na ňom/nej bude vadiť a čo Vám na ňom/nej bude vyhovovať. Veľakrát Vás prekvapí, miestami príjemne a miestami menej príjemne. Osloví Vás tým, ako pôsobí, tým, ako vyzerá, nie tým, aký/aká je. To znamená, že má plytké základy.

Česť výnimkám - a podľa mňa sú to fakt výnimky - a fakt Vám to prajem, keď máte na základe takéhoto vzplanutia krásny, harmonický, trvalý vzťah, v ktorom ste šťastní. Pretože ste mali šťastie.
Ja som mala jeden: rok a pol, druhý: mesiac a tretí: dva týždne. A pravdupovediac, paradoxne, ten, ktorý bol najkratší, ten ma najviac zasiahol. Ako rýchlo prišiel, tak rýchlo odišiel a bol ako hurikán - doslova - zobral mi všetko a jediné, čo mi zostalo, bol neporiadok - v duši, v srdci, v živote.

Láska z priateľstva
Veľa z nás to pozná. Zoznámite sa. Normálna baba/normálny chalan. Nijaká facka príťažlivosti sa nekoná. Je "v pohode". Alebo na prvý pohľad možno ani to nie ;o)

Zrazu si všimnete na ňom/nej nejakú vlastnosť, ktorá Vám zaimponuje. Zistíte, že máte nejaké záľuby/vlastnosti spoločné. Že sa Vám spolu úžasne rozpráva. Že Vás dokáže rozveseliť, rozosmiať. Že je inteligentná/ý. Že Vás vie podržať, keď Vám je zle. Zistíte, že sa tešíte na každý raz, keď s ňou/ním máte byť. Byť bez nej/bez neho Vás bolí a stále myslíte naňho/na ňu. Keď ste s ním/ňou, žiarite.

Začnete si všímať aj veci, ktoré Vám na ňom/nej vadia a rozmýšľate, či by ste ich vo vzťahu zniesli. Sústredíte sa na vlastnosti, ktoré Vám na predošlých partneroch vadili a všímate si, či ich má aj on/ona.

Tieto vzťahy majú hlboké základy - budujú sa totiž pomaly a na pevných základoch - na priateľstve. Na spoločných záujmoch, vlastnostiach, názoroch.

Moja mama vždy hovorí, že partneri musia byť v prvom rade kamaráti a ja s ňou súhlasím.
Veď je vedecky dokázané, že eufória zo zamilovania sa, tá chémia, uplynie po pár mesiacoch, a keď už všetko to krásne na začiatku vzťahu pominie, čo nám zostane? Keď už na sebe nebudete stále nalepení, bozkávať sa, milovať sa? Keď už budete nútení riešiť spolu každodenné problémy, či už väčšie, alebo menšie? Malo by to byť priateľstvo. Porozumenie. Pochopenie. Opora. Dôvera. Istota...a tá SKUTOČNÁ láska.

 Blog
Komentuj
 fotka
majusqa93  10. 2. 2011 12:25
Velmi pekne, dobre a pravdivo napisané...ja som tiež toho názoru že trpezlivosť ruže prináša....radšej lepšie spoznať..ako hned hrrr do vzťahu...aj ked musim uznať...že ja v tom hrrrr vzťahu momentálne som....a po mesiaci rozmýšlam či ho lúbim alebo nie...raz áno raz nie...ale ja len dúfamže áno..ale mám ho rada velmi a som s ním šťasná ešte raz klobúk dole je to velmi dobré
 fotka
dookahn  10. 2. 2011 12:57
Myslim ze som prave nasiel pokoj v dusi, harmoniu pocitov a pravy zmysel lasky.



 fotka
fleur1301  10. 2. 2011 13:11
@majusqa93 Ďakujem Všetci máme skúsenosti s oboma prípadmi a, samozrejme, netvrdím, že tie "hrr vzťahy" nemôžu niekomu vyjsť, ale osobne preferujem tie "vybudované na niečom". Jeden taký som mala tri roky.

Ak rozmýšľaš, či ho ľúbiš, alebo nie...odpoveď poznáš sama



@dookahn na to ti stačil jeden môj blog?
 fotka
smichi  10. 2. 2011 13:11
Co ja viem, "zostanme kamarati" som pocul prilis velakrat.
 fotka
dookahn  10. 2. 2011 13:18
@fleur1301 To ta chemia
 fotka
fleur1301  10. 2. 2011 13:28
@smichi veľmi dobre všetci vieme, čo znamená "zostaňme kamaráti" Ľudia, ktorí chcú potom naozaj zostať kamarátmi si také veci nehovoria, lebo to berú ako samozrejmé.



Po väčšine tých vzťahov sa to aj tak nedá, lebo sa nekončia "dobre" - ale, pravdupovediac - po mojom trojročnom vzťahu, ktorý bol postavený na pevných základoch - poznali sme sa dva roky predtým, ako sme spolu začali chodiť - sa s bývalým stále bavíme úplne v pohode. Ja som sa rozišla s ním - respektíve, ja som bola iniciátorom, ale na rozchode sme sa zhodli. A dnes spolu pracujeme na jednom projekte.



Takže moje zhrnutie je také, že ten vzťah, ktorý mal to priateľstvo, keď bol funkčný ho bude mať aj potom - pokiaľ ten, ktorý bol "odmietnutý" nie je príliš hrdý, alebo jeden toho druhého nepodvedie alebo mu nejako inak neublíži...ak sa to skončí tak, ako u nás, že sa skrátka na základe nejakých vecí zhodnete, že už to ďalej nemá zmysel, môžete zostať aj kamarátmi. Skutočnými.
 fotka
acvd43xa7w  10. 2. 2011 13:32
dobre napisane



napriklad ja to mam v jednom cloveku-ked sme sa spoznali, obom nam spadli sanky, a par tyzdnom sme sa k sebe absolutne nevedeli spravat, pretoze ja som chodila s jeho kamaratom..tak proste nieco tam bolo, ale neriesili sme to

no a teraz som uz sama, tak si ho coraz viac a viac vsimam a velmi by som chcela byt s nim..zalubila som sa no..
 fotka
fleur1301  10. 2. 2011 13:52
@acvd43xa7w a čo myslíš, že prinútilo mňa napísať tento blog...? Jednak vlastný názor a skúsenosti, ale tiež som už celkom dlho do niekoho "zapozeraná"
 fotka
carper  10. 2. 2011 17:27
dobrý blog ale až ma znepokojuje koľko je na ňom pravdy. ale možno tu mohlo byť spomenuté ešte to, čo sa podľa mňa stáva dosť často. pokiaľ sú dvaja ľudia dobrí priatelia, tak mávajú strach dať sa dokopy. boja sa že pokazia friendship.. podľa mňa aspoň



@smichi ľudia kt. kamarátmi ostať chcú, si to nehovoria.
10 
 fotka
smichi  10. 2. 2011 20:13
To je to, ze mne sa este nestalo ze sme sa zhodli ze to nefunguje Vzdy to prislo z neba a vzdy na mna.
11 
 fotka
mernose  10. 2. 2011 21:00
krásne a pravdivé lenže ani láska z kamarátstva sa nemusí podariť a potom to človeka o to viac mrzí preto sa už tomuto typu lásky radšej vyhýbam... lebo prísť o ďalšiu dobrú kamarátku...
12 
 fotka
fleur1301  11. 2. 2011 09:03
@carper hej hej, to som tam zabudla spomenúť, ale súhlasím. Osobne som však ten typ človeka, že keď to vyzerá v tom "priateľstve" tak, že by som kvôli tomu, aby sme spolu boli, aj "vraždila", tak vsadím všetko na tú jednu kartu. Skrátka, som kvôli láske schopná obetovať dosť veľa - aj to priateľstvo. Buď vyhrám, alebo prehrám. Ale dusiť v sebe pocity a city mne, a myslím, že ani nikomu inému nerobí dobre. Preto radšej vyjdem s pravdou von. A aj keď sa dáš s niekým takým dokopy a nevyjde Vám to, tak ak tam bolo skutočné priateľstvo a ak ste dvaja duševne vyrovnaní ľudia, to priateľstvo tam bude aj potom, a možno ešte lepšie Lebo ten druhý ťa bude poznať aj z iných uhlov, ako by ťa poznal, keby ste sa dokopy nedali.



@smichi vždy sa baba rozišla s tebou? Nechcem byť zlá, ale potom to asi nebude v tom, že by ONY všetky neboli v poriadku, nie...?



@mernose : ďakujem V podstate ti odpovedám v odpovedi pre carper.
13 
 fotka
smichi  11. 2. 2011 09:15
@fleur1301 : Nemusis hned urazat ked ani nevies o mne nic.
14 
 fotka
fleur1301  11. 2. 2011 09:25
@smichi to nebol pokus o urážku, ale asi bude problém v tebe - to nemusí jednoznačne znamenať, že je na tebe niečo zlé - niektorí chlapi majú napríklad takú "vadu", že sú pre väčšinu báb príliš "dobrí". Čo v podstate nie je chyba ako chyba, ale veľa babám to nevyhovuje...nebuď ješitný, nemusíš veci brať hneď prvoplánovo. Je ľahké hneď sa uraziť, ale čo tak sa zamyslieť...?
15 
 fotka
soolvieza  11. 2. 2011 09:36
mam na to podobny nazor,aj ked nieco take nehovorim z vlastnej skusenosti,ale zo skusenosti mojho okolia.

a myslim si,ze naozaj najtrvacnejsia laska vznika z priatelstva,ale z lasky uz priatelstvo vznikne asi tazko...
16 
 fotka
fleur1301  11. 2. 2011 09:47
@soolvieza - aj to sa dá, a aj o tom hovorím z vlastnej skúsenosti Ale určite to nejde vždy...záleží na tom, akí sú tí dvaja, za akých sa rozišli okolností a či spolu dokážu ako kamaráti fungovať aj naďalej.
17 
 fotka
smichi  11. 2. 2011 09:57
@fleur1301 : Ja som s nad tym zamyslel uz viackrat, niekolkokrat a z viacerych pohladov. A zistil som len to, ze ja ked sa dam dohromady s babou, tak nemam voci nej vyhrady, preto som nikdy nevidel dovod sa s nou rozist. Naviac ja nedusim v sebe ziadne pocity a vzdy jej vsetko poviem. Ale zistil som ze oni mi klamali a nebolo vzdy vsetko v poriadku aj ked sa tvarili. Ako som mal zistit ze nieco nie je v poriadku ked mi to neda najavo. A nehovorte prosim vas take bludy ako ze "ked ju milujes, by si na to prisiel".
18 
 fotka
fleur1301  11. 2. 2011 10:29
@smichi nie, to by som ti ani nenapísala.



Je na to jedno pekné porekadlo - nemému dieťaťu ani vlastná mama nerozumie.



A súhlasím s tebou. ženy vedia, že im chlapi nečítajú myšlienky. Druhá vec je - a zažívam ju momentálne - keď nie je so mnou všetko ok (a nemusí sa to týkať dotyčného kamaráta), nevyjdem s tým sama, ale on vidí, že mi niečo je a páči to zo mňa, kým sa to nedozvie, aj keď sa zo začiatku bránim . A to si vážim. Pretože on vie, že keby som nechcela, aby vedel, že mi niečo je, tak to pred ním skryjem a zahrám také herecké výkony, že by neprišiel na nič. Lenže je to o tom, že chcem, aby to zo mňa dostal. Otázka je, či ti to ony dávali nejako najavo, aj keď nevyšli samé s pravdou von a keď nie, tak prečo...? Na to už my dvaja asi neprídeme...
19 
 fotka
smichi  11. 2. 2011 10:35
Mozno som nebol dostatocny "alfasamec" pre ne.
20 
 fotka
fleur1301  11. 2. 2011 11:00
@smichi nezvaluj to na ženy, chyba môže byť aj v tebe. Howk, dohovorila som Ak chceš ešte niečo predebatovať, pošta, páči sa
21 
 fotka
acheraya  11. 2. 2011 15:05
Zaujímavý blog .. ale neviem, či s ním súhlasím alebo nie, teda, z časti určite .. ale výnimky potvrdzujú pravidlo
22 
 fotka
fleur1301  11. 2. 2011 15:16
@acheraya "pravda je iba subjektívny odraz objektívnej reality". Takže aj keby som ja povedala, že MÁM pravdu, je to MOJA pravda Nikoho nenútim so mnou súhlasiť alebo nesúhlasiť, je to môj názor
23 
 fotka
majusqa93  13. 2. 2011 01:19
@fleur1301 no vies ja sa bojim toho že ho nelubim a že ho yase ybztocne zranim...chcem zistit ci ho lubim ale neviem akoo....
Napíš svoj komentár