Robím si taký malý birdzácky prieskum, tak uvidíme kto tu má prevahu
A tiež by ma zaujímalo, či ste si vybrali daný odbor hlavne kvôli tomu, že vás to úplne neskutočne baví, alebo ste uvažovali viac nad tým čo vás uživí a čo je lepšie finančne ohodnotené.. a taktiež aké očakávate uplatnenie na trhu práce s daným odborom, prípadne aké je vaše vysnívané povolanie (ak ste už doštudovali či sa vaše očakávania týkajúce sa zamestnania naplnili) a tak..
Aaa môžete napísať váš názor aj na vedy, ktoré neštudete, napríklad často tu čítam nepekné komentáre o humanitných vedách a podobne.. no celkom by ma to zaujímalo, čo si o tom myslíte.
Vyberala som si odbor podľa toho čo ma baví, k čomu mám predpoklady a z čoho budem mať v budúcnosti trošku peniažtekov.
Proste som sa k tomu postavila s triezvym pohľadom na vec a vybrala si pozemné staviteľstvo...
bavilo ma to, studoval som, dostudoval som 2. stupen a teraz koncim 3. stupen, pravdepodobre ma to uzivi celkom dobre, este pred skoncenim studia som dostal 4 pracovne ponuky.. samozrejme som si vybral tu najlepsiu v jednom nemeckom koncerne, ktory posobi vo viac ako 100 krajinach sveta... dnes to nelutujem... ale pocas studia som pičoval jak chorá vrana... ani nie na predmet ale na náš nefungujúci systém.. teraz ho mozem mat na haku
Este si len vyberam ale chcem si vyberat podla toho co ma bavi a na prachy z vysoka kaslem vyzera to na lekarske vedy (farnacia) strasne by ma bavilo studium aj praca v lekarni
PC a informatické vedy patria k prírodným?
Dal som technické vedy, pretože na informatike, na ktorú idem, sa učí hlavne elektrotechnika a informačné technológie/počítačové systémy
a moje ocakavania sa nielen ze naplnili, ale boli daleko prekrocene idem na poziciu na zaciatku mojej kariery, o ktorej som ani nedufal, ze sa tam vobec dostanem pocas celej kariery ale mozno ma vyhodia pocas prvych par mesiacov, dostanem facku a zas budem kludny
vybrala som si môj odbor lebo vyzeral super podľa popisu a predmetov a zistila som, že on aj super je! len tá škola na ktorej je, je najhoršia na svete (tí ľudia, celý ten systém, atď..)
a má vraj 100% zamestnanosť v odbore, čiže keď sa mi to podarí doštudovať, nemal by byť problém so zamestnaním sa
studujem chemiu, ale zaradila by som ju skor niekde medzi prirodovedne a technicke vedy, pretoze sa dost venujeme technologiam a prelina sa to dost vyrazne
@tangerina no inac hej, to s tou 100% zamestnanostou v obore je pekny ojeb.. poznam kopec ludi z fchpt, co robia niekde uplne inde.. za okienkom predavaju listky pre žsr, sekretarky na ministerstve, obchodnikov, laborantov (na to staci stredna skola), operatorov, pracovnikov v terene (ŽP) dost ludi je nezamestnanych... vlastne je to napadnutelne.. jedine co drzi fchpt nad vodou je publikacna cinnost vdaka ktorej vyhravaju anketu naj VŠ, lebo pri hodnoteni sa robi vazeny priemer... v skutocnosti je fakulta na tom daleko horsie.. a jej smerovanie je tiez horsie a horsie...
@filipkoo no ano, ale ide aj o to, na akej skole to budes studovat, ja napr. v brne na muni nemam velmi technicke predmety, vacsina su ohladom teorie cize je to viac ako prirodna veda
no aha 6 ludi z lekarskych odborov.. a ked sa tu chúďa pýta na krámy, tehotenstvo, demenciu a co ja viem co este.. tak vsetci su ticho ale nie srandujem, na dialku sa neda vysetrovat
výzkum a vývoj v doprave, vlaky, abo letectvo ?
abo neco s military, BAE-Systems, Krupp, Rheinmetall ? (- tí robia aj vývoj a výzkum vysoko-energetickích laserov, ich L-kanon už viackrát úspešne testovali)
@mojdedo boha si sa vyfarbil, vsakze ta nepoznam a nevykame si? Lebo umrem
K sebe: fuuurt som chcela byt (astro)fyzicka, ale myslela som si, ze som n to blba, tak som chcela byt chemicka, a na to som si tiez myslela, ze som blba, a chem. inzinierstvo bolo v mojich sestnastrocnych predstavach jednoduchsie ako vedecke zameranie -.- -.- V 19 som zas bola hrozne sklamana za zivota a bez ambicii, tak som sa upla na to CHI.
A som velmi spokojna s vyberom, perspektiva je tiez vyborna, i ked moje vysnivane povolanie je umelecke, ale *drumroll* na to nie som dostatocne nadana.
a nikdy sme sa nerozpravali (ne neformalne rozhovory nemam posledne roky cas a ani ziadne katedrovice, mikulasovice a podobne "teambuildingy" neexistujuceho tímu) a ani som ta nikdy neucil, len ta stretavam na fakulte
ked spolocenske + humanitne vedy prevladaju nad technickymi, tak to znamena, ze nam je bud strasne dobre, alebo sa rutime do strasnej sracky... alebo oboje
@filipkoo
pozerám že si z KE, tak snáď pochopíš rozdiel na príklade:
- informatika na prírodovedeckej fakulte UPJŠ - titul Mgr => prírodné vedy
- informatika na FEI TUKE - titul Ing => technické vedy
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
69 komentov
A tiež by ma zaujímalo, či ste si vybrali daný odbor hlavne kvôli tomu, že vás to úplne neskutočne baví, alebo ste uvažovali viac nad tým čo vás uživí a čo je lepšie finančne ohodnotené.. a taktiež aké očakávate uplatnenie na trhu práce s daným odborom, prípadne aké je vaše vysnívané povolanie (ak ste už doštudovali či sa vaše očakávania týkajúce sa zamestnania naplnili) a tak..
Aaa môžete napísať váš názor aj na vedy, ktoré neštudete, napríklad často tu čítam nepekné komentáre o humanitných vedách a podobne.. no celkom by ma to zaujímalo, čo si o tom myslíte.
Proste som sa k tomu postavila s triezvym pohľadom na vec a vybrala si pozemné staviteľstvo...
Dal som technické vedy, pretože na informatike, na ktorú idem, sa učí hlavne elektrotechnika a informačné technológie/počítačové systémy
a má vraj 100% zamestnanosť v odbore, čiže keď sa mi to podarí doštudovať, nemal by byť problém so zamestnaním sa
abo k prírodním vedám,
to je tak 15/15
návrhy, dizajn, abo konštrukcia nečoho, aut, /abo lietadiel, či.. ?
» www.vedatechnika.sk/SK/VedaATechnik...
výzkum a vývoj v doprave, vlaky, abo letectvo ?
abo neco s military, BAE-Systems, Krupp, Rheinmetall ? (- tí robia aj vývoj a výzkum vysoko-energetickích laserov, ich L-kanon už viackrát úspešne testovali)
( vela tém naraz
K sebe: fuuurt som chcela byt (astro)fyzicka, ale myslela som si, ze som n to blba, tak som chcela byt chemicka, a na to som si tiez myslela, ze som blba, a chem. inzinierstvo bolo v mojich sestnastrocnych predstavach jednoduchsie ako vedecke zameranie -.- -.- V 19 som zas bola hrozne sklamana za zivota a bez ambicii, tak som sa upla na to CHI.
A som velmi spokojna s vyberom, perspektiva je tiez vyborna, i ked moje vysnivane povolanie je umelecke, ale *drumroll* na to nie som dostatocne nadana.
A je to divne boha
a nikdy sme sa nerozpravali (ne neformalne rozhovory nemam posledne roky cas a ani ziadne katedrovice, mikulasovice a podobne "teambuildingy" neexistujuceho tímu) a ani som ta nikdy neucil, len ta stretavam na fakulte
a dovod preco som si to vybrala vies
humanitné - vedy o kultúre a umení - kultúrna antropológia a etnológia
spoločenské - sociálne vedy - sociálna antropológia
(inak ma to bavi riadne, ked je dobra vec, takze neriesim)
pozerám že si z KE, tak snáď pochopíš rozdiel na príklade:
- informatika na prírodovedeckej fakulte UPJŠ - titul Mgr => prírodné vedy
- informatika na FEI TUKE - titul Ing => technické vedy