ja som si raz zabudla kabelku s cca 100 eurami na zastávke na obchodnej, plus tam boli úplne všetky doklady, klúče od domu, proste všetko... a nejaký milý pán to našiel a hneď odniesol na políciu aj keď neviem kto to bol som mu doteraz strašne vďačná, preto by som urobila to isté
Mne minule vydali miesto 1190,- € o dvesto viac, keď som to neskôr zistil, išiel som ich vrátiť. Tí nechápali, len ďakovali a ďakovali a ja som mal akýsi fajn pocit. Odvtedy sa mi všetko na čo siahnem darí oveľa viac. Žeby to bola tá odmena?
ľudia buďte úprimní..... myslím že keby to nájdem ja tak si to nechám, bolo by to síce svinstvo ale mne ako chudobnému študentovi by tých 160€ padlo viac ako vhod....
@23@Fxx Toto už sú tie zavádzajúce argumenty, ospravedlňujúce sami sebe spáchanie zlého skutku. Rozvíjaním si tejto vlastnosti dokážeš raz v živote ospravedlniť si aj tie najhoršie skutky. V spoločnosti tak sami ľudia zakoreňujú javy, ktoré sa tak stávajú bežnými, ako je korupcia, podvod, rozkrádanie, rasizmus, či manželská nevera a mnohé ďalšie, ešte horšie.
mam zivotnu filozofiu sa k ludom spravat tak, ako chcem, aby sa oni spravali ku mne, takze ano vratila by som. aj tak by som tie peniaze nemohla pouzit s kludnym svedomim.
a to je aj jedno,lebo žiadne peniaze a nič hodnotne čo by som našiel by som nevratil,lebo niesom v takej situacii že ked sa ku mne dostanu peniaze aby som sa ich ešte zbavoval,potrebujem každy cent
@Fxx Možno by si si to mal prečítať pomaly, slovo za slovom a pochopil by si, lebo je to podstat ľudského zla. Ale pre istotu ešte raz :
Napísal som, že máš tendenciu sám sebe ospravedlňovať spáchanie zlého skutku reálne nepodloženým obvinením iného človeka, navyše toho poškodeného. Pochopil?
predovsetkym by som zaskrtil takych, ktori tu kabelku alebo penazenku najdu, peniaze vyberu a penazenku s dokladmi zahodia niekam do kosa, aby sa uz nikdy nenasla.
@matheusko Myslím si, že väčšina ľudí nestráca veci bežne a nie je to o tom, že je človek nezodpovedný. Napríklad môže mať veľké problémy a preto zabudne na tú kabelku, prípadne je veľmi chorý a podobne.
Nemám nič proti tomu, ak by si tú kabelku nevrátil, nepovažujem to za niečo veľmi zlé, ale aspon nehľadaj dôvody, prečo môže za tú situáciu človek, ktorí tú vec stratil, lebo to je podľa mňa obyčajný alibizmus. :p
asi by som zopar hneď zobral ,ale večšinu by som tam nechal,a povedal že toľko tam bolo... (ako sa poznam, od veľkých súm očakávam veľké odchylky ) ... ale vratil by som ju so všetkym s čim bola (no až na to male percento tych peňazi)
@D170 Ďíky, jednoducho si vystihla, čo som tu asi dosť zložito vysvetloval. Dodám, že tento prvotný alibizmus sa v budúcnosti môže stať základom pre ospravedlňovanie našich ešte horších skutkov.
@fxx NO.. dobre, nie je to trestny cin, lebo na to nie je zakon. Skusme to teda z druheho hladiska - povedzme, DUCHOVNEJSIEHO; Tebe by sa pacilo, keby si stratil vec v hodnote danej sumy kabelky + penazi v nej + zapocitajme hned aj jej obsah /v zenskych kabelkach byvaju zvycajne hodne drahe predmety, i keby tam v hotovosti nebol dokopy ani cent, bola by to docela STRATA/? Plus pocitajuc, ze k by si k niektorej konkretnej z veci mal aj nejaky ten citovy vztah. Myslim, ze ked sa to scita, naskoci dost vysoka suma. Takze poperas, ze (zo svojho hladiska) by si bol velmi rad, keby Ti nalezca takuto vec vratil?
Ta kabelka je tiez predmetom patriacim nejakemu cloveku, pre ktoreho mala vacsiu cenu, ako tych par €ur, ktorym sa Ty potesis. A stale je tu pritomny zakon zachovania hmoty - nieco najdes a nechas si to = nabuduce nieco podobne stratis. A bude Ta to mrziet tak, ako toho prveho tato kabelka.
@32 Fxx Ano, bez akýchkoľvek pochybností a váhaní vrátiť a neobhajovať si, že som si privlastnil cudziu vec. Prehnane povedané, keď uvidíš na ulici nezamknuté auto, tak si ho vezmeš domov? Aký je principiálny rozdiel? V rozmeroch?
Ako sa zachová ten druhý, to nech nás netrápi, ak by sa odvďačil drzosťou alebo hrubo, čo je veľmi nepravdepodobné, je to jeho zlý skutok - ty máš svedomie čisté. A nezabúdaj, že sa to stále dá vrátiť aj anonymne, samozrejme aj s peniazmi.
Ha, a je to tu. Ale aj tak sa vacsina ludi riadi vetou: "Ked bude mrziet , alebo uz aj mrzi mna, nech mrzi kazdeho." A polovica tej vacsiny ludi by v takejto diskusii odklikla moznost ANO.
@43@stage z principialneho pohladu je to to iste,máš pravdu
@flussica žit v tom že ked niečo stratim tak mi to niekto najde a vrati je dost blbe,lebo ta pravdepodobnost je skoro až nulová
A hej,keby v nej su doklady,tak doklady a pod. veci možem vratit na adresu,raz sa mi stalo že som našiel už zrejme vykradnutu kabelku,kedže okolo nej boli rozhadzane aj doklady a kadejake papiere,tak som to tomu dotyčnemu strčil do schranky,a le keby byva o 100km dalej,tak sa na to vykašlem
A čo keby v tej kabelke neboli žiadne doklady? Na policiu by som s tym určite nešiel
A niečo k čomu ma citovy vztah...tak to už je každeho smola..
Ale predsa,možno že by som len vybral peniaze mobil a cenne veci,a všetko ostatne by som hodil cez brannu,zavesil na klučku,alebo nejakym sposobom anonymne či nenapadne vratil
Ak by mi bol znamy majitel tak rozhodne.... aj keby tam bol milion v tomto som zasadovy
Ale ak by bol majitel neznamy.... som realista racej si necham ja ako dat policajtom, ktori si to (ak su poctivi ) rozdelia az po skladnej lehote a co je pravdepodobnejsie ak su nepoctivi tak hned medzi seba
ano, urcite, lebo si dokazem predstavit, ako niekto musi na tych 160euro makat ... a pre niektorých to moze znamenat skutocne velku sumu... ak zije napr matka sama s dvoma detmi v byte a je este na materskej, tak strata 160-tich eur by im urcite velmi pritazila
ak by som uz mala ten zaludok penaize si nechat minimalne prazdnu penazenku respektive doklady by som hodila do schranky alebo nejak zabezpecila aby ich ten clovek dostal, strastit doklady je totiz hrozna vec clovek peniaze ozelie ale tie doklady to je strasna opletacka, viem nedavno som zazila
@matheusko A ak by tá matka mala napríklad jedno dieťa v nemocnici, bolo by vážne choré, ona by bola unavená, zamýšlala by sa či sa dieťa vylieči a zabudla by na tú kabelku tak je nezodpovedná?
Naozaj ide o čistý alibizmus z tvojej strany
Neriešim takích, čo dali nie a dalej to nekomentovali, je to ich vec, ale ak niekto dokáže svoje správanie ospravedlňovať a hádzať vinu na toho človeka, čo to stratil, pričom ho vôbec nepozná, je to úbohé. :/
Ano. Nezodpovedna. Chyby sa nevyplacaju. Byt napr. na ulici, bez penazi, s dlhmi a nezaplatenymi uctami, bez stravy a vystavit tomu este aj svoje deti / resp. dieta je nezodpovedne. Preto tomu musi takym situaciam predchadzat a nezabudat na dolezite potreby pre zivot. Bez ohladu na psychicku al. fyzicku zataz, unavu ci stres.
spravila by som to tak, že peniaze by som si vzala a doklady by som anonymne vratila (trebars zaniesla niekam k domu alebo tak...) - strata dokladov je omnoho horšia ako strata hotovosti podľa mňa...
ja mám v peňaženke všetko, ale naozaj všetko, od dokladov, cez platobné karty, hotovosť, ISIC, preukaz poistenca, klubové karty, rôzne potvrdenky atď, čiže stratiť toto, to ma radšej rovno odbachnite. Dávam si na peňaženku pozor ako na oko v hlave a niekedy kontrolujem aj trikrát či ju mám...better safe then sorry...
V lete som na verejných záchodoch vytratil peňaženku so 120 eurami, všetkými dokladmi, kreditnou kartou atd. nikto mi nič nevrátil, budem rovnaká sviňa...
vrátila by som...lebo babine kedysi ukradli v tescu,nemala tam moc peňazí...asi 1000 sk,ale čo ju mrzelo,boli doklady a okuliare...a hlavne tie okuliare...
takže vrátila by som rozhodne,lebo ani nemôžem vedieť,čo ten človek mám v kabelke dôležité...
@22 Vlastne som spokojný aj s tými 58,9 %. Tak som tipoval, že nám vyjde cca 40% ľudí, ktorí by to nevrátili, pretože na Slovensku je stále 40% ľudí, ktorý uvažujú akosi čudne. Inak, pre mňa neprekvapujúca zhoda s preferenciami SMER-u.
@Laira Ja som peňaženku stratil v Bruseli, 120 eur, všetky doklady, občiansky preukaz, karta poistenca, kreditka, všade moje meno, adresa, krajina...
Vytratil som to na verejných záchodoch pri ktorých sedela hajzelbaba v jednej z najväčších Bruselských atrakcií.
O peniaze mi ani tak nešlo, ale s dokladmi to bol dosť veľký problém, dotyčný, ktorý peňaženku našiel si mohol dať aspoň tú námahu a zájisť na najbližšiu poštu a poslať to na Slovensko, kľudne aj bez peňazí...
Mne este nik nic stratene nevratil. Teda co strata, to skoda a problemy na vrch. Ani len doklady, . . . nic. Verit, ze raz mi mozno niekto nieco stratene vrati je od reality vzdialene milovym skokom.
keby tam boli doklady, tak áno, ale ináč by som si nedával tú námahu, ani by som ju nebral, nechal by som ju tam kde bola, mal by som výčitky, kedy som ju zobral a nevedel nájsť majiteľa/ľku ...
A tych zvysnych 10% by ju tam nenechalo. Ved Vianoce sa blizia, darcek je to hotovy a este si cez doklady zoberu daky telkac za 2500 € na splatky a tak
ak by boli v tej kabelke aj doklady, tak urcite ano. lebo to je velmi zle, ak clovek pride o svoje doklady a nikomu by som to nedopriala. ale ak by tam boli len peniaze...fuu, dlho by som vahala. neviem, mozno ani nie, mozno ano...
Prednedavnom som si vytahovala z bankomatu 10 eur, avsak ponahlala som sa, vybrala som len kartu a na peniaze som zabudla... Isla som do obchodu kupit si co som potrebovala a zistila som ze tie peniaze mi ostali v bankomatei.. tak som upalovala spat a bola tam jedna velmi poctiva pani, ktora tam pockala aj s mojimi peniazmi a dala mi ich. Takze uprimne, velmi ma potesilo, ze na svete existuju aj poctivi ludia. Ked nieco najdem a je moznost to vratit, tak urcite tak urobim a aj som uz vela krat - raz som nasla dost tucnu penazenku nejakeho bussinessmana, ktory ju stratil pri nastupovani do auta, o chvilu sa vratil spat a dala som mu ju....pocit to bol rozhodne hodnotnejsi ako keby som mala manipulovat s niecim co mi nepatri.
@Matheusko vsak ale prave kvoli tomu, ak sa im nieco podobne stalo, by sa mali nad tym zamysliet a nespravit to iste dalsej osobe, ktora by sa podobne trapila, ako oni predtym
@Pernik vsak to je jasne, ze aj v inych krajinach su takito ludia..ale co sa tyka slovenska, tak vacsina ludi by nevratila..co mi nepride nijako uzasne
asii nevratil preto lebo zivot je kurwa a ja som us strtatil par krat penazenku a ras mi ju ukradli a nikto mi nic nevratil tak by som to nevratil asi ale zas niesom svina takze ak by bola ta kabelka dakej malo financnej zaistenej zeny alebo mamy,..tak vratil ale keby tam boli 3 kreditky a bola to daka dolce gabbana tak asi nevratil ja som stratil us mrtne penazi tak cez 400 eur dokopy a nikto my nic nevratil tak preco by som ja mal ?
ja by som tu kabelku najskôr ani neotvoril Kebyže je niekde na lavičke alebo kdekoľvek tak prečo by som sa staral o nejakú pohodenú kabelku? Neviem si to reálne predstaviť, žeby som šiel, hľa kabelka na zemi a ja sa v nej začnem špárať
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
86 komentov
Btw. Ten 100% graf nemá chybu.
ale uz sa stalo ze som nasiel doklady od auta a dostal som nalezne.......
lebo často sa stava,že ju vratiš,a ešte ti vypičuje že tam bolo viac ako som tam ja našiel
Nejde o morálne zábrany, ale mám zvláštny vzťah k cudzím peniazom: chronicky túžim ich míňať, ale nemôžem.
a to je aj jedno,lebo žiadne peniaze a nič hodnotne čo by som našiel by som nevratil,lebo niesom v takej situacii že ked sa ku mne dostanu peniaze aby som sa ich ešte zbavoval,potrebujem každy cent
Napísal som, že máš tendenciu sám sebe ospravedlňovať spáchanie zlého skutku reálne nepodloženým obvinením iného človeka, navyše toho poškodeného. Pochopil?
a to,že som niečo našiel,nie je zly skutok,lebo som nič nespachal,a myslim že na to nie je zakon že najdenu vec musim stratit
lenže aj podnikanie je podla tohto zlo
Ale financny obnos asi nie, nakolko viem, ze mne by nikto nic nevratil.
Skusenosti a kopance od inych ludi dokazu cloveka zmenit len k horsiemu.
Ja by som v žiadnom prípade nevracala ...
Ja by som v žiadnom prípade nevracala ....
. . . suhlas, a este ako nalezca dostat po papuli od vlastnika, no to tak.
Nech si kazdy dava pozor na svoj majetok. Aj to je samostatnost a k nej sa clovek uci uz od detstva.
Po lahky zarobit 160€ no nedaruj dake drobne na balik v ktorom zvysok nalezu posles
Len ak by sa nenasla medzi dokladmi adresa, necham to lezat.
Nemám nič proti tomu, ak by si tú kabelku nevrátil, nepovažujem to za niečo veľmi zlé, ale aspon nehľadaj dôvody, prečo môže za tú situáciu človek, ktorí tú vec stratil, lebo to je podľa mňa obyčajný alibizmus. :p
Ta kabelka je tiez predmetom patriacim nejakemu cloveku, pre ktoreho mala vacsiu cenu, ako tych par €ur, ktorym sa Ty potesis. A stale je tu pritomny zakon zachovania hmoty - nieco najdes a nechas si to = nabuduce nieco podobne stratis. A bude Ta to mrziet tak, ako toho prveho tato kabelka.
Ako sa zachová ten druhý, to nech nás netrápi, ak by sa odvďačil drzosťou alebo hrubo, čo je veľmi nepravdepodobné, je to jeho zlý skutok - ty máš svedomie čisté. A nezabúdaj, že sa to stále dá vrátiť aj anonymne, samozrejme aj s peniazmi.
@flussica žit v tom že ked niečo stratim tak mi to niekto najde a vrati je dost blbe,lebo ta pravdepodobnost je skoro až nulová
A hej,keby v nej su doklady,tak doklady a pod. veci možem vratit na adresu,raz sa mi stalo že som našiel už zrejme vykradnutu kabelku,kedže okolo nej boli rozhadzane aj doklady a kadejake papiere,tak som to tomu dotyčnemu strčil do schranky,a le keby byva o 100km dalej,tak sa na to vykašlem
A čo keby v tej kabelke neboli žiadne doklady? Na policiu by som s tym určite nešiel
A niečo k čomu ma citovy vztah...tak to už je každeho smola..
Ale predsa,možno že by som len vybral peniaze mobil a cenne veci,a všetko ostatne by som hodil cez brannu,zavesil na klučku,alebo nejakym sposobom anonymne či nenapadne vratil
tak to by som už duplom nikomu nič nepovedal,čo som našiel to je moje a nikomu ani muk
Ale ak by bol majitel neznamy.... som realista racej si necham ja ako dat policajtom, ktori si to (ak su poctivi ) rozdelia az po skladnej lehote a co je pravdepodobnejsie ak su nepoctivi tak hned medzi seba
. . . taka matka by nestratila kabelku s pre nu tak dolezitym financnym obnosom. Inak by nebola dobrou matkou
Niekedy moze byt najdeny predmet dolezitejsi pre nalezcu, nez pre nezodpovedneho majitela. Niekedy moze nalezcovi viac pomoct
Naozaj ide o čistý alibizmus z tvojej strany
Neriešim takích, čo dali nie a dalej to nekomentovali, je to ich vec, ale ak niekto dokáže svoje správanie ospravedlňovať a hádzať vinu na toho človeka, čo to stratil, pričom ho vôbec nepozná, je to úbohé. :/
ja mám v peňaženke všetko, ale naozaj všetko, od dokladov, cez platobné karty, hotovosť, ISIC, preukaz poistenca, klubové karty, rôzne potvrdenky atď, čiže stratiť toto, to ma radšej rovno odbachnite. Dávam si na peňaženku pozor ako na oko v hlave a niekedy kontrolujem aj trikrát či ju mám...better safe then sorry...
V lete som na verejných záchodoch vytratil peňaženku so 120 eurami, všetkými dokladmi, kreditnou kartou atd. nikto mi nič nevrátil, budem rovnaká sviňa...
takže vrátila by som rozhodne,lebo ani nemôžem vedieť,čo ten človek mám v kabelke dôležité...
Vytratil som to na verejných záchodoch pri ktorých sedela hajzelbaba v jednej z najväčších Bruselských atrakcií.
O peniaze mi ani tak nešlo, ale s dokladmi to bol dosť veľký problém, dotyčný, ktorý peňaženku našiel si mohol dať aspoň tú námahu a zájisť na najbližšiu poštu a poslať to na Slovensko, kľudne aj bez peňazí...
Nie len Slováci nie sú schopní nič vrátiť.
@Pernik vsak to je jasne, ze aj v inych krajinach su takito ludia..ale co sa tyka slovenska, tak vacsina ludi by nevratila..co mi nepride nijako uzasne