Keď som chodil spolu s bratmi pomáhať rehoľným sestrám do ústavu pre mentálne postihnutých, mal som problém dotýkať sa týchto ľudí, prejavovať im svoju lásku. Pri kúpaní som si vždy prvý mesiac navliekal gumené rukavice. Pracovali sme na tom najťažšom oddelení, na ktorom bolo umiestnených asi dvanásť pacientov. Väčšinou to boli idioti a debili.
Jedného dňa ma veľmi rozčúlili, ja som na nich nakričal a sadol si do kresla, zobral noviny a čítal. Chodili okolo mňa. Odrazu pristúpil ku mne vtedy asi dvadsať ročný Juraj. Bol to idiot, ktorý nerozprával, vydával len nezro-
zumiteľné pazvuky. Chytil ma za ruku a viedol tmavou chodbou až na jej koniec. Zastali sme pred miestnosťou. Otvoril dvere a vošli sme do vnútra. 
Stáli sme v kaplnke. Posadil ma, pohladil po ramene a odišiel. Zostal som sám so svojím Bohom. Zložil som si hlavu do dlaní a plakal. Facka, ktorú som v tej chvíli dostal od svojho Boha, bola z lásky. Vedel som to. Pochopil som, že keď nás chce Boh niečo naučiť, vystačí si aj s idiotom. To len my si myslíme, že učiť môžu iba múdri a vzdelaní... 


 Vymyslený príbeh
Komentuj
 fotka
paulieevans  31. 3. 2016 16:15
Možno trochu osobná otázka, ale predstav si hypotetickú situáciu: Nájdeš ženu svojho života, vezmete sa a dôjde na plodenie detí a pri ultrazvuku sa zistí, že aj tvoj syn/dcéra má trpieť mentálnym postihnutím. Ako by si sa k tomu postavil?
 fotka
radasapytam  31. 3. 2016 16:28
@paulieevans osobne si myslim, ze by to zvladol bravurne, lebo on tych idiotov neodsudzuje, pomaha im a uci sa s nimi zit. Tento blog bol podla mna skor o Bozej laske . BTW, vytocit ta moze aj nie idiot a tiez ked o tom napises blog, nikto sa na to nepozera opovrhujuco.
 fotka
paulieevans  31. 3. 2016 16:32
@radasapytam ja sa ho pýtam práve vzhľadom na jeho vieru a nenarážam na nič z tohto blogu
 fotka
radasapytam  31. 3. 2016 16:35
@paulieevans bez ohladu na vieru by si mala to dieta prijat a ak si krestan, tak niet pochyb preco sa akutat toto pytas?
 fotka
relieforsaddist  31. 3. 2016 16:35
@paulieevans asi tak ako k idiotom a debilom ....jeho syn by bol debil a dcéra idiot .....už len vybrať si takéto slová sú pre mňa dráždením .....a svrbí ma koleno
 fotka
paulieevans  31. 3. 2016 16:37
@relieforsaddist Tak zas to tak nemyslel v zlom podľa mňa. Idiocia a debilita sú diagnózy, myslím že to myslel práve tak ako meno diagnózy.

@radasapytam No že či by jeho neochvejná viera v Boha trochu nezakolísala, preto sa pýtam ak ťa to zaujíma.
 fotka
georg21  31. 3. 2016 16:39
@paulieevans @6 Ja v Boha - neverím.
 fotka
relieforsaddist  31. 3. 2016 16:39
@paulieevans však jasné to viem ale i tak .....piču vie o nich prázdne "reči" len ....
 fotka
radasapytam  31. 3. 2016 16:40
@paulieevans nemyslim, ze ak veris, tak ta nejaka okolnost zlomi. Boh dava vzdy silu... A da mu silu to zvladnut. Nevidim dovod neverit. A tiez si nemysli, ze to ma v zivote lahke, kazdy si nesie svoj kriz...
10 
 fotka
paulieevans  31. 3. 2016 16:42
@georg21 To ale nie je odpoveď na moju otázku, tak mi prosím aspoň raz odpovedz na to načo sa ťa pýtam a netrep si svoje, lebo mi to príde strašne neinteligentné tento tvoj aktuálny prístup.

@radasapytam a ty o čom vkuse trepeš? však a ja hovorím že to má ľahké alebo čo? proste ma napadla táto otázka tak sa na ňu pýtam, nereaguj na mňa prosím ťa len tak bez príčiny ak nevieš súvislosti, ok? čau
11 
 fotka
radasapytam  31. 3. 2016 16:43
@paulieevans ked ti vadim...
12 
 fotka
georg21  31. 3. 2016 16:48
@paulieevans Aké deti taký rodič, tak sa mi nečuduj, že mám neinteligentný prístup aktuálne. Klik tu @5
idem bicyklovať, neskôr asi odpoviem...
13 
 fotka
paulieevans  31. 3. 2016 16:52
@georg21 to si mi tvrdil aj minule, presne toto, že ideš bicyklovať a potom možno odpovieš... vieš ako to robia policajti keď odmietneš dychovú skúšku? Že je pozitívna... a ja to beriem presne tak isto. Odmietaš odpovedať na palčivé otázky, pretože nevieš ako odpovedať aby to zároveň korešpondovalo s tvojou vierou aj s tvojím názorom. Jednoducho by si bol sklamaný a smutný a také decko by si nechcel.
14 
 fotka
dumbledore  31. 3. 2016 21:58
@paulieevans idiocia a debilita sa v súčasnej psychológii ako termíny nepoužívajú, ide o mentálne subnormy rôznych stupňov, keď sa chceš hrať na múdru snaž sa aspoň, aspoň sa snaž
15 
 fotka
mojdedo  31. 3. 2016 22:11
@georg21 ako to ze v boha neveris? Ved sa tu prezentujes ako silne krestansky zalozeny
16 
 fotka
georg21  31. 3. 2016 23:58
@mojdedo V Boha alebo v boha, verí hocikto, dokonca i diabol, a ten ho dokonca i pozná veľmi osobne. Ja som aspoň z časti ďalej - Bohu úplne verím...
17 
 fotka
georg21  1. 4. 2016 00:15
@paulieevans Po tomto komentári @13 považujem za trošku zbytočné odpovedať ešte, lebo si napísala všetko ako za mňa.
Hej, bol, boli by sme v šoku samozrejme.
Prečo by som sa mal vyhýbať odpovedi, prečo by som mal odpovedať ak nechcem? Vždy odpovedám ak o to ten druhý človek naozaj seriózne stojí.
Život beriem ako dar. Neberiem sa ako tvorca života, som len tým, ktorý umožní a je otvorený tomu, aby sa počal a narodil nový život - človek.
A nechcem žiť v strachu, čo bude... robím všetko čo môžem pre to, aby som predišiel tomu, aby sa nám nenarodilo zdravé dieťa.
Viac urobiť nemôžem. Odovzdávam to do rúk Bohu... Myslím, že s manželkou spolu zvládneme všetko čo nás stretne. Budem pevne stáť pri nej a pri dieťatku...
18 
 fotka
georg21  1. 4. 2016 00:18
@relieforsaddist Máš pravdu nič o nich neviem. A nehrám sa na to. S týmito ľuďmi mám len malé skúsenosti. V tomto príbehu je skôr skryté to, čo mňa v živote stretáva, čomu sa venujem a tak... Ja sa dokážem naučiť niečo od hocikoho...
19 
 fotka
paulieevans  1. 4. 2016 05:40
@dumbledore Prepáč, že nie som odborník na každú oblasť bytia. Kvôli tebe raz pôjdem aspoň na 5 vysokých škôl aby som sa raz tvojej bravúrnej všestrannej inteligencií vyrovnala Dominik.

Georg, vďaka za odpoveď.
20 
 fotka
dumbledore  1. 4. 2016 06:42
@paulieevans odpúšťam
21 
 fotka
antifunebracka  1. 4. 2016 15:36
Prosím ťa, nedávaj sem už tieto plytké pičoviny, nie je tu pre ne miesto.
@paulieevans Jasné, že by si ho nechal, veď aj jeho rodičia si ho nechali
@radasapytam Preco by si niekto normálny (čiže neveriaci) mal nechávať postihnuté dieťa?
22 
 fotka
paulieevans  1. 4. 2016 15:41
@antifunebracka A najlepšie na tom je , že by trpel úplne , aj on , aj jeho žena ale stále by hovorili o tom ako Boh vie prečo to robí a podobne Trpeli by v tichosti a ZBYTOČNE. A môže ma kto chce odsúdiť, akonáhle by som zistila, že dieťa vo mne je postihnuté, nenechala by som si ho. 3 životy zničené minimálne. Môj, partnerov aj toho dieťaťa, ktoré by sa celý život len trápilo. Ak by sa na hriechy pozeralo z oblasti morálky a zdravého rozumu, určite je väčší hriech také dieťa nechať vôbec prísť na svet.
23 
 fotka
georg21  1. 4. 2016 21:35
@antifunebracka @21 Prečo je to plytké? A prečo by si mali nechávať, myslíš, že si nenechávajú?
Aj tebe sa môže narodiť také dieťa aj desať krát po sebe, resp. môže ochorieť, rovnako ako ty či tvoja manželka alebo súrodenec alebo rodičia aj počas života... potom ich odkopneš, a či zo strachu radšej nechceš mať deti??
24 
 fotka
georg21  1. 4. 2016 22:18
@paulieevans "Ak by sa na hriechy pozeralo z oblasti morálky a zdravého rozumu, určite je väčší hriech také dieťa nechať vôbec prísť na svet." - prečo je to väčší hriech?
25 
 fotka
paulieevans  2. 4. 2016 08:59
@georg21 Ako dcéra matky, ktorá robí na oddelení dlhodobo chorých, čo potrebujú pľúcnu ventiláciu a všetko okolo nich a nevlastná dcéra otca, čo robí na ARE viem iba z rozprávania aké to je hrozne náročné - psychicky a fyzicky zvládnuť sa starať o tých ľudí. A to sú len personál, je to ich živobytie a aj tak koľkokrát psychicky vyčerpaný sú z toho. Tí ľudia žijú neplohodnotný život, mávajú dekubity, preležaniny, treba ich polohovať, pokroky sú minimálne, vytvoriť si silnú väzbu pre nich je nesmierne náročné na kohokoľvek. Tí ľudia sú len pokazená schránka, doslova a dopísmena, to čo nestihla zariadiť príroda (viac ako tretina tehotenstiev skončí samovoľným potratom v prvých 5. týždňoch, kedy ženy ešte často ani netušia, že niečo v sebe majú), treba urobiť za ňu. Určite je milostivejšie, nechať človeka odísť ešte ako plod, keď nemá vyvinuté nervové centrum a mozog a nič necíti, ako ho nechať celý život v bolestiach a pokaziť si pekné manželstvo..

A keby sa mi dieťa už narodilo postihnuté, lebo by o tom nevedeli, no zas budem žiaľ krutá, dala by som ho do hniezda záchrany. Ale vedela by som, že bude o neho niekde u pestúnov postarané lepšie ako pri psychickej troske aká by sa so mňa stala. Inak, je to jeden z dôvodov prečo deti nechcem. Jednoducho mi to pomyslenie spôsobuje neuveriteľný strach.

A ak budeš argumentovať, tým, že moja rodina by ma neopustila, už dávno som s nimi dohodnutá, že ak takýto prípad nastane, kedy by som "odebilnila" tak mi pomôžu z tohto sveta, resp. nenechajú ma trpieť - ako zdravotníci.
26 
 fotka
georg21  2. 4. 2016 23:07
@paulieevans Pekné manželstvo sa môže "pokaziť" hocikedy... a oveľa horšie ako tým, že by dieťa bolo ťažko postihnuté. Určite by mi nerobila dobre myšlienka, že som nenechal narodiť sa počatému dieťaťu, s ktorým som vlastne súhlasil, pretože som mal sex. styk s manželkou. Keby som sa pokúšal to ignorovať, tak by som vnútorne charakterovo a vo svedomí stvrdol.
Dobré manželstvo predsa nemôže závisieť od toho ako sa správajú a či sú zdravé naše deti...

Dať dieťa do hniezda záchrany nie je veľmi kruté, je to lepšie riešenie ako potrat.

Tak to je smutné, že si s nimi takto dohodnutá, zdravotník, lekár má poslanie život chrániť, liečiť... nie zabíjať, vraždiť...
27 
 fotka
antifunebracka  3. 4. 2016 01:16
@georg21 Lebo je to klasický otrepaný moralistický vymyslený príbeh o tom, ako mentál ukázal Boha nejakému týpkovi. Navyše ani je od teba. Áno veľa rodín ide radšej na potrat, lebo život takýchto detí je zbytočný, neopodstatnený. A nie, deti nechcem.
28 
 fotka
paulieevans  3. 4. 2016 08:40
@georg21 Oni chránia a liečia stovky a stovky ľudí, ale ak by som bola ja v ich pozícií a mala by som dieťa, urobila by som to isté. Eutanázia je niečo na čo má mať človek právo v takýchto závažných prípadoch. To, že by ma nenechali TRPIEŤ, svedčí o ich bezhraničnej láske predsa Ak nie je život plnohodnotný, tak načo taký život? ...
29 
 fotka
georg21  3. 4. 2016 22:34
@antifunebracka V samotnej Biblii sa píše, že všetko je márnosť... Ako sa ty vôbec raduješ zo svojho života? Alebo ti prevláda pesimizmus, beznádej...?
30 
 fotka
georg21  3. 4. 2016 22:37
@paulieevans zmysel života človek môže odkrývať časom... Ty si asi ten typ človeka, čo chce, aby sa na Zemi mohol pozerať len na úsmevy, šťastie, úplne zdravých ľudí... ale za akú cenu?
31 
 fotka
paulieevans  4. 4. 2016 09:38
@georg21 Ja nie som veriaca, takže ma nevystrašíš peklom.
32 
 fotka
georg21  4. 4. 2016 16:08
@paulieevans Ak niekto koná dobro, lebo sa bojí napr. pekla, tak nekoná slobodne. Správne koná ten kto koná z lásky...
A pri tej otázke som toto nemyslel. Len sa na to musíme pozerať reálne, už žijú ľudia ktorí sú na tom aj zdravotne veľmi zle... čiže ich máme nechať zomrieť?
To prakticky znamená neposkytovať im lekársku pomoc, podporovať chudobu... Aj utrpenie má zmysel, podobne ako slzy smútku, radosť, láska,...
Ako sa pozeráš na svoj život? Je to niečo hrozné alebo je to akási možnosť prežiť tu niečo pekné...?
33 
 fotka
antifunebracka  4. 4. 2016 19:41
Ja sa zo svojho života radujem, pretože neverím knihe rozprávok, podľa ktorej je všetko márnosť.
34 
 fotka
georg21  4. 4. 2016 22:33
@antifunebracka Tak to si nepochopil podstatu, keď si myslíš, že kresťan sa nesmie, nemôže radovať zo života ale neveriaci na to má dôvod. Práve je to v podstate naopak... kto nikomu neverí, nemá v sebe nádej...
35 
 fotka
georg21  4. 4. 2016 22:39
@antifunebracka veď keď si vezmeš, že ak nás stvoril Boh, tak už len z toho dôvodu by sme nemohli nič urobiť, nič dobré urobiť ak by nás nestvoril... a teda ani bez toho, aby nám pomáhal v našom živote, či už o to stojíme alebo nie...
36 
 fotka
antifunebracka  4. 4. 2016 22:55
Ja verím veľa ľuďom. A @35 som absolútne nepochopil, čo chcel básnik povedať.
37 
 fotka
georg21  4. 4. 2016 22:58
@antifunebracka Ak nás stvoril Boh, tak dal aj tebe život čiže bez toho, aby sa on tak rozhodol by si sa ani nepočal, nenarodil, a teda by si nič dobré nemohol spraviť... Boh sa dá spoznávať so stvorených vecí, z Biblie, z dobra, ktoré sa ľudia rozhodnú konať... nemusíš byť na to nejak extra citlivý. Stačí byť tomu otvorený a vnímať rozumom...
38 
 fotka
antifunebracka  5. 4. 2016 00:39
Veď OK, stvoril ma, a čo?
39 
 fotka
vreskot000  27. 10. 2016 22:31
@paulieevans normalne, prijmeš ho ako svoje dieťa, ktoré nemože za svoju diagnozu a nemožeš ani ty a ani tvoja žena. ak sa nedokážeš pozerať na svoje choré dieťa, daj ho do ustavu. tam sa s láskou postaraju o neho až do jeho prirodzenej smrti. nik ti nekáže podávať nadľudské výkony ale niekedy ti Boh tým niečo chce aj naznačiť. Ja som robil v ústave s takýmito osobami. sú to ľudia, ktorí ťa naučia dobrej viery v Boha! tomu ver! rozprávajú síce nezmysly, časom som sa naučil mať odstup od kadejakých strašidelných rečí ktoré mi rozpravali, ale nič viac. vieš. nikdy nevieš z akých incestných vzťahov tieto osoby pochádzajú. Aj dieťa je istým spôsobom odraz svojich rodičov. ked muž núti ženu k potratu a narodí sa mu takéto dieťa, je to pre neho dostatočný trest boží, hoc ho nikdy neprijme za svojho. bude ho to tažiť. ale bude to pre jeho dobro, lebo ho Boh vystríhal pred tým, že tvoje dieťa ktoré si ty splodil ti nepatrí. počuješ dobre. nepatrí ti. Patrí Bohu. On má právo si ho kedkolkvek vziať. či pri porode, ci vdetstve, mladosti. preto nikdy nevieš dňa ani hodiny. v meste kde žijem.... blízko je jedna dedina kde reholne sestry opatrovali takýchto ludi. potom asi pred vyše 20 rokmi ich prestahovali do ustavu do mesta. Tam pri tej práci neexistuje, aby si bol ateista. ... neexistuje.... dovolim si tvrdiť, že 7 z 10 ludi veria v Boha. a to nie je hocičo
40 
 fotka
vreskot000  27. 10. 2016 22:32
@antifunebracka a prečo si teba nechali rodičia? ty nie si tiež celkom normalny
41 
 fotka
antifunebracka  28. 10. 2016 18:32
@vreskot000 Drž piču, ty chudáčik.
42 
 fotka
vreskot000  29. 10. 2016 12:16
vieš prekvapuje ma ked mi nejaký uchylny transvestita píše také nezmysly ako ty. v čom som chudáčik ? hm? ty nie si chudáčik? podľa mna si totálna stoka. nepíš sem tvoje pičoviny nikto na ne nie je zvedavý. chod do gej klubu a daj si poldeci. tam chodíš tam patríš.
43 
 fotka
antifunebracka  30. 10. 2016 00:33
Máš slovník pravého kresťana!
44 
 fotka
vreskot000  31. 10. 2016 17:35
ty uchylny transvestita neber meno kresťan do tvojich ateistickych ust. ty píšeš tu špinavosti odkedy si tu sa nehanbiš? a teraz sa hraš na moralistu? si ty normálny? tvoj schizofrenicky ženský nick veľa hovorí o tebe. si žena. si muž v ženskom tele čo si? užívaš hormony alebo sa hladaš a nevieš kam sa zaradiť? tak máš problem sám zo sebou a meno kresťan si neber do ust.
45 
 fotka
georg21  31. 10. 2016 21:52
@antifunebracka @vreskot000 súhlasím s @43 a môžte sa doťahovať aj napr. v TS
46 
 fotka
antifunebracka  1. 11. 2016 20:27
Ja som veriaca a takéto slová ma urážajú, mal by si sa nad sebou zamyslieť.
47 
 fotka
vreskot000  2. 11. 2016 21:34
ty si hovno veriaca ty moralny netvor najprv mi pridavaš nezmysly na stranku a teraz na koho sa budeš hrat? mrtvolny pach ide steba. sa hanbi ako daleko vidíš. ty si obyčajny uchylny transvestita. nič viac nie si. ty netvor obyčahny
Napíš svoj komentár