Alergie, fóbie, sexuálne úchylky. Tak čo ďalej?! Máme tu ďalšie TOP 10 (po 2,5 mesiacoch...Konečne!). Verím, že všetci ste už netrpezlivo čakali, kedy vyjde ďalšie Top 10. Vaše tajné prianie som Vám samozrejme splnil a preto tu máme ďalšie TOP 10!!!




Dnes si ukážeme Top 10 najhorších duševných porúch. Pohodlne sa usaďte, zoberte si čaj a v pokoji si prečítajte tento blog. Pretože po prečítaní tohto blogu predpokladám, že už nebudete v pohode. Tak poďme na to!

********




10. Miesto- Predstierané poruchy

Ako prvé začneme predstieranými poruchami. Jedinci s touto poruchou na seba neustále pútajú pozornosť. Často rozprávajú príbehy o svojej komplikovanej zdravotnej situácii alebo o návšteve nemocníc. Táto porucha sa dá liečiť psychoterapiou, no väčšina pacientov je vnímaná tak, že liečbu nepotrebujú. Táto porucha sa spája s traumami z minulosti. Trpí ňou 0,5% dospelej populácie. 




9. Miesto- Hypochondria

Táto choroba je podobná ako predstierané poruchy, akurát, že tu si pacienti myslia, že nejakú chorobu majú aj keď v skutočnosti žiadnu nemajú. Pri lekárskom vyšetrení preto aj nie je možné odhadnúť príčiny telesných problémov, na ktoré sa sťažujú postihnutí pacienti. Napriek negatívnym výsledkom pri vyštetrení sa hypochondri aj naďalej obávajú vážnych ochorení, ktoré by ich mohli postihnúť. Príčinou môže byť začarovaný kruh: u osôb trpiacich hypochondriou vedú informácie o príslušnej chorobe pri súčasnom vnímaní vlastných telesných príznakov k domneniu, že oni sami sú chorí. Následkom toho sa začnú pozorne sledovať, začnú pociťovať strach o vlastné zdravie, čo vedie k zvýšenej úrovni psychického rozrušenia.




8. Miesto- Hostilita

Táto porucha je niečo podobné ako zlosť. Pri tejto poruche si postihnutý jedinec neoprávnene vyberie osobu a začne ju nenávidieť bez akejkoľvek príčiny. To ale nie je všetko. U tejto poruchy táto nenávisť prerastá až do psychického napádania a týrania nenávidenej osoby. Osobe s touto poruchou ide len o to aby úplne zničil danú osoby. Je to dosť smutné, keď že si daný človek neuvedomuje čo môže danej osobe spôsobiť. Je to v podstate niečo podobné ako šikanovanie.




7. Miesto- Trichotillomania

Trichotillomania je posadnutosť vyťahovať si pod vplyvom stresu chlpy či vlasy. Jedinci s touto poruchou si neustále ťahajú z tela chlpy, vlasy, obočie, či mihalnice. Po tomto dosiahnú úľavu. Táto porucha je taktiež veľmi vzácna, keď že nikto nevie čo ju spôsobuje. Táto porucha sa dá liečiť psychoterapiou a niekedy sa používajú aj lieky. 

Ja osobne by som túto poruchu zaradil medzi úchylky, ale psychológiu nevyvrátim.




Ďalšie poruchy sú už o niečo horšie a viac deprimujúce, tak sa pripravte.




6. Miesto- Depersonalizácia

Ide o poruchu subjektívneho prežívania svojej vlastnej osobnosti. Táto choroba patrí medzi neurotické poruchy. Pacient prežíva pocity, že nie je sám sebou alebo že jeho život je len nejaký druh filmu alebo sna. Táto porucha je veľmi vzácna a trpí ňou len 0,5% celkovej populácie. Ľudia s touto poruchou sa budú cítiť oddelení od reality po zvyšok svojho života. Smutné




5. Miesto- Obsedantno- Kompulzívna porucha

Ide o chronické ochorenie. Pacienti sa často trápia opakujúcimi myšlienkami, obavami a strachom, ktoré môžu byť vystriedané opakujúcimi sa úlohami, či činnosťami.  Pacienti posadnutí touto chorobou nie sú bezpeční pre okolie,no ich život môže byť veľmi ťažký a och správanie sa môže zdať divné. Ich stav sa dá zlepšiť psychoterapiou a liekmi. Touto poruchou trpí len 1% populácie.




4. Miesto- Disociatívna porucha identity

Je veľmi vážne ochorenie spôsobené ťažkou traumou. Jedinec s touto poruchou má rozdelenú osobnosť do dvoch a niekdy až do troch identít. Napr. 50 ročný muž si môže myslieť, že je 5 ročné dievčatko a do konca života sa môže hrať s malými bábikami. Táto porucha sa dá zlepšiť hypnoterapiou. Pacienti môžu žiť v normálnej spoločnosti, ale len vtedy ak prešli rozsiahlou terapiou. Opačne žijú v psychiatrických liečebňach alebo sú pod dozorom blízkych. Touto poruchou trpí približne 0,7% populácie.




3. Miesto- Schizoafektívna porucha

Je to kombinácia ťažkej bipolárnej poruchy a miernej schizofrénie. Pacienti majú kolísavú depresívnu náladu, strácajú kontakt s realitou. Môžu sa u nich vyskytnúť bludy, či halucinácie. Väčšina ľudí môže s touto poruchou žit normálne v spoločnosti. Výsledkom neliečenia je vysoký počet obetí samovrážd. Touto poruchou trpí asi 0,5 Američanov (štatistiku robili len v Amerike).




2. Miesto- Paranoidná Schizofrénia

Je to chronická duševná choroba, ktorá ovplyvňuje správanie, myslenie a emócie. Pacient má rozštiepenú myseľ, je vzťahovačný, často sa rozpráva sám so sebou, vytvára si svoj svet. Ťažko rozozná, čo je skutočné a čo nie je. Človek s paranoidnou schizofréniou má naviac halucinácie a bludy. Schizofréniou trpí 1% populácie. Paranoidnou schizofréniou trpí len 0,2% obyvateľstva.





1. Miesto- Antisociálne poruchy osobnosti

Na prvé miesto som vybral ľudí, ktorí zapríčiňujú masovú smrť nevinných ľudí. Medzi najzákladnejši, ale aj najnebezpečnejšie ochorenie patrí antisociálna porucha, inak prezívaná aj sociopatia alebo psychopatia. Jedinci s touto poruchou nemajú žiadnu morálku, empatie, či emócie. Tí, ktorí majú emócie, ale sú empatickí, sú extrémne nebezpeční. Sú výborní klamári, necítia žiadne výčitky za škody. Nedokážu vyvolať súcit. Môžu robiť hrozné veci a nemajú ani štipku súcitu. Väčšina pacientov je schopných zapojiť sa do zločinu. Táto porucha bola napríklad diagnostikovaná u mnohých sériových vrahoch. Na túto poruchu nie je žiadny liek a jedinou liečbou je naučiť sa správať pacientov normálne. Aj napriek tzv. liečeniu sú títo ľudia pre okolie nebezpeční, keď že sa u nich môžu naopak vyvolať myšlienky z minulosti vďaka tejto poruche. 







Takže ja Vám veľmi pekne ďakujem, že ste došli až sem. Ak sa Vám blog páčil, budem rád ak oceníte moju prácu (Celkovo som tento blog robil 2 hodiny) a samozrejme mi dáte nápady na ďalší blog.

Prajem Vám príjemný zvyšok dňa. Adios!




********

Predošlé diely:

#3     » birdz.sk/google123/blog/...


#2     » birdz.sk/google123/blog/...


#1     » birdz.sk/google123/blog/...

 Blog
Komentuj
 fotka
mrsbossy  9. 11. 2016 19:41
nemala tam byt aj maniodepresia?
 fotka
google123  9. 11. 2016 19:48
@mrsbossy maniodepresia je v podstate bipolarna afektívna porucha a ja som tam uviedol Schizoafektívna poruchu čo je kombinácie maniodepresie a schizofrenie a tak som nechcel ju tam uvádzať už. Aj keď bolo to dosť ťažke, keďže rebríček som zostavoval sám.
 fotka
simkkka  9. 11. 2016 20:05
moja mamka ma paranoidnu schizofreniu a je to celkom blud ten popisek
 fotka
google123  9. 11. 2016 20:21
@simkkka no ja som vychádzal z internetových stránok a paranoidnú schizofréniu som nenašiel, len som zistil, že taká existuje. Jedine čo som našiel bolo že je to schizofrénia doplňujúca halucináciami a bludmi, takže neviem. Ak je to zle, tak so ospravedlňujem, ale ohľadom duševných porúch nemám žiadne znalosti.
 fotka
exomor  9. 11. 2016 21:18
Toto je také chladné, keby poznáš ľudí s týmito problémami.. ale dal si si námahu pre nič.. Ale prečítať si a napísať,.ach škoda slov.) toto neni hejt ale feeling....
 fotka
rupert  9. 11. 2016 21:45
vivat kopírované blogy
 fotka
google123  9. 11. 2016 21:50
@rupert ok pošli mi link. Nad týmto som strávil skurvené 3 hodiny (1 hod. hľadanie rôznych zdrojov, 2 hod. Robenie blogu, úprava, správne sformulovanie) a ty mi povieš ¢e som to skopíroval?!!! Nájdi mi ten link alebo drž hubu, keď nemáš žiadny blog tomuto podobnému!
 fotka
rupert  9. 11. 2016 21:51
Neviem, možno je to len svinská náhoda, že som si vygooglil tri rôzne vety a každú mi našlo niekde na cas.sk/aktuality.sk/whatever. Ospravedlňujem sa ti veľmi
 fotka
google123  9. 11. 2016 21:54
@exomor čítal som o niektorých napr. O tej schizofrénii, disociatívnej poruche identity a antisociálnej poruche osobnosti. Neboj nepíšem blog bez toho aby som tomu vôbec nechápal. A čo som mal iné zrobiť? Dať na charitu? Chcel som tým ukázať ako niektorí ľudia trpia.
10 
 fotka
google123  9. 11. 2016 22:03
@rupert také sračky nečítam. Práveže tieto stránky len kopírujú cudzie diela autorov a potom sa predbiehajú. Síce som to hľadal na slovenských stránkach, keď že s tou angličtinou by som to totálne skomolil a našiel som i tak rõzne stránky, ktoré nie sú bulváry. Je pravda, že pár viet som skopíroval, keď že ma to už prestávalo baviť a chcel som skončiť, no 90% blogu bolo napísaných mojou rukou. Je možné, že skôr ten čas čo si mi poslal to skopíroval od ostatných. Ale v pohode, nič sa nestalo, len ma to dosť naštvalo, keď som si dal s tým mnoho práce. Mám tu aj pár blogov, ktoré nie sú moje, sú len celé skopírovane, ale u tých som uviedol vždy zdroj, kto to napísal a ku koncu som na to vyjadril svoj názor. Ale to len preto lebo som sa chcel podeliť s ostatnými o konkrétny článok, lebo keby uvediem link, tak aj tak to nikto nečíta.
11 
 fotka
exomor  9. 11. 2016 22:30
@google123 ja mám jednu s týchto 10 a neprišlo mi to ako pochopenie, veď napad to bol dobrý.. Ale tam to skončilo, hovorím nehejtim len to tak na mňa pôsobí ,) to je ako zdielať fotku dieťaťa hľadajúceho ked jes vo fastfoode, prišlo mi to len zbytočne takto nikomu nepomôžes poukázanie je povrchnee,)
12 
 fotka
google123  10. 11. 2016 07:18
@exomor a akù máš konkrétne poruchu?
13 
 fotka
azizi  10. 11. 2016 09:34
Podľa mňa tiež tam ešte jednoznačne na prvých priečkach chýba depresia a úzkostné poruchy... Ktoré sú v ťažkých formách a najmä v kombinácii až život ohrozujúce. Ale rozumiem, že to malo byť čo najrôznorodejšie. Tá trichotillomania hm neviem... To mi príde normálne ako sebapoškodzovanie. Nedávala by som tomu zvlášť kategóriu. A tou OCD podľa mňa do určitej miery trpí v rôznych formách veľa ľudí.
14 
 fotka
riskozvychodu  10. 11. 2016 12:40
buzzfeed z teba nebude
15 
 fotka
google123  10. 11. 2016 15:00
@azizi ako som písal, nemám s tým skúsenosti a hľadal som to na nete. Čiže nič z toho som nevedel, všetky informácie som si nenašiel a hlavne chcel som dať skôr tie neobvyklé. Depresiu má mnoho ľudí a v súčasnej dobe je to obvyklé.
@Riskozvychodu neviem, kto to je.
16 
 fotka
azizi  10. 11. 2016 15:49
@google123 Jasne v pohode, to len také postrehy
Napíš svoj komentár