Dnešný deň je najstudenší za posledných 10, možno aj 20 rokov! Mám na mysli ako maximálne denné teploty kedy aj na poludnie a popoludni vládne celému Slovensku mráz od 10 stupňov. Samotná Bratislava sa nevie cez túto hodnotu dostať a ani krajný juh Slovenska. Je to extrém a pri tejto príležitosti vysvetlím meteorologický termín čo znamená arktický deň.

Arktický deň je definovaný vtedy, keď maximálna denná teplota počas dňa nepresiahne hodnotu -10 stupňov Celzia na meranej stanici. Mnohé mestá a obce v nižších polohách majú počas roku 0 takýchto dní. Je to vzácny jav a hlavne v dnešnej dobe globálneho otepľovania. Takéto dni sa vyskytujú v nížinách len raz za 5 alebo aj 10 rokov! Obyčajne v januári alebo februári ale nie v decembri.

Iste sa každý pýta čo to spôsobilo? Odpoveď je jednoduchá. Splnili sa na to všetky nutné predpoklady v správnom poradí. Najprv došli holomrazy, čize mráz bez snehu, ktorý spôsobil, že vrchná časť zemského povrchu zamrzla. Potom nasnežilo a naďalej k nám prúdil arktický vzduch z Ruska, ktorý sa počas najkratších ďní a najdlhších nocí ďalej ochladzoval ako oteploval. Posledné sneženie zo soboty pokrylo celé Slovensko do bielej periny a aj okolité krajiny, takže čím väčšia plocha snehu, tým väčšia plocha na vytváranie sa studeného vzduchu. Navyše sa po snežení v noci vyjasnilo a vtedy sa najviac ochladí. Cez deň aj keď krásne svieti slnko, tak nemá silu vzduch zohriať, pretože sneh je biely, slnko tým pádom odráža po prvé, po druhé fúka silný severný vietor, ktorý bráni otepleniu vzduchu, keďže sa stále premiešava cez deň a po tretie eše sme v studenej arktickej vzduchovej hmote.
Tým pádom sme dosiahli predbežný vrchol zimy a môj vnútorný pocit aj skúsenosti hovoria, že je dosť možné, že toto bol vrchol celej zimy a chladnejšie už pravdepodobne cez deň nebude ako bolo dnes aspoň čo sa týka nížin.

Dnešná noc z nedele na pondelok bude extrémne studená. Na celom území by mohlo mrznúť od -15 do -25 stupňov!!! Musia sa splňiť opäť tri podmienky v noci. Jasno, snehová pokrývka a utíšenie vetra. Ak by toto nastalo tak aj v Bratislave by sme mohli mať po veľmi dlhých rokoch prvý krát -20 C. Zatiaľ to však vidím len na hodnotu okolo -15 C. Teploty okolo -20 C očakávam v Banskej Bystrici, Poprade na celej Orave, Liptove a na Spiši ako aj miestami na východe. Už som veľmi zvedavý na ranné hodnoty, ktoré mestá a obce budú mať pod -20 C. Tipujem na Oravskú Lesnú, Liesek, prípadne Sliač alebo možno Poprad.

Ak máte teplomer doma, sledujte a dajte mi vedieť správičkou. Budem každému veľmi veľmi vďačný. A nezabudnite, dnešná noc bude najdlhšou v roku a tento deň bol najkratší z celého roku. Od zajtra sa nám dni začínajú predlžovať a noci skracovať aj keď len pomaličky ale isto.

 Blog
Komentuj
 fotka
hawran  20. 12. 2009 14:05
Teda, nechcem schladiť tvoj studený blog, ale tie "veľmi dlhé roky" boli pred štyrmi rokmi, na celom Slovensku boli mrazy aj cez deň okolo -20 až -25°C . Na Kysuciach ani nehovorím. V noci si pamätám teplotu -34°C...
 fotka
depropex  20. 12. 2009 16:19
a zmenila sa prognóza na vianoce ?
 fotka
harleystorm  20. 12. 2009 16:42
@hawran Cez den neboli mrazy -20 az -25 C asi 30 rokov a ja som hovoril viac menej o Bratislave a nizinach Slovenska. Tu -20 C stupnov nebolo dlheeee dlheee roky v nasom meste. Inde boli aj nizsie teploty s tym suhlasim ale v noci. Co sa tyka -34 C ma zaujima ci je to oficialny udaj a z akej obce,lebo ja mam oficialne udaje denno denne presne a kalibrovane zo stanic po celom SR.

Konkretne som napisal toto citujem "Ak by toto nastalo tak aj v Bratislave by sme mohli mať po veľmi dlhých rokoch prvý krát -20 C" takze nevytrhavat z kontextu.
 fotka
harleystorm  20. 12. 2009 16:47
@depropex Zial prognoza sa nemeni, oteplenie dojde a uz je na ceste. Kazdym dnom bude teplejsie a uz najneskor v stredu den pred vianocami by malo byt oteplenie citit a vidiet na celom Slovensku. Inak robit predpovede tohto roku na vianoce je jedna z najtazsich pocas mojej praxe, pretoze predpovedne modely sa velmi lisia a menia kazdym dnom. Nevedia si poradit ako sa podari tolko nahromadeneho studeneho vzduchu vytlacit teplym...
 fotka
harleystorm  20. 12. 2009 16:55
Co sa tyka arktickeho dna, tak skutocne takto celoplosne na celom Slovensku sa davno nestalo, ze denne teploty nejdu cely den vyssie ako -10 C. To ze na Orave alebo niekde inde par stanic (mozno 5 dokopy) malo cez den cely den okolo -18 C sa stavalo po minule roky. Na co ja vsak narazam je fakt, ze nie takto rozsiahlo! A veru na Bratislavu a Podunajsku nizinu su taketo teploty cez den skutocne raritou a extremom. Ved niektore zimy sme zaznamenali aj take pripady, kedy Bratislava a juh Slovenska ani raz nenamerali taku teplotu a to v dokonca ani v noci nie! Cize teplota -10 C ako maximum cez den je mozno bezna na Orave ale nie inde a nie tak plosne na celom uzemi. Jednoznacne tuto noc padnu teplotne rekordy na vacsine uzemia Slovenska a potom si dobre precitajte v novinach kedy bolo naposledy v decembri takto chladno. Ja to viem,ale schvalne nech si to kazdy zisti ak by mi niekto neveril.
 fotka
hawran  20. 12. 2009 19:17
@harleystorm Mrazy -20 až -25° boli, ver mi A takisto v noci -34° konkrétne v obci Radôstka okres Čadca. Dobre, nebola to meracia stanica, ale úplne obyčajný teplomer ale aj tak A celkovo, zima spred 4 rokov bola najtuhšia čo si pamätám. Schválne, porovnaj si teploty za posledné 4 roky v zime.
 fotka
harleystorm  21. 12. 2009 15:16
@hawran No mam taky pocit akoby ty si robil na shmu a mal lepsi pristup k udajom ako ja lebo ano mrazy -20 az -25 boli (v noci) ale nie cez den to urcite nie. Mozem si preverit ktorykolvek rok a den. Take teploty ta ubezpecujem na Slovensku ako denne maxima neboli v tom intervale ako si napisal ak nepocitame Chopok a Lomnicky stit samozrejme. Co sa tyka -34 C tak meteorologovia neuznavaju takto namerane teploty domacimi pouzivatelmi. To su pre nas len orientacne udaje. Na presne merania musis dodrzat niekolko striktnych podmienok a to je cela veda o tom mimochodom. Take hlasky ako ludia davaju, ze v lete namerali +45 stupnov a podobne su ciste rozpravky. Len strucne a v zakladoch, teplota sa meria 2 metre nad zemou, vylucne len v tieni, zalezi na presnej orientacii svetovych stran ako musi byt meracie zariadenie umiestnene, dalej musi byt zabezpecene obtekanie vzduchu, dalej musi byt robena kalibracia kazdy mesiac, dalej musi byt meracie zariadenie vzdialene od zdrojov tepla ci chladu minimalne 100 metrov a mnoho ineho. Su to vsetko digitalbe pristroje s takmer nulovou chybovostou a rozsah chyby maximalne jedna desatinka stupna, uz aj to je moc. Takze ked budem velmi chcet dokazem aj ja namerat pocas -20 stupnovej noci teplotu -34 C tak nie je problem, lebo viem kam umiestnit teplomer. Jedno ti dam za pravdu. V tu zimu sme skutocne namerali teplotu okolo - 30 C na SLovensku ale nebolo to v decembri!

Mam vsetky udaje co studujem z toho obdobia a jedna sa o zimu z roku 2005 na rok 2006 kedy bola najtuhsia z celej dekady od roku 2000. To je pravda, ale povodne sme sa bavili, ze taketo nieco tu dlhe roky nebolo (ohladom arktickeho dna a pocet stanic co tento jav zaznamenali) a na tom sa nic nemeni. Potvrdene to je uz aj samotnym SHMU. Zima si vsak teraz dava puazu a niecoho podobneho sa dockame opat az niekedy v buducom roku v januari alebo februari.
 fotka
hawran  21. 12. 2009 16:59
Aha, takže ten svoj teplomer si môžem strčiť niekam... V tom prípade beriem späť -35°

Takto to dopadne, keď laik chce presvedčiť profíka o tom, že má pravdu
Napíš svoj komentár