Aj keď sa to vonku nezdá, už dnes (pondelok) sa oteplenie na Slovensku začalo. Hlavne vo vyšších polohách sa mrazy už zmiernili. Dôkazom sú denné teploty, ktoré boli na Orave a na celom severe či na horách vyššie ako napríklad v Bratislave či na hraniciach s Maďarskom! Žilina popoludní -7 C, Liesek na Orave -5 C ale Bratislava -8 C alebo Košice -9 C. Mrazy sa však začínajú zmierňovať aj v nížinách počas večera a v noci to bude pokračovať. Zajtra (utorok) sa už teploty ojedinele dostanú nad bod mrazu a tak sa začne sneh topiť čomu napomôže aj dážď hlavne na západe, ktorý bude namrzať a tak hrozí aj poľadovica.

Synoptická situácia nad Európou sa zmenila. Nad západnou európou sa prehlbuje rozsiahla tlaková níž. Na jej prednej strane preniká od juhu do našej oblasti teplý a vlhký morský vzduch. Cestu k nám mu uvoľní prechod teplého frontu od juhozápadu v nočných a ranných hodinách v utorok. Front prinesie spočiatku na väčšine územia ešte raz sneženie, ktoré sa začne ale rýchlo meniť na dážď so snehom a neskôr čistý dážď. Najdlhšie sneženie potrvá smerom na východ. Teploty však naďalej očakávam len okolo nuly, takže tekuté zrážky budú namŕzať a tvorba poľadovice je veľmi pravdepodobná hlavne v nížinách. Na horách by teploty mali byť už do večera nad nulou až do nadmorskej výšky okolo 1500 m a hranica sneženie sa presunie do vysokých horských polôh. Dokonca aj na samotnom Štrbskom Plese sa bude jednať potom v nasledujúcich dňoch o dážď.

Streda by mala priniesť prechodné zlepšenie počasia a slabé ochladenie hlavne na horách, kde by teploty mali klesnúť na nulu. Sneženie však nehrozí.

Štvrtok na vianoce k nám opäť prenikne veľmi teplý, pôvodom subtropický vzduch od juhu. Denné teploty budú na celom Slovensku vysoké od + 2 C do + 8 C. Fúkať bude silnejší južný vietor a od západu sa rozšíri občasný dážď. Čiže tým pádom sú vianoce už takmer isté na blate a táto skutočnosť ma mrzí

Piatok očakávam na väčšine územia zamračené počasie s dažďom alebo prehánkami a snežením len vo vysokých polohách Tatier. Na krajnom juhu Slovenska očakávam teploty až okolo + 10 stupňov Celzia. Na ostatnom území okolo +5 C. Naďalej bude fúkať čerstvý, na horách a miestami aj inde v nárazoch silný juhozápadný vietor.

Cez vikend k nám opäť prenikne za studeným frontom, ktorý bude prechádzať v piatok večer od západu chladnejší vzduch a v noci sa k nám vrátia mrazy, aj keď ani zďaleka nie také ako boli teraz. Denné teploty na horách ostatnú pod nulou a len v nížinách bude cez děn ešte teplo od +1 do +5 C. Sneh však nedopadne.

V nedeľu nastúpi inverzné počasie. Na horách bude slnečno a v nížinách hmlisto, chladno s teplotou okolo nula stupňov Celzia. Na horách sa začne opäť otepľovať a začiatkom budúceho týždňa opäť začne pršať a aj na horách.

Takže vcelku veľmi premenlivé počasie s prevládaním teplejšieho počasia a na sneh si budeme musieť počkať až v januári nakoľko trend ukazuje, že teplá fáza bude dlhšieho trvania. Dokonca dnešné predpovedné modely ukazujú teplo až do 10. januára, čo by bola hotová katastrofa pre všetkých čo chceli využiť 19 dní prázdnin na zimné radovánky. Iste je však počasie a vývoj maximálne do 5 dní. Čo bude potom sú len nejaké náznaky a možnosti, ktoré ja osobne nepodceňujem, pretože tak ako som už pred 10 dňami avizoval, že dôjde vpád zimy, tak to isté môže byť pravda aj teraz, že bude teplejšie a zima sa odkladá. Uvidíme.

 Blog
Komentuj
 fotka
nikeboy  22. 12. 2009 02:32
hmm....skade vies tak presne a podrobne o pocasii??
Napíš svoj komentár