Celý svet a jeho verejnú mienku ovplyvňujú udalosti z Bostonského maratónu. Americké vládne miesta takmer ihneď začali hovoriť, ako to už býva zvykom, o boji proti terorizmu. Čo je to boj proti terorizmu a ako si ho Američania predstavujú?
Už na úvod treba poznamenať to, že americká diplomacia zneužíva antiteroristický boj na vlastné zištné ciele, inak by sa nemohlo stať to, že v Afganistane bojuje proti Al-Kaide a zároveň v Sýrii rovnaké teroristické hnutie podporuje. Americká diplomacia tak preukazuje dvojakú tvár svojej zahraničnopolitickej činnosti.
Teroristické útoky na území USA nie sú ničím novým a takpovediac ani prekvapujúcim. Vždy keď treba rozpútať nejaký vojnový konflikt, ruka v ruke s tým je dávaná do popredia útočná snaha voči americkému politickému systému i americkému občanovi ako celku. To znamená, že len málo vojnových konfliktov zo strany USA malo nejaký iný dôvod ako „všeobecné ohrozenie“ vlastných občanov.
Pri skúmaní americkej zahraničnej politiky musíme sledovať určite paralely. Americká diplomacia rada stavia do popredia akési neidentifikovateľné všeobecné ohrozenie zo strany „darebáckych“ štátov. Snaží sa tým navodiť akúsi bližšiu špecifický nedefinovateľnú hrozbu, ktorá môže /avšak nemusí/ viesť k nejakému teroristickému výpadu voči „západnému“ svetu. Pravdaže u každej krajiny je to iná špecifická hrozba.
Pri Iraku a Líbyi a iných arabských krajinách to je teroristická radikálna organizácia Al-Kaida, čo má viacero výhod pre americkú diplomaciu. Ako prvú treba vyzdvihnúť kultúrne vplyvy poznačené mohamedánstvom. Nech je režim v arabskom svete akokoľvek svetský, predsa tie vplyvy na kultúrnu minulosť zostávajú. A tak je lepšia možnosť spojiť svetský arabský režim s terorizmom ako napríklad nejakú európsku krajinu. Preto zostáva len otázkou času, keď sa iracky scenár začne uplatňovať voči Sýrii.
Druhou možnosťou využitia boja proti terorizmu je porušovanie ľudských práv, čo kráča ruka v ruke s americkou diplomaciou. Ak si pozrieme každý ozbrojený útok zo strany USA voči napadnutým krajinám, nemusí tu ísť bezprostredne o terorizmus. Ľudské práva sa tak stávajú dôležitým biznisom v zahraničnej politike USA./1/ O tom, či v dotyčnej krajine sa skutočne porušujú ľudské práva, to je samozrejme pre americkú zahraničnú politiku vedľajšie, nesmieme ani pustiť zo zreteľa, že americká tajná služba používa takých pre ňu typických prostriedkov ako podplácanie, záškodníctvo, špionáže, teror i nezastrené vojenské intervencie kráčajúce ruku v ruke s diplomatickým aparátom USA./2/ Na boj proti dotyčným „darebáckym“ štátom sa okrem terorizmu používa samozrejme aj tzv. psychologická vojna umožňujúca využívať celú škálu ideodiverzných prostriedkov prostredníctvom bielej, čiernej a šedej propagandy. /3/
Takýto spôsob pretláčania ľudských práv prostredníctvom pôsobenia ideologickej diverzie bol vedený voči Kube, Juhoslávii, Iraku, Líbyi – dneska proti Sýrii a KĽDR.

Terorizmus – cesta k porušovaniu ľudských práv


Pri skúmaní dotyčnej problematiky treba povedať, že terorizmus má dvojaké črty. Tou prvou črtou je odpútanie pozornosti od seba a možnosti zaútočiť na štát, voči ktorému je zameraná zahraničnopolitická pozornosť USA. Ako druhé možnosť obmedzovania ľudských práv samotnému obyvateľstvu v „západných“ krajinách. Popíšme si o oboch možnostiach trochu viac.
Odpútavanie pozornosti – takto možno nazvať zahraničnú politiku USA voči krajinám, proti ktorým je zameraná ideologická diverzia. Nie vždy ľudské práva sú dostatočnou motiváciou amerického obyvateľstva ísť do vojny. Odpor amerických obyvateľov voči vojne pomáha zlomiť zvyčajne nejaký teroristický čin, ktorý zvyčajne môže byť v réžii tajných služieb domovskej krajiny, v ktorej sa bombový útok uskutočnil. Že to nie je nič nové, svedčí o tom aj snaha generálneho štábu USA využiť teroristický útok ako provokáciu voči Kube. Roku 1962 americký generálny štáb navrhol prísne tajnú operáciu Northwoods, v ktorej malo ísť o sériu teroristických útokov voči americkému obyvateľstvu, samozrejme vypracovaný americkými tajnými službami. V mene antikomunizmu navrhoval generálny štáb tajnú a krvavú teroristickú vojnu proti vlastnej krajine, aby získali americkú verejnosť pre šialenú operáciu, ktorú hodlali viesť proti Kube. Podľa plánu nazvaného „Operácia Northwoods“, mali byť v uliciach amerických miest strieľaní nevinní ľudia, na šírom mori potápané lode s kubánskymi utečencami, vo Washingtone, Miami a Bostone!!!!! (výkričníky I.L) spáchaný rad bombových atentátov. Za bombové atentáty mali byť odsudzovaní ľudia, ktorí s nimi nemali nič spoločné – dôkazy im mali byť podvrhnuté. Podvrhnuté dôkazy mali umožniť obviniť z týchto útokov Fidela Castra a jeho vládu./4/ Nepripomína vám to niečo? Uvedené fakty ľahko môžeme doložiť aj k teroristickému útoku voči USA z roku 2001, ako aj k súčasným udalostiam v Bostone.
Obmedzovanie ľudských práv : Každý teroristický čin sa dá pohodlne využiť aj v krajine, v ktorej sa udial. Terorizmus umožňuje beztrestné porušovanie ľudských práv, ku ktorým by v normálnej situácii nikdy nemohlo dôjsť. Tak sa terorizmus stáva katalyzátorom porušovania ústavy voči právam obyvateľstva dotyčnej krajiny a spriatelených štátov. Ponižujúce prehliadky na letiskách a železničných staniciach, čipové občianske preukazy umožňujúce lokalizovať ich držiteľa kdekoľvek a kedykoľvek, protiprávne odposluchy, ktorých len zlomok sa dostane na verejnosť – to všetko umožnili udalosti zo septembra 2001. Samozrejme toto je len zlomok možnosti porušovania ľudských práv. Hrozivejšie je obmedzovanie práva na demonštrácie a slobodu zhromažďovania sa v anglický hovoriacich krajinách, ako aj umožnenie polícii kedykoľvek bez varovania použiť zbraň. Myslíte si, že je to len paranoidné písanie konšpirátorov? Opak je pravdou.
V Británii je dnes trestné sa zhromaždiť bez povolenia úradov, ktoré úrady nemusia žiadateľom o vydanie bez dôvodu vydať. Aj demonštrácia je pozorne sledovaná – počas demonštrácie je možné použiť len obmedzené množstvo transparentov, pričom na niektorých demonštráciách môžu byť zakázané úplne. Z dôvodu možnosti „teroristického“ útoku sú aj povolené demonštrácie pri významných štátnych akciách zakázané. V spleti osláv svadby anglického panovníckeho rodu roku 2011 akosi podozrivo uniklo pozornosti buržoáznej tlače obmedzovanie ľudských práv republikánskych organizácii vo Veľkej Británii.
Ešte desivejšou právomocou je využitie strelnej zbrane bez výstrahy kedykoľvek a kdekoľvek ozbrojenými zložkami. Kedysi bolo nemožné, aby vás policajt bez vyzvania zastrelil, dnes v „mene boja proti terorizmu“ je to zlegalizované a občas sa to aj využíva. Roku 2005 vyvolal odpor zásah anglickej polície z leta roku 2005. Britská polícia bez vyzvania a upozornenia zastrelila nevinného brazílskeho študenta Menezesa. Ešte niekoľko dní po incidente britská, ale i naša tlač písala o „úspešnom zásahu proti terorizmu.“ Britskí novinári spievali doslova a do písmena ódy na výkonnosť polície, ktorá dokázala zastreliť teroristu, zodpovedného za teroristické útoky v Londýnskom metre. Až o niekoľko dní sa šokovaný svet dozvedel, že útok polície bol vedený voči nevinnému neozbrojenému študentovi. Napriek odporu a protestom nebol nik z polície odvolaný a vysvetlenie nepodal ani britský premiér. Človeku normálne zostáva rozum stáť a pýta sa, čo asi takého by robila „západná“ propaganda, keby sa toto stalo v socialistickej krajine.


Záver


Boj proti terorizmu ovplyvňuje verejnú mienku a stavia obyvateľstvo do pozície strachu. Nie všetko však medzinárodným terorizmom je. Veľká časť teroristických útokov spadá do činnosti domácich tajných služieb, tá menšia časť je aspoň z diaľky podporovaná. Aj dnes, keď píšem tieto riadky, je snaha zo strany Európskej únie posilniť medzinárodný terorizmus dodávkou zbraní v Sýrii. Americká vláda posilnila medzinárodný terorizmus nezmyselnými štátnymi prevratmi v Tunisku, Egypte, Líbyi – posilňuje terorizmus neskrytou podporou separátnych islamsko-klerikálnych odnoží v Alžírsku a Sýrii Oslabovaním arabských sekulárnych režimov sa posilňuje medzinárodný terorizmus a je otázne dokedy ešte budú trpieť nevinní ľudia – nielen v USA, ale na celom svete.

1. O porušovaní ľudských práv v USA pozri článok LULJÁK , Ivan: Biznis zvaný ľudské práva. In. : Stránka KSS » www.kss.sk/temy/spolocnost... /23.IV.2013/
2. MICHAJLOV , S.M. : Zpravodajská služba Pentagonu – nástroj agrese. In. : Tajemství tajných služeb USA. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1975, s. 48
3. Pozri : LULJÁK , Ivan : O aspektoch vedenia psychologickej vojny. In. : Osobný blog IvLu na birdz.sk » www.birdz.sk/webka/ivlu/blog...
/23.IV.2013/
Ako aj LULJÁK , Ivan : Vojna bez výstrelov – O aspektoch vedenia psychologickej vojny. In. : Stránka KSS » www.kss.sk/temy/propaganda... /23.IV.2013/
4. FARKAS , Viktor : Nemilosrdná moc – Je ve hře celý svět? Praha: Euromedia Group – Knižní klub, 2011, s. 199-200.


Ivan Lulják

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár