Medzi prvých významných vládcov kmeňových Slovanov patrí bez pochyby franský kupec Samo. Kto to bol? Najprv dajme priestor franskému kronikárovi Fredegarovi, ktorý napísal

"Človek menom Samo, rodom Frank, spojil sa s výpravou kupcov a prišiel za obchodom k Slovanom, zvaným Venedovia. Slovania sa začali búriť proti Avarom a ich vládcovi gaganovi /chyba kronikára správny pojem je kagan... Keď Slovania vytiahli proti Avarom s vojskom, pripojil sa k ním i Samo, kupec. A tam preukázal v boji proti Avarom takú statočnosťm, že to bol div divúci a veľmi veľké množstvo Avarov bolo pobitých mečmi Venedov /Slovanov/. Venedovia vidiac jeho preúdatnosť zvolili ho nad sebou kráľom"

Tolko Fredegarova kronika. Práve táto kronika nám podáva prvú dochovanú správu, že Samo pochádzal z kraja Senónskeho, ktorý sa nachádza juhovýchodne od Paríža a k Slovanom prišiel ako obchodník.
To že vedel narábať so zbraňou nesmie byť pre nás udivujúce, pretože v tom čase byť obchodníkom vyžadovalo skutočne telesnú zdatnosť a obratnosť, ako aj schopnosť narábať mečom. Navyše kupecké karavány sa museli často brániť aj neustálym výpadom lúpežných kmeňov, takže aj kupec Samo musel byť skúsený bojovník.

Pravdaže to stále nevyjasňuje kto to vlastne bol kupec Samo. Presná odpoveď - nevieme. Na túto postavu bolo vynaložených veľké množstvo hypotéz, ktoré mali poodhaliť závoj tajomna vznášajúci sa nad týmto prvým písomne doloženým panovníkom vládnucím na našom území.

Tu je niekoľko hypotéz.

český historik František Palacký považoval kupca Sama za bájneho Přemysla Oráča, zakladateľa dynastie Přemyslovcov.
Aj napriek úcte k otcovi českého dejepisu treba túto domnienku zamietnuť. Přemysl Oráč nie je vôbec historický potvrdená osobnosť, keďže ju vo svojej kronike spomína len český přemyslovský kronikár KOsmas.

Zaujimavý názor je, že kupec Samo, ktorého meno je odvodené od slovanského mena Samoslav môže byť synom nejakého slovanského velmoža,ktorý tak nemal veľké problémy získať si oddanosť Slovanov. Na túto skutočnosť môže poukazovať aj fakt, že prísne hierarchický členené slovanské kmene by určite nepoverili hlavným velením nejakého kupca.

Podivuhodnou hypotézou je aj tvrdenie, že Samo bol žid. K tomu napísal židovský bádatel Lev Brod v časopise Dejiny a súčastnosť roku 1967 toto:

Dľa môjho názoru nie je vylúčené, že Samo bol žid. Túto hypotézu podporujú tieto dôvody:
1. Meno Samo neznie germánsky /čo je aj pravda doplnil I.L./, skôr je to skratka mena Samuel.

2. Belgický historik Pirenne píše vo svojej histórii Belgicka, že král Dagobert /franský panovník 629-639?/ vyhnal z Franskej ríše židov tam usadených. Pretože sa to udialo v tej dobe, keď sa stal Samo vládcom Slovanov a ako taký protivníkom Dagoberta, je možné chápať, že emigrant Samo sa rád ujal tejto úlohy. Židia boli ešte v tej dobe považovaní za slobodných cudzincov a boli postavení ako rovní domácim feudálom.

3. Fredegar spomína, že Samo mal množstvo žien. Žiadny franský kupec nemôhol mať viac žien, pretože to kresťanstvo nepovolovalo. Jedine žid mohol mať vo vtedajšej Európe právoplatne niekoľko žien.

Samozrejme dá sa vcelku súhlasiť s Brodovými myšlienkami, avšak treba aj dodať, že židovský pôvod vierohodne nepotvrdzuje množstvo žien, pretože ich mal ako panovník. A ani na královskom dvore Merovejovcov /dynastia vládnucá vo Franskej ríši v tom čase/ nebolo zvláštnosťou veľké množstvo žien u jedného panovníka.

Český historik Ján Plzeňský vylúčil možnosť slovanskú i židovskú, pretože meno Samo nie je ani slovanské a ani nejde o odvodenie mena Samuel. Meno Samo bolo typické pre Keltov. Tomu nasvedčuje aj spôsob akým chcel vyriešiť Samo spor s Dagobbertom - dohodou. A to bol typický spôsob keltskej diplomacie.

Odkiaľ pochádzaal Samo?

Navyše nie je ani vyriešené miesto, odkiaľ vlastne Samo pochádzal. Časť historikov sa domnieva, že kraj sa nachádzal v okolí Paríža.

Ďalšia skupina historikov považuje za najpravdepodobnejšie okolie francúzskeho mesta Sens.

Veľmi pravdepodobnou je aj ďalšia domnienka, ktorá poukazuje na to, že Fredegar skomolil názov a miesto sa nazýva Soignis. Tento kraj skutočne jestvuje a nachádza sa v Belgicku. Ostatne u Fredegara by to nebolo jedinou výnimkou. Podobný názor majú aj historici pri lokalizácii miesta bojiska Wogatisburg, kde porazil Samo vojská franského panovníka Dagoberta. Ale o tom nabudúce.

Nech sa na kupca Sama pozeráme akokoľvek musíme uznať, že patrí medzi našich historicky prvých doložených panovníkov. Za viac ako 3 desaťročia bol veľkým konkurentom Frankov, čo je o kmeňovom zväza už čo povedať. Aj napriek tomu, že ďalšie indície k činnosti Slovanov už Fredegar neprináša, tak kupec Samo si zaslúži naše uznanie a je jedno odkiaľ pochádzal...

 Skutočný príbeh
Komentuj
Napíš svoj komentár