Chceme krala Svätopluka na hrade?
1,Jedni tvrdia ze nie, pretoze je na nom vraj fasisticky symbol.
2,Druhi tvrdia ze nie , lebo ho dal posatvi Fico. 3,Treti ze tu sochu namaloval komunista. 4,Štvrti ze Svätopluk nema s hradom nic spolocne.
5,Dalsi ze nebol kralom. Okrem toho bol aj kruty.
6, Ak aj panovnikom bol , ziadni Slovaci vtedy neexistovali.

Velmi casto sa stava , ze sa najdu ludia ktori si myslia vsetko dokopy.
Potom sa najdu ludia, ktori ho tam chcu, pretoze maju radi Smer. Maju radi Fica. Preto tam Svätopluka chcu, lebo Madari maju predsa Štefana. Svojho Madarskeho krala.

Občas sa stane aj tretia vec.
A to taká, ze clovek chce poznat svoje dejiny. Chce aby ich poznali aj ostatni.
Ak si clovek pozrie diskusiu, nazori ktore idu v mediach, vidi ze nieco nie v poriadku. Niekto musi zavadzat. Mozno zavadzaju obe strany.


Jeden ci druhi sa mi hnusi. Fico ci Sulik.
Fico pre bod 1, 2- totiz robil to kratko pre volbami 3, to mi pripada ako naschval, a celkovo nebola vytvorena sutaz.
Sulík pre nový bod 7,- cize zostavil jednostrannu komisiu,ktorej pripadne odporucenia nato urobit znova sutaz pre novu sochu, okrem toho Sulik uplne zamieta. On totiz ziadnu sochu nechce. On nechce.
Media a ludi pre bod 4, 5, a 6, .

Fica si z tohto hladiska este nevazim koli haneniu Štefana, ze ho sam predostiera ako madarskeho panovnika. Štefan bol totiz panovnik Uhorsky, bol to aj náš panovník, ktorý nám nekrivdil, ba naopak spolupracoval so slovenským národom a vyhlasoval rovnost medzi vsetkymi narodmi Uhorska.

Chcela by som teda sochu Svätopluka na Bratislavskom hrade.
Ano sochu toho kruteho panovníka, ktorý uspesne viedol svoju risu. Pretoze ci uz kruty bol alebo nie, je sucastou nasej historie, ako je aj historicky spätý s Bratislavským hradom, aj ked sice neexistuje pisomna zmienka , ze osobne na hrad vkrocila jeho noha. V dobe jeho vlady totiz bola Bratislava strategickým centrom, na ktorú útočili jeho nepriatelia. A predsa existuje tolko soch tolkych ludi, ktory tu a tam nikdy nevkrocili.
Preto aj navsetvnici Bratislavskeho hradu, ci zahranicní alebo domáci, majú právo dozvediet sa o historii Svätopluka.

Myslím si, ze hlavne my , slovenské deti, máme právo vediet o svojich dejinách viac. A myslím si ze uroven dnesného vzdelavania o nasej historii je na velmi slabej urovni.
A cítim, ze mi to chýba. Chýba mi , alebo po česky povedané ,, postrádam " postrádam vedomosti o nás samých.
Postrádam snahu o to, aby sme o sebe vedeli viac. A snahu ukázat toto poznanie cudzím- cudzím národom, ktorí by sami ocenili, keby sme im svoju historiu dostojne predstavili, tak aby z toho mali zážitok.

 Blog
Komentuj
 fotka
hetfield  6. 9. 2010 15:39
mne vobec nevadi ze je to Svatopluk ale to otrasne prevedenie sochy od majstra socialistickeho realizmu Kulicha a ten dvojkriz je tam uplne odveci
 fotka
ink  5. 6. 2011 11:44
Ja to poviem takto:

Z historického hľadiska je socha Svätopluka na Bratislavskom hrade hrôza a des. Svätopluk pokazil vo Veľkej Morave všetko čo sa dalo. Iste, za jeho vlády bola ríša najmocnejšia, ale paktoval sa s Frankmi, vyhnal Konštantína a Metoda, vydal Rastislava Frankom a tím vlastne odkázal VM na budúci zánik. Tým, že VM stratila bohoslužobný jazyk stratila aj možnosť budúcej existencie ako suverénny štát, lebo stratila podporu vtedajšej cirkvi. Svätopluk viedol VM štýlom "po mne potopa".

Na druhú stranu, prečo by sme si nemohli urobiť našich "hrdinov". Ako si povedala, Maďari nám pobrali všetkých Uhorských panovníkov, aj keď to niekedy boli Slováci a my sme im to ešte aj potvrdili. Češi si urobili za otca národa Nemeckého panovníka Karola IV. Luxemburského. Tak prečo by sme si my nemohli privlastniť napríklad toho Svätopluka a urobiť z neho supermana. Veď všetky ostatné krajiny to zo svojich predkov robia. Len my sa za to hanbíme a spochybňujeme ich.
Napíš svoj komentár