Tento blog mám v hlave už dlhší čas, avšak ako sa hovorí - vo víne je pravda - a tak som sa teraz pri druhom pohári vína rozhodla, že by mal uzrieť svetlo sveta. Na úvod musím povedať zopár slov - tento blog píšem predovšetkým ako matka, v druhom rade ako dieťa, ktoré bolo istým spôsobom od malička vychovávané k určitej forme patriotizmu, najmä od starého otca, ktorý pri žiadnej príležitosti nezabudol spomenúť fakt, že jeho otec, a teda môj pradedo, hrdo bojoval vo vojne ako partizán, aby sme tu MY teraz mohli ŽIŤ a v treťom rade, ak by niekomu moje názory (najmä pri prvej téme) čo i len náznakom pripomínali niečo spoločné s kresťanstvom, musím povedať, že tento blog píšem aj ako zarytá ateistka.

Ďalej musím spomenúť dôvody, prečo mi tieto myšlienky behajú hlavou a prečo som sa ich rozhodla spísať do blogu. Na internete trávim pomerné množstvo času a v poslednej dobe sa iba predieram nezmyselnými a nikam-nevedúcimi diskusiami na všetky v nadpise spomenuté témy, do ktorých odmietam prispievať. Radšej si takto v kľude spíšem všetky svoje myšlienky do blogu a možno sa nájde niekto, kto sa ich rozhodne si všetky prečítať a možno dokáže aj duchaplno a konštruktívne vyjadriť k nim svoj názor. Ale čo je hlavné, chcem si vyjadriť svoj názor bez toho, aby som bola automaticky označovaná za rasistu, nacistu, xenofóba, homofóba atď, takže to sa prosím snažte rešpektovať aj v komentároch. Nikdy som sa za nikoho takého nepovažovala a ani nemienim.

Nuž a teraz k téme, resp. k témam.

Prvé diskusie, ktorých čítanie vo mne zdvihlo hladinu tlaku a adrenalínu, sa týkali referenda Aliancie za rodinu. Ako som už spomínala, rozhodne nepatrím medzi fanatických katolíkov, avšak na referende som BOLA a hlasovala som za 3xÁNO. Vo svojom okolí mám nemálo členov komunity LGBT(I), s ktorými vychádzam, ktorí mi nijak neprekážajú, ba dokonca sa nájdu aj takí, o ktorých si myslím, že sú to skvelí ľudia a ktorí tiež poznajú môj názor na túto tému. Jednoducho, ako matka si neviem a nechcem predstaviť, že by moje dieťa malo vyrastať vo svete, kde sa už bude pokladať rodina s dvoma matkami čo dvoma otcami za niečo celkom normálne. Nemyslím si, že to deti, ktoré vyrastajú v takýchto rodinách, nijakým spôsobom neovplyvňuje a že v dospelosti neinklinujú aj oni skôr k opačnému pohlaviu... 

Druhá vlna ešte-stále-nekončiacich-diskusií sa strhla spolu s prílevom utečencov. (Ďalší pohár vína, lebo toto ma fakt vytáča). NESÚHLASÍM S TÝM! 

Myslím si, že naša krajina sa nedokáže vysporiadať ani s jednou neprispôsobivou menšinou, ktorú tu máme, tak prečo PREČO by sme si sem mali sťahovať ďalšiu (ktorá sa aj tak podľa môjho názoru môže veľmi skoro stať väčšinou)?! Najviac ma pobavia DETI - strašní humanisti, ktorí sa idú biť do pŕs a pritom o živote vedia veľké hovno. Nevedia, aké je to v tomto štáte zarobiť si na seba, odvádzať štátu dane, ktoré potom pekne-krásne odplávajú smerom do rúk nič-nerobiacich-darmožráčov. Až vám strechu nad hlavou prestane platiť maminka s ocinkom, až potom sa začnite k niečomu podobnému vyjadrovať a možno začnem váš názor aj brať vážne, plís.

Takisto si neželám, aby moje dieťa muselo vyrastať v strachu. Neviem či sú ľudia natoľko slepí alebo si neuvedomujú súvislosti, ale haló prebuďte sa a zistite si niečo o miere kriminality v tých úžasných multikultúrnych a kozmopolitných mestách sveta. Nechcem, aby sa po rokoch muselo moje dieťa vyhýbať určitým štvrtiam miest a aby som sa oň musela báť vždy, keď bude nimi prechádzať. Nechcem počúvať o zvýšenom počte znásilnení žien, ani o zvýšenom počte vrážd. Ale som si vedomá, že každý liberál a humanista, ktorý si toto prečítal ma minimálne v tomto momente označil za absolútneho xenofóba, len sa obávam, že toto všetko im dôjde, až keď bude neskoro.

Tu totižto nejde o farbu pleti ani o vierovyznanie, tu ide o mentalitu, ktorú majú títo ľudia vrodenú. HOWGH!

A na záver - najaktuálnejšia téma, ktorou snáď aspoň trocha zmiernim emócie - pochod za život. Tak čo toto má byť? Áno, ľudia by sa nemali s prepáčením je*ať ako králiky (to už účinkuje to víno) a potom využívať možnosť potratov, ale sakra, každá žena má právo rozhodnúť sa sama, či si to dieťa nechá alebo nie! Potom už nech je to na jej vlastnom svedomí a vedomí. A najviac ma baví fakt, keď práve o tomto rozhodujú alebo sa k tomu čo i len vyjadrujú chlapi. Nevidím dôvod, prečo by sa interupcie mali zakázať, oveľa dôvodnejšie vidím, že by ich určitým exemplárom mali PRIKÁZAŤ, aby sa už viac nemnožili. (A áno, kľudne použité túto vetu proti mne).

Dobre, zrejme som ešte nevyjadrila ani štvrtinu toho čo si myslím, ale momentálne mi už nič iné nenapadá a tak na všetky konštruktívne komentáre k téme sa budem snažiť reagovať čo najlepšie a najobšírnejšie. 

Láska a mier s vami /ha/.



 Úvaha
Komentuj
 fotka
rocafella  25. 9. 2015 19:47
Ulej aj mne vínka
 fotka
darkestangel  25. 9. 2015 19:47
Dala som ti hviezdičku, po starom 4* myslím, že si načrela do dosť provokatívnych tém (hneď niekoľkých)... v niečom s tebou súhlasím, v niečom menej, určite aj preto, že sme v úplne iných životných situáciách a pozeráme na to z úplne iného uhla pohľadu, ale v zásade si nič zlé nepovedala a prajem pevné nervy pri čítaní všetkých tých nasratých komentárov od tých, ktorých sa to netýka
 fotka
kissmeplease  25. 9. 2015 19:50
@rocafella kľudne sa podelím, dojdi!
@Darkestangel Ďakujem za takúto reakciu, aspoň na začiatok taká pozitívnejšia. A kľudne napíš v čom nesúhlasíš aj v čom súhlasíš, ja si to rada prečítam, tak ako som písala v blogu - pokiaľ to bude konštruktívne
 fotka
darkestangel  25. 9. 2015 20:07
No v podstate, čo sa týka referenda, súhlasím. Nie som kresťan, ani homofób, s otázkou ohľadom ich zväzkov som mala menšie výhrady, keby sa jednalo o registrované partnerstvá, tak by som je podporila, zvyšok áno-áno.

K imigrantom, osobne mám miernejší postoj, nie som z kvót nadšená a obávam sa, že aj oni ako menšina veľmi rýchlo prídu na to, ako sa dá z nášho sociálneho systému vyťažiť maximum a obávam sa, že ako menšina tiež nebudú zrovna najprispôsobivejší, ale som voči nim do určitej miery empatická a myslím, že je správne im pomôcť (nie ale ako to je teraz, ževšetko dostanú zadarmo...)

A čo sa týka potratov, som proti potratom a proti ich zákazu, skôr je podľa mňa potrebné riešiť prevenciu a zodpovedný prístup mladých, ako otázku, ktora už dávno vyriešená je (a síce, že potraty sú povolené). Pretože neverím, neverím tomu, že čo len jediný sexuálne aktívny človek nepozná riziká, možnosť otehotnenia... vedia to už 10ročné deti, určite aj ty si vedela, že otehotnieť môžeš, keď sa tak stalo... Tu nejde o neinformovanosť, ale o nezodpovednosť a vyslovene hlúposť... Mrzí ma, že len kvôli sprostosti mladých je toľko potratov, aj keď ich celkový počet klesá, stále je to strašne veľa
 fotka
magnet  25. 9. 2015 20:09


 fotka
salasala  25. 9. 2015 20:12
s niecim suhlas, s niecim nie
 fotka
karlotiskot  25. 9. 2015 20:14
Ale no
1 Ono ja a ver mi venoval som sa tomu dlho, si myslím že stokrát lepšie dieťa v homosexuálnej rodine ako v adoptívnej, alebo sirotinci. Ono je pravda, že môžu mať ťažký život, ale za to nemôžu ani homosexuáli, ani deti, tak prečo za to trestať ich. Poznámku o inklinovaní k rovnakému pohlaviu v dnešnej dobe keď sa vie čo sa vie budem brať ako vinu vína

Karin... Prosím ťa pozri si rozhovory s ľuďmi, ktorí pracujú s imigrantami, pozri si štatistiky, pozri sa na situácie s migrantmi minulé roky, použi matematiku(toľko k poznámke, že sa môźu stať väčšinou) a prestaň sa radiť k pitomečkom, ktorých ovláda strach. Nevravím, že treba silou mocou každému pomôcť, že je v poriadku čo sa deje, že sa to správne rieši, pretoźe silne humanistické názory sa pre mňa absolútne svojou podstatou nelíšia extrémistických. Kde nacionalisti vytiahnu znásilnenie imigrantom, tam humanisti fotku s mŕtvymi (neraz deťmi všakžejo) nehovoriac o tom, koľko z toho čo tieto strany vyťahujú je spochybniteľného, alebo doslovy vykonštruovaného. Toto je situácia kde treba chladný objektivizmus pri riešení aj pri robení názoru.

Tu si ma potešila, a trośku aj prekvapila svojou vyspelosťou, že na veci zrejme nepozeráš len ako matka, ktorá potrat odmietla, ale aj ako žena, za ktorú sa snažili rozhodovať iní. Ale namietam, že muži nemajú právo hovoriť k tejto téme, pretože ja si myslím že ako zodpovednému človeku by malo každému záležať na tom, keď sa o základných právach jeho blížneho snaží rozhodnovať nejaká skupina ľudí
 fotka
georg21  25. 9. 2015 21:17
Môj názor...
Každý si môže rozhodnúť si chce dieťa.
Avšak vývin človeka, ľudskej bytosti, sa začína počatím. Už zygota spĺňa definíciu živého ľudského organizmu.
Človek si skoro vždy môže zvoliť možnosť, že sa najprv
osamostatní, ožení, vydá sa a potom spoločne sa rozhodujú mať deti. Manželstvo poskytuje viaceré sociálne výhody apod.
A prečo sa to týka aj mužov? Naozaj by si bola radšej keby ťa všetci opustili, manžel sa zbavil zodpovednosti a platil by alimenty len preto, že musí lebo mu to nariadil štát? Žiadny z partnerov nemá zásluhu na tom, že splodili dieťa. Je to fyziologicky daný proces. Preto je to dar.
Človek si môže vybrať cestu vernosti. O tom je láska, ktorú deti potrebujú poznať.
Max Kašparů: Sex je prostriedok, nie cieľ
» zastolom.sk/max-kasparu-sex...
------------------------------------------------------
"Prevádzkoval som najväčšiu potratovú kliniku na svete po dobu 2 rokov. S vykonávaním potratov som vtedy nemal žiadny vnútorný rozpor. Zmenil som však názor kvôli vedeckým poznatkom, získaných s príchodom nových technológií, ktoré boli tak presvedčivé, že sme ďalej nemohli ľahkovážne pokračovať vo vraždení niečoho, čo je preukázateľne ľudská bytosť."
- Interview s lekárom Bernardom Nathansonom z roku 1986, jedným zo zakladatelov NARALu (najstaršia proChoice organizácia v USA):
» clinicquotes.com/category/former...

A tú ďalšie dôvody prečo to nie je správne, a osobne ako kresťan poznám, že Boh nestvoril smrť, ale každý človek je povolaný k tomu, aby bol spasený.
» dennikn.sk/blog/preco-chce...

Tri požiadavky na politikov
» www.webnoviny.sk/slovensko/clano...

Kresťan Pride (komentár)
» komentare.hnonline.sk/komentare-hn-15...

O čom bol Pochod za život
Patrik Daniška
» www.hfi.sk/blog/patrik-dan...
 fotka
warble  25. 9. 2015 21:28
Žiadny z partnerov nemá zásluhu na tom, že splodili dieťa ma zabilo, ozaj

@karlotiskot vies mi vysvetlit ako si prisiel na to, ze dieta sa ma v homo rodine lepsie ako v adoptivnej?

A za mna - do bodky suhlas s @darkestange
10 
 fotka
georg21  25. 9. 2015 21:31
A naviac, tiež som sa narodil preto, lebo sa moja matka nerozhodla ísť na potrat. A to doslova.

Je klamstvo, že väčšina žien sa rozhoduje dobrovoľne pre potrat. Tlačia ju k tomu rôzne faktory. Tu má byť nápomocný štát, lekár, rodina, spoločnosť... ale sme ovládaný médiami, ktoré si ohlasujú to, pri čom sa im viac zazelená...

A na pochode v BA boli predstavené mimovládne organizácie, ktoré poskytujú reálnu pomoc a poradenstvo aj týmto matkám v núdzi...
11 
 fotka
georg21  25. 9. 2015 21:34
@warble Akú máme na tom zásluhu? Vďaka za odpoveď...
12 
 fotka
karlotiskot  25. 9. 2015 21:38
@warble moja chybaaaaaaaa!!! chcel som napisat v docasnej
13 
 fotka
warble  25. 9. 2015 21:45
@karlotiskot aha okej v pohode
@georg21 pokial sem nebudeme (teda hlavne ty) pliest nabozenstvo tak v prvom rade ten fyziologicky dany proces nemoze prebiehat bez nasho vedomia a pricinenia (teda spojenia samcej a samicej gamety ale to je uz zakladna biologia)
14 
 fotka
georg21  25. 9. 2015 21:52
Lenže my nevieme prirodzeným zásahom ovplyvniť, či príde k oplodneniu alebo nie. Nie vždy bude vajíčko oplodnené... a vôbec to nesúvisí len s nevhodnou polohou pri pohlavnom styku... Alebo sa mýlim aj v tomto?
Preto máme zásluhu akurát tak na umelom oplodnení.
15 
 fotka
georg21  25. 9. 2015 21:52
16 
 fotka
warble  25. 9. 2015 21:55
@georg21 ale tu nejde o to, ci dojde k oplodneniu alebo nie chapes ma? Ide o to , ze aby vobec mohlo dojst k tejto "loterii" ci ano alebo nie tak o tom rozhodujeme my
17 
 fotka
georg21  25. 9. 2015 21:55
@warble @14 podobne ako nevieme si nalinkovať, že chceme splodiť dievča či chlapca. Alebo dvojičky, alebo nejako postihnuté dieťa, alebo zdravé...
18 
 fotka
georg21  25. 9. 2015 21:59
@warble Chápem čo myslíš, lenže to, že roztočíš ruletu, neznamená, že vyhráš...
Nie je pravidlom, že vždy keď má žena plodné dni tak aj musí otehotnieť, lebo to ovplyvňujú mnohé faktory...
19 
 fotka
luc.ka  25. 9. 2015 22:49
pis radsej o zazitkoch s vlastnym dietatom, toto bolo prilis prazdne.
20 
 fotka
dumbledore  25. 9. 2015 23:06
Prvý názor shit. S migračnou politikou nesúhlasím a som za potraty. Jou jou...
21 
 fotka
lenkaska1  25. 9. 2015 23:26
Súhlasím až na to referendum. Síce chápem tvoj názor, môj je skôr taký, že celé to bola fraška Aliancie za rodinu a pod. + vyhodené peniaze. (Čo sa samozrejme nevylučuje s tvojím názorom). Čo sa týka migrantov súhlas a potratov detto. Samozrejme ku každej téme sa dá napísať niekoľko stranový blog, ale na to že sa ti to zmestilo do jedného celkom krátkeho je to super.
22 
 fotka
carpathian  26. 9. 2015 01:01
tl;dr

pocuvas Kratky Proces takze si pre mna automaticky pica, takze v tomto clanku budu napisane totalne hovna.
23 
 fotka
grietusha  26. 9. 2015 08:18
si odkiaľ skopírovala takúto kokocinu?
24 
 fotka
tralalibang  26. 9. 2015 09:13
Môj ty kkt... Nemala som to čítať, takto som sa len rozčúlila.
25 
 fotka
peculiar  26. 9. 2015 19:43
""Jednoducho, ako matka si neviem a nechcem predstaviť, že by moje dieťa malo vyrastať vo svete, kde sa už bude pokladať rodina s dvoma matkami čo dvoma otcami za niečo celkom normálne. "

z toho, co som si precitala v tvojich zapiskoch, usudzujem, ze si slobodna matka. (oprav ma prosim, ak sa mylim.) v tom pripade vobec nerozumiem tym tvojim disputam o "normalnej rodine". hlavne ze mas svoje vinecko...
26 
 fotka
kissmeplease  26. 9. 2015 20:03
@darkestangel v prvom bode aj v treťom s tebou úplne súhlasím. Čo sa však týka migrantov - otázka však je, ako inak by sa im dalo pomôcť, než aby to išlo na úkor kohokoľvek?
27 
 fotka
kissmeplease  26. 9. 2015 20:07
@karlotiskot nepripisovala by som to práve vínu. Pozerám sa na to z toho hľadiska, že pre každé dieťa cca do veku, kedy začne chodiť do škôlky alebo školy, je normálne to, v čom vyrastá a pokladá to za prirodzené. Platí to v prípade že žije v úplnej rodine, v neúplnej rodine, prípadne v náhradnej starostlivosti / domove atď. Až neskôr začne vnímať, že existujú aj rodiny, kde to funguje inak, ale aj tak podľa mňa v ňom do istej miery zostane zakorenené to, v čom vyrastalo od útleho veku.

A pokiaľ ide o migrantov - myslím si, že strach tu je na mieste.
28 
 fotka
kissmeplease  26. 9. 2015 20:11
@georg21 osobne, oveľa viac než akékoľvek zákazy/príkazy by som v tomto smere uvítala práve tú pomoc pre ženy, ktoré sa ocitli v situácii, kedy čo i len pomysleli na myšlienku potratu. Avšak existuje množstvo pohnútok, ktoré ženu donútia urobiť niečo takéto a nemyslím si, že by nám toto právo rozhodnutia sa malo byť odobraté. A navyše, myslím si, že už teraz je v našej krajine viac než dosť nechcených detí, ktoré končia v domovoch, prípadne týrané a pod.
29 
 fotka
kissmeplease  26. 9. 2015 20:13
@lenkaska1 Vďaka za pochvalu A pokiaľ ide o "frašku" v podstate s tebou súhlasím, no môj názor na túto vec ako takú ostáva stále nezmenený
30 
 fotka
georg21  26. 9. 2015 20:27
@kissmeplease
Reálnu pomoc vykonávajú napr. tie mimovládne organizácie, ktoré aj tam boli predstavené.
Lenže riešením nie je sexovať a potom ísť na potrat, lebo však sa stala nehoda... riešením je zakladať si rodiny z lásky, ide o vernosť. Ide o osvetu, o väčšiu informovanosť, väčšia starostlivosť rodičov o svoje deti...
Ide o to, aby aj štát prispel dostatočne k pomoci tým, ktorí to potrebujú, aby ženy nemuseli byť nútené rodinou, partnermi, okolnosťami k potratom. Potraty budú dovtedy kým ľudia nezmenia pohľad na vec.
A kým si neosvojíme ten životný štýl, ktorý bude predchádzať tomu, aby žena bola nútená ísť na potrat.
Myslím tým sexuálnu zdržanlivosť, manželský sľub vernosti...
Jednoducho kým sa nezmeníme aj zvnútra.

"Nelegálnosť potratu neznamená, že psychické alebo fyzické zdravie ženy nebude chránené. Lekári a politika štátu by mali urobiť všetko preto, aby vytvorili kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Avšak, ani zdravie ženy nie je dôvodom na ukončenie života dieťaťa. Život je vždy vyššia hodnota ako zdravie."
» dennikn.sk/blog/preco-chce...
31 
 fotka
johnysheek  26. 9. 2015 22:31
ja len k tomu poslednému:
žena sa má rozhodnúť - môžete ma ukameňovať, ale pri samotnom akte žena nebola SAMA! takže i muž by mal mať do toho čo povedať!
druhá vec k tomu je o zodpovednosti.. ak sa niekto môže hrať na králika, nech následne neuteká od toho čo spôsobil, ale naopak dokáže že je dospelý i v iných ohľadoch (za čo máš moje uznanie)
a tu sa dostávam k tomu, že svet sa dnes práve posúva do "jednoduchších riešení, naoko krásnych a "lepších" ", lebo upratať izbu nahádzaním vecí pod posteľ je veľmi elegantné a rýchle..
avšak raz tam už prestane byť miesto...

a toto rozhodovanie sa z "potratov" prenáša i na "utečencov" "lgbti" a ďalších.. proste žiadne "správne a po konštruktívnej diskusii prijaté opatrenia", ale prijímanie rozhodnutí "pod nátlakom", "po psychickom vydieraní", "po prekrúcaní faktov"

PS: pochod za život nemal za cieľ absolútny zákaz potratov! ba dokonca ani ich legálne upravenie. cieľom bolo poukázať na to, že "umelé prerušenie tehotenstva" nie je žiadne prerušenie a že dieťa nie je dieťaťom "až" v 90. dni svojho vývoja ale v 89. ešte nie.
+ čo ja viem, tak sa tam hojne prezentovali práve tí, čo pomáhajú matkám, ktoré miesto potratu zvolia tú druhú, správnu možnosť
32 
 fotka
amikadze  28. 9. 2015 11:07
už z fotiek na tebe bolo vidno, že si jednoduchšia.
33 
 fotka
purenarcissism  28. 9. 2015 15:28
@32 nevravím že vo všetkom spomenutom sa zhodujem, skôr nie, ale tento názor je na facku
34 
 fotka
poke  1. 10. 2015 21:58
1. Tak v prvom rade, tento názor, aj napriek tvojmu predošlému tvrdeniu, že nie si xenofóbna a homofóbna, za homofóbny považujem. Ako homosexuál som vyrastal v kresťanskej "tradičnej" pro-rodine s mužským aj ženským vzorom a napriek tomu neinklinujem tou "správnou" cestou, ale odjakživa a od detstva ma priťahuje rovnaké pohlavie. Nevidím preto dôvod, prečo by sa homosexuálnemu páru mali z detí taktiež automaticky stať homosexuáli.

Absencia ženského/mužského vzoru: nevšimol som si, aby deti bez otca/matky začali okamžite inklinovať k absentujúcemu rodičovskému pohlaviu. Takže táto tvoja domnienka je zrejme spôsobená malou mierou informovanosti.

A aj keby, prečo by mala byť homosexualita zlá, problémová a nesprávna a prečo by sa rodičia mali snažiť a dúfať v to, aby ich dieťa homosexuálne nebolo? (teda ak hlavný dôvod nemajú ten, že chcú vnúčatka - čo sa nemusí podariť ani v prípade heterosexuálov)

Toto je myslím hlavná otázka ponímania tejto problematiky, že pre väčšinu ľudí to stále je nesprávne, zlé, choré a že to považujú a prirovnávajú k nejakému postihnutiu alebo životnému údelu či čomusi, pričom je to pre dotyčného úplne jednoduchá samozrejmá vec, ktorá ho v ničom neobmedzuje a nebral by to nijak negatívne, ak by takéto názory nepočúval z okolia.

Ale okej, toto ešte tak beriem, málo poznatkov z tejto oblasti, obmedzené pohľady na iné orientácie ako tú tvoju, takže si to človek môže vysvetľovať aj takto osobne a posudzovať to ako niečo vadné pre svoje dieťa. No ísť hlasovať na referendum proti sobášom dvoch cudzích slobodných svojprávnych ľudí, tu mi to škrípe už viac a akosi to nedokážem pochopiť, prečo by toto malo niekoho trápiť a prečo by proti tomu mal robiť referendum - ak teda nie je xenofóbny a homofóbny

2. Imigranti tu vždy boli a budú a doposiaľ si si to nevšimla, tak čo? Ja sa bojím prejsť v noci po ulici a to tu žiadne islamské štvrte nemáme.
35 
 fotka
antifunebracka  11. 10. 2015 18:33
vidis, a ja som totalny liberaL a skoro vo vsetkom s tebou suhlasim. okrem tych homosov, tam som mozno akurát proti ich manzelstvam (aj ked zas prezil by som, keby boli, skor mi je to 1 asi), ale decko nech si vychovavaju. ked si pozries statistiky iných krajin, orientacia rodicov nema ABSOLUTNE A NA 100 % ziaden vplyv na orientaciu deti
celkovo najmä @karlotiskot mal zase raz pravdu vo svojich komentoch
skor sa mi nelubi ten ton, akym si to pisala. dost si bola utocna voci vsetkym, co si myslia nieco ine a pritom si chcela, aby tvoje nazory respektovali
a dufam, ze @22 neni pravda, to by bolo velmi zle
Napíš svoj komentár