Poznáte také tie stavy, keď dostanete nejakú otázku, ktorá sa zdá úplne obyčajná, no zamýšľate sa nad ňou aj niekoľko dní? Tak otázka , , Čo ti dávajú knihy? “ je rozhodne jedna z tých. Počas takého bežného rozhovoru ma táto otázka zastihla nepripravenú. Nevedela som odpovedať a myslím, že jednou alebo ani viacerými vetami to nepôjde.

Začnime týmto: Baví ma to. Jasné, každého zaujíma niečo iné. Preto ma neprekvapuje, že nie všetci dokážu ležať alebo sedieť niekoľko hodín, prevracať strany, čítať medzi riadkami, vžívať sa do postáv, príbehov a hlavne si to všetko predstavovať. Možno sa tomu bude ťažko veriť, no stretla som som sa už aj s ľuďmi, ktorí si niektoré veci jednoducho predstaviť nevedia.
Ja ani vlastne neviem, kedy presne ma to čítanie takto chytilo. Rodičia nikdy nečítali, takže od nich som to asi nepobrala. Jediné čo viem je, že som - asi ako každé dieťa - objavila čaro Harryho Pottera. Prečítala som niekoľkokrát všetkých sedem kníh. No to bolo všetko, dovtedy som žiadnu knihu nikdy neprečítala celú (ak teda nerátame Malého Princa alebo Rozprávky o víle Amálke). Po Harrym nastala pauza. Neviem, čo sa stalo, ani ako som to tak dlho vydržala bez kníh (mohol to byť tak rok).Potom - z ničoho nič - sa začali objavovať všelijaké knihy, o ktorých som dovtedy nepočula. Väčšinu z nich som našla úplne náhodou. Chodila som po obchodoch a ktorá kniha ma zaujala, odišla so mnou. Dokonca som preskúmavala knižnice kamarátkiných rodičov (samozrejme s ich povolením).Potom prišiel čas internetového nakupovania, knihy na internete začali byť lacnejšie ako v obchodoch (a to už je čo povedať, keď sú lacnejšie aj s prirátaným poštovným), mala som k dispozícii recenzie, či už odborné alebo napísané obyčajnými ľuďmi, ktorý si knihu prečítali. No a zrazu máte kníh habadej.

Späť k tomu, čo vám dáva kniha. Fantáziu! Určite nie hneď po prečítaní jednej knihy, ani nie dvoch, neuvedomujete si to ale obohacuje vás to na duchu. Možno tak tri roky späť som si ani nevedela predstaviť, že by som napísala aspoň toľko riadov, ako má táto úvaha. Fantázia nie je len o jednorožcoch, čarodejníkoch, kentauroch a podobne. Či už si to uvedomujeme alebo nie, fantáziu využívame každý deň.

V neposlednom rade kniha dáva aj znalosť jazyka. Je pravdou, že ľudia, ktorí pravidelne čítajú nemajú problém vyjadriť sa a nepoužívajú (napríklad v slohoch) to isté slovo osemdesiat krát. Navyše nikto - kto pravidelne číta, nie je schopný napísať zle ypsilony, tomu pevne verím. Aj keď možno nevie, aký je to pád alebo vzor, ale vie aké , , i“ napísať. Nie sú to len ypsilony, ale aj ďalšie gramatické javy ako napríklad spodobovanie. Chápem, že každý máme niekedy potrebu písať slangovo, bez diakritiky, ale naozaj Bhi sŤhe nemUsheli thaKto pYsat (možno trochu mimo, ale všimnite si, že hocikto, kto má rád knihy tak nepíše).
Nejde len o Slovenčinu, ale aj o rôzne iné jazyky. Napríklad na zvládnutie jednej anglickej knihy vám stačí základná znalosť gramatiky a jeden dobrý slovník. Nehovorím, že budete hovoriť úžasne po anglicky, to nie. Ja napríklad, mám anglickú gramatiku v kategórii španielska dedina, ale knihu po anglicky som zvládla. A aj keď mi to nedalo tú gramatiku, aspoň sa mi rozšírila slovná zásoba.

Mohla by som tu ďalej vypisovať, koľko informácií, koľko tém na uvažovanie, koľko vysvetlených otázok na život, koľko varovaní pred osudnými chybami vám dá kniha. No zhrnula som tie najdôležitejšie a to snáď stačí. Takže tu máte odpoveď toto, všetko vám dá kniha.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
alysia  21. 3. 2009 18:42
si mi to vytrhla, az na konci som postrethla co by som napisala ja to slovnko ze VSETKO , skoro vsetko, to sa neda ani poriadne opisat svet knih a ludi co citaju

ale ty si to krasne zvladla, suhlasim s tebou, pekny blog

a toto si hovorim aj ja, podla toho ako ludia pisu, zisitm ci citaju a tak, uz na zakladke som si vsimla, ze ako viem napisat ,,i/y" a aj profka to hovorila ze keby ste viac citali, dostalo by sa vam to do oka a nenapisali by ste som vytaz a podobne hovadiny,
 fotka
bluepanter  21. 3. 2009 19:18
Naozaj je to pekné a je to pravda, že je vidieť, kto číta knihy . Ešte sem hodím jeden výrok, ktorý obsahuje slovo kniha:"Knihy nikdy nepožičiavaj. Jediné knihy, ktoré doma mám, sú tie, ktoré mi požičali iní." Povedal to nejaký francúz.
 fotka
natalinqa  21. 3. 2009 19:32
Ja tiež súhlasím...fantázia mi dáva všetko!Knihy ako také mi dávajú všetko...Ako aj teba,mňa tiež rodičia nenaviedli na knihy...mňa to pochytilo pri Harrym Potterovi a potom to už šlo ako po masle Nezačala som si sporiť na tričká a iné oblečenie,ale na to aby som si čo najskôr mohla kúpiť nejakú knihu...čo knihu?!Aj dve-tri Mňa to totižto až moc pochytilo
 fotka
foxik21  21. 3. 2009 19:47
pekný blog a podobne ako ty som sa k ňu knihám dostal cez harryho pottera a odvtedy čítam stále no nie stále samozrejme aj spím =D
 fotka
petite  21. 3. 2009 20:28
Je to fakt pekné...ja osobne knihy tiež milujem, sú pre mňa základ všetkého. Ľudia, ktorí píšu veci ako: "Knihy fúj" a podobne, sú absolútny stroskotanci. Keď sa im to nepáči, tak nech to aspoň nekomentujú...
 fotka
selafar  21. 3. 2009 22:56
Celkom fajn, aj ked s par vecami nesuhlasim.

Citam asi od tretej triedy na zakladke, niekedy cele hodiny pod lavicami ci v MHD. Neskutocne kvantum knih zo vsetkych moznych oblasti.

A predsa sa mi vobec nezlepsiela gramatika, vzdy som ju mal katastrofalnu a neviem s tym nic spravit. Icka davam uplne hrozne, som si viacmenej isty, ze aj tu bude daka chyba. A fakt ma ide porazit, ked mi ludia zacnu vraviet, ze mam viac citat. To uz sa skoro ani neda

Jo a slohy v skole mi tiez nikdy nesli. Jedine co mi daly knihy, je mnozstvo krasnych chvil a urcite vedomosti. A plus slovna zasoba. Ale knihy budem citat este dlho, lebo nic ma nebavi viac. To je akokeby ste pozerali niaky skvely film, ktory trva tyzden. Ja danou knihou uplne zijem, ja som hlavny hrdina. A casto aj ked necitam, tak nad nou premyslam...

Myslim, ze mi rozumiete
 fotka
alysia  22. 3. 2009 02:34
suhlas @selafar , tie tvoje posledne vety ze kniha je ako film, ktory pozeras tyzden.... ja obcas naschval predlzujem precitanie knizky.. lebo co budem robit ked to precitam?
 fotka
narazuvzdornaa  22. 3. 2009 11:12
"Čo mi dáva kniha" je otázka, nad ktorou dokážem dlho uvažovať a odpovedať na ňu dvojminútovými (dvanásťriadkovými) súvetiami, ale zmysluplnejšie vyjadriť sa k nej nedokážem.

Íčka, ýčka, čiarky, spodobovanie, zdvojené hlásky a pridružené záludnosti zvládam.Odôvodniť ich viem málokedy."Ja som to tak niekde videla."



V angličtine čítam len toľko, čo mi moje language skills dovoľujú (t.j. úroveň Intermediate podľa Macmillan Readers), ale nestretla som sa s textom, ktorý by ma v angline nebavil, keďže oveľa menej prihliadam na umelecké jazykové prostriedky, opakovanie slov či výstavbu viet.



U mňa čítanie začalo v štyroch-piatich rokoch, keď som si čítala mená v kalendári a pýtala som sa celej rodiny na písmenká.



Moja prvá kniha bola asi Tomáš a Alica v záhrade (v piatich rokoch).Potom Huckleberry Finn, z ktorého si nepamätám ani slovo, Slávna Päťka, Verneovky, potterovky, knihy Joža Nižňanského...



Momentálne mám obdobie /Remarque-Čechov-Galsworthy/, chystám sa na "knihy, ktoré sa patrí poznať".



Milujem vôňu kníh.

Stránky plynúce medzi prstami.

Pocit, keď ma všetko svrbí a najradšej by som vstúpila do deja a dala tej nesympatickej postave cez držku...



Krásny blog, len to som chcela
 fotka
andel  23. 4. 2009 16:53
Blog hodný žurnalistky Veľmi pekné, výstižné, inteligentné, úprimné a uvedomelé
10 
 fotka
adrenalineismylife  7. 8. 2009 13:11
Ja som na tom podobne.. naučila som sa čítať ako 3 a 3/4 ročná.Bola som samouk. Čítala som si rozprávky, prvá bola Alica v krajine zázrakov.



A doteraz čítam. Čítam lebo ma to baví, čítam zo zvyku. Možno aj preto, lebo sa odosobním od môjho sveta, a prídem do úplne iného..
11 
 fotka
antifunebracka  9. 3. 2013 01:56
noo to s tou gramatikou nemusi byt vzdy pravda. moj otec je 1 z najmudrejsich a najscitanejsich ludi, akych poznam (precital stovky knih) a predsa ma gramatiku skolaka z pokecu. nchpm, cim to je. a neni jediny citatel s tymto problemom...=/ preto asi neni koser odsudzovat ludi s katastrofalnou gramatikou, ze su hlupi inac je to moc pekne napisane
Napíš svoj komentár