Dnes bol strašný deň, ale aj tie sú na niečo dobré. Tento mi pomohol zas si uvedomiť niečo bližšie o vzťahoch – moja obľúbená téma. Človek je tvor spoločenský. What does it mean?? Nie to, že musím stráviť piatok a sobotu pod vplyvom náladu povzbudzujúcich látok niekde na diskotéke. To, že človek je odkázaný žiť vo vzťahoch. Človek je stvorený tak, že potrebuje zažiť a cítiť prijatie, pochopenie, cítiť, že niekam patrí, že je súčasťou niečoho a to sa na tej najosobnejšej úrovni prejavuje prostredníctvom vzťahov. Dobre, toto je dosť abstraktné, poďme trošku k príkladom.


Bolo pre mňa dosť prekvapivým zistením, koľko mužov má okrem svojej partnerky, manželky ešte inú vedľajšiu známosť. Aj dnes som mala možnosť s jedným takým človekom stráviť nejakú hodinku (ja nie som tá vedľajšia známosť samozrejme a tiež bol ochotný trošku o sebe rozprávať. A tak som sa ho pýtala prečo?? Samozrejme neodsudzujúcim spôsobom, lebo podľa mňa to nie je až taký prúser (veru tak No a on povedal, že vieš, keď ona ma nerozumie. Ona mi vôbec nerozumie, my sa nechápeme. Človek má navonok všetko. Byt, auto, dieťatko, je s danou osobou už nejaký ten rôčik, spoločné dovolenky... žijú spolu, spia spolu, majú spoločné skoro všetko – navonok. Ani toto všetko nezaručí, že sa vnútorne s daným človekom bude cítiť spokojne, vyrovnane, prijatý, pochopený. Väčšinou tam panuje stereotyp, nuda, až dôjde do bodu, kedy sa ten vzťah stane nutnosťou, z povinnosti, doslova sa treba nútiť k... všetkému. Čo sa stalo? Vzťah sa vyčerpal. Žiadny vzťah, ak je založený na vonkajšku nevydrží večne, lebo vonkajšok je prchký, plytký a veľmi rýchlo (niekomu to trvá aj desaťročia, ale predsa) vyčerpateľný.

Potom sa ľahko stane taká vec, že človek spozná inú osobu, u ktorej zažije alebo pocíti to, čo u svojho partnera nepociťuje. Napríklad spoločné záujmy, pochopenie v určitých veciach, v ktorých u svojho partnera nedostane, ak sa pripojí ešte aj ocenenie či úprimný záujem a daná osoba vyzerá pohľadne (krásny to výraz), človek to môže pocítiť ako sympatie a veľmi ľahko môžu byť tieto sympatie vzájomné. A zo vzájomných sympatií môže byť veľmi rýchlo náklonnosť, túžba spoznať sa. Čo je typické u ľudí ako prejav náklonnosti?? No samozrejme (a konkrétne viac u mužov) sex. A tak sa začína kolotoč zvaný v dnešnom svete ako nevera. Lenže, tu zas nastáva prevrátenie. To, čo človeka pôvodne zaujalo, nebol vonkajší aspekt, nebol to vzhľad, bolo to vnútorné naladenie a prijatie. Človek to ale prejavuje navonok, to vnútorné nerozvíja a zameria sa na sexuálny vzťah. Čo jest zase vzťah z vonkajška do vonkajška. Ale vzťah navonok (len navonok), ako sme si už povedali nie je opäť prchký, plytký a vyčerpateľný.

Takže tu stačí sa len zamerať na to spoločné. PRAVIDLO 101 % znie nasledovne: 100% úsilia na rozvíjanie 1% spoločného. Samozrejme vonkajšok dáva vnútrajšku formu, šmrnc, vzrúšo, efekt a všetko... ale darmo budovať hrad na základoch z piesku. To vnútorné udáva smer, základ. Snaha spoznať toho druhého, porozumieť mu, pochopiť ho, pomôcť mu byť lepším, pozitívnejším, múdrejším, prijať ho a prostredníctvom neho spoznávať seba. Nie, neznamená to, že treba byť spolu 24 h denne (ani omylom . Ide o to rozvíjať svoju jedinečnosť a individualitu a podeliť sa o ňu s inými. Vzájomne sa obohatiť o zážitky z toho dňa, o situácie, o myšlienky, o to INÉ a robiť to s dobrým úmyslom pre prospech a blaho toho druhého, iných a seba samého. Keby sme boli všetci rovnakí, bolo by to o ničom. Vtedy to má šmrnc A na vzťahoch založených na „tom vnútornom“, ktoré sa vhodným spôsobom prejavuje navonok, veru nič zlé nie je.


Milujem ľudí. Milujem, keď im môžem pomôcť, potešiť ich, vyčariť úsmev na tvári. Alebo sa len rozprávať, niekedy vypočuť a niekedy im pomôžem poriadne sa zapotiť Nie pasívne, je to ping pong – dávaš, prijímaš, zdieľaš. Mnoho krát niekde na meetingu, na skupine ľudia hovoria o sebe a ja mám možnosť ich vypočuť – 2 x do týždňa minimálne. A poviem vám ľudia, toto je jedna z vecí, s ktorými máme my všetci najväčší problém. Pochopiť to, ako to psychológ Abraham Maslow vo svojej pyramíde potrieb pekne definoval už okolo roku 1945 (cca, neviem presne, zabudla som) a to, že na vrchole potrieb každého človeka je SEBAREALIZÁCIA. Človek sa potrebuje realizovať, prejaviť sa, potrebuje mať na to priestor. A potom to zdieľať s najbližšími, kde by mal v prvom rade patriť partner. Nie je to o manželstve, aute, byte, dieťatku, spoločných účtoch, dovolenkách a dobrom sexe... je to aj o tom, hneď po tom, cítiť sa prijatý, rovnocenný, pochopený a v bezpečí.

Čo vy nato??

Dobrú neskorú noc priatelia :o)

 Blog
Komentuj
 fotka
topanocka  27. 3. 2014 23:30
úplne s tebou súhlasím. Neviem či je to len dobou že ludia maju tendenciu brať vzťahy povrchne a hlavne chvílkovo , kde sú tie časy ked ludia pri sebe stáli roky a držali spolu..
 fotka
lucka511  27. 3. 2014 23:35
@topanocka myslím, že sa zväčšil tlak na človeka. Obavy o budúcnosť, prácu - živobytie, tlaky z vonku, neistota, chudoba, stres, stres a ešte raz STRES. V takom prostredí nie je možné (bez toho, aby sa na to človek zameral) mať zdravé vzťahy a vôbec vedieť ich nadväzovať. Sama s tým mám problém. Proste ľudia potrebujú "ventil"... niekde to treba pustiť. Môj názor.
 fotka
unspoken  27. 3. 2014 23:42
je len chora doba a to sa odraza aj na vztahoch...
 fotka
pejmej  27. 3. 2014 23:46
 fotka
topanocka  28. 3. 2014 13:56
@lucka511 určite aj to ale nemyslím si že je to hlavnou príčinou
 fotka
topanocka  28. 3. 2014 13:57
@unspoken jasne, najlahšie je zvaliť to na dobu ako zobrať zodpovednosť za seba ako to že v tejto dobe existuju aj ludia čo sa nespravaju ako zvieratka ?
 fotka
pachirisue  28. 3. 2014 15:12
hej sebarealizácia je dôležitá..
 fotka
husky  28. 3. 2014 15:40
tebe nevera nevadi?
 fotka
antifunebracka  28. 3. 2014 18:05
napriek tomu, ze som sa bol par x v takom pokuseni, nikdy som nepodviedol a myslim, ze nie je nic, co by nevernika ospravedlnovalo
10 
 fotka
montanalegal  28. 3. 2014 21:30
lebo ja som ja
11 
 fotka
kitty7  29. 3. 2014 02:44
plne s tebou súhlasím, nemám čo dodať (a to sa fakt často nestáva). iba jedno slovo: bravó!
12 
 fotka
lucka511  29. 3. 2014 11:12
@husky tak podľa toho, čo je nevera a cudzoložstvo, ako si ho definujem. Chystám pokračovanie článku, skúsim to tam napísať.
13 
 fotka
lucka511  29. 3. 2014 11:13
@kitty7 super, teším sa, dík
14 
 fotka
lucka511  29. 3. 2014 11:13
@topanocka tak povedz, čo je podľa teba príčinou? Zaujíma ma tvoj názor.
15 
 fotka
lucka511  29. 3. 2014 11:15
@PejMej zaujímavý príbeh. Mňa osobne ale neoslovil.
16 
 fotka
georg21  29. 3. 2014 11:37
"Čo sa stalo? Vzťah sa vyčerpal. Žiadny vzťah, ak je založený na vonkajšku nevydrží večne, lebo vonkajšok je prchký, plytký a veľmi rýchlo (niekomu to trvá aj desaťročia, ale predsa) vyčerpateľný. " - súhlasím.
Dnes sa skoro všetko relativizuje do pojmov, hodnôt aké nám práve vyhovujú. Ľahko meníme veci, ktoré mali svoju vlastnú hodnotu na také, aké práve v tomto momente potrebujeme.
Slovo vernosť, si každý posúva podľa svojej osobnej momentálnej potreby.(50 odtieňov sivej ) Druhá vec je, čo človeka skutočne k tomu vedie. Asi to bude viacero vecí, a je to individuálne. Ale dá sa všeobecne hovoriť o vplyve médií (Tv, reklamy, časopisy...), ziskuchtivosti iných ľudí a pod. Jednoducho láka nás to mať všetko a ešte viac a hlavne teraz hneď.
A potom tu je uvedomenie si, že vernosť, nie je nejaká vec, ktorú použijem a môžem ju použiť znova ako toaletný papier.
Vernosť sa logicky nedá uchopiť, nie je to teda niečo materiálne ale duchovné. Duchovná hodnota. A o tieto druhy hodnôt nie je tak jednoduché sa starať. Lebo to potrebuje trpezlivosť, a napojenie na správnu cestu, kde človek nájde inšpiráciu a spôsob ako tieto duchovné hodnoty - potreby uspokojovať.
A keďže mi máme hodinky zatiaľ čo v Afrike majú čas, ako hovorí jedno príslovie, tak si radšej napĺňame tie materiálne, telesné potreby hoci možno tušíme, že to postačí len na čas.
A to sú už konkrétne príklady. Radšej človek hľadá sexuálne uspokojenie, ako pracovať na svojom vnútri, charaktere a na svojich vzťahoch, ktorých sila prúdi z vnútra každého človeka... :letim:
17 
 fotka
lucka511  29. 3. 2014 12:44
@georg21 veľmi pekne napísané
18 
 fotka
topanocka  31. 3. 2014 22:09
@lucka511 je to strašne na dlho možno sa raz rozpíšem, teraz sa mi chce zaoberať príjemnejšími vecami
Napíš svoj komentár