Keďže včera bol deň vďakyvzdania, dnes som nemusel ísť do školy a mohol som si tak dopriať trocha spánku. Doma som však spal sám, moji hosťovskí rodičia boli na nákupoch. Dnes je totiž Black Friday – čierny piatok, deň najväčších výpredajov v celých Spojených Štátoch.

Názov čierny piatok pripadol štvrtému novebrovému piatku (deň po vďakyvzdaní) preto, že v tomto období roka sú výnosy všetkých obchodov v krajine v červených číslach, no po vďakyvzdaní nastáva vianočné šialenstvo (doslova) a výnosy začínajú stúpať. Black Friday je teda prelomovým dňom započatým obrovskými výpredajmi, ktoré si moja hosťovská mama, Karen, nikdy nenechá ujsť.

Spolu s Robom teda obaja z domu odišli okolo desiatej večer, aby sa mohli postaviť do radu pred obchod, ktorý sa otvára o šiestej ráno. Výpredaje v USA už nie sú (v niektorých obchodoch) jedným veľkým neorganizovaným chaosom, kde sa ľudia bijú a udupávajú k smrti (teda pokiaľ nepredávajú iPady za dobré ceny, to už sa niektorým vložiť svoj život do stávky oplatí). Dokonca pri väčšine obchodoch nemusíte ani mrznúť vonku, v obchodoch pracovníci vytvoria z regálov rady na čakanie, kde čakáte, čakáte a čakáte (samozrejme, vyberať si ešte nemôžete, obsah regálov je prekrytý čiernym igelitom) a čakáte, približne do druhej rána, kedy vám podľa vášho poriadia v rade a podľa toho, po čo ste si prišli (počítač, mp3 prehrávač, televízor...) dajú náramok s číslom.

Následne môžte obchod opustiť a vrátiť sa až pri otváraní a vyzdvihnúť si vec, po ktorú ste si prišli. Karen tento rok "vyfasovala" dva notebooky po $200 a... neviem čo iné ešte, ale viem, že to bolo pre mňa!

Mne prídu tieto výpredaje strašne odveci, aj tak tam nič poriadne neponúkajú. Za ten čas, čo niektorí ľudia strávia v čakacích radoch môžem zažiť oveľa krajšie veci (prinajmenšom sa môžem poriadne vyspať), dokonca sú tu aj takí ľudia, ktorí pred obchodmi stanujú už niekoľko dní pred čiernym piatkom. Oblečení v spacákoch a s plynovou bombou ako jediným zdrojom tepla na mňa pôsobia ako bezdomovci. Ale to som práve asi urazil bezdomovcov.

Od 1. decembra blogujem na novom krásnom blogu, na » murcatko.tumblr.com!

 Blog
Komentuj
 fotka
dejvido  27. 11. 2010 10:02
ja by som hneď šiel čakať
 fotka
petika  27. 11. 2010 12:46
no ja by som čakala medzi prvými
 fotka
pucikzlaty  27. 11. 2010 17:48
Ja som odignorovala čierny piatok, nielen preto že ma nebaví čakanie a aj tak nič nechcem kúpiť, ale hlavne som bola vyčerpaná k smrti z predchádzajucich dní
 fotka
pstros213  27. 11. 2010 23:45
jaj uz to chapem som kukal vlog ctfxc a tam ukazovali ludi cakajucich pred obchodmi a som kukal ze co to ma byt
Napíš svoj komentár