V každej vete je aspoň jeden frazeologizmus.

Kde bolo tam bolo, bola raz jedna rodinka, o ktorej sa vám ani nesnívalo. V malom domčeku odrezanom od sveta žili mama, otec a dve deti - Adam a Marienka. Otec úradník bol samá kosť a koža, naopak mama kuchárka, tá bola krv a mlieko. Ich deti, Adam a Marienka, boli ako vajce vajcu - obaja radi pchali hlavu do piesku, dávali prsty do ohňa či len tak pichali do osieho hniezda.

A tak si žili bok po boku vo svojom malom domčeku, keď deťom jedného dňa začali cigáni v bruchu vyhrávať. Otec a mama však boli v práci, a tak museli deti zobrať rozum do hrsti. Marienka by si dala niečo pečené-varené, Adam zasa niečo z mäsa a kostí. Zobrali teda kuchárku a začali z nej čítať ako z veľkej knihy.

„Dal by som si niečo sladké pod zub” povedal Adam.
„Počkaj, to je iná kapitola!” vzala mu knihu z rúk Marienka.
Marienka bola vo svojom živle. Veď nie nadarmo jej všetci hovorili, že svojej matke kuchárke akoby z oka vypadla. Prižmúrila obe oči a rozhodla sa, že uvarí kašu.

Adam jej chcel pomôcť, a tak si dal klobúk dole a obliekol sa do svojho Adamovho rúcha. Najprv mu ruka ruku umývala, potom šiel čistiť zrno od pliev. Nakoniec umyl riady až boli čisté, že by sa z nich dalo jesť.

Marienka však nebola vo svojej koži, pretože kaša sa zdala byť nemastná-neslaná. Dostala sa do úzkych a nevedela, čo kaši chýba. Adam navyše chodil okolo horúcej kaše ako lev v klietke, a keď toho Maruša mala až pokrk, hodila mu rukavicu do tváre. Od prekvapenia mu div oči nevypadli, no svojej sestre ani vlások na hlave neskrivil, bol totiž pravý gentleman.

Rozhodol sa teda, že bude držať jazyk za zubami, a že sa svojej sestre nebude miešať do remesla. „Každý vie, ako mu v hrnci vrie” povedal si.

Marienka medzičasom zistila, v čom bol háčik. Jej kaši chýbala figa borová, čo po degustácii skonštatoval aj Adam. Nasypala teda do hrnca trocha figy borovej, a keď kaša šla do tuhého, Marienka vyhlásila: „To je už hotová vec.”

A tak Marienka mohla naložiť kašu do tanierov tak, aby ju mali rovno pod nosom. Kašu si vzali do hlavy a onedlho jej mali plné zuby až im mlieko po brade tieklo. Všetko zhltli aj s navijákom.

A svet sa točil ďalej.

Viete ich spočítať?

 Blog
Komentuj
 fotka
antifunebracka  15. 12. 2011 16:32
jej, ty si s5! a tych onych som tam naratal cez 40
Napíš svoj komentár