Dnes sme sa zo školy vybrali do kina na premietanie kanadského filmu s názvom Les amours imaginaires (Imaginárne lásky). Nikto vrátane učiteliek nevedel, o čom film bude, no ja som sa i tak naň tešil. Frankofónne filmy mám rád a bral som to ako možnosť preskúšať si svoju znalosť jazyka. To som ešte netušil ako premietanie dopadne. 

Les amours imaginaires je príbeh o dvoch blízkych priateľoch, mladého Francisa a trochu staršej Marie, ktorí sa naraz zamilujú do toho istého muža, očarujúceho Nicolasa. Obaja oňho prejavia záujem a Nicolasa zvádzajú. Ten sa, prekvapivo, nechá zvádzať od každého z nich a nedá najavo, koho uprednostňuje. Takto sa vytvára netradičný ľúbostný trojuholník. Onedlho dostanú Marie, ale aj Francis od Nicolasa pozvánku na večierok, ktorý sa koná u neho doma. Po prehýrenej noci všetci traja spolu zaspávajú v jednej posteli...

Film pokračuje tromi scénami, po ktorých asi 10 spolužiakov odchádza zo sály, o chvíľu ich nasledujú učiteľky... svetlo sa zažína, film po hodine premietania mizne z plátna... Učiteľky nás vyzývajú, aby sme opustili kino a spoločne sa vrátili do školy:

,,Tento film získal množstvo ocenení, a preto sme si mysleli, že to bude dobrý film. Očividne však nie je pre vás vhodný." znelo ich odôvodnenie.

Čím bol Les amours imaginaires pre stredoškolákov nevhodný? Napadá mi hneď niekoľko dôvodov:

1. Film bol o homosexualite
Francis bol muž a páčili sa mu muži, bol teda gay. Vidieť na ulici dvoch mužov, ktorí sa držia za ruky, je na Slovensku raritou. O to šokujúcejší bol teda obraz bozkávajúcich sa mužov či posteľová scéna na päťmetrovom plátne - na predstavení, ktoré sme navštívili zo školy.

Tí najradikálnejší, ktorí nevedeli stráviť skutočnosť, že jeden z hlavných hrdinov je homosexuál, odišli. Ostatní len s nemým úžasom pozerali na plátno, kde sa im pred očami vyjavovali scény, ktoré sa dajú jemne nazvať netradičnými, pokiaľ ide o školské filmy. Iní, ako ja, sa nechali pohlitiť zápletkou a očakávali, ako dej vyvrcholí. 

Podľa môjho kamaráta Petra je Les amours imaginaires pre nás nevhodný, pretože môže ohroziť hodnoty mladých ľudí. Dodal, že bol z filmu znechutený.

Ja s ním nesúhlasím, pretože nie som názoru, že film o homosexualite môže nejako ovplyvniť orientáciu stredoškolákov. Homosexualita je buď vrodená, alebo nadobudnutá vplyvom prostredia, v ktorom človek vyrastá (to sú 2 hlavné teórie), nie však filmom. Tvrdiť, že človek sa stane gayom preto, že pozeral film s gaymi je ako tvrdiť, že človek sa stane narkomanom, pretože pozeral film o narkomanoch. Neznie to absurdne?

To, že sa Peťovi zdali niektoré scény (najmä posteľové) nechutné, je jeho subjektívny názor. Každému sa (ne)páči niečo iné, niekto neznesie pohľad na ľudskú krv, niekto na jahody (ako moja kamarátka Gréta), niekto na homosexuálov. Ja osobne som znechutený z ľudskej krvi, a preto si viem predstaviť, že by som v kine nevydržal, ak by hlavný hrdina pracoval v márnici a neustále by pitval ľudí. Existujú však ľudia, ktorých by to vôbec nerozrušilo (napr. doktori), a ktorí by sa na film dokázali pozerať až do konca. Pri Les amours imaginaires to bola väčšina kinovej sály (okrem tých 10 spolužiakov), no my sme sálu museli opustiť aj tak.

2. Film bol o ľudskej sexualite
Už názov filmu, Imaginárne lásky, nám naznačuje, čo je jeho ústrednou témou - láska. A režisér sa preto nevyhol ani sexu, ktorý k láske patrí. 

Moja spolužiačka Paulína sa vyjadrila, že film bol vulgárny, a teda pre nás nevhodný.

Podľa mňa nie je na zobrazovaní ľudskej sexuality nič vulgárne, pokiaľ je to robené s určitým úmyslom. A ten pri Les amours imaginares bol - 21 ročný režisér tak verne zachytával emócie, ktoré lásku sprevádzajú - zamilovanie, posadnutosť a vášeň. Videli sme teda dvoch mužov v posteli, ženskú bradavku a jednu fetišistickú scénu (od 09:00), ktorá však nemá ďaleko od reality. Nevideli sme nič, čo by nedali na Markíze v pondelok večer.  
Áno, bol to neradičný film. Áno, zobrazoval scény, na ktoré naše oči nie sú zvyknuté. A áno, film sa niektorým nepáčil, a preto mali najväčšie právo odísť. Nevidím však dôvod, prečo by malo byť premietanie pre ostatných zastavené. Vari preto, že film zobrazoval témy, ktoré sú v našej spoločnosti a aj v našom školstve stále tabu? Kam smeruje naša spoločnosť, keď dokáže tolerovať alkoholizmus, drogy a zabíjanie na plátnach, no pritom sa stráni inakosti? 

 Blog
Komentuj
 fotka
trdelniiiq  27. 10. 2011 14:23
zvykni si.. myslim, ze na slovensku sa ani nic ine neda ocakavat ale dobre ze si o tom napisal blog, idem si ten film hned sosnut a aspon mam program na vecer
 fotka
hajzelodkosti  27. 10. 2011 14:37
ten film som videl dakedy v lete a velmi sa mi pacil. Marie bola skareda a nesympaticka, ale i cez to som sa do nej "zalubil" neviem preco . Musism skonstatovat, ze to bol resp. je naozaj dobry film a mam rovnako ako ty rad francuzske filmy. Film je ludoch pre ludi a to, ze sa v nom objavi homosexualita je tabu? Skor zakryvanie oci pred tym ako to naozaj je. Homoši su tu medzi nami a myslim, ze po pozreti filmu sa z nikoho homosexual nestane. Nie su tí tvoji spoluziaci nahodou zarytí katolici?
 fotka
murcatko  27. 10. 2011 14:56
@hajzelodkosti od zarytých katolíkov majú ďaleko, skôr sú to zarytí homofóbovia Čo ma vzhľadom na to, že sú to gymnazisti (predpoklad, že sú inteligentnejší a tolerantnejší), zarazilo. Chybu však nespravili tí, čo odišli, ale učiteľky, ktoré dali film zastaviť zo strachu z toho, ako bude film pokračovať
 fotka
indifferentgirl  27. 10. 2011 14:59
Taktiež ďakujem za film na večer
 fotka
hajzelodkosti  27. 10. 2011 15:43
@murcatko ono tie predpolady na zakaldeho niecoho akosi v realneom zivote nefunguju a ucitelky? Stara generacia, my sme buducnost
 fotka
uu  27. 10. 2011 16:59
od Dolana som už jeden film videla. tiež si v ňom zahral a bol fajn. takže aj ja ďakujem za tip.

apropó, z malosti ľudí si nič nerob, je to ich vada.
 fotka
ceresienka  27. 10. 2011 20:25
konzervatívne učiteľky...nám na strednej tiež zrušili koncert, ktorý sme pripravili na imatrikulácie. pozvali sme rock-punkovú miestnu skupinu, zahrali jeden a pol skladby, učiteľky sa začali dvíhať, jedna po druhej odchádzali (aj mladé aj staré), zakázali nám tancovať a program sa skončil...
 fotka
ceresienka  27. 10. 2011 20:28
učitelia tiež
 fotka
tikalok  27. 10. 2011 21:06
blog si prečítam potom, ja som len chcel, že je to kanadský a nie francúzsky film a že ten režisér je na svoj vek fakt dobrý.. a že sa mi páčil aj J´ai tué ma mère
10 
 fotka
murcatko  27. 10. 2011 22:07
@tikalok viem, že je to kanadská tvorba, robil som si rešerš. Francúzskym som ho nazval preto, že sme ho pozerali vo francúzštine a išli sme tam ako na školskú akciu z hodiny francúzštiny
11 
 fotka
tikalok  27. 10. 2011 22:11
čo ho samozrejme nerobí francúzskym, ale tak to je jedno
12 
 fotka
omnia  28. 10. 2011 12:35
omfg...!
13 
 fotka
tunidlo  28. 10. 2011 21:16
Ja sa tomu moc nečudujem.



Aj keď, ak by sa mi to stalo, asi by som ohľadom toho dlho učiteľky provokoval, pretože celá situácia je náramne smiešna



A večer je toho na markíze dosť takého, čo uvidieť môžeš, ale zo školy by si na to ísť do kina "nemal".

Páči sa mi tvoja otázka na spoločnosť, ktorá už dávno toleruje vo filmoch násilie atd. a sexualitu sa tolerovať stále nenaučila. Odpovedať však neviem. Tiež som sa to v niektorých prípadoch nenaučil.



Inak, s tým porovnaním k filmu o narkomanoch sa ti to moc nepodarilo, podľa mňa filmy o drogách majú dosť významný vplyv na budúci vývoj mladých ľudí.

Homosexualita je pravdepodobne vrodená, tam je ten rozdiel.
14 
 fotka
mortycia  29. 10. 2011 08:13
je pravda, že na Slovensku je raritou vidieť dvoch ľudí rovnakého pohlavia držiac sa za ruky. nejak sme si na to ešte nezvykli. no tu v Kanade alebo celkovo v západných krajinách sú dosť tolerantní voči tomu. nikto sa nepozastavuje nad tým, kto, s kým, kedy, kde, ako... každý sa stará najmä sám o seba.

ja som si už tiež zvykla, keď idem po ulici s vidím ich. nemám s tým nijaký problém. to je ich vec. každý sme nejaký...
15 
 fotka
luwele  29. 10. 2011 14:58
boli sme na tom filme kedysi zo skoly (okrem mna myslim ze som bola chora) ale viem len to ze viaceri zo spoluziakov mi o nom rozpravali, o tom ze ich zaujal... uz vtedy som si povedala ze by som si ho niekedy pozriet mala. teraz si mi ho opat pripomenul.

zda sa mi ale krajne nevhodne to co dane ucitelky urobili.

nevhodny film pre stredoskolakov? ako nevhodny? tazko moze este ukazat nieco sokujucejsie, nieco co by vas mohli negativnejsie ovplyvnit ako cokolvek ine co ste uz videli. a druha vec, nevidela som ten film sice takze sa mi tazko vyjadruje, ale podla toho co som o nom pocula na nom rozhodne nic nevhodne nebolo, jednoducho len ukazoval iny pohlad nieco nie tak bezne
16 
 fotka
luthien7  15. 11. 2011 21:09
ach jaj, dnes som už našla na birdzi dve články týkajúce sa tejto témy, aj som ich komentovala, a tento je tretí. prvá vec len že si asi idem hneď teraz ten film pozrieť, lebo ma to zaujíma ale to že všetci museli potom z kina odísť, to čo je za sprostosť? veď keď zo školy žiakov berú na film tak si majú zistiť o čom to je, nie? Nás keď berú do kina, vždy je to o niečom (alebo väčšinou vždy). Keď sme išli na Nedodržaný sľub, tiež tam boli 1-2 nahé scény a nikto nás neverboval aby sme šli preč ... dosť sa týmto v poslednom čase zaoberám, že prečo sa tak niektorí jedinci štítia homo-, alebo čo i len bi-, veď podla mna by si mal každý robiť čo chce, popravde, niektorí gayovia sa mi dokonca zdajú zlatí (Kurt a Blaine z Glee). asi všetko čo by som k tomu chcela povedať..
Napíš svoj komentár