Zásadne NIE!

Každý študent, prípadne iný nezamestnaný občan si povie: "nemám nič na práci, tak prečo nezobrať nejakú brigádu na pošte alebo v nejakom obchodnom dome, prípadne inú prácu za ktorú dostanem minimálnu mzdu"…

Potom doma plačem ako sa mám zle!

Firmy a organizácie na Slovensku len skúšajú, ako nízko dokáže zájsť až občan Slovenskej republiky. Taktiež len zneužívajú nepriaznivú situáciu tu na SR a my chudobný študenti a iný nezamestnaný občania im v tom len pomáhame.

Zásadný problém je v našej mentalite…

Do kedy si budeme hovoriť vetu: „aj malé ryby sú ryby“?

Keby sme neboli taký zadubený a každý by na pohovore, alebo neviem kde inde, v momente keby došlo na otázku koľko na hodinu by ste chceli nebol ticho, hneď by sme boli inde. Lenže opak je pravdou sme ticho, prípadne len čakáme, kedy si už podpísanú zmluvu prelistujeme do bodu „mzda“. Kde potom zistíme, ako málo nám za našu ťažko odretú prácu ponúkajú. Potom už je neskoro. Prípadne keď sa nájde z 50tich uchádzačov čo i len jeden, čo je ochotný pracovať za minimálnu mzdu, tí ostatný, čo povedali rázne nie odídu nasucho. To je ten zásadný problém.

Často pod tlakom, prípadne vo finančnej núdzi sme schopný sa „vyspať“ s hocikým.
Keby všetci tí 50ti na pohovore povedali NIE, a pán zamestnávateľ, by tam nemal koho dosadiť, tak by si položil otázku: „no asi budem musieť tu mzdu zvýšiť, inak mi tu nik robiť nepríde“. Takto to funguje v iných vyspelejších krajinách. Proste ľudia si samy seba viacej vážia, vážia si svoju prácu a vážia si svoje okolie. Lenže tu na Slovensku a inde sme len lacná pracovná sila bez názoru. Na pohovoroch sa nás už pomaly na to koľko chceme za odvedenú prácu peňazí ani nepýtajú. A načo by to robili?

Strata času….

„Slovák je aj tak ticho, prípadne ak aj niečo povie, ten za ním bude ticho!“

Zásadná chyba je už pri výchove detí, ktoré sú tlačené svojimi rodičmi. Nájdi si brigádu. Áno brigáda je fajn! Nenabádam tu na to aby sme sedeli a nič nerobili. Podstatou je, aby sme sa uvedomili. Ide o to, aby už od útleho veku vyrastala nová generácia ľudí, ktorí sa nenechajú zdierať ako to robili naši rodičia!

Však preboha máme to aj v štátnej hymne:
„To Slovensko naše posiaľ tvrdo spalo, ale blesky hromu vzbudzujú ho k tomu, aby sa prebralo“!

Kedy sa teda preberieme?

 Blog
Komentuj
 fotka
alpynus  28. 9. 2010 21:08
Scestné.



O ekonomike veľa nevieš, však?
 fotka
depropex  28. 9. 2010 21:09
múdro. Ale utópia.



Nezmeníš ľudí, bohužiaľ
 fotka
painsama  28. 9. 2010 21:17
@alpynus Na čo narážaš? Nerozoberám tu ekonomiku ale mentalitu našeho národa. Účelom, nebolo zobraziť reálne čísla, ale to ako náš národ myslí. Však ty osvietený Bratislavčan hneď musíš niečo vytknúť však?
 fotka
painsama  28. 9. 2010 21:20
@depropex Viem, malo by sa niečo zmeniť, mali by sme my zmeniť, ako národ. Pokiaľ to hneď zabijeme utópiou, nič sa nezmení. Chcelo by to knihu na túto tému a chcelo by to aj zaradenie aspoň jednej vyučovacej hodiny v rámci predmetu "Etika" na základných školách. Kde sa učíme o tom aký máme ľudia...
 fotka
azel  28. 9. 2010 22:11
Skvely clanok, aj ked som z neho skor smutny ako nadseny... Ale treba bojovat. Hlavne sa treba dohodnut ako.
 fotka
mirkova  28. 9. 2010 22:37
a preto všetci povinne študovať učiteľstvo, zvyšovať všeobecné povedomie
 fotka
alpynus  28. 9. 2010 23:05
@painsama



Ak je nedostatok pracovných príležitostí a ľudí zmieta chudoba (na krku hypotéky, splátky, lízingy, deti,...), tak za minimálnu mzdu bude robiť kdekto, nielen Slovák.



Ľahko sa o týchto situáciách teoretizuje, keď sme sa v nich neocitli, všakže.
 fotka
d170  28. 9. 2010 23:16
Ja súhlasím aj s tebou, ale súhlasím aj s alpynusom. Veľa ľudí je v takej situáciii že doslova nemajú ani to jedno euro, nemajú na stravu, splátky, zaplatenie energií a tí si jednoducho nemôžu dovoliť odmietnuť tu ponuku a žiť z ničoho.

A nie je to len o plate, ale aj o podmienkach, mnohí zamestnávatelia sa správajú k zamestnancov ako k špinavým handrám a ľudia to musia tolerovať, lebo potrebujú uživiť rodinu a ak by odišli, tak by nemali z čoho žiť.



Bohužial, pokým sa nezvýši zamestnanosť, tak zamestnávatelia budú ľudí využívať, či už tak, že sa k ním správajú ako k otrokom alebo po platovej stránke. Lebo dobre vedia, že ak by aj odišli, je kopa nezamestnaných, ktorí tú prácu zoberú.
 fotka
tunidlo  28. 9. 2010 23:44
Aj pre toto sa mi nechce brigádovať ...



A že ostatní robia často za totálne almužny sa čudujem, ale nevadí mi to
10 
 fotka
vipmima17  29. 9. 2010 00:49
jeden človek historiou nepohne.. hlavne ak je naozaj odkazany aspon na tu minimalnu "mzdu"... ale myslienka ozaj super! tento princip by sa dal uplatniť vo veeeeeeeľa veciach
11 
 fotka
johnysheek  29. 9. 2010 07:40
musim suhlasit a jedine s @alpynus om..



proste ked nemas kde robit. budes robit za cenu, ktoru urci zamestnavatel.



lebo ak z tych 50 ludi povie 50 nie, vzdy bude mat niekto z nich "najnizsiu sadzbu" nizsiu ako maju ostatni.. a ide o to, ze kedze nie je rpaca.. tato je velmi nizka..



ak by si mal 20 miest na ktore mozes ist.. tak by si nebol ticho a nebral to kde ti daju minimalnu mzdu, takze by si si mohol pytat viac..



proste len zakladna "ponuka-dopyt"

takisto ako v minulosti boli auta strasne draha a teraz su relativne lacne.. lebo trh je presyteny..



takze.. to nie je cisto o mentalite.. ma to svoj dovod..
12 
 fotka
johnysheek  29. 9. 2010 07:44
ps: Nominatív plurálu prídavných mien.. (podobne ako "tí" )



pps: len tak na zamyslenie..

sedis doma a ma prezit z 100€ a zrazu ti niekto ponukne sice makacku, ale budes mat o 300€ viac.. vezmes alebo nie?? (a kedze si v nudzi, tak tazko zacnes vyjednavat ale beries aby nebral iny.. )
13 
 fotka
painsama  29. 9. 2010 12:14
@johnysheek Je pravda, že to ako sa máme v našej krajine neovplyvňujeme len my sami ale vplýva na to veľa iných faktorov. Má to svoj dôvod, malé krajiny boli vždy závislé od veľkými krajinami. Trh je presýtený nezamestnanými a preto si zamestnávatelia, môžu dávať mzdu akú chcú. Áno je to problém. Sami im ale dovoľujeme si s nami robiť čo chcú. Chcelo by to zorganizovať štrajk, ako to robia železničiari a kamionisti, keď chcú dosiahnuť aspoň ako také zlepšenie. Tento štrajk by ale chcelo zorganizovať na národnej úrovni. Zober si ale napr. Holandsko alebo iné "malé" krajiny, ktoré sú v rebríčku ekonomiky oveľa vyššie ako my. Samozrejme, že profitujú aj z geografickej polohy, ale istotne to neni len jediný dôvod, prečo sa majú lepšie ako my. Samozrejme, že náš problém, neni len o našej mentalite, ale aj ona samotná u nás hrá dosť dôležitú úlohu.
14 
 fotka
painsama  29. 9. 2010 12:16
@vipmima17 Ďakujem... PS: Kde si nechala hviezdičky..?
15 
 fotka
johnysheek  29. 9. 2010 12:35
chlapce.. mne raz povedali ze som naivny a dlho som si myslel ze to tak naozaj je.. a ze naivnejsich niet..



premyslel si dosledky toho strajku?



taka automobilka.. co ju drzi tu na slovensku? tu istu pracu moze presunut do ukrajiny ci do inych krajin, kde to ti ludia budu robit este lacnejsie ak by sme my chceli prehnane platy..

ak bude dostatok prace i platy pojdu hore.. lebo ludia nebudu chciet robit za nizku mzdu..

ak by si teraz vyhlasil strajk. tak mi povedz kto by ti nan siel..



ako by si prinutil nezamestnanych co chcu robit a chcu mat viac penazi ako dostavaju zo statu.. aby za tualmuznu nesli robt.. das im ty ten rozdiel??



proste toto strajkom nespravis.. toto je len o praci ktora tu je ..

vymysli sposob ako zvysit pocet pracovnych miest a cim viac ich bude ako je nezamestnanych tym budu mzdy vacsie
16 
 fotka
paaloo  29. 9. 2010 22:55
ak by volnych pracovnych miest bolo 100 a nezamestnanych 10.. tak je jasne ze pojdu tam , kde je to najvyhodnejsie, alebo si popytaju viac..

ak je pracovnych miesto 100 a nezamestnanych 1000 tak nebudu vymyslat a zoberu aj to co je...

v bratislave je na nejaku funkciu 100 volnych pracovnych miest.. a na vychode? 1-2 ...

vychod ma nedostatok pracovnych moznosti.. na vychod sa zabuda... na vychode je kazdy rad, ak ma nejaku robotu.. a na zapade? ta idu po niecom lepsom..

preco asi kopec ludi odchadza do blavy.. do zahranicia? azda nie na dovolenky.. za pracou... lebo tam kde ziju jej niet...



je pravda, ze clovek, teda pracujuci je ten, ktoreho firmy chcu... ale zalezi aj od toho aka praca... a hlavne aky je dopyt/ponuka...

neviem ako na zapade.. ale mladi na vychode chodia po firmach, studentskych servisoch atd.. a vybavuju si brigady uz par mesiacov dopredu... kto prvy chyti, vyhrava...

sam som presiel 20 roznych velkofiriem ci nehladaju 1-2 brigadnikov... nikde nic.. jedna pani mi aj odpovedala... praca je ledva pre nas a nie pre dalsich...

takze ak bude platit 100 pracovnych ponuk a 10 nezamestnanych, bude platit aj ten vyssi plat a blabla.. lebo bude boj o zamestnancov.. momentalne je opak.. vela ludi, malo prace...

hlavne na vychode...



peace!
17 
 fotka
vipmima17  30. 9. 2010 00:34
@ painsama



hviezdičky su na oblohe
Napíš svoj komentár