Dva subjekty, mužský a ženský v mladom veku. Nedávno nastalo prerušenie prebiehajúcej vzťahovej podoby s druhou osobou ako následok dlhšie neliečených, vzájomne neperspektívnych vnútorných procesov.

"Bezpečná" absencia fyzickej zložky vzťahu ju ukolísala a sama čerpala z jeho emocionálnych zdrojov viac, než bolo udržateľné. Beztak nikdy nepovedal, že má záujem o hlbšiu úroveň vzťahu. V prípade, že by mu boli k dispozícii širšie skúsenosti, sa však nedá poprieť, že by sa veľká väčšina ich priateľstva vôbec nerozvinula, pretože by to vyhodnotil ako nenávratnú a nežiadúcu emocionálnu investíciu. Neurčil hranice, dokedy sám bude ochotný slúžiť ako emocionálna špongia bez vyžadovania návratnosti vloženej energie. Keďže proces príťažlivosti u neho bol už rozvinutý, očakávaná kompenzácia nebola v protislužbe rovnakej povahy a kvality, ale v prehĺbení vzťahu a somatickej provízii.

Väčšinu doby trvania u neho prevládali mimo pozitívnych skúseností pocity hanblivosti, prípadne sebaklamu a nádej, že vzájomné zblíženie sa docieli v prípade, keď dodrží všetky správne postupy a bude permanentne dostupný. V plánovanom priebehu ich vzťah eventuálne nadobudne obojstrannú fyzickú a psychickú hĺbku. Psychická je u neho samozrejme prítomná, avšak nasýtená predstavami, nie citovou interakciou.

Nedostatok telesnej príťažlivosti, u nej pozitívny, je u neho mimo iného negovaný faktormi ako pohlavie, vek, či možnými pocitmi nepochopenia, prípadne neadekvátnosti, ktoré podmienili ním vnímanú mieru citovej intimity ako dočasne uspokojujúcejšiu, než fyzickú stránku potencionálneho vzťahu. Vzhľadom na priebeh a dĺžku už neexistujúceho statusu quo sa dá usudzovať prítomnosť rôznych odtieňov strachu: z odmietnutia, zo zlyhania, zo straty. Nedá sa povedať, ako vyhodnotí a klasifikuje ešte stále otvorenú situáciu a či sa táto bude u neho v budúcnosti opakovať.

U nej prebehnú v rôznej intenzite pocity výčitiek z ublíženia, viny, hanblivosti koreniacej v strachu z reakcie toho druhého, dvojsmerného hnevu: prvý zameraný na ňu samú, kvôli nezvládnutiu situácie. Druhý, s vyšším stupňom iracionality, zameraný na neho. Dôvodom je neúprimnosť k jej osobe a fakt, že zodpovednosť, ktorú si mal v skutočnosti chrániť, preniesol na ňu. Konkrétny dôsledok sklamania pravdepodobne dodatočne zníži úroveň, na ktorej vníma jeho spôsobilosť pre partnerstvo.

Obidva subjekty poznajú ten druhý len veľmi povrchne. Veľkú časť súčasnej interakcie tvoria ignorácia príčin a prehnane emocionálne hodnotenie dôsledkov. Najbližšie stretnutie bude viesť buď k obnoveniu a predlžovaniu sebaklamu na obidvoch stranách, alebo zániku fiktívneho priateľstva. Obojstranné rozčarovanie z neúspechu diagnózy celkového procesu.

Vzťah vstupuje do terminálnej fázy. Pocity trpkosti, ublíženia na jednej strane a zmaru na druhej prítomné po neurčitú dobu. Keď táto uplynie a priaznivo prebehne množstvo faktorov, s veľmi nízkou pravdepodobnosťou je možný návrat k priateľstvu.

 Blog
Komentuj
 fotka
nicmanenapada  5. 9. 2010 13:17
Tak zložito opísana, taká bežná vec...
 fotka
radioaktivna  13. 9. 2010 00:57
páči sa ...o to viac, že nie si na tento štýl odkázaný.
Napíš svoj komentár