Krutá pravda a milosrdná lož... Keby si mal človek 21. storočia vybrať jednu z nich, vraj by jednoznačne zvolil tú druhú. A to aj v prípade, že vie, že sa jedná o nepravdu. Vyzerá to síce veľmi alibisticky, ale je to zároveň aj pochopiteľné.

Krutá pravda so sebou nenesie príliš mnoho možností “záchrany“ – snáď len tú, že ten, kto ju prednáša, sa hlboko mýli. Aj vrámci pravdy totiž existujú omyly: napríklad keď lekár oznámi pacientovi zlú diagnózu a potom sa ukáže, že zamenil röntgenové snímky, alebo že akýsi zatiaľ bližšie nešpecifikovaný útvar označil rovno za nádor. To milosrdná lož je ďaleko nápaditejšia a zaujímavejšia. Zatiaľ čo pravda hlási: „Už ťa nemilujem“, milosrdná lož ponúka: „Potrebujem chvíľu pauzu, aby som si všetko urovnala v hlave.“ – „Dáme tomu čas a uvidíme, kam sa náš vzťah posunie.“ – „Túžim po priateľstve s tebou...“

Áno, všetci vieme, že tieto milosrdné vety sú len táraniny, ale predsa len poskytujú jednu dôležitú vec: nádej! Tej sa človek veľmi veľmi nerád zbavuje. A tak ľudia chcú v konkurzoch počuť vyhýbavú vetu: „My sa vám ozveme“, chcú, aby im krémy sľubovali vyhladenie všetkých vrások a preparáty na chudnutie zase štíhlu postavu, a to pri zachovávaní bežného jedálnička s kilom čokolády týždenne.

Sú chvíle, keď je pravda nutná, aby sme sa nedostali na rázcestie (a aj keď bolí, je niekedy potrebnejšia než lož). Pretože sa zdá, že dnešný človek je už príliš v zajatí všetkých tých milosrdných lží. A pretože vieme, že pravda neuberá nič tej vytúženej nádeji – aj ťažko chorý má nádej a šancu, že sa uzdraví, a ten nemilovaný bude znova milovaný.

Aj pravda necháva nádej umrieť ako poslednú.




Vé Gyömbérová
ღ♥♡ღ♥♡

 Úvaha
Komentuj
 fotka
willbebetter  12. 11. 2013 16:52
Nechapem ci to len ja som v tomto pripade taka divna ale vzdy uprednostnim pravdu. Ja asi potrebujem krute soky a nenavidim ked niekto ojebava, lebo niekedy akoby som bola slepa. Ked Ked si niekoho pustim k telu, tak znesiem vela. A tak az ked som sa konecne dozvedela pravdu, realnu hnusnu pravdu, az to ma donutilo radikalne pohnut sa v zivote.
Napíš svoj komentár