Moja spolužiačka raz povedala, že vysoká škola je o celoročnom flákaní a piatich týždňoch učenia sa. Zabudla však dodať, že počas nich človek zošedivie, obhryzie si všetky nechty na rukách i nohách, zje celý vianočný stromček vrátane sviečok a najmenej dvakrát sa pokúsi o samovraždu. Ako prežiť skúškové bez ujmy na zdraví, sa dozviete v návode nižšie.

1. Prv, ako sa pustíte do tučných skrípt z cytológie, si urobte poriadok. Nie v živote, ale v izbe. Nikomu predsa nerobí dobre pohľad na zoschnuté zvyšky večere a niečo, čo bolo kedysi kuraťom. Prípustný je tiež takzvaný organizovaný neporiadok, čiže váš bordel, ktorému rozumiete len vy. V prípade, ak máte pocit, že upratovanie je len akousi zámienkou, ako sa neučiť, okamžite s tým prestaňte. Verte, že vymetanie zabudnutých pavučín a zoraďovanie dévedéčiek podľa abecedy na vás počká.

2. Nenechajte sa rozptyľovať okolím. Je akýmsi zákonom schválnosti, že počas skúškového to žije. Vo svete sa konajú olympijské hry, vonku sa stavajú snehuliaci, púšťajú petardy, súťaží sa v skoku vo vreci, poľuje na lesnú zver. Za žiadnych okolností nesmiete podľahnúť. Zatiahnite závesy, zabarikádujte dvere, zmeňte si identitu. A čo je najdôležitejšie, VYPNITE FACEBOOK.

3. Vytvorte si systém. Zoraďte si poznámky podľa témy, poradia, v akom sa ich budete učiť, či len tak podľa sympatií. Podčiarknite si kľúčové pojmy, o ktoré sa chcete odraziť. Zaobstarajte si zvýrazňovače a papieriky s najdôležitejšími heslami. Skúste postupovať od najzložitejšieho k najjednoduchšiemu. Neučte sa zbytočne veci, ktoré už dávno viete, "len aby ste sa niečo učili".

4. V prípade, ak ste nočný netopier ako ja, je vašou prioritou zostať hore čo najdlhšie. Uvarte si kávu, kúpte si redbul a pravidelne vetrajte. V najhoršom pomôžu mamine štipce na prádlo.

5. Nevyhnutnou súčasťou študijného procesu sú prestávky. Nezabudnite na pravidelný prísun kyslíku, čokoládu a pitný režim. Vyhraďte si takzvaný oddychový čas a počas neho robte čokoľvek, čo vás na chvíľu privedie na iné myšlienky. Vytlačte si vyrážku, zacvičte jógu, vyžehlite vlasy, alebo len tak z okna zakričte, ako nenávidíte teóriu sociálnej stratifikácie. Počas skúškového sa taktiež toleruje príležitostné fajčenie inak nefajčiarov, prejedanie sa, hoci je po sviatkoch a nevysvetliteľné výkyvy nálad, ktoré sa obvykle vyskytujú u ľudí trpiaciach bipolárnou poruchou.


Na záver by som rada pozdravila všetkých vysokoškolákov, ktorým už z toho učenia j..e a popriala im veľa chuti a odhodlania. Ja som ešte nezačala.

 Blog
Komentuj
 fotka
ochhm  6. 1. 2011 16:01
a nezabudnite o tom na birdz napisat blog
 fotka
whatsername8  6. 1. 2011 16:11
@ochhm radšej budem pisať, ako sa učiť a viem, možno je tu toho teraz veľa, ale keď niekto piše o FB a birdzi, je to v poriadku?
 fotka
paaloo  7. 1. 2011 09:32
zaujimalo by ma preco si nocny netopier... ked radis ze na to dolezite je urobit si kavu/redbull... tak to potom by som nenazval nocny netopier ale kavoredbulo zavislak



ci to len ja zijem zo slnecnej energie?



peace!
 fotka
ajka1379  7. 1. 2011 10:40
súhlasím ...ja sa teraz pre istotu radšej neučím už nič, už mi z toho totálne hrablo
 fotka
whatsername8  8. 1. 2011 08:57
@paaloo ja som to myslela tak, že sa mi lepšie uči v noci
 fotka
antifunebracka  28. 2. 2011 21:54
ako dobre, ze na nasej skole skuskove prakticky ani neni☺
Napíš svoj komentár