Rád by som vykreslil slovami, ako sa vznáša hustý dym, nie nepodobný šatke z polopriehľadného hodvábu, vo vzduchu letiac z úst mŕtveho dieťaťa. Rád by som, ale nepoznám slovo, ktoré by to mohlo pomenovať. Nie len samotný tmavý objekt, ale tragický výjav. Dieťa malo akúsi ťažkú nevyliečiteľnú chorobu, ktorá už alebo zatiaľ ešte nejestvuje.

Hlavu má holú a na tvári sa črtajú početné bradavice, mierne modrastého zafarbenia. Môže mať rok. Jedna noha krpatá. Jedna ruka končí dvoma dlaňami s krivými prstami. Keď je mŕtve, dá sa tváriť, že ide o sochu. Keď by sa hýbalo, musel by to pozorujúci vziať do úvahy, ako živý fakt a vysporiadať sa s tým na citovej úrovni, ako keď človek uzrie fotografie z okolia Černobyľu alebo z Jednotky 731.

Násilie- aj brutálne násilie- je pre myseľ relatívne akceptabilné. Je v istom zmysle v norme. Streľba do ľudí je v norme. Bitka je v norme. Čo však táto groteskná bytosť, na ktorú nik nikdy v násilnom úmysle ruku nepriložil? Čo ten čierny oblak plávajúci vzduchom? Nie je v norme. Nie v mojej... aj keď možno v tejto zvláštnej dobe iných letopočtov je norma úplne inde.

Do miestnosti vojde muž v čiernom. Na tvári má lesklú čiernu masku. Vyťahuje malú fľaštičku a ukladá malý kamienok do jej vnútra. Zamatový oblak dymu vchádza do fľaštičky a on ju zatvára.

Dieťa hnije pred očami. Vo chvíli, keď muž zatvára dvere, vidím už len práchnivé deformované kosti.

*****

Stará Španielka kľačí na kolenách a modlí sa. Má na sebe špinavú zásteru, čiernu sukňu a bielu blúzku. Po lícach jej stekajú slzy.

Modlitby nebudú vypočuté.

O dva dni jej poštárka prinesie formálny list, oznamujúci, že jej syn padol v boji v akejsi bezvýznamnej bitke na severnom fronte.

O dva roky neskôr ju zastrelí cudzí vojak, pretože mu nechce dať zlatý medailónik s fotkami jej syna a manžela.

Jedna kvapka jej krvi dopadne na kríž.

Budovu zrovná so zemou bomba z lietadlového náletu.

*****

Stretol som raz muža, ktorý zbiera utrpenie do fľašiek. Nosí ich so sebou, a keď vidí utrpenie, otvorí jednu z nich a zatvorí. Vraj má doma stovky. Malé i väčšie utrpenia. Najviac sa vraj bojí, že by sa mohli rozlámať... Toľko utrpenia by svet nezniesol.
"Svet toho znesie kopu." odpovedal som a odkašľal som si. Sedel vedľa mňa na lavičke v parku a kŕmil holuby.
Aby som prerušil trápne ticho, poznamenal som: "Keby si to všetko natlačil na jedno miesto, vlastne máš Pandorinu skrinku."

Nechal vrecúško s semienkami na lavičke a odišiel. UŽ som ho nikdy viac nestretol.

 Denník
Komentuj
Napíš svoj komentár