Počuli ste už niekedy o tom, že do sekty môźe vstúpiť viac-menej každý? Nezáleží na vzdelaní, veku, pohlaví a už vôbec nie na tom, že: „Samozrejme, že tým svedkom Jehovovým postávajúcim na rohu ulice nevezmem letáčik, slušne ich odmietnem než sa so mnou vôbec pustia do reči a nemám šancu do niečoho takého padnúť“.

Nemusíte byť vôbec zúfalí, po nijakej traume a už vôbec váš život v čase vstupu nemusí vyzerať ako nejaký miš-maš. A verte, alebo nie, väčšina bývalých členov, ktorí sa z niečoho takého dokážu vyslobodiť má jednu a tú istú myšlienku: "Počul som o sektách, vedel som, že je to nebezpečné, no myslel som si, že mne sa niečo také nemôže stať. Bolo to príliš vzdialené na to, aby som ich riešil."

Problematika siekt je veľmi zložitá téma, pretože je vlastne ťažké povedať, čo presne sekta je. A rovnako, kedy presne ste do toho padli. A taktiež hlavne – čo s tým a kedy to vôbec končí. Pretože ono to nekončí. Ak sa raz dostanete hlbšie a raz necháte zmanipulovať, žiaľ, nemyslím, že niekedy to úplne skončí. Môžete prestať veriť. Aj odísť. Pretrhnúť všetky kontakty, presťahovať sa. Ale vo vás to nekončí rovnako, ako nekončí trauma, v ktorej by vaša rodina neprežila autonehodu. A možno si teraz vravíte: "Nie je to prehnané prirovnanie?"  Nuž, záleží samozrejme na prípade, ale často nie je. Veľakrát sekta vezme všetko a nehovoríme len o majetkoch. Čas, kedy ste snívali ako budete lekárom môže byť dávno zabudnutý. Vaša rodina tiež, vaši priatelia, váš nápadník, všetko môže pod rukou siekt rýchlo a aj nezvratne „zomrieť“.

Vlastne je celkom bežné, že po výstupe zo sekty sa stane čosi, čo tuším raz odznelo vo filme Vykúpenie z väznice Shawshark, kedy si hlavná postava po prepustení na slobodu uvedomila, že dlhoroční väzni nemajú zrazu absolútne nič. Nemajú kam ísť a čo robiť. Majú chuť sa vrátiť, pretože inde už nie sú potrební. A presne to je obraz člena, ktorý strávil v náručí sekty pridlhý čas. A čo viete, niekedy dokonca aj rok veľa spraví.

Ja som bola členkou sekty necelé dva roky svojho života. Podarilo sa mi odísť včas (dokonca včas na to, aby som svoj život stihla dať dohromady), no žiaľ ako jednej z mála ľudí. Mnohí z tých, čo odišli, sa znovu vracajú a napriek tomu, že sú skeptickejší a hrajú na dve strany, nemôžu odísť úplne. Chcela by som preto budúcich niekoľko blogov venovať tomu, čo som zažila. Rada by som porozprávala svoj príbeh. Aj keby si to nikto neprečítal, viem, že mi pomôže keď zo seba budem môcť dostať všetko von. A zároveň... čo viete... možno predsa sa raz nájde jedna osôbka, ktorej to pomôže, nech už akokoľvek. 

Mená, dátumy a názvy su všeobecne fiktívne, všetko ostatné sa stalo podľa skutočnej udalosti. 

 Skutočný príbeh
Komentuj
 fotka
verdamt  15. 4. 2019 00:21
Len tak zo zaujímavosti, čo to bolo za sektu?
 fotka
annyejnji  15. 4. 2019 00:26
@Verdamt bola to kresťanská sekta, ktorej presnejšie meno nechcem udať už len preto, že to nepovažujem za úplne bezpečné a tí ľudia by mohli proti mne vyjsť.
 fotka
majmarad  15. 4. 2019 08:33
Len tak ďalej, určite je fajn, ak sa podelíš o takúto skúsenosť.
 fotka
antifunebracka  12. 6. 2019 16:46
El-šadaj? A kedy bude pokračko?
 fotka
annyejnji  12. 6. 2019 17:21
@antifunebracka ja som to všetko hrozne chcela spísať (a aj dostať zo seba) ale zdržali ma prijímačky
... ale teraz už budem mať čas
 fotka
antifunebracka  13. 6. 2019 16:26
super, teším sa Som sa bál, že si sa na to vyprdla
 fotka
vreskot000  13. 6. 2019 16:37
Pozri s jehovistami som sa dal nie jeden raz do reci, aby som zistil, co za bludy a vymyvania mozgov maju v naplni prace. Nechapem ako ktosi sa moze nechat zmanipulovat, a byt pod kymsi vplyvom. To je hrozba najma pre ateistov, ktori nemaju pevnu vieru, nemaju oporny bod poznania, a nevedia ktorym smerom sa maju vydat. Prave takito jedinci su totizto velmi lahkou korisťou. Ale netyka sa to len siekt...
 fotka
antifunebracka  14. 6. 2019 15:56
@8 DDDDDDDDDD
Napíš svoj komentár