minulý pondelok som dobrala HAK v piatok došli moje dni a teraz v pondelok som už mala zobrať nové balenie tabletiek,ale ja som sa pomýlila a až dnes som si zobrala tabletku.Je tam možnosť ,že by som mohla otehotnie
Počas môjho pobytu v Indii, kde som bol členom vedeckej expedície, mala istá botanička, počas jednej noci v tábore, nechránený pohlavný styk s orangutanom. Údajne sa mu pokúšala vysvetliť, že sex bez ochrany riskovať nemôže, jej sexuálny partner však tej noci radikálne akúkoľvek ochranu odmietol. Po tom čo zistila, že tehotenský test je pozitívny, sa značne zmenilo jej správanie a po niekoľkých dňoch ušla z tábora za svojím zvieracím milencom. Zahliadli sme ju ešte zopárkrát vedľa osady Chubunaj , ako vyberá larvy a hmyz spod zhnitej kôry stromov. Tým som chcel drahá slečna podotknúť, že je vhodné využívať aj istý druh "externej" ochrany. Viď. prezervatív...
Oh,a nedá mi nespomenúť príbeh, ktorý mi vravel môj známy. Musím vyzdvihnúť racio istého sexuchtivého jedinca, ktorý tesne pred pohl. stykom zistil, že pri sebe nemá prezervatív. Zachoval však chladnú hlavu a použil teda ako ochranu balónik. Tomu hovorím osvietenectvo..!!!
@acvd43xa7w@lucinka7 zeny, moj boze...ziadna zena ktor uziva HAK pocas jej brania nema ZIADNE plodne a neplodne dni, hormony v HAK predsa zastavia cinnost vajecnikov, a teda aj plodne dni a ovulaciu ako taku.
cize pocitanie plodnych a neplodnych dni v tomto pripade je totalne scestne.
ked sa zabudne vziat tabletka, ide o to, aku ma zena v tom case "nastavenu" hladinu hormonov - preto zavazi v ktorom tyzdni ju vynechala - a bohuzial pre kolegynu @flyinbirdie , ked sa vynecha v prvom tyzdni, riziko otehotnenia je najvacsie.
cize radila by som bud cely mesiac sa modlit, alebo utekat po escapelle.
a @momoglamorous - ty vies na co sa HAK pouziva ked taketo otazky hadzes?
@willbebetter nauc sa zaklady plodnych a neplodnych dni v menstruacnom cykle a potom sa mozeme rozpravat dalej az pochopis ako funguje cely cyklus a co je ovulacia + zivostnost spermatu vo vagine.
@willbebetter ved ale nie je to na 100%. zenska aj pocas uzivania moze mat plodne dni, proste ze sa nieco stane, tak moze mat normalne ovulaciu a podobne
ved keby nemohla, tak ako je mozne potom, ze za jeden nevynechany den by hned mohla byt tehotna?
ked zena uziva HAK, pocas 28 dnoveho cyklu NEMA ziadne plodne a neplodne dni! preto v tomto pripade nemozte povedat - ze tabletku nevzala v 8 den cyklu (resp. hned po menstruacii) - to je neplodny den - nebude tehotna.
vies ako sa stane ze zena moze po vynechani otehotniet? jednoducho.
ta zabudnuta tabletka sposobi, ze jej znova "nabehne" ovulacny proces, uvolni sa vajicko a potom sa tu dostavame k tomu co pise @clanlord - k zivotnosti spermii - ak sa nestastnou nahodou stane to, ze zabudne vziat tabletku - nastartuje sa ovulacia - uvolni sa vajicko.... a ona v sebe bude mat este nejake spermie co prezili - mame babatko
a preto v vynechanie v prvom tyzdni po menstruacii je najrizikovejsie, lebo zena este vtedy nema v tele dost hormonov na to, aby jej tu ovulaciu zablokovali na 100percent aj ked vynecha tabletku. ak vynecha tabletku v druhom al. tretom tyzdni - tam je postup taky, ze len doberie dane balenie - A NEDA SI PRESTAVKU na menstruaciu ale zacne brat hned nove balenie - prave preto, aby si znova nastavila tu hormonalnu hladinu taku aka ma byt. tam je to menej rizikove.
@willbebetter nie neviem (ach) ale naco ju treba napustat,ked nechcu mat dieta? Istota je istota a taka hak moze lahko zlyhat,naprikla zena chyti nejaku virozu a vyvrati ju a ako si potom tu tabletku nahradi? A su aj nejake pripade otehotnenia pocas uzivania hak pokial viem…tam ide o princip nemiesat si stavy,co je urcite lepsi sposob
Ak dobre rátam, tak si 7dňovú pauzu predĺžila na 10 dní, čo sa nemá, takže asi tam istá šanca je, ale spýtala by som sa odborníka (@17 spomína, že jej povedali, že to nevadí, tak asi to nie je dosť dlhá doba)...
no presvihla si to o 3 dni to je dost, pozri sa do toho pribaloveho letaciku ak tam nic nenajdes chod za doktorom este mas cas aj na tabletku PO takze v pohode
@momoglamorous ok, o tom ci ist naplno alebo nie je zbytocne diskutovat, kazdy na to ma iny nazor - v zasade chapem aj tvoj pohlad ale na druhej strane ja zastavam nazor ze ked beries HAK poctivo, nic sa nestane, nema sa totiz ako, neovulujes, si prakticky neplodna.
neverim ze niekedy otehotnela nejaka zena s HAK bez toho aby urobila v uzivani chybu - a teraz nenarazam len na vynechanie tabletky, ale skor prave na tie veci ked ma trebars nejake ine zdravotne problemy, alebo berie ATB, alebo pije lubovnikovy caj, uziva nadmerne davky vit. C (co ale hadam nikto vedome nerobi...) atd atd. Ja ked som brala sucasne HAK a ine lieky, vzdy sme pouzivali aj tenke kondomy ako doplnkovu ochranu, aby som si bola ista.
a k tvojej otazke ako si zena nahradi tabletku ak by ju napriklad vyzvracala - velmi jednoducho. kazda zena ktora uziva HAK by mala mat odlozeny jeden nahradny blister ktory bude mat pekne v nocnom stoliku a ak by potrebovala nahradnu tabletku, vezme si ju odtialto bez toho, aby jej nejaka chybala z blistra ktory aktualne uziva.
HAK je najspolahlivejsia ochrana, len treba vediet ako na to.
@flyinbirdie S antikoncepciou zabíjaš svoje deti, až budeš mať raz dieťa, pozri sa mu do očí a spomeň si, že toto si milión krát zabila, a dobrovolne...
V každom letáku je to napísané čo máš urobiť. Každopádne si to musíš prečítať tam, vždy je tam napísané čo máš robiť ak si vynechala, niektoré druhy nemajú ani za 24 hodín zníženú ochranu. Ale neviem kde @gothicpoethic zobrala že niekoľko dní ešte.
No pokiaľ ja viem (teda, záleží aj od typu), tak tie druhy, ktoré sa berú 3 týždne a počas menštruácie nič neberieš a potom zasa tri týždne majú samozrejme ochranu celý ten menštruačný týždeň.
Ak náhodou zoberieš tabletku skôr, ako ti menštruácia skončí, potom sa nič nestane, iba si posunieš cyklus o pár dní skôr. Horšie by bolo, keby si ju zabudla užiť prvý deň po menštruačnom týždni. To by potom antikoncepcia prvý týždeň neúčinkovala.
Ale ako hovorím, záleží od typu a na toto je najlepšie PORIADNE, ideálne aj s partnerom naštudovať leták.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
proste ked osud chce tak to nezmeníš.....
ono... radšej pozri aj google, zaberie Ti to menej času zrejme a budeš to mať istejšie, aj keď ako bolo písané v @1 nemala by si mať plodné dni
Napriklad staci uzivat 1000mg vitaminu C za den v obcasnych davkach a uz sa znizuje ucinnost potom staci trafit nastrek na ovulaciu a je vymalovane
cize pocitanie plodnych a neplodnych dni v tomto pripade je totalne scestne.
ked sa zabudne vziat tabletka, ide o to, aku ma zena v tom case "nastavenu" hladinu hormonov - preto zavazi v ktorom tyzdni ju vynechala - a bohuzial pre kolegynu @flyinbirdie , ked sa vynecha v prvom tyzdni, riziko otehotnenia je najvacsie.
cize radila by som bud cely mesiac sa modlit, alebo utekat po escapelle.
a @momoglamorous - ty vies na co sa HAK pouziva ked taketo otazky hadzes?
Avsak vzhladom na stav tvojeho cyklu ktory zacal piatok je vyslovene nemozne ze by si otehotnela.
2-3 dni pred menstruaciou a 2-3 dni po menstruacii je to nemozne aj keby si chcela.
ved keby nemohla, tak ako je mozne potom, ze za jeden nevynechany den by hned mohla byt tehotna?
A prestaňte ma strašiť vecami typu ,,kamoška ju brala a otehotnela aj tak"
@acvd43xa7w
to o com pises ty a ja su dve rozdielne veci
ked zena uziva HAK, pocas 28 dnoveho cyklu NEMA ziadne plodne a neplodne dni! preto v tomto pripade nemozte povedat - ze tabletku nevzala v 8 den cyklu (resp. hned po menstruacii) - to je neplodny den - nebude tehotna.
vies ako sa stane ze zena moze po vynechani otehotniet? jednoducho.
ta zabudnuta tabletka sposobi, ze jej znova "nabehne" ovulacny proces, uvolni sa vajicko a potom sa tu dostavame k tomu co pise @clanlord - k zivotnosti spermii - ak sa nestastnou nahodou stane to, ze zabudne vziat tabletku - nastartuje sa ovulacia - uvolni sa vajicko.... a ona v sebe bude mat este nejake spermie co prezili - mame babatko
a preto v vynechanie v prvom tyzdni po menstruacii je najrizikovejsie, lebo zena este vtedy nema v tele dost hormonov na to, aby jej tu ovulaciu zablokovali na 100percent aj ked vynecha tabletku. ak vynecha tabletku v druhom al. tretom tyzdni - tam je postup taky, ze len doberie dane balenie - A NEDA SI PRESTAVKU na menstruaciu ale zacne brat hned nove balenie - prave preto, aby si znova nastavila tu hormonalnu hladinu taku aka ma byt. tam je to menej rizikove.
chapeme sa?
neverim ze niekedy otehotnela nejaka zena s HAK bez toho aby urobila v uzivani chybu - a teraz nenarazam len na vynechanie tabletky, ale skor prave na tie veci ked ma trebars nejake ine zdravotne problemy, alebo berie ATB, alebo pije lubovnikovy caj, uziva nadmerne davky vit. C (co ale hadam nikto vedome nerobi...) atd atd. Ja ked som brala sucasne HAK a ine lieky, vzdy sme pouzivali aj tenke kondomy ako doplnkovu ochranu, aby som si bola ista.
a k tvojej otazke ako si zena nahradi tabletku ak by ju napriklad vyzvracala - velmi jednoducho. kazda zena ktora uziva HAK by mala mat odlozeny jeden nahradny blister ktory bude mat pekne v nocnom stoliku a ak by potrebovala nahradnu tabletku, vezme si ju odtialto bez toho, aby jej nejaka chybala z blistra ktory aktualne uziva.
HAK je najspolahlivejsia ochrana, len treba vediet ako na to.
Ak náhodou zoberieš tabletku skôr, ako ti menštruácia skončí, potom sa nič nestane, iba si posunieš cyklus o pár dní skôr. Horšie by bolo, keby si ju zabudla užiť prvý deň po menštruačnom týždni. To by potom antikoncepcia prvý týždeň neúčinkovala.
Ale ako hovorím, záleží od typu a na toto je najlepšie PORIADNE, ideálne aj s partnerom naštudovať leták.