@10 ".. do začiatku devätnásteho storočia neexistovali dámske nohavičky, ďalších sto rokov nepoznali ani hygienické vložky. Kým v stredoveku nepoužívali ženy počas chúlostivých dní pravdepodobne žiadnu ochranu, najbežnejšou menštruačnou pomôckou našich starých a prastarých mám boli košele či vrecia, ktoré si uväzovali okolo bokov a po použití ich vyprali. Až koncom devätnásteho storočia ich od nepohodlných látok zachránil nemecký pôrodník Franz Crede, ktorý vymyslel prvú predchodkyňu dnešných vložiek. Zo začiatku pripomínala skôr mučiaci nástroj než hygienickú potrebu, lebo sa na telo pripevňovala popruhmi často aj cez plecia. Jednorazové vložky sa u nás rozšírili až v polovici minulého storočia a dlho patrili k nedostatkovému tovaru."
"V starovekom Egypte používali ženy jednorazové tampóny z papyrusu, v starovekom Grécku z kúska dreva obaleného ľanovými vláknami, v Ríme a Byzancii z vlny, v Japonsku z papiera, v Afrike z trávy..."
NO TO JE ALE OTAZKA gynekologovia tvrdia ze pricaste pouzivanie tamponov moze byt nejak zdraviu skodlive a malo by sa to striedat .... aj ked ano tampony su pohodlnejsie..hlavne v lete
@rimanka@17 presne nad tým som rozmýšľala... (@18 som už počula) Ale minimálne tie vysokopostavené dámy pohybujúce sa na kráľovských dvoroch museli niečo používať nie? Veď nosili drahé šaty, kt. by si inak zničili
"V starovekom Egypte používali ženy jednorazové tampóny z papyrusu, v starovekom Grécku z kúska dreva obaleného ľanovými vláknami, v Ríme a Byzancii z vlny, v Japonsku z papiera, v Afrike z trávy..."
@mielikki Čo pred sto rokmi, ešte keď bola moja maminka mladá vraj bola len vata v sieťke, aj to až neskôr, predtým proste normálne iba nejaké útierky... To vraj si vždy presne vedela trebárs na autobusovej zástavke, ktorá žena tým momentálne trpí, lebo si to vkuse poťahovala spredu dozadu . Fuj, ja si to teda absolútne neviem predstaviť
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
117 komentov
zeby ?
vidis nebol som az tak daleko od pravdy