Bojim sa toho, ze nic po tom neexistuje. A celkovo obcas, ked nad tym premyslam, tak pocitujem taky zvlastny pocit uzkosti, ktory nikdy inokedy nezazivam.
@scorpus123 ta veta v tvojom prvom prispevku to vlastne tiez dobre vystihuje. neviem ci si k tomu dospel sam svojou intuiciou alebo si nieco zazil alebo to mas iba z pocuttia, ale je to tak ako pises.
Asi nič. Neviem ako vy, ale ja vždy keď som bol nejak v bezvedomí alebo sa mi proste niečo stalo, nepamätám si vôbec nič. Podľa mňa bude to isté čo predtým než si sa narodil proste nič.
Radšej by som bola keby fakt po smrti nebolo nič, lebo predstava, že naozaj existuje peklo... A že je to naozaj naozaj skutočné peklo a bude trvať nekonečne dlho.... To ma desí.
ľudia, ktorí zažívajú peklo už tu na zemi po smrti žiadne peklo neprekvapí, tí sú v suchu... teda ak niečo také existuje. ja asi najviac verím na reinkarnáciu (resp. niečo na ten spôsob) a utešujem sa tým, že moje vedomie si po smrti určitý čas bude užívať bezstarostný život medzi ostatnými dušami, ktoré len tak lietajú po vesmíre alebo niekde v podsvetí a potom keď sa mi bude chcieť tak sa vrátim na Zem a vyberiem si lepšie telo a prostredie, než ako mám v tomto živote
@anonym356 chcel by som sa po smrti znova narodiť do tela, z ktorého vyrastie vysoký atraktívny muž, ktorý sa bude tešiť záujmu opačného pohlavia a bude mať sex a vzťahy, proste chcem v budúcom živote to, čo mi chýba v tomto
Bola by som nesmierne šťastná, ak by som už naveky vypadla z tohto poondiatého kolobehu života. Splynula s absolútnom, skrátka zanikla.
Avšak nemyslím si, že u mňa niečo podobné tak skoro nastane. Musím ešte veľa pochopiť a veľa sa toho naučiť. Čaká ma ešte mnoho životov. V rôznych formách, I think.
Ludia čo by tak strašne chceli aby ich život zanikol si to velmi rýchlo rozmyslia keď budú ležať na smrtelnej posteli, prípadne keď im umrú rodičia/frajerka. Lenže človek bude za všetko potrestaný a minulosť dobehne každého z nás. @Bibla ver tomu že je a ver tomu že je to niečo tak hrozné že si to tvoj ľudský mozog nedokáže predstaviť.
Pretože momentálne vnímaš len 3 dimenzie a najhoršie peklo čo si dokážeš predstaviť je nejaká možno bolesť a psychicky nátlak ale v pekle máš ovela viac dimenzii a vo všetkých budeš pociťovať beznádej.
Dosť zlá správa je aj tá že v pekle skončí väčšina ľudskej populácie.
@midnight otázka nie je či to vyvolává v tebe depresiu, depresia je len prvok sentimentality, ja to tak vnimam ale otazka znie, nakolko je tato hypotéza pravdivá. Myslím si ze rozmer krestanskeho života vo vecnosti po fyzickej smrti je isto pravdivý. Biblia ti o tomto dost fakticky opisuje. AK by to nebola pravda a nic by sa nedialo, kto by mal zaujem modlit sa za zomrelych pri pohreboch, a celkovo na spomienku na mrtvych? A povedz mi ale maju pocity miliardari a ini bohatí, ked zomieraju.... To musí byt strasne.. Mal tolko majetku a teraz to přepadne v prospěch státu alebo inym... Pozri... Ja ako krestan sa tiez obavám smrti, ale nie v takom chapani ako ateista. O tom ti možno poviem inokedy....
@vreskot000 ten druhy odstavec mojho komentu bol vtip.
co si myslis ty bolo vsetkym jasne este predtym ako si do tejto diskusie napisal.
a je to dnes rovnaka kravina ako to bola vcera, predvcerom, vzdy.
je to rovnaka kravina ako to bola ked som este veril na nadprirodzeno.
lebo je to proste kravina ktora nedava ani kusok zmyslu, je to ta najvacsia kravina aj spomedzi vsetkych hypotez o nadprirodzene.
ale nemam ti to ako vysvetlit, kedze ti nefunguje logicke myslenie, lebo keby ti fungovalo, tak by si ani nepotreboval aby ti to niekto vysvetloval.
totiz nech uz je akykolvek, vesmir ma s urcitostou jednu vlastnost: je to interne logicky konzistentny system.
a uz vdaka tomuto pociatocnemu bodu tie vase kecy vesmiru naprosto odporuju.
a ked hypoteza a realita nesuhlasia, kazdemu cloveku co neni chory na hlavu je prirodzene jasne ze sa myli hypoteza
@vreskot000 dosiahol taký stupeň inteligencie, že vyhodnotil pravdepodobnosť správnosti tvrdení cirkvi masám po celom svete a proste tomu veriť prestal.
Je dôležité byť otvorený všetkým možnostiam, pretože cirkev neprináša žiadne dôkazy o svojich tvrdeniach, iba víno káže ako svätú a jedinú pravdu. Je to iba sekta ktorá ti prikazuje podriadiť sa niekomu, kto ti má šéfovať, rozkazovať, kto je viac. Diskriminácia, tak by som to nazval. Čo je podstatné aby sme sa mohli niekam posúvať a byť svojprávny a nezávislí od ničoho je vlastná hlava. Neviem prečo to čo nám nadelila príroda veriaci dostatočne nevyužívajú a nerozmýšľajú nad pravdivosťou toho čo im bolo povedané.
Ale nejdem to viac rozoberať, lebo človeka o inom názore nepresvedčíš... z vlastnej skúsenosti bohužiaľ. On sám si to proste musí raz rozobrať, premyslieť a zistiť, že na tom fakt niečo je, a je to absolútne nepravdepodobné. Good luck všetkým.
a inak mám rovanký názor ako @24 a @22 podľa mňa ak by to fungovalo tak by si bol skôr žena, keďže mužom si už bol
@wistingher mna po církvi co hovoří nic nie je. Mne je podstatně, aky mám vztah k Bohu a ludom, a ako si vykonavam svoji pracu (aktualne)_ co mám vykonat. Nic viac nic menej.
C
Moju predstavu o tom čo bude po smrti v detstve celkom ovplyvnili filmy, takže som si to predstavovala tak že budem v akomsi "nebi", budem mať na sebe biele rúcho, okolo mňa bude plno oblakov a budem sa pozerať z výšky na svojich blízkych, alebo vlastne na kohokoľvek. Potom som mala fázu, kedy moju predstavu ovplyvnila trilógia Ghost Girl, takže som nad tým uvažovala tak, že sa zo mňa celkom isto iste stane duch, budem môcť prechádzať stenami a kohokoľvek sledovať. Teraz som asi v takom štádiu, že by som si priala, keby po smrti existuje miesto ako San Junipero (Black Mirror 03x04), alebo nejaké podobné, kde budem večná, a kde sa možno stretnem so svojimi blízkymi, ktorý v reálnom svete už zomreli tiež.
Viem že by som svoje orgány chcela venovať na lekárske účely, alebo ich darovať niekomu kto ich potrebuje, no neviem čo sa stane s mojou dušou? Budem to stále ja? Budem si uvedomovať samú seba? Budem rovnako schopná cítiť? Dosť ma to zaujíma a chcela by som keby mi dá niekto odpoveď, ale celkom ma aj baví nad tým premýšľať a vymýšľať si čo so mnou bude.
Možno proste zomriem, moje telo (alebo skôr to čo z neho zostane) sa rozloží, a potom už bude len prázdnota a nič.
Každý dostane po smrti to, čo si zaslúži.. Buď radosť v nebi alebo utrpenie v pekle... Ale to utrpenie aj radosť je psychický pocit.. A v nebi je to podľa mňa také, ako na zemi ibaže krajšie a je tam láska a dobro iba.
@ojeby správne.
a to niečo so 100%tnou istotou nebol boh, ani nič bohu podobné.
rovnako ako strom nevyrastie z lesa (omnoho väčšej a komplexnejšej veci než je on sám), ale zo semienka (omnoho menšej a jednoduchšej veci než je on sám).
...veľmi zjednodušene povedané.
a to je práve základný problém, mimochodom. snažiť sa pochopiť/vysvetliť vznik vesmíru a existencie (najkomplikovanejšia a najkomplexnejšia otázka ktorá existuje) prostredníctvom nejakého konceptu boha (rozprávka pre deti) je ako snažiť sa naučiť vyrábať a šoférovať autá prostredníctvom hrania sa s angličákom.
a potom sa taký človek pýta prečo jeho auto "nejde", a ty mu povieš "musíš ho najprv natankovať a naštartovať", a on sa na teba pozrie ako keby si padla z jahody, lebo ani netuší čo tie slová znamenajú, lebo jeho angličák nič také nepotreboval. a keď sa mu to pokúsiš vysvetliť, tak ťa začne tým svojim angličákom mlátiť a vrieska pri tom že trepeš hlúposti a všetko zbytočne komplikuješ.
ak ťa to zaujíma, a nejdeš ma mlátiť svojim angličákom, tak ti dám... nie odpoveď (lebo je to pojem na ktorého pochopenie treba niekoľko rokov štúdia fyziky, a až potom je z neho odpoveď), ale... ukazateľ, že týmto smerom treba ísť, ak chceš vznik vesmíru aspoň trošku pochopiť.
že to "niečo", čo pomocou logických princípov vesmír vytvorilo, je (veľmi pravdepodobne, ešte si nie sme istí, ale v tejto chvíli je to najlepšia teória ktorú máme) takzvané kvantové vákuum.
a odporučím ti ešte knihu od Lawrence Kraussa, ktorá sa volá "Vesmír z ničoho" (Universe from nothing), ktorý je totálny génius, lebo aj keď tak trochu povrchne, ale bol schopný celú cestu od "neviem nič o fyzike" po "začínam mať zhruba predstavu ako vznikol vesmír" zhrnúť práve do tej jedinej knihy.
doteraz mi nie je úplne jasné ako sa mu to podarilo, aj keď som ju prečítal už tri razy =D
@midnight
V boha neverím a angličáky nemám. Ľudia si ho vymysleli pretože sa báli smrti tak sa potom začali objavovať takí ako Ježiš, ktorý im povedal že boh je jeho tatko a že ak ho budú poslúchať, budú žiť naveky.
@ojeby vieš v súvislosti čo si povedal, musím ti celkom smutne oznámiť, že ako materialista máš v podstate veľmi ťažký životný údel, ktorý si nesieš každým dňom na svojich pleciach. Ak by som materialisticky predpokladal, že si úspešný podnikateľ, ktorý točí veľké peniažky v investíciach a podobne, veľmi by som sa bál toho dňa kedy zavriem oči a to všetko, čo si si krvopotne (nič nie je zadarmo, darmo sa tak tvárime) prepadne štátu, rozkradnú zlodeji a podobne. Práve Ježiš hovorí v biblii... nezhromaždujte si poklady na zemi, kde ich moľ a hrdza zničí, ale budujte si poklady v nebi...." než by si bol ateista, a neveril v Ježiša, čo ti priznám, nemáš dar viery, Ježiš povedal vetu, ktorá láme dejinami sveta, a skôr či neskôr sa tieto slová pri každom jednom z nás naplnia. To že zomrieme je isté, ale to, kedy to nastane nevie nik, a práve to je tá spravodlivosť. Keby po smrti nič neexistovalo, aký zmysel by mali Ježišove slová o večnosti v nebi, o blaženosti, o tom, ako sa má človek usilovať prejsť tesnou bránou do večnosti, čo je celkom isto slovná spojitosť s náročnosťou tohoto života, ktorá má koniec, teda akési splynutie nie po smrti, ale v okamihu smrti, kde ako pevne kresťansky veríme sa duša naveky spojí s Bohom darcom života pozemského, ale aj večného. Verím tomu, lebo mi to hovorí moja viera. Moja viera nie je naivná predstava o pokračovaní niečoho, čo zaniklo, ako sa mylne domnievajú ateisti, a tak isto nie je to nejaká nezmieriteľná predstava o tom, že keď sa raz niečo skončilo, nejaký čas... bavíme sa o dimenzii času, prečo má nastať nová dimenzia času, ktorá trva večne. Je veľmi ťažké aj kategorizovať, či pojem čas, časové obdobie je nejako ohraničené... má čas začiatok, má koniec? Kde bol začiatok času. Alebo čo bolo pred začiatkom času. Čo bude po konci všetkého. Náročné otázky, na ktoré nie je jednoduché odpovedať
@vreskot000
Ty o čom trepeš?
Veľké peniažky teda rozhodne netočím. Miesto sedenia na riti a dumania nad tým, o čom si nikto nemôže byť ani istý radšej žijem prítomnosťou a robím niečo produktívne.
@ojeby sprostosť hovoríš. ak Boh neexistuje, tak dneska žijem, zajtra zomriem a zhnijem a čo bude ma nemusí zaujimať, nakolko ešte ani jedna mrtvola sa nenachadza nad zemou ale pod zemou. poviem ti čosi. ak Boh neexistuje, tak ja ako kresťan sa nemusim nič bať, ked po smrti nič nebude. v tom pripade moja viera mi sluzila k tomu, aby som bol dobrym človekom v spoločnosti, a aby som mal kulturno duchovné vyžitie. ale ak existuje a tyho odmietaš, vysmievaš sa a prenasleduješ kresťanov, potom máš vážny problém, lebo všetko ťa dobehne. )filozofia) zamysli sa nad tym
mne nejebe starký moj. jebe tebe len o tom ešte nevieš. normálne sa ťa pýtam, aby si rozmýšľal, že ak Boh neexistuje, načo potom žiješ. prečo napríklad predlžujeme život liekami, ved ta potom možem hocikedy odfajčiť nejakým predávkovaním, a nič sa nedeje. alebo starý v domovoch dochodcov tam mu dajú vyšie davky dákeho anopyrinu do čaju a ráno je po nom. čo je na tom? je na zomierani niečo hrozne? vidíš v tom problém? problém nastane, ked si začneš realne uvedomovať, že toho, koho si mal rad už pri tebe nie je, a všetci okolo teba su len cudzi ludia nič viac. dalšia vec. JEžiš v biblii hovorí. verite v Boha verte aj vo mna, v dome mojho otca je mnoho príbytkov, keby to tak nebolo, bol by som vám povedal, že vám idejm pripravit miesto v nebi, Jn 14.2 prečítaj si to z biblie. bratu. pozri. či mi jebe ukáže čas ja ked zomriem, prežijem aspon život, ktorý som duchovne naplnil, a realne sa pripravil na to, že zomrem. ale ty ked budeš zomierať, zomrieš určite tieš. ale najprv zošalieš od hrozy a zomrieš potom. taká je realita. každý jeden pohreb čosi citovo znamená. ale pozri. ked zomrieš presvedčíš sa sám, ako každý jeden z nás. v tom je aspon tá spravodlivosť. ale teraz ti to hovorim bez srandy a jebe tebe ako v dobrom
@ojeby počuvaj chuju. písal som z tabletu nie z notbuku. ps. pozri sa. zomrieš. bude po tebe a dalej to nemá význam. čo povieš. pravopis sa da opraviť, povaha nie.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
55 komentov
a rozklad, ak pohrebu nepredchádzala kremácia
Vrati sa akoby do prachu
Avšak nemyslím si, že u mňa niečo podobné tak skoro nastane. Musím ešte veľa pochopiť a veľa sa toho naučiť. Čaká ma ešte mnoho životov. V rôznych formách, I think.
@Bibla ver tomu že je a ver tomu že je to niečo tak hrozné že si to tvoj ľudský mozog nedokáže predstaviť.
Pretože momentálne vnímaš len 3 dimenzie a najhoršie peklo čo si dokážeš predstaviť je nejaká možno bolesť a psychicky nátlak ale v pekle máš ovela viac dimenzii a vo všetkých budeš pociťovať beznádej.
Dosť zlá správa je aj tá že v pekle skončí väčšina ľudskej populácie.
lebo myšlienka že ani smrťou sa svet nevie úplne zbaviť stupídnych indivíduí ako napríklad @26 je nesmierne depresívna
co si myslis ty bolo vsetkym jasne este predtym ako si do tejto diskusie napisal.
a je to dnes rovnaka kravina ako to bola vcera, predvcerom, vzdy.
je to rovnaka kravina ako to bola ked som este veril na nadprirodzeno.
lebo je to proste kravina ktora nedava ani kusok zmyslu, je to ta najvacsia kravina aj spomedzi vsetkych hypotez o nadprirodzene.
ale nemam ti to ako vysvetlit, kedze ti nefunguje logicke myslenie, lebo keby ti fungovalo, tak by si ani nepotreboval aby ti to niekto vysvetloval.
totiz nech uz je akykolvek, vesmir ma s urcitostou jednu vlastnost: je to interne logicky konzistentny system.
a uz vdaka tomuto pociatocnemu bodu tie vase kecy vesmiru naprosto odporuju.
a ked hypoteza a realita nesuhlasia, kazdemu cloveku co neni chory na hlavu je prirodzene jasne ze sa myli hypoteza
Je dôležité byť otvorený všetkým možnostiam, pretože cirkev neprináša žiadne dôkazy o svojich tvrdeniach, iba víno káže ako svätú a jedinú pravdu. Je to iba sekta ktorá ti prikazuje podriadiť sa niekomu, kto ti má šéfovať, rozkazovať, kto je viac. Diskriminácia, tak by som to nazval. Čo je podstatné aby sme sa mohli niekam posúvať a byť svojprávny a nezávislí od ničoho je vlastná hlava. Neviem prečo to čo nám nadelila príroda veriaci dostatočne nevyužívajú a nerozmýšľajú nad pravdivosťou toho čo im bolo povedané.
Ale nejdem to viac rozoberať, lebo človeka o inom názore nepresvedčíš... z vlastnej skúsenosti bohužiaľ. On sám si to proste musí raz rozobrať, premyslieť a zistiť, že na tom fakt niečo je, a je to absolútne nepravdepodobné. Good luck všetkým.
a inak mám rovanký názor ako @24 a @22 podľa mňa ak by to fungovalo tak by si bol skôr žena, keďže mužom si už bol
C
Viem že by som svoje orgány chcela venovať na lekárske účely, alebo ich darovať niekomu kto ich potrebuje, no neviem čo sa stane s mojou dušou? Budem to stále ja? Budem si uvedomovať samú seba? Budem rovnako schopná cítiť? Dosť ma to zaujíma a chcela by som keby mi dá niekto odpoveď, ale celkom ma aj baví nad tým premýšľať a vymýšľať si čo so mnou bude.
Možno proste zomriem, moje telo (alebo skôr to čo z neho zostane) sa rozloží, a potom už bude len prázdnota a nič.
@Scorpus123 inak celkovo veľmi chválim tému
Moze ale existovat nieco, co pomocou logickych principov vesmir vytvorilo.
a to niečo so 100%tnou istotou nebol boh, ani nič bohu podobné.
rovnako ako strom nevyrastie z lesa (omnoho väčšej a komplexnejšej veci než je on sám), ale zo semienka (omnoho menšej a jednoduchšej veci než je on sám).
...veľmi zjednodušene povedané.
a to je práve základný problém, mimochodom. snažiť sa pochopiť/vysvetliť vznik vesmíru a existencie (najkomplikovanejšia a najkomplexnejšia otázka ktorá existuje) prostredníctvom nejakého konceptu boha (rozprávka pre deti) je ako snažiť sa naučiť vyrábať a šoférovať autá prostredníctvom hrania sa s angličákom.
a potom sa taký človek pýta prečo jeho auto "nejde", a ty mu povieš "musíš ho najprv natankovať a naštartovať", a on sa na teba pozrie ako keby si padla z jahody, lebo ani netuší čo tie slová znamenajú, lebo jeho angličák nič také nepotreboval. a keď sa mu to pokúsiš vysvetliť, tak ťa začne tým svojim angličákom mlátiť a vrieska pri tom že trepeš hlúposti a všetko zbytočne komplikuješ.
ak ťa to zaujíma, a nejdeš ma mlátiť svojim angličákom, tak ti dám... nie odpoveď (lebo je to pojem na ktorého pochopenie treba niekoľko rokov štúdia fyziky, a až potom je z neho odpoveď), ale... ukazateľ, že týmto smerom treba ísť, ak chceš vznik vesmíru aspoň trošku pochopiť.
že to "niečo", čo pomocou logických princípov vesmír vytvorilo, je (veľmi pravdepodobne, ešte si nie sme istí, ale v tejto chvíli je to najlepšia teória ktorú máme) takzvané kvantové vákuum.
a odporučím ti ešte knihu od Lawrence Kraussa, ktorá sa volá "Vesmír z ničoho" (Universe from nothing), ktorý je totálny génius, lebo aj keď tak trochu povrchne, ale bol schopný celú cestu od "neviem nič o fyzike" po "začínam mať zhruba predstavu ako vznikol vesmír" zhrnúť práve do tej jedinej knihy.
doteraz mi nie je úplne jasné ako sa mu to podarilo, aj keď som ju prečítal už tri razy =D
V boha neverím a angličáky nemám. Ľudia si ho vymysleli pretože sa báli smrti tak sa potom začali objavovať takí ako Ježiš, ktorý im povedal že boh je jeho tatko a že ak ho budú poslúchať, budú žiť naveky.
gratulujem že máš mozog
Ty o čom trepeš?
Veľké peniažky teda rozhodne netočím. Miesto sedenia na riti a dumania nad tým, o čom si nikto nemôže byť ani istý radšej žijem prítomnosťou a robím niečo produktívne.
No tebe uz nacisto jebe.
Tak, a týmto svojim pravopisom si mi iba oficiálne potvrdil, že sa nemá zmysel s tebou baviť. Adios.