@mm47 čudovala by som sa keby si dal áno...maťko ešte sa pamätám na tú svätokrádež ktorej si sa dopustil ako malý
ja tiež lebo...to sa dlho vysvetluje @tomias v ts-ke, ok? @darkestangel ,
čo ja viem..mňa rodičia nedali pokrstiť ako bábo, v 12tich som sa rozhodla že pokrstená chcem byť....a svoje deti krstiť nedám, nech sa rozhodnú samé, či chcú alebo nie, a ak hej, tak kde
@godeye ,
12 ročné dieťa podla mňa už má dosť rozumu na to, aby sa rozhodlo o takejto veci
a dobre si spravila
a to s tvojim potomstvom tiež múdre rozhodnutie
to je strašne abstraktné vyjadrenie. človek vie o svojej viere rozhodovať až vtedy, keď nejakú má. celkom malé dieťa nemá vieru, preto nevidím dôvod, aby bolo v jeho záujme sa nechať pokrstiť. človek, ktorý nejakú vieru nájde a chce ju vyznávať, bude skôr podnikať kroky smerujúce ku krstu a ostatným sviatostiam, ako malé dieťa.
aj všetky odpovede ľudí čo písali do tohto fóra sú väčšinou vyjadrenia stanovísk, ktoré majú tí ľudia dnes, pretože už niečo o tej viere vedia, vedia, aké je ich presvedčenie, vedia si to urovnať v hlave a vedia vyvodiť určité stanovisko. aj keby mali možnosť zvoliť si to sami keď mali pol roka, neboli by toho schopní,prečo,je logické.
preto je to podľa mňa dosť nesprávne položená otázka. môžeme položiť otázku, či by sme sa dali pokrstiť teraz, alebo či by sme dali pokrstiť svoje deti a potom môžeme diskutovať o tom, prečo.
ale či by sme sa my, so svojimi vyvinutými myšlienkovými pochodmi dali pokrstiť ako maličké deti, ak by sme mali na výber...no to je proste kravina, nedali by sme sa, bolo by nám to úprimne jedno, lebo by sme nevedeli čo je to krst a načo je to dobré.
preto je podľa mňa fajn, keď dajú dieťa pokrstiť veriaci rodičia, alebo keď sa dá človek pokrstiť na základe rozhodnutia a presvedčenia v dospelosti.
lebo uvažovať o tom, že keby ste mali možnosť ako polroční sa rozhodnúť...je proste špatne položená otázka.
ale okej, viem kam otázka smerovala, či uznávame krst a či by sme ho podstúpili. tak áno.
dal
a ti co dali alebo daju ne tak nezabudnite potom upozornovat na rozne tajne spolky, iluminatov, slobosov, bildenberg atd... tieto rozne spolky maju uplne jasne vyhranene komu sa oddavaju a koho velebia
pri krste to je presny opak toho co oni uznavaju a vy sa este toho strante
@@ micenzo
ja ťa normálne žžeriem kto ho vie či nepatríš k iluminátom aj ty a hento len predstieraš @ sturmer, veď sa vyjadri aj ty, aj keď tuším aká by bola tvoja odpoveď
pre tých čo tu plácaju blboviny a vôbec nevedia o čo ide asi toľko:
"Krstom je človek oslobodený od hriechu, znovuzrodený do nového života, oblečený do Krista a začlenený do Cirkvi."
a nakoniec pre ateistov, čo ak ten Boh predsa existuje a vy prídete na to, keď už bude neskoro?...
ta preukrutná radosť diabla ktorý získava vaše duše tak lacno je preveliká, po smrti sa vám bohato odplatí večným plameňom boelsti
ale ako povedal Ježiš Kristus, "Kto chce, tak chce a kto nie , tak nie, každého slobodná vôľa."
@patuskoo
pre mňa si chalan z Levíc nie zlý, mne nerobíš žiadny problém, vytváraš si ho ty, že odkopávaš od seba možnosť žiť na veky, jednoducho povedané
dala mna moji rodicia dali pokrstit ako 10 mesacnu , no mala som slobodu volby co dalej .. ako dieta som nebola do nicoho nutena a az ako dospela som sa rozhodla a mala prve sv.prijimanie a birmovku .. a nelutujem , ze to tak bolo ... mat slobodu v rozhodovani je na nezaplatenie .. a som rada, ze to moji rodicia riesili tak .. a sice krst som mala (a som tomu rada) , ale zvysok nechali na mojej voli a usudku .. a venovala som sa otazkam viery az ked som vedela premyslat v inych suvislostiach , ako v rovine "robim to, lebo by sa to malo" nase deti teda de facto tiez dostanu priestor na svoje vyjadrenie a rozhodnutie, ked nadobudnu pocit, ze sa uz chcu rozhodnut .. a vychovavat deti v laske a ucte k inym .. sa da aj bez linkovania viery, aku budu vyznavat .. ked sa budu spravat ako ludia .. viac neziadame
@althinka , to je pekné, tvoji rodičia musia byť múdri ľudia.
ja som vlastne prvé svete mala už ako 17 a birmovku rok na to a tiež z mojej vlastnej vôli
ešte zažiť sviatosť manželstva a pomazanie nemocných
človek by mal mať svoj vlastný rozum na to, či sa chce dať pokrstiť a malo by to byť výlučne jeho rozhodnutie. Nikoho iného. Bábätko sa ale samo nerozhodne.
@biancadetolle lenže moja stará mama (otcova mama) bola kresťan, a... sama snáď vieš ako vzťahovačne, manipulatívne a panovačne sa kresťania stavajú k presvedčeniam iných ľudí
Mňa rodičia dali pokrstiť a nesťažujem si.. nevidím žiaden rozdiel medzi ludmi čo sú pokrstení a čo niesu pokrstení...do kostola nechodím aj tak.. proste som pokrstená, konec bodka
@dadley , keď nechodíš do kostola jasne, že žiadny rozdieľ necítiš a ten rozdieľ aj tak fyzicky nikto nevníma...možno niekto so stignami, ale inak nikto
@biancadetolle Je zaujímavé sa na to takto spätne pozrieť. Aj keď som bol krstený v 9 rokoch.
Prakticky by som sa nechal pokrstiť, lebo viem, že je to základ k spáse, uvedomenie si tej moci krstu a toho obradu, že patrím Bohu... a vôbec pomoc k lepšiemu životu, ako všetky ostatné sviatosti... :letim:
@sompovedal lenže, ak aj sa dieťa pokrstí, hoci si myslíme, že nevie prečo, svojím nesprávnym konaním počas života môže stratiť úplnú Božiu milosť, spojenie s ním, s cirkvou... je veľa pokrstených ale to ostatné, ako koná je na tom človeku. Neviem či si ma pochopil v tomto
Mňa by skôr zaujímalo, prečo si ľudia myslia, že ak sa dajú pokrstiť malé deti, tak ich to nejak obmedzuje nebodaj v osobnej slobode voľby.
Ale to si myslia preto asi, lebo nechápu zmysel krstu, kde Boh ponúka svoju moc a odňatie dedičného hriechu, ale stále máme slobodnú vôľu v tom ako s tým naložíme počas života... právne predsa ani cirkev o neho nebude nič žiadať, teda aspoň katolícka. :letim:
Ja nie som, ale najneskôr na svadbe sa dám. Taktiež aj svoje detičky, keď už budú nevidím na tom nič zlé. Nikto im nič neurčuje, keď ich dá pokrstiť. Raz aj tak budú samostatné a budú rozhodovať o sebe samé.
@georg21
"Mňa by skôr zaujímalo, prečo si ľudia myslia, že ak sa dajú pokrstiť malé deti, tak ich to nejak obmedzuje nebodaj v osobnej slobode voľby."
keby existoval nejaký čin, ktorý by na tebe niekto po narodení mohol vykonať, a spôsobil by tým, že by si už nikdy v živote nemohol byť pokrstený, a niekto by na tebe tento čin vykonal v dobe keď si bol nemluvňa, tiež by si nechápal kde je v tom obmedzenie čo sa týka možnosti voľby?
pretože krst je presne to isté, len opačne. je to zvyk jedného konkrétneho náboženstva, ktorý sa nedá nijak anulovať ani zvrátiť, pokiaľ viem.
@midnight ono taký čin aj existuje museli by ma pred alebo po narodení pred krstom usmrtiť a tak by som nebol prítomný na krste.
Krst sa nedá anulovať, to je pravda, ale na druhej strane ťa k ničomu z právneho hľadiska nezaväzuje, je to na tebe ako s tým naložíš, môžeš s tým len získať... a to je práve to čo takto nemôžeš pochopiť, chápem ťa. O tom som písal v @83
A navyše, pri krste rodičia sľubujú, že budú dieťa vychovávať vo viere, ktorú prijali. Ty pokiaľ viem nie si kresťan. Je na tebe ako sa rozhoduješ. Pokrstených je mnoho, no možno nie každý z nich si uvedomuje význam tejto sviatosti... :letim: alebo narážaš na niečo iné?
@georg21
Tak zaprvé, nechápeš ma, lebo sa odkazuješ na príspevok kde si napísal že ma nechápeš.
Zadruhé, "A navyše, pri krste rodičia sľubujú, že budú dieťa vychovávať vo viere, ktorú prijali." ...noa?
Zatretie: stratím tým možnosť hrdo na tú otázku odpovedať že nie, nie som pokrstený. A získam tým určitú nálepku, teraz nezálaží či s nejakým praktickým významom, alebo čisto symbolickú, proste krst je niečo čo organizácia ktorá to vymyslela považuje za významené až kľúčové pre svetonázor ktorý vymyslela. To že by som bol pokrstený by (pre mňa) znamenalo, že organizácia s ktorou absolútne nesúhlasím, v mene a na základe svetonázora ktorý považujem sa maximálne hlúpy, na mne vykonala niečo čo považuje za nezvrátiteľné a veľmi významné. A keď tak nad tým uvažujem, je mi veľmi divné že to nechápeš, keďže si kresťan, a jedna z vecí ktoré vykonávaš bežne je, že sa do krvi hádaš o v podstate čisto symbolických záležitostiach. Čiže fakt nechápem ako môžeš nechápať že by mi silno vadilo a bolo nepríjemné vedomie že som pokrstený, ak by som bol. V podstate už len to, že by na mne kresťanstvo vykonalo niečo čo nazýva "sviatosťou" by som bral ako silno potupný a urážlivý fakt.
@midnight ako vieš, že by si to tak bral? Teraz to tak berieš. Ak by si naozaj bol vychovávaný rodičmi smerom k Bohu, ktorý ti ponúka sám seba, tak by si bol vďačný.
Ja chápem, že nevieš či nechceš, nemôžeš pochopiť význam krstu ako úkonu.
Áno, pre niektorých to je len symbolika, ale má to duchovnú podstatu obrátenia sa k Bohu. Lebo krst si "nevymyslela" organizácia ale jej zakladateľ. :letim:
Skús na mňa neútočiť, lebo potom sa mi nechce odpovedať na tvoje zvedavé otázky, jednoducho byť kresťanom je rozhodnutie, potom čo pocítiš lásku Boha... :letim:
@midnight@96 v podstate to znamená, že krst nestačí k tomu, aby bol človek autentickým kresťanom. Pretože to záleží aj od každodenného života. Čiže je nezmysel sa pohoršovať nad tzv. pokrytcami, ktorí chodia do kostola lebo práve takých Boh hľadá, on nepotrebuje volať spravodlivých(v tom Biblickom zmysle), druhá vec je, si dokázať priznať svoju slabosť...
@biancadetolle ani nie, mám totiž svedomie, nerád klamem, a nerád lozím ľuďom do zadku, už tieto tri veci ma z politiky automaticky diskvalifikujú.
plus nemám známosti a neviem sa dosť dobre motivovať do pracovných činností o ktorých viem že absolútne nemajú zmysel.
@georg21@96 bez ohľadu na okolnosti by som im bol vďačný že ma pokrstiť nedali. aj ak by som bol nejakou nehodou kresťan; v takom prípade by som bol rád že si celý ten proces zažijem v dobe kedy už vnímam.
Chápem význam krstu ako úkonu, chápem jeho symbolický aj historický význam, pokiaľ viem.
Taktiež, pokiaľ viem, som ti nepoložil žiadne otázky, tentoraz, a takisto som na teba neútočil, tentoraz.
@98 prvé dve vety beriem a chápem, aj keď nechápem prečo si mal pocit že je potrebné ich dodať. zvyšok nechápem, teda... chápem napísané, ale nechápem prečo si mal potrebu to práve teraz napísať, a prečo si to kategorizoval ako pokračovanie odpovede mne.
@obliviate
teraz ak by ťa porazilo, alebo zrazilo auto určite...
neskoršie svoj postoj ku krstu môžeš prehodnotiť a prijať sviatosť krstu...
tým sa stávaš dcerou cirkevného spoločenstva a zbavuješ sa dedičného hriechu...
Mňa dali pokrstiť ako bábo. Nikdy by som to sama nespravila a kedže dnes už je možné formálne krst zrušiť, čiže nebyť viac oficiálne katolíkom,tak to po osemnástke určite urobím :-S
nie som, ani nechcem byt ani decka si nedam pokrstit, a som stastna lebo cirkev, krestanstvo, kostoly su totalna sprostost aj ked verim, pamatam si ked som povedala ze nie som pokrstena vsetci na mna pozerali jak na diabla
@midnight ale až prijatím krstu a ostatných iniciačných sviatostí sa stávaš kresťanom. Teda ak si tým nemyslel byť "tzv. kresťanom", ktorý verí ale žiť a zdieľať sa v spoločenstve ostatných kresťanov nechce, nepotrebuje. Bol by si im vďačný, lebo máš na to svoj dnešný názor, ktorý by si predtým nemal; a ako s tebou komunikujem, tak máš síce zaujímavé názory, ale neúplné, zamotané, nevystihujúce ani neobsahujúce duchovnú podstatu. Neber to v zlom, len to tak vnímam z tvojich komentárov.
Pocity nechajme bokom, píšem to tak, aby som to opísal rovnako ako to v skutočnosti je.
@zajkousko@107 to si nemal písať, zoberie to ako provokáciu, a to nie je správne. Už viac krát si takto reagoval, a ľudia to potom berú negatívne, horšie je ak to tak aj ozaj myslíš.
@georg21
"ale neúplné, zamotané, nevystihujúce ani neobsahujúce duchovnú podstatu."
to bude tým že sa obvykle snažím vysvetliť v priebehu max. 20 minút a pokiaľ možno vrámci jednej normostrany veci ktoré by na korektné, úplné a jasné vysvetlenie potrebovali niekoľkomesačný kurz
hm, myslel som to v dobrom a nie v inom zmysle...
ak je niekto šťastný a chce učiniť tak aj svoje deti, v jej prípade, je to od nej šľachetné....
v tom prípade mi zostáva jej popriať ozaj čo najviac šťastia v jej živote...
právo súdiť ma predsa Boh, ja tento zákon určite neporuším....
zvolila si tento smer a ja jej ho vyhovárať nebudem, máme predsa slobodnu vôľu od Boha...
@zajkousko ok, len som sa stretol aj s tým, že to človek zle pochopil a tak ho to viac otupilo na srdci. Ale mohol si jej napr. položiť otázku aký má vzťah k Bohu samotnému... i ked zrejme sa z toho dá pochopiť, že vlažný, neosobný a to už chápeš prečo. :letim:
@biancadetolle tak teraz už viem, aj keď netuším čím a prečo.
@georg21
...keďže si ma poprosil aby som na teba neútočil, tak sa zdržím reakcie na @114 a ty sa zdrž pokračovania komunikácie so mnou, aspoň pre dnešok v tejto diskusii, za pochopenie ďakujem a prajem príjemný večer
@georg21 neberiem to ako provokaciu, len si myslim ze na to aby niekto veril v boha alebo v nieco ine nemusim chodit do kostola a pokrstit celu svoju rodinu len aby ostatni ludia videli ze som veriaca @zajkousko
@georg21
všetci sme Božími deťmi a teda aj ona, ja ako kresťan katolík, nemám právo jej nariaďovať - vyčítať jej postoj k viere, cirkvi aj keď je z jej strany negatívne...
sama si určuje smer svojho bytia a v tom jej nebudem predsa brániť.... :-S
a nehraj sa na najmúdrejšujšieho lebo ním nie si @midnight , to je škoda, teraz tu bude nuda@james98 , nie som si istá či si pamätám dobre, ale sa mi zdá, že aj doobeda
@zajkousko
mne to povedal jeden kňaz z bratislavy
a nehraj sa na najmúdrejšujšieho lebo ním nie si @midnight , škoda, teraz už tu bude nuda
@zajkousko hovoris ako vsetci nepokrsteni pojdu do pekla, tak isto verim v Boha ako ty. Jedine co ty robis je ze robis to co ti tlacia do hlavy od zakladnej skoly. pozri sa co vsetko sa stalo kvoli cirkvi, ovela lepsie by bolo keby vobec nebola, som rada ze nie som jej sucastou
zdá sa ti, že máš pravdu, lenže krst je jednou z podmienok zdielať kráľovstvo nebeské...
máš život pred sebou, ale mnohokrát život "zatočí" z človekom ako jesenný vánok, ani sa nenazdáš a svoj postoj zmeniš...
preto nehlaď na pokritcov, závistlivcov a choď svojím smerom k Bohu, ten cez dary Ducha svätého ti už poradí čo a ako máš robiť...
ešte raz veľa šťastia
@zajkousko krst neni nic!!!je to len bezvyznamny "ritual" co vymysleli ludia , cize podla teba ludia ktori su pokrsteni a chodia do kostola su "cistejsi" a mozu "zdielať kráľovstvo nebeské"?
cize ked ja teraz prezijem svoj zivot v klude, s pozitivnou myslou, pomaham ostatnym, neodsudzujem,verim v Boha, tak ja sa do neba nedostanem,lebo nie som pokrstena. Ale ten , ktory chodi do kostola, potom na faru tam ma plnu skrinku chlastu , kradne a je to otrasny clovek pojde do neba lebo je pokrsteny
mne by to asi bolo jedno... veriť alebo neveriť môžem aj bez toho a dnes sa na to nijak neprihliada, ale čo ja viem, asi by som sa dala... mám rada vodu.
@biancadetolle ja mám na to taký názor že prispôsobiť sa treba ale zahodiť svoju názor na cirkev nie. Takže sobáš v kostole nepripadá v úvahu.A chlapovi čo je katolík by som sa radšej vyhla lebo by som podľa toho musela žiť ja aj deti.Krst si chcem zrušiť hneď po 18tke a som tak rozhodnutá už dlho.S cirkvou nechecem mať nič už spoločné :-S
@biancadetolle heh, jasné, že nie - som pokrstený ako evanjelik - verím jedine v Krista... a veril by som, aj keby som pokrstený nebol... ja len, zaoberal som sa sociológiou náboženstva a religionistikou istý čas, tak mi čosi hovoria aj rituály iných náboženstiev. Celkom zaujímavý je proces konverzie k Judaizmu - naproti tomu k Islamu sa dá konvertovať jednoducho - nemajú cirkev, aj keď majú svoje špecifické tradície podľa oblasti v ktorej žijú. Avšak jedno, čomu sa môžme naučiť od Moslimov je ich zbožnosť - za každých okolností sa musia v pravidelnom čase pomodliť, berú svoju vieru vážne - podobne ako zbožný židia... atd.
@biancadetolle brú. ale ešte furt si mi nevysvetlila čím som ťa vtedy potešil. či len tým že som sa zapojil a tešila si sa na ďalšiu siahodlhú nezmyselnú hádku kde má porazená strana už cca 100 rokov problém priznať že prehrala?
ja odsudzujem krestanov, lebo sa s nimi nemozem porozpravat na temu nabozenstvo, lebo niektori z nich ma odsudzuju za to, ze neverim. a teraz sa mam dat pokrstit aby som s tymi ludmi bola nejak spriaznena? no fuj, nikdy. a deti nechcem.
@sapphirizing akoto, že sa s nimi nemožeš rozpravať na temu naboženstvo? so mnou sa môžeš, ja ta neodsudzujem
a áno som pokrstený a dal by som sa znovu. Kdesi som čítal:" Človek musí mať silnú vieru na to, aby bol ateistom". Je to na zamyslenie. Ak neveríš, že niekto teba a tento krásny svet stvoril, ale naopak veríš, že všetko vzniklo náhodou a náhodným usporiadaním, to si vyžaduje fakt silnú vieru.
podla mna ten krst je skor pre rodicov, ktori sa tymto zavezuju ze budu dieta vychvavat v duchu krestanstva.
( jasne zo to mozu aj ez toho, ale je to take pekne symbolicke gest
jasne ze tym sa dietatu do istej miery upiera vyber, ale na druhej strane maloktory rodic je skutocne natolko otvoreny aby sa dieta rozhodlo samo. rovnako ako krestanstvom moze dieta naockovat aj ateizmom, dieta vzdy bude inklinovat k tomu v čom vyrastlo. nakoniec vsak kezdypride do veku, ked na urcite otazky bude chciet odpovedat sam, a vtedy je viera okolia podrobena tvrdej skuske. a ked sapotom bude to decko rozhodvat ci sa stane budhistom a lebo ateistom aleo cimkolvek tak ten krst nevadi.
krst nie je obriezka to ze ti naleju na hlavu vodu na tebe ziednu trvalu stopu nezanecha
@biancadetolle dakujem, ja ich naozaj za mudrych a rozumnych aj povazujem a vstepili mi moj pohlad na zivot a ludi.. za co som im velmi vdacna. Co sa sviatosti manzelstva tyka , minuly rok sme mali s manzelom civilny obrad a teraz o par tyzdnov mame cirkevny ... takze sviatost manzelstva prijmeme cochvila
@milan92 dakujem, ze si sa prihlasil tak ja ti poviem, ze pan boh neni, ze je to smiesne a nechapem, jak k tomu mohol niekto dojst a pride mi to ako klamstvo a tebe sa to nepaci, davas mi pseudodokazy a skoncili sme. to je klasika. ked nie, tak to by som otvarala oci.
@sapphirizing keby som ti mal vnucovať môj názor, to by som nebol veľmi "vzorný kresťan", ide o to, že len ten človek, ktorý uveriť chce, môže uveriť, preto je hlúposť tlačiť kresťanské hodnoty niekomu kto o to nestojí, dôležitejšie je žiť podľa toho čomu verím a čo vyznávam, tým môžem presvedčiť viac ako slovami...
Každý dospelák (rofl čo mi jebe, šak toto je birdz plný detí) čo vôbec rozmýšľa nad tým, že by sa mal dať pokrstiť...by sa mal dať pokrstiť tekútým dusíkom.
@midnight , čo čo čo...aké v mojom veku? ty nevidíš, že mám len šesť rôčkov?
a nejdem sa s tebou škriepiť o politike lebo by to bola vopred prehratá vojna
A indoktrinácia viery na dieťa je jedna z najhorších vecí, čo si viem predstaviť. Dieťa sa rodí bez viery a nikto nemá právo mu vnútiť nejakú vieru a v tej ho vychovávať. A je jedno či sa jedná o hocijakú mierumilovnú formu kresťanstva alebo tej najhoršie interpretovaný islam.
Všetky viery v supernaturálnu entitu majú jednu vec spoločnú = je to absurdná a nelogická pičovina.
niesom pokrstená ani ja a nevidím dôvod, prečo by som mala dať pokrstiť aj moje dieťa. Keď dospeje a rozhodne sa, že sa chce dať pokrstiť, tak mu v tom samozrejme brániť nebudem.
@biancadetolle Stačilo si to pichnúť do googlu, ale vysvetlím ti to po lopate: Narodí sa decko do kresťanskej rodiny a od narodenia doňho pchajú svoju vieru a nedajú mu možnosť výberu, keď dosiahne vek plnoletosti.
"Každý dospelák (rofl čo mi jebe, šak toto je birdz plný detí) čo vôbec rozmýšľa nad tým, že by sa mal dať pokrstiť...by sa mal dať pokrstiť tekútým dusíkom."
1. prečo tekutým dusíkom?
2. prečo nad tým človek (dospelák) nemá ani uvažovať?
3. prečo máš pravdu práve ty a nie tie milióny pokrstených, veriacich ľudí?
4. navyše si netolerantný voči kresťanom.
@darkestangel To nieje pseudointeligentný príspevok, to je sarkastický komentár.
Vyjadrím sa stručne a veľmi všeobecne: Dospelý človek by mal mať rozum, dávku kritického a skeptického myslenia a to znamená, že akákoľvek viera v supernaturálne bytosti a javy, ktoré sú vysoko nepravdepodobné je maximálne scestná a nelogická. Zakladať svoju vieru len na potrebe veriť je takisto scestná a nelogická vec.
Nehovorím, že mám pravdu, ale existencia boha a pod je maximálne nepravdepodobná. Minimálne existencia takého boha akého popisujú náboženstvá (všetky).
Netolerantný som voči všetkým veriacim, ale samozrejme má to určitú mieru. Tj najviac netolerantný som voči tým (nielen kresťanom), ktorí sa snažia o to čo som spomenul - indoktrináciu viery na deti alebo zasahovať do svetového diania v mene viery a podobne.
@zidousek Samozrejme môžeš to nazvať indoktrináciou - tá sa však používa najmä v súvislosti s totalitnými a represívnymi režimami - väčšina ľudí získava vieru (resp. poznatky o nej) v procese socializácie a enkulturácie... Ale, napr. mňa rodičia nijako vo viere nevychovávali, nikto do mňa nič netlačil atd. Sám som si zadovážil Bibliu, sám som ju študoval - som a priori idiot, len zato, že verím? Tak to si ako ateista veľmi tolerantný a otvorený človek...
@james98 O to viac ma fascinuje, že si si zadovážil bibliu, preštudoval a aj napriek tomu dokážeš veriť v boha. Nie si idiot, ale je na pováženie či si dostatočne inteligentný, keď súhlasíš s takými blábolmi ako je stvorenie sveta, potopa, vstanie z mŕtvych.. a to som len zhruba načrel do obrovského suda sračiek, ktorých je biblia zdrojom. A už duplom je na pováženie, že ak veríš v boha, ktorý je zobrazovaný v biblii, čo potom Zeus? Odin? A ďalších x bohov? Odkiaľ máš pocit, že (a hlavne, keď sa jedna o abrahámske náboženstvá) ten tvoj boh je ten správny? Je to len na základe toho, že veríš? Ale veď to môžeš veriť aj na lietajúce špagetové monštrum a nijako to nebude vzdorovať nastolenej logike.
@zidousek nie vždy je sarkazmus vhodný, niekedy vyznie maximálne nemiestne a útočne.
keď už ide o to, ja nie som ani kresťanka, ani islamistka ani neviem čo ešte, považujem sa za ateistu, ale to čo tvrdíš je s prepáčením hovadina.
"Dospelý človek by mal mať rozum, dávku kritického a skeptického myslenia ..." Byť veriaci a myslieť logicky a kriticky sa navzájom nevylučujú. Sú veci, ktoré proste nie sú záležitosťou rozumu, ale záležitosťou srdca.
"... akákoľvek viera v supernaturálne bytosti a javy, ktoré sú vysoko nepravdepodobné je maximálne scestná a nelogická." Aj láska k partnerovi/partnerke je podľa teba scestná? Aj sny, čo sa ti v noci snívajú? Aj všetko ostatné, čo nie je vedecky dokázateľné alebo čo je považované za nepravdepodobé?
"Zakladať svoju vieru len na potrebe veriť je takisto scestná a nelogická vec." Sú na tomto svete aj psychicky nestabilní jedinci, ktorým viera poskytuje oporu a nádej. To nie je nelogické, nemôžem za to že tvoja logika to odmieta prijať a pochopiť.
"Netolerantný som voči všetkým veriacim, ale samozrejme má to určitú mieru." ... a ja som netolerantná voči tým, ktorí nie sú ochotní akceptovať aj iný názor a iba ten ich je správny (a vadí mi to aj u veriacich).
@james98 , to áno, v tom je veľký rozdieľ za komunistov aj mojej mame bránili chodiť na náboženstvo, hrozili jej, že ju vyhodia zo školy, ale ona aj tak neprestala chodiť na prípravu a išla na prvé sväté a zo školy ju nevyhodili
1. Záležitosťou srdca je pumpovanie krvi cez obehovú sústavu.
2. Láska k partnerovi ani sny nie sú vedecky nedokázateľné javy. A bavíme sa striktne o viere v boha (resp supernaturálne javy), tj ak máme dôkazy, ktoré sú skôr v prospech napr evolúcie ako inteligentného dizajnu, tak prečo veriť v boha? (dodám ešte aj to, že je to fakt nahovno dizajn, že nás boh vytvoril tak nahovno) Etc, si ateistka, verím tomu, že ti netreba viac príkladov dávať.
3. To, že niekto potrebuje (falošnú) oporu a nádej v podobe viery sa nejako vylučuje s tým, čo som povedal? Nie.
4. Môj názor nieje správny, názor môžem mať napr na farbu oblečenia alebo na jedlo. Ja fungujem na základe toho, čo je pravda a čo nie, názory sú mi ukradnuté. (a btw ak si ateistka, tak nemáš prečo tolerovať názor, že Zem vznikla za 7 dní, že sme vo vesmíre sami (veď boh stvoril iba Zem) etc etc etc. lebo potom pochybujem o tom, prečo si vôbec ateistak)
@zidousek Nepôjdem do teórie ani do filozofie - Myslíš, že mi iné náboženstvá nič nehovoria? Zaoberal som sa nimi 3 roky, od vtedy som prešiel aj evolučnými výkladmi a pseudo vedeckými výkladmi sveta. Čítal si vôbec niekedy Bibliu, že toto tvrdíš? Proste len hovoríš, čo hovoria aj ostatní - bez rozmyslu. Predsa aj na úrovni religionistiky, ako vedy, sú rôzne stupne a rôzna povaha náboženskej reality. Máš historické a geopolitické koncepty, v ktorých napr. egyptská zbožnosť hrala dôležitú úlohu viac ako pre čokoľvek iné, pre politické účeli... odvodzovania moci... ak si rozoberieš jednotlivé staroveké náboženské smery, tak zistíš, že ich štruktúra podlieha racionalite spoločenského správania - čo tvrdil už Weber, že náboženstvo je kľúčovým prvkom politického a ekonomického správania. V súčastnosti u nás aj kresťanstvo - splna atribúty ukotvovania určitej skupiny a jedincov do spoločnosti... Nezmyslené nové náboženské hnutia a sekty, do ktorých štruktúr vidím, dokážem vylúčit automaticky...
@biancadetolle Samozrejme, nie je to síce prejavom indoktrinácie - ale skôr odpor k indoktrinačným snahám... inak postoj totalitných režimov k náboženstvu ako takému, to je tiež zaujímavá téma...
@milan92 tak vies, nie kazdy je rovnaky, ani 100 percent krestanov nie je naklonovana podla vzoru idealneho krestana. neznamena to vsak, ze existencia idealneho krestana je vylucena, mozno si to ty. ja netusim. ano, svojim konanim skor, len aj tak by tam muselo byt chcenie z mojej strany, co si myslim nikdy nebude ten pravy dovod a to viera v jedineho krestanskeho Boha, ktora je zakladom viery, mozno by som sa maximalne chcela vydat v kostole, lebo je krajsi nez urad...
1. okey, opravujem sa, záležitosťou citov/emocionality/duše človeka. Srdce sa používa metaforicky v tomto význame celkom bežne, to by si mohol vedieť
2. viera v Boha je "dokázateľná" cca rovnako sny alebo láska - pozorovaním činnosti mozgu.. zaujímavé, mozog je jeden z najmenej preskúmaných orgánov (ľudského) tela a vedci o ňom toho až tak veľa nevedia, aby na základe nejakého obrázku a nejakých algoritmov vedeli preložiť pohyb neutrónov na myšlienky.. a ten "inteligentný dizajn", ako si to nazval, evolúcii neodporuje - nikde v Biblii nie je zmieňované, ako vyzeral človek, keď ho Boh stvoril. A ako ateistka dodávam, že ja tomuto konceptu stvorenia sveta neverím, ale čo je na tom, že veriaci tomu veria?
3. Ak v niečo veríš, tak to pre teba (teda pre toho veriaceho) NIE JE falošná opora. Niekedy proste neexistuje len 1 pravda.
4. " Ja fungujem na základe toho, čo je pravda a čo nie, názory sú mi ukradnuté." no asi ti nie sú ukradnuté, keď je odmietaš tolerovať. Ja ateistka som, ale nechápem prečo by som preto mala netolerovať veriacich, alebo ich akokoľvek odsudzovať.
1. duša zatiaľ nebola dokázaná, tj neexistuje. Bremeno dokazovania patrí tým, ktorí tvrdia, že existuje. Tam to končí, ja som to pochopil, ale uvedom si, že sa tu bavíme striktne v rovine pravdy (nehovorím, že to vylučuje používanie metafor, skrátka si napísala bullshit, všetko je to totiž záležitosťou mozgu)
2. wtf? Boh nebol dokázaný a je vysoko nepravedpodobné, že existuje a o to ide.
- kreacionistický pohľad, tj inteligentný dizajn v maximálnej možnej miere odporuje evolúcii a neuznáva ju, čo logicky znamená, že pre každého kreacionistu je človek v podstate výzorovo nemenný (teda vždy vyzeral ako človek).. no a to, že bol stvorený z prachu, no comment
- čo je na tom? v podstate nič, veď ja ti vravím, že to tolerujem, nech si veria čomu chcú.
Napr ty si ateistka, teda chápeš princípy za akých sa formujú planéty, vzniká život a príde niekto a začne ti trepať o tom, že boh stvoril človeka z prachu. Môžeš ho tolerovať, ale jeho predstava vzniku života je natoľko scestná a ničím nepodložená, že ..ti ostane jednoducho jeho názor tolerovať. Pre mňa je to idiot, čo chce vidieť svet jednoducho.
3. Ako som povedal, nezaujíma ma názor, zaujíma ma pravda. Je to ok ak je pre teba viera v tancujúce vešiaky s hroším chvostom oporou, ale keďže existencia takej entity nie je dokázaná, tak je tvoja viera iba výplod tvojej fantázie. Čo znamená, že v skutočnosti to nieje potrebné, lebo to bude navždy len sebaklam.
4. Pardon, vyjadril som sa zle, tolerovať tie názory môžeš, to je striktne tvoja vec.
@james98 Ako som povedal, fascinuje ma, že napriek tomu, čo máš v hlave, tak veríš v boha. Nič z toho, čo si napísal nieje nerozumné, avšak ja sa vraciam ku zjednodušenému problému. Viera v boha, ktorý nieje nijako dokázaný, ktorého existencia je vysoko nepravdepodobná nepatrí do 21. storočia. A ak boh existuje, tak je to zmrd a všemohúci je akurát tak ako prázdna rolka toaleťáku. Ono také kresťanstvo je náboženstvo pokrytcov, lebo každý jeden (kto bibliu aspoň čítal, čo je minimum kresťanov) si ju upravuje podľa seba. To už ani nieje kresťanstvo. Veď si zober, že sa ignoruje x úsekov z biblie, len aby viera zapadla do moderného sveta, tj áno budeme ignorovať kameňovanie detí a otroctvo, ale homosexuáli idú do pekla, gg. Alebo taký klasický bullshit, že "boh má s tebou plány". Fakt krásne, že je natoľko všemohúci, že nemá problém zariadiť koniec hladomoru v Afrike, ale nespraví to, lebo má jednoducho s každým z tých trpiacich detí nejaké vyššie plány. Troška bullshit, žejo?
A áno, čítal som bibliu a tá len posilnila môj ateizmus, keďže je to znôška bordelu (okrem iného).
@zidousek Výklady Biblie sú rôzne a žiadny kvalitný teológ sa nepostaví a nevyškrtne si čo sa mu nehodí - žial, sú aj takí... Ak to robia - nech to robia - oni budú zato zodpovedný... O viere ta nejdem presviedčať, takých diskusií tu bolo kopu ... Každí sa rozhodne sám. O 100 rokov tu aj tak nik z nás nebude, ak som sa mýlil, keďže verím - tak som si istí, že sa nemýlim - tak sa absolútne nič nestane. Žijem život tak ako každý iný - či sme veriaci, či nie - v totalite ľudskosti sme si všetci rovní... Neopovrhujem ateistom ani inovercom - kto je jedinec aby mohol súdiť? Ale často sa mi zdá pravý opak, že ateisti opovrhujú veriacimi...
@james98 Neopovrhujem veriacimi, opovrhujem vierou v nedokázané, nepravdepodobné a nelogické. Veriacich mi je ľúto, hlavne tých, ktorí sú obeťami indoktrinácie.
@1 samozrejme, že sa to deje v mozgu. To "záležitosť srdca" je metafora, to už som vysvetlila. Máš pravdu, existencia duše dokázaná nie je. Ale minimálne emocionalita a city existujú, netvrď že nie.
@2 ja netvrdím, že Boh existuje, keďže sama v to neverím.
V čom si tieto dve teórie vzniku odporujú? Jedna hovorí o postupnej premene, vývoji ľudského druhu a druhá o samotnom vzniku človeka.. Kresťania to vnímajú rôzne, podľa niektorých (väčšiny) človek nejakým vývojom prešiel, niektorí odporujú.. A to je normálne, mať svoju názor, veriť svojej verzii.
" - čo je na tom? v podstate nič, veď ja ti vravím, že to tolerujem, nech si veria čomu chcú." Áno, toleruješ, ale všetci kresťania by mali byť pokrstení tekutým dusíkom.
Fanatických kresťanov, ktorí pripustia len svoju pravdu, ja neuznávam. Podobné predsudky o inteligencii veriacich som aj ja mala, ale bol by si prekvapený, koľko z nich je skutočne inteligentných a ich jedinou "chybou" je, že veria. Ale veria z vlastného presvedčenia, nie zo strachu z pekla alebo nedostatku vlastných názorov, naopak o svoju vieru sa zaujímajú a nerecitujú zakaždým protiargumenty naučené od mamičiek a starkých. A s takýmito ľuďmi je hneď iná reč ako so zarytými fanatikmi a rozhodne by som ich nenazvala neinteligentnými.
1. Netvrdím: In psychology and philosophy, emotion is a subjective, conscious experience characterized primarily by psychophysiological expressions, biological reactions, and mental states.
2. Len som ti ozrejmil o čom hovorím, lebo si išla OT
3. "A to je normálne, mať svoju názor, veriť svojej verzii."
ffs, už sa cítim ako papagáj, mne je jedno, čo je koho názor. Ak je založený na bullshite ako napr všemohúci boh, tak je to jednoducho bullshit. To si mám ctiť scestné a nelogické, ničím nepodložené názory? Budem to tolerovať, ale budem si myslieť o tom človeku, že je to idiot, čo plytvá potenciálom.
Nikomu neberiem inteligenciu, viera v boha nevylučuje vysokú inteligenciu. A to je pekný príklad, že ak verí v boha a nieje pokrytec, tj žiadny strach z pekla, tak potom je to z pohľadu napr abrahámskych náboženstiev megapokrytec a z pohľadu mňa ako ateistu je to úplne nepochopiteľná hlúposť. Takže prehra-prehra.
Stačí otvoriť oči a myseľ, potom mu tá jeho viera spadne ako domček z karát, no nie každý to dovolí, je to záležiosť ega.
Ale si aspoň jediná s kým sa dá v rámci normy debatovať. Taký zajkousko je typický idiot, stačí pozrieť, čo za sračky vypisuje, tomu sa mi ani nechce odpovedať, to je človek, čo žije v strachu.
3. Nikto nevraví, že si ich názory máš ctiť alebo čo. Tých ťažko dokázateľných vecí je oveľa viac ako len nejaké (ne)existencia Boha, či už ako bytosti alebo ako energie (rôzne vierovyznania ho definujú rôzne). Napríklad taká psychológia, veda o psychike. Čo je psychika? Už z názvu vyplýva, že má čo do činenia s dušou (psyché = duša). Ale duša je abstraktný pojem a ako si povedal, nie je vedecky dokázaný. Prečo je potom psychológia ako veda braná vážne, keď nevychádza z vedeckých poznatkov? (Áno, viem že off topic, ber to ako rečnícke otázky, ktoré vysvetľujú môj postoj k argumentom "nie je to dokázané")
"Nikomu neberiem inteligenciu, viera v boha nevylučuje vysokú inteligenciu. A to je pekný príklad, že ak verí v boha a nieje pokrytec, tj žiadny strach z pekla, tak potom je to z pohľadu napr abrahámskych náboženstiev megapokrytec a z pohľadu mňa ako ateistu je to úplne nepochopiteľná hlúposť. Takže prehra-prehra. " Tak tu si pekne prekrútil moje slová. Je rozdiel, ak je človek "kresťan" - lebo ho vychovávali v tom, že ak veriť nebude, pôjde do pekla a podobné hovadiny, a ak niekto verí preto, lebo jemu to zmysel dáva a proste tomu verí.
Otvoriť oči? Záležitosť ega? Áno, to je pravda. Pre kresťana je záležitosť ega vedieť si pripustiť, že možno tú pravdu nemá a teda sa mýli. Ale rovnako je aj záležitosť ega ateistu si to pripustiť. Lebo nič nie je isté.
ty sa práve ani neopovážiš ma zo strachu tagnuť....
zrejme si niekoho fake, keď ma tak dobre poznáš, za 8 dni tvojej registrácie si akosi nepochopiteľne múdry...
3. Psychology is an academic and applied discipline that involves the scientific study of mental functions and behaviors.
Dobre?
Čo som prekrútil? Ja som napísal, že človek, ktorý verí v boha ale nieje súčasťou náboženstva, tak aj pre členov tých náboženstiev to bude človek nevhodný.
A pekný záver, "lebo nič nieje isté".
A práve tam prichádza na radu veda. Je jednoznačne nepravdepodobné, že boh existuje. Je nejaký dôvod? Je nejaký dôkaz? Nehovorím, že boh neexistuje, ale je vysoko nepravdepodobné, že hej.
Tento vesmír nepotrebuje boha. Je to vysoko nepravdepodobné, že existuje boh už len preto, lebo ktorý to teda bude? Zeus? Odin? Prorok Mohamed? Je to proste vysoko nepravdepodobné, že taká bytosť s takými vlastnoťami, aké jej pripisujú by mala exisovať. Ja osobne neverím.
@biancadetolle
Strašne veľa vecí. Je to na dlhú debatu.
Tak okrajovo načrtnem náuky:
- Trojica (z Biblie nevyčítaš, pokiaľ nevytrhneš text, že svätý duch je osoba. Proste bez šance. Ak áno, daj mi texty, táto téma ma dosť zaujíma.
- Všetci dobrí ľudia idú do neba (zase sa popierajú niektoré texty z Biblie. Už len logicky: Ak by Adam nezhrešil, kam mal ísť? Do pekla alebo do neba? Bolo mu predsa povedané, že bude žiť tu na zemi (1Mo 2, 3 kapitola). V Otčenáš modlitbe sa modlíš o to, aby prišlo Božie kráľovstvo "ako v nebi, tak i na zemi". Keď bude Božie kráľovstvo tu na zemi, budú ľudia umierať? Nie je to predsa to, o čo celkovo ide? (Žalm 37:11, 37:9; Zjavenie 21:4)
- Peklo. Absolútne nebiblická náuka, ktorú majú v sebe dogmatické preklady. Pôvodne slová sú hádes a šeol. Prekladatelia si ich prekladajú ako chcú, vymieňajú a prehadzujú... Keď je raz šeol peklo, tak je peklo. Ježiš bol potom po smrti v pekle, lebo je napísané že bol v šeole. Takisto Jób sa pýtal Boha, či nemôže ísť do pekle (šeolu). Jednoducho, šeol je miesto, kde "spíš" po smrti, žiadne peklo. A hádes je to isté, akurát z tade už nie je návratu, to hovoria prekladatelia pôvodných jazykov.
- Pokrytectvo, katolíci (a väčšina cirkví) idú ruka v ruke s politikmi, aj keď Ježiš sa stránil politiky na Zemi.
- Vojny, katolík z jednej krajiny zabil katolíka z druhej krajiny. Kňazi žehnali zbraniam. To je vrchol.
- História cirkvi je desivá. Krvavá. Ale holt, Ježiš predpovedal, že bude pšenica a s ňou bude zasiata burina. To je ono.
... mám pokračovať? Toho je strašne veľa. Celkovo to je skazená organizácia. Jednotlivci na nižších postoch možno veria úprimne ale vo vyšších postoch je to samá skazenosť. Pedofíliu ani nerozpisujem.
@georg21 Ježiša prečo nepokrstil Ján Krstiteľ ako dieťa? Ježiš sa sám musel rozhodnúť, nedal Boh príkaz Márii aby ho tam zaniesla a aby ho pokapkali vodou (krstil sa komplet celý vo vode, nie tá maškara čo tam predvádzajú v kostole).
@196 hej, v slovenčine sa tomu obvykle hovorí vymývanie mozgov, indoktrinácia je o trochu "politicky korektnejší" výraz používaný hlavne v anglicky hovoriacich krajinách
@211 ono... ide o jeden princpiálny rozdiel:
predstav si - stojíš na okraji strechy mrakodrapu, na jednej strane stojí človek čo do teba hučí aby si skočila, lebo keď sa budeš pri páde modliť a dosť veriť, nič sa ti nestane.
druhý na toho prvého kričí že je kokot a nech prestane hovoriť kokotiny, a tebe hovorí aby si nerobila hlúposti.
domysli si čo som tým chcel povedať, na 6 rokov si veľmi inteligentné dievčatko , a potom mi daj vedieť či chápeš prečo označiť ateistu za fanatika je vo väčšine prípadov dosť problematické.
btw, ja osobne tiež v týchto veciach diskutujem dosť agresívne, keď sa mi chce. proti veriacim samotným ako ľuďom obvykle nemám nič, okrem toho že ich v tejto veci absolútne nechápem (teda... chápem, ale nechápem... slight_smile:. to čo ma vytáča je keď začnú svoje večerníčkové rozprávky prezentovať ako neochvejne pravdivé veci a snažia sa operovať s nejakými dôkazmi, alebo inými vedeckými postupmi, pričom o nich vôbec nič nevedia. myslím že mnoho ateistov je na tom podobne, nemajú problém s náboženstvom ako takým, považujú ho za hlúposť, ale nemajú s ním problém. majú problém s tým, keď sa náboženstvo snaží tlačiť niekam kam vôbec nepatrí, snaží sa "vytlačiť" vedu a racionalitu, v čom pochopiteľne zúfalo zlyháva na celej čiare, keďže tieto dva systémy (náboženstvo a veda) sú postavené na úplne iných základoch a princípoch, a v zásade sa aj týkajú iných vecí, a následne náboženstvo odmieta pochopiť a priznať, že proste na celej čiare v tomto súboji prehralo, a že sa doňho v prvom rade nikdy nemalo púšťať.
( @zidousek )
p.s.
pojem "viera" je tak trochu problematický, lebo jeho dva hlavné významy sú v podstate protichodné a neexistuje jasný spôsob ako ich syntaxou odlíšiť:
jeden význam je "presvedčenie na základe predošlej skúsenosti alebo relevantných faktov či argumentov" - tento význam používaš keď povieš "verím že zajtra vyjde slnko", alebo "verím že veda funguje, lebo to vidím všade okolo seba"
druhý význam je "presvedčenie NAPRIEK ABSENCII predošlej skúsenosti alebo akýchkoľvek relevantných faktov či argumentov" - toto je viera v náboženskom zmysle.
jo, a potom je tu ešte tretí, ktorý sa do určitej (obvykle veľmi veľkej) miery mieša s tým druhým, a to je "presvedčenie že niečo je/bude určitým spôsobom, vychádzajúce čisto z toho že si želám/že dúfam že to tak bude" - napr. "verím že zajtra bude pekne a tak budeme môcť ísť na výlet"
p.p.s. horeuvedené nie sú definície "podľa môjho názoru", ale kompiláty toho v akých významoch som dané slovo počul použité.
Teší ma, že som tu konečne našiel niekoho s triezvym pohľadom na vec. +578 bodov dostávaš
Normálne tiež debatujem agresívne, dá sa povedať že by si potom 99% ľudí povedalo, že som fundamentalistický ateista (čo je celkom funky výraz). Ale ako vidím sú tu samé deti, tak sa snažím písať viac polopate. (ako si si mohol všimnúť, tak tu niektorí nerozumejú ani pár slovíčkam)
Pre mňa je viera v niečo nepodložené faktami, dôkazmi, logikou absolútna pičovina.
Keby aspoň verili, že boh je niečo neviditeľné čo nič nerobí, len to tak existuje, tak to viac pochopím ako vieru v to, že za 7 dní vytvoril celý vesmír, ale iba na jednu planétu pichol ľudí etc etc. Všemohúci boh, vytvorí život ale nevie zabrániť takej banalite ako je hladomor. Ale tak je jasné, že je to kokot, keď ešte aj utopí svet a pod.
Sužuje ma pravidelne jedna otázka, ktorú si kladiem dennodenne.
Ako môžu ľudia takým kokotinám veriť? To sú tak zúfalí? Alebo je to jednoducho produkt indoktrinácie. Dawkins by po prečítaní niektorých názorov začal zbrojiť.
To je v podstate fundamentálny základ ateizmu. Najlepšie je to, ako sú podľa veriacich ateisti len prázdni ľudia, čo nevedia oceniť život.
BITCH PLEASE, to že žijeme je jedna z najväčších náhod, nieje snáď väčší dôvod na radosť zo života. A svet je krásny taký ako je, zložitý a neprebádaný. Tak prečo si ho dogabať takýmito sračkami.
Btw odporúčam ti pozrieť nejaké videá/ články / prednášky od Richarda Dawkinsa, Lawrence M. Kraussa alebo Neil DeGrasse Tysona. Zaručujem ti, že to niesú klasické vedecké nudné žvásty. Tak do toho!
@biancadetolle prepac dlhsie som nenazrela ... a nie, zamerne som si z birdzu stiahla vsetky svoje fotky , blogy, profil a statusy ... tu sa uz nevyplaca byt uprimnou .. a to som bola stara harcovnicka kedze som sa tu regla zaciatkom r.2007 a bola som cinna dost
@biancadetolle ja v januari pise mi to aj v profile A publikovala som najviac v rokoch 2007-2009 .. a potom sporadicky .. zaciatkom minuleho roka som si vsetko vymazala aj mi antifunebracka vynadal , ze kedy si mienim laskavo nahodit spat blogy ale nechystam sa tak nech ti ta tvoja vysnivana svadba v bielom vyjde
@shit ale to je veľmi nepravdepodobné keďže sa rozhodli rodičia to dieťa vychovávať v tej jednej viere/náboženstve, takže iné ani nepozná (teda v zmysle že nie je veľká šanca že si k inému vytvorí nejaký vzťah)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
253 komentov
poznáš ich tak dobre ako ja
ja tiež lebo...to sa dlho vysvetluje
@tomias v ts-ke, ok?
@darkestangel ,
a príde mi to proste ako hlúposť rozhodovať o náboženstve dieťaťa v takom veku
tak potom aj sobášiť sa v kostole tiež, či?
nejak sa mi furt podarí blbo ťa tagnúť
aj ty? som prekvapená...ty si sa mi vždy zdal skôr vedecky založený
a to sa odkedy vzájomne vylučuje?
a pozerala si si niekedy moju webku - druhá veta v profile
@mm47 ja viem a pamätám si aj na iné veci
prosím o odpustenie pani učiteľka
@tomias...u ž viem, vlastne som to vedela vždy
12 ročné dieťa podla mňa už má dosť rozumu na to, aby sa rozhodlo o takejto veci
a dobre si spravila
a to s tvojim potomstvom tiež múdre rozhodnutie
aj všetky odpovede ľudí čo písali do tohto fóra sú väčšinou vyjadrenia stanovísk, ktoré majú tí ľudia dnes, pretože už niečo o tej viere vedia, vedia, aké je ich presvedčenie, vedia si to urovnať v hlave a vedia vyvodiť určité stanovisko. aj keby mali možnosť zvoliť si to sami keď mali pol roka, neboli by toho schopní,prečo,je logické.
preto je to podľa mňa dosť nesprávne položená otázka. môžeme položiť otázku, či by sme sa dali pokrstiť teraz, alebo či by sme dali pokrstiť svoje deti a potom môžeme diskutovať o tom, prečo.
ale či by sme sa my, so svojimi vyvinutými myšlienkovými pochodmi dali pokrstiť ako maličké deti, ak by sme mali na výber...no to je proste kravina, nedali by sme sa, bolo by nám to úprimne jedno, lebo by sme nevedeli čo je to krst a načo je to dobré.
preto je podľa mňa fajn, keď dajú dieťa pokrstiť veriaci rodičia, alebo keď sa dá človek pokrstiť na základe rozhodnutia a presvedčenia v dospelosti.
lebo uvažovať o tom, že keby ste mali možnosť ako polroční sa rozhodnúť...je proste špatne položená otázka.
ale okej, viem kam otázka smerovala, či uznávame krst a či by sme ho podstúpili. tak áno.
a ti co dali alebo daju ne tak nezabudnite potom upozornovat na rozne tajne spolky, iluminatov, slobosov, bildenberg atd... tieto rozne spolky maju uplne jasne vyhranene komu sa oddavaju a koho velebia
pri krste to je presny opak toho co oni uznavaju a vy sa este toho strante
ja ťa normálne žžeriem kto ho vie či nepatríš k iluminátom aj ty a hento len predstieraš
@ sturmer, veď sa vyjadri aj ty, aj keď tuším aká by bola tvoja odpoveď
pre tých čo tu plácaju blboviny a vôbec nevedia o čo ide asi toľko:
"Krstom je človek oslobodený od hriechu, znovuzrodený do nového života, oblečený do Krista a začlenený do Cirkvi."
a nakoniec pre ateistov, čo ak ten Boh predsa existuje a vy prídete na to, keď už bude neskoro?...
ta preukrutná radosť diabla ktorý získava vaše duše tak lacno je preveliká, po smrti sa vám bohato odplatí večným plameňom boelsti
ale ako povedal Ježiš Kristus, "Kto chce, tak chce a kto nie , tak nie, každého slobodná vôľa."
heh, potom to budem mať na háku, čo teda silne, vlastne vôbec neverím, že Boh neexistuje... :-S
pre mňa si chalan z Levíc nie zlý, mne nerobíš žiadny problém, vytváraš si ho ty, že odkopávaš od seba možnosť žiť na veky, jednoducho povedané
ja som vlastne prvé svete mala už ako 17 a birmovku rok na to a tiež z mojej vlastnej vôli
ešte zažiť sviatosť manželstva a pomazanie nemocných
)... v našej rodine je každý pokrstený
veď si nežil v tej dobe keď sa upalovalo
Ďalšia vec čo mám proti katolíckej cirkvi.
a pokiaľ by som mala deti, tak je možné, že by som ich dala pokrstiť nech sa babky a prababky nestresujú že decko skončí v pekle
Prakticky by som sa nechal pokrstiť, lebo viem, že je to základ k spáse, uvedomenie si tej moci krstu a toho obradu, že patrím Bohu... a vôbec pomoc k lepšiemu životu, ako všetky ostatné sviatosti... :letim:
Mňa by skôr zaujímalo, prečo si ľudia myslia, že ak sa dajú pokrstiť malé deti, tak ich to nejak obmedzuje nebodaj v osobnej slobode voľby.
Ale to si myslia preto asi, lebo nechápu zmysel krstu, kde Boh ponúka svoju moc a odňatie dedičného hriechu, ale stále máme slobodnú vôľu v tom ako s tým naložíme počas života... právne predsa ani cirkev o neho nebude nič žiadať, teda aspoň katolícka. :letim:
"Mňa by skôr zaujímalo, prečo si ľudia myslia, že ak sa dajú pokrstiť malé deti, tak ich to nejak obmedzuje nebodaj v osobnej slobode voľby."
keby existoval nejaký čin, ktorý by na tebe niekto po narodení mohol vykonať, a spôsobil by tým, že by si už nikdy v živote nemohol byť pokrstený, a niekto by na tebe tento čin vykonal v dobe keď si bol nemluvňa, tiež by si nechápal kde je v tom obmedzenie čo sa týka možnosti voľby?
pretože krst je presne to isté, len opačne. je to zvyk jedného konkrétneho náboženstva, ktorý sa nedá nijak anulovať ani zvrátiť, pokiaľ viem.
Krst sa nedá anulovať, to je pravda, ale na druhej strane ťa k ničomu z právneho hľadiska nezaväzuje, je to na tebe ako s tým naložíš, môžeš s tým len získať... a to je práve to čo takto nemôžeš pochopiť, chápem ťa. O tom som písal v @83
A navyše, pri krste rodičia sľubujú, že budú dieťa vychovávať vo viere, ktorú prijali. Ty pokiaľ viem nie si kresťan. Je na tebe ako sa rozhoduješ. Pokrstených je mnoho, no možno nie každý z nich si uvedomuje význam tejto sviatosti... :letim: alebo narážaš na niečo iné?
Tak zaprvé, nechápeš ma, lebo sa odkazuješ na príspevok kde si napísal že ma nechápeš.
Zadruhé, "A navyše, pri krste rodičia sľubujú, že budú dieťa vychovávať vo viere, ktorú prijali." ...noa?
Zatretie: stratím tým možnosť hrdo na tú otázku odpovedať že nie, nie som pokrstený. A získam tým určitú nálepku, teraz nezálaží či s nejakým praktickým významom, alebo čisto symbolickú, proste krst je niečo čo organizácia ktorá to vymyslela považuje za významené až kľúčové pre svetonázor ktorý vymyslela. To že by som bol pokrstený by (pre mňa) znamenalo, že organizácia s ktorou absolútne nesúhlasím, v mene a na základe svetonázora ktorý považujem sa maximálne hlúpy, na mne vykonala niečo čo považuje za nezvrátiteľné a veľmi významné. A keď tak nad tým uvažujem, je mi veľmi divné že to nechápeš, keďže si kresťan, a jedna z vecí ktoré vykonávaš bežne je, že sa do krvi hádaš o v podstate čisto symbolických záležitostiach. Čiže fakt nechápem ako môžeš nechápať že by mi silno vadilo a bolo nepríjemné vedomie že som pokrstený, ak by som bol. V podstate už len to, že by na mne kresťanstvo vykonalo niečo čo nazýva "sviatosťou" by som bral ako silno potupný a urážlivý fakt.
ale nie...chcela som len povedať, že máš pravdu, máloktorý kresťan si uvedomuje význam krstu, čo je dosť smutné
Ja chápem, že nevieš či nechceš, nemôžeš pochopiť význam krstu ako úkonu.
Áno, pre niektorých to je len symbolika, ale má to duchovnú podstatu obrátenia sa k Bohu. Lebo krst si "nevymyslela" organizácia ale jej zakladateľ. :letim:
Skús na mňa neútočiť, lebo potom sa mi nechce odpovedať na tvoje zvedavé otázky, jednoducho byť kresťanom je rozhodnutie, potom čo pocítiš lásku Boha... :letim:
@obliviate , ja ťa zachránim a pokrstím ťa, keď mi spravíš trochu svätenej vody
je ti zbytočne s ním komunikovať, jeho arogantné postoje ku kresťanstvu ti nič dobre neprinesú....
plus nemám známosti a neviem sa dosť dobre motivovať do pracovných činností o ktorých viem že absolútne nemajú zmysel.
@georg21 @96 bez ohľadu na okolnosti by som im bol vďačný že ma pokrstiť nedali. aj ak by som bol nejakou nehodou kresťan; v takom prípade by som bol rád že si celý ten proces zažijem v dobe kedy už vnímam.
Chápem význam krstu ako úkonu, chápem jeho symbolický aj historický význam, pokiaľ viem.
Taktiež, pokiaľ viem, som ti nepoložil žiadne otázky, tentoraz, a takisto som na teba neútočil, tentoraz.
@98 prvé dve vety beriem a chápem, aj keď nechápem prečo si mal pocit že je potrebné ich dodať. zvyšok nechápem, teda... chápem napísané, ale nechápem prečo si mal potrebu to práve teraz napísať, a prečo si to kategorizoval ako pokračovanie odpovede mne.
teraz ak by ťa porazilo, alebo zrazilo auto určite...
neskoršie svoj postoj ku krstu môžeš prehodnotiť a prijať sviatosť krstu...
tým sa stávaš dcerou cirkevného spoločenstva a zbavuješ sa dedičného hriechu...
nech ti to šťastie vydrží do neskorého veku :-S :-S :-S
Pocity nechajme bokom, píšem to tak, aby som to opísal rovnako ako to v skutočnosti je.
"ale neúplné, zamotané, nevystihujúce ani neobsahujúce duchovnú podstatu."
to bude tým že sa obvykle snažím vysvetliť v priebehu max. 20 minút a pokiaľ možno vrámci jednej normostrany veci ktoré by na korektné, úplné a jasné vysvetlenie potrebovali niekoľkomesačný kurz
hm, myslel som to v dobrom a nie v inom zmysle...
ak je niekto šťastný a chce učiniť tak aj svoje deti, v jej prípade, je to od nej šľachetné....
v tom prípade mi zostáva jej popriať ozaj čo najviac šťastia v jej živote...
právo súdiť ma predsa Boh, ja tento zákon určite neporuším....
zvolila si tento smer a ja jej ho vyhovárať nebudem, máme predsa slobodnu vôľu od Boha...
vidím,že si moje komenty v minulosti nepochopil
@zajkousko veď som @obliviate obliviate ponúkla, že ju pokrstím, veď vieš, že v nutných prípadoch môže krstiť, sobášiť aj pochovávať aj súkromná osoba
@georg21
...keďže si ma poprosil aby som na teba neútočil, tak sa zdržím reakcie na @114 a ty sa zdrž pokračovania komunikácie so mnou, aspoň pre dnešok v tejto diskusii, za pochopenie ďakujem a prajem príjemný večer
o krste a pohrebe som počul, ale o sobáši veru nie moja zlatá...
to by muselo snúbencom riadne horieť pod zadkom.....
@zajkousko
všetci sme Božími deťmi a teda aj ona, ja ako kresťan katolík, nemám právo jej nariaďovať - vyčítať jej postoj k viere, cirkvi aj keď je z jej strany negatívne...
sama si určuje smer svojho bytia a v tom jej nebudem predsa brániť.... :-S
@midnight , to je škoda, teraz tu bude nuda @james98 , nie som si istá či si pamätám dobre, ale sa mi zdá, že aj doobeda
@zajkousko
mne to povedal jeden kňaz z bratislavy
a nehraj sa na najmúdrejšujšieho lebo ním nie si
@midnight , škoda, teraz už tu bude nuda
zdá sa ti, že máš pravdu, lenže krst je jednou z podmienok zdielať kráľovstvo nebeské...
máš život pred sebou, ale mnohokrát život "zatočí" z človekom ako jesenný vánok, ani sa nenazdáš a svoj postoj zmeniš...
preto nehlaď na pokritcov, závistlivcov a choď svojím smerom k Bohu, ten cez dary Ducha svätého ti už poradí čo a ako máš robiť...
ešte raz veľa šťastia
do keľu už mi blbne aj mozilla
odchádzam radšej do sprchy
cize ked ja teraz prezijem svoj zivot v klude, s pozitivnou myslou, pomaham ostatnym, neodsudzujem,verim v Boha, tak ja sa do neba nedostanem,lebo nie som pokrstena. Ale ten , ktory chodi do kostola, potom na faru tam ma plnu skrinku chlastu , kradne a je to otrasny clovek pojde do neba lebo je pokrsteny
vymysliš fórum a potom si z prispievateľou uťahuješ, nie si náhodou drzá?...
ja tu nikomu nič nedokaujem
ale filipkooo...najprv ty si sa mne, ja som ti len vrátila
ale filipkooo...prepáč, už nebudem
možno že sa zamiluješ do chalana ktorý bude katolík a bude sa chcieť sobášiť v kostole
Ja by som radšej vstúpil do islamskej cirkvi Tam by som mohol mať 4 ženy a to je iná výsada, nie?
uvidíš, že prídem a dostaneš lekvárovou varechou po riťke
neprovokuj lebo ťa v tom lekvári vyválam
je mi to uplne jedno ci som alebo nie
a niektory tu pisete ako keby vam vypalovali nieco do koze
Verím v Mohamedovo proroctvo dané od Boha.
@biancadetolle Áno, teba štvem veľmi rád
jeej miško, ty ešte žiješ?
@midnight , jasné, ja to chápem
tak dobrú
a už spím
počkaj, "v našej"?
och, tvoja naivita je hrozne zlatá, aj keď v tvojom veku už trochu neuveriteľná
a áno som pokrstený a dal by som sa znovu. Kdesi som čítal:" Človek musí mať silnú vieru na to, aby bol ateistom". Je to na zamyslenie. Ak neveríš, že niekto teba a tento krásny svet stvoril, ale naopak veríš, že všetko vzniklo náhodou a náhodným usporiadaním, to si vyžaduje fakt silnú vieru.
( jasne zo to mozu aj ez toho, ale je to take pekne symbolicke gest
jasne ze tym sa dietatu do istej miery upiera vyber, ale na druhej strane maloktory rodic je skutocne natolko otvoreny aby sa dieta rozhodlo samo. rovnako ako krestanstvom moze dieta naockovat aj ateizmom, dieta vzdy bude inklinovat k tomu v čom vyrastlo. nakoniec vsak kezdypride do veku, ked na urcite otazky bude chciet odpovedat sam, a vtedy je viera okolia podrobena tvrdej skuske. a ked sapotom bude to decko rozhodvat ci sa stane budhistom a lebo ateistom aleo cimkolvek tak ten krst nevadi.
krst nie je obriezka to ze ti naleju na hlavu vodu na tebe ziednu trvalu stopu nezanecha
a nejdem sa s tebou škriepiť o politike lebo by to bola vopred prehratá vojna
Všetky viery v supernaturálnu entitu majú jednu vec spoločnú = je to absurdná a nelogická pičovina.
niesom pokrstená ani ja a nevidím dôvod, prečo by som mala dať pokrstiť aj moje dieťa. Keď dospeje a rozhodne sa, že sa chce dať pokrstiť, tak mu v tom samozrejme brániť nebudem.
"Každý dospelák (rofl čo mi jebe, šak toto je birdz plný detí) čo vôbec rozmýšľa nad tým, že by sa mal dať pokrstiť...by sa mal dať pokrstiť tekútým dusíkom."
1. prečo tekutým dusíkom?
2. prečo nad tým človek (dospelák) nemá ani uvažovať?
3. prečo máš pravdu práve ty a nie tie milióny pokrstených, veriacich ľudí?
4. navyše si netolerantný voči kresťanom.
ja neviem ako, ale nejak inak
Vyjadrím sa stručne a veľmi všeobecne: Dospelý človek by mal mať rozum, dávku kritického a skeptického myslenia a to znamená, že akákoľvek viera v supernaturálne bytosti a javy, ktoré sú vysoko nepravdepodobné je maximálne scestná a nelogická. Zakladať svoju vieru len na potrebe veriť je takisto scestná a nelogická vec.
Nehovorím, že mám pravdu, ale existencia boha a pod je maximálne nepravdepodobná. Minimálne existencia takého boha akého popisujú náboženstvá (všetky).
Netolerantný som voči všetkým veriacim, ale samozrejme má to určitú mieru. Tj najviac netolerantný som voči tým (nielen kresťanom), ktorí sa snažia o to čo som spomenul - indoktrináciu viery na deti alebo zasahovať do svetového diania v mene viery a podobne.
keď už ide o to, ja nie som ani kresťanka, ani islamistka ani neviem čo ešte, považujem sa za ateistu, ale to čo tvrdíš je s prepáčením hovadina.
"Dospelý človek by mal mať rozum, dávku kritického a skeptického myslenia ..." Byť veriaci a myslieť logicky a kriticky sa navzájom nevylučujú. Sú veci, ktoré proste nie sú záležitosťou rozumu, ale záležitosťou srdca.
"... akákoľvek viera v supernaturálne bytosti a javy, ktoré sú vysoko nepravdepodobné je maximálne scestná a nelogická." Aj láska k partnerovi/partnerke je podľa teba scestná? Aj sny, čo sa ti v noci snívajú? Aj všetko ostatné, čo nie je vedecky dokázateľné alebo čo je považované za nepravdepodobé?
"Zakladať svoju vieru len na potrebe veriť je takisto scestná a nelogická vec." Sú na tomto svete aj psychicky nestabilní jedinci, ktorým viera poskytuje oporu a nádej. To nie je nelogické, nemôžem za to že tvoja logika to odmieta prijať a pochopiť.
"Netolerantný som voči všetkým veriacim, ale samozrejme má to určitú mieru." ... a ja som netolerantná voči tým, ktorí nie sú ochotní akceptovať aj iný názor a iba ten ich je správny (a vadí mi to aj u veriacich).
1. Záležitosťou srdca je pumpovanie krvi cez obehovú sústavu.
2. Láska k partnerovi ani sny nie sú vedecky nedokázateľné javy. A bavíme sa striktne o viere v boha (resp supernaturálne javy), tj ak máme dôkazy, ktoré sú skôr v prospech napr evolúcie ako inteligentného dizajnu, tak prečo veriť v boha? (dodám ešte aj to, že je to fakt nahovno dizajn, že nás boh vytvoril tak nahovno) Etc, si ateistka, verím tomu, že ti netreba viac príkladov dávať.
3. To, že niekto potrebuje (falošnú) oporu a nádej v podobe viery sa nejako vylučuje s tým, čo som povedal? Nie.
4. Môj názor nieje správny, názor môžem mať napr na farbu oblečenia alebo na jedlo. Ja fungujem na základe toho, čo je pravda a čo nie, názory sú mi ukradnuté. (a btw ak si ateistka, tak nemáš prečo tolerovať názor, že Zem vznikla za 7 dní, že sme vo vesmíre sami (veď boh stvoril iba Zem) etc etc etc. lebo potom pochybujem o tom, prečo si vôbec ateistak)
2. viera v Boha je "dokázateľná" cca rovnako sny alebo láska - pozorovaním činnosti mozgu.. zaujímavé, mozog je jeden z najmenej preskúmaných orgánov (ľudského) tela a vedci o ňom toho až tak veľa nevedia, aby na základe nejakého obrázku a nejakých algoritmov vedeli preložiť pohyb neutrónov na myšlienky.. a ten "inteligentný dizajn", ako si to nazval, evolúcii neodporuje - nikde v Biblii nie je zmieňované, ako vyzeral človek, keď ho Boh stvoril. A ako ateistka dodávam, že ja tomuto konceptu stvorenia sveta neverím, ale čo je na tom, že veriaci tomu veria?
3. Ak v niečo veríš, tak to pre teba (teda pre toho veriaceho) NIE JE falošná opora. Niekedy proste neexistuje len 1 pravda.
4. " Ja fungujem na základe toho, čo je pravda a čo nie, názory sú mi ukradnuté." no asi ti nie sú ukradnuté, keď je odmietaš tolerovať. Ja ateistka som, ale nechápem prečo by som preto mala netolerovať veriacich, alebo ich akokoľvek odsudzovať.
1. duša zatiaľ nebola dokázaná, tj neexistuje. Bremeno dokazovania patrí tým, ktorí tvrdia, že existuje. Tam to končí, ja som to pochopil, ale uvedom si, že sa tu bavíme striktne v rovine pravdy (nehovorím, že to vylučuje používanie metafor, skrátka si napísala bullshit, všetko je to totiž záležitosťou mozgu)
2. wtf? Boh nebol dokázaný a je vysoko nepravedpodobné, že existuje a o to ide.
- kreacionistický pohľad, tj inteligentný dizajn v maximálnej možnej miere odporuje evolúcii a neuznáva ju, čo logicky znamená, že pre každého kreacionistu je človek v podstate výzorovo nemenný (teda vždy vyzeral ako človek).. no a to, že bol stvorený z prachu, no comment
- čo je na tom? v podstate nič, veď ja ti vravím, že to tolerujem, nech si veria čomu chcú.
Napr ty si ateistka, teda chápeš princípy za akých sa formujú planéty, vzniká život a príde niekto a začne ti trepať o tom, že boh stvoril človeka z prachu. Môžeš ho tolerovať, ale jeho predstava vzniku života je natoľko scestná a ničím nepodložená, že ..ti ostane jednoducho jeho názor tolerovať. Pre mňa je to idiot, čo chce vidieť svet jednoducho.
3. Ako som povedal, nezaujíma ma názor, zaujíma ma pravda. Je to ok ak je pre teba viera v tancujúce vešiaky s hroším chvostom oporou, ale keďže existencia takej entity nie je dokázaná, tak je tvoja viera iba výplod tvojej fantázie. Čo znamená, že v skutočnosti to nieje potrebné, lebo to bude navždy len sebaklam.
4. Pardon, vyjadril som sa zle, tolerovať tie názory môžeš, to je striktne tvoja vec.
A áno, čítal som bibliu a tá len posilnila môj ateizmus, keďže je to znôška bordelu (okrem iného).
a ja by som všetkých fanatistov postavila k múru a...
A nie, ja som jednoducho ateista. Nič viac a nič menej, stavaj si k múru koho chceš.
Kuk:
neviem to lepšie preložiť z maďarčiny
@1 samozrejme, že sa to deje v mozgu. To "záležitosť srdca" je metafora, to už som vysvetlila. Máš pravdu, existencia duše dokázaná nie je. Ale minimálne emocionalita a city existujú, netvrď že nie.
@2 ja netvrdím, že Boh existuje, keďže sama v to neverím.
V čom si tieto dve teórie vzniku odporujú? Jedna hovorí o postupnej premene, vývoji ľudského druhu a druhá o samotnom vzniku človeka.. Kresťania to vnímajú rôzne, podľa niektorých (väčšiny) človek nejakým vývojom prešiel, niektorí odporujú.. A to je normálne, mať svoju názor, veriť svojej verzii.
" - čo je na tom? v podstate nič, veď ja ti vravím, že to tolerujem, nech si veria čomu chcú." Áno, toleruješ, ale všetci kresťania by mali byť pokrstení tekutým dusíkom.
Fanatických kresťanov, ktorí pripustia len svoju pravdu, ja neuznávam. Podobné predsudky o inteligencii veriacich som aj ja mala, ale bol by si prekvapený, koľko z nich je skutočne inteligentných a ich jedinou "chybou" je, že veria. Ale veria z vlastného presvedčenia, nie zo strachu z pekla alebo nedostatku vlastných názorov, naopak o svoju vieru sa zaujímajú a nerecitujú zakaždým protiargumenty naučené od mamičiek a starkých. A s takýmito ľuďmi je hneď iná reč ako so zarytými fanatikmi a rozhodne by som ich nenazvala neinteligentnými.
@3 pravda neexistuje, všetko je relatívne.
prečítaj si svoje výroky @210 tak za rok, nezabudni..... :-S :-S :-S
1. Netvrdím: In psychology and philosophy, emotion is a subjective, conscious experience characterized primarily by psychophysiological expressions, biological reactions, and mental states.
2. Len som ti ozrejmil o čom hovorím, lebo si išla OT
3. "A to je normálne, mať svoju názor, veriť svojej verzii."
ffs, už sa cítim ako papagáj, mne je jedno, čo je koho názor. Ak je založený na bullshite ako napr všemohúci boh, tak je to jednoducho bullshit. To si mám ctiť scestné a nelogické, ničím nepodložené názory? Budem to tolerovať, ale budem si myslieť o tom človeku, že je to idiot, čo plytvá potenciálom.
Nikomu neberiem inteligenciu, viera v boha nevylučuje vysokú inteligenciu. A to je pekný príklad, že ak verí v boha a nieje pokrytec, tj žiadny strach z pekla, tak potom je to z pohľadu napr abrahámskych náboženstiev megapokrytec a z pohľadu mňa ako ateistu je to úplne nepochopiteľná hlúposť. Takže prehra-prehra.
Stačí otvoriť oči a myseľ, potom mu tá jeho viera spadne ako domček z karát, no nie každý to dovolí, je to záležiosť ega.
Ale si aspoň jediná s kým sa dá v rámci normy debatovať. Taký zajkousko je typický idiot, stačí pozrieť, čo za sračky vypisuje, tomu sa mi ani nechce odpovedať, to je človek, čo žije v strachu.
Viera? Viera má mnoho významov. Napr mám vieru v to, že do roku 2028 sa podarí spustiť prevádzka ITER-u.
Inak je to napr presvedčenie o niečom.
Alebo aj viera v to, že ťa partner nepodvedie, lebo sa ľúbite.
Alebo Viera Strnisková, teraz už mŕtva, slovenská herečka.
K 1. a 2. viac dodať myslìm že netreba.
3. Nikto nevraví, že si ich názory máš ctiť alebo čo. Tých ťažko dokázateľných vecí je oveľa viac ako len nejaké (ne)existencia Boha, či už ako bytosti alebo ako energie (rôzne vierovyznania ho definujú rôzne). Napríklad taká psychológia, veda o psychike. Čo je psychika? Už z názvu vyplýva, že má čo do činenia s dušou (psyché = duša). Ale duša je abstraktný pojem a ako si povedal, nie je vedecky dokázaný. Prečo je potom psychológia ako veda braná vážne, keď nevychádza z vedeckých poznatkov? (Áno, viem že off topic, ber to ako rečnícke otázky, ktoré vysvetľujú môj postoj k argumentom "nie je to dokázané")
"Nikomu neberiem inteligenciu, viera v boha nevylučuje vysokú inteligenciu. A to je pekný príklad, že ak verí v boha a nieje pokrytec, tj žiadny strach z pekla, tak potom je to z pohľadu napr abrahámskych náboženstiev megapokrytec a z pohľadu mňa ako ateistu je to úplne nepochopiteľná hlúposť. Takže prehra-prehra. " Tak tu si pekne prekrútil moje slová. Je rozdiel, ak je človek "kresťan" - lebo ho vychovávali v tom, že ak veriť nebude, pôjde do pekla a podobné hovadiny, a ak niekto verí preto, lebo jemu to zmysel dáva a proste tomu verí.
Otvoriť oči? Záležitosť ega? Áno, to je pravda. Pre kresťana je záležitosť ega vedieť si pripustiť, že možno tú pravdu nemá a teda sa mýli. Ale rovnako je aj záležitosť ega ateistu si to pripustiť. Lebo nič nie je isté.
heh, a o akom strachu hovoríš človeče?...
ty sa práve ani neopovážiš ma zo strachu tagnuť....
zrejme si niekoho fake, keď ma tak dobre poznáš, za 8 dni tvojej registrácie si akosi nepochopiteľne múdry...
Dobre?
Čo som prekrútil? Ja som napísal, že človek, ktorý verí v boha ale nieje súčasťou náboženstva, tak aj pre členov tých náboženstiev to bude človek nevhodný.
A pekný záver, "lebo nič nieje isté".
A práve tam prichádza na radu veda. Je jednoznačne nepravdepodobné, že boh existuje. Je nejaký dôvod? Je nejaký dôkaz? Nehovorím, že boh neexistuje, ale je vysoko nepravdepodobné, že hej.
:-S
/care
Neviem ako to tu na birdzi chodí, som tu nový, čiže nerozumiem na základe akých faktorov sa niekto považuje za fake, ale budiš.
Stačí si pozrieť tie bludy, ktoré omieľaš a dostanem celkom ostrý a saturovaný obrázok. A presne to mi stačí na to, aby som ťa neriešil.
neboj, však sa ty čoskoro vyfarbíš, kto si, nie je to až taký problém zistiť....
Nech sa ti páči, nemám s tým žiadny problém, máš moju podporu.
Ja hovorím o viere človeka, nie o jeho "vhodnosti" z hľadiska cirkvi - koniec koncov, cirkev je len jeden veľký biznis.
A čo je teda isté? Dokonca aj ty pripúšťaš, že existencia Boha je extrémne nepravdepodobná - čiže nie vylúčená.
Tento vesmír nepotrebuje boha. Je to vysoko nepravdepodobné, že existuje boh už len preto, lebo ktorý to teda bude? Zeus? Odin? Prorok Mohamed? Je to proste vysoko nepravdepodobné, že taká bytosť s takými vlastnoťami, aké jej pripisujú by mala exisovať. Ja osobne neverím.
A ako vieme...
Bremeno dokazovania leží na chrbtoch veriacich.
Strašne veľa vecí. Je to na dlhú debatu.
Tak okrajovo načrtnem náuky:
- Trojica (z Biblie nevyčítaš, pokiaľ nevytrhneš text, že svätý duch je osoba. Proste bez šance. Ak áno, daj mi texty, táto téma ma dosť zaujíma.
- Všetci dobrí ľudia idú do neba (zase sa popierajú niektoré texty z Biblie. Už len logicky: Ak by Adam nezhrešil, kam mal ísť? Do pekla alebo do neba? Bolo mu predsa povedané, že bude žiť tu na zemi (1Mo 2, 3 kapitola). V Otčenáš modlitbe sa modlíš o to, aby prišlo Božie kráľovstvo "ako v nebi, tak i na zemi". Keď bude Božie kráľovstvo tu na zemi, budú ľudia umierať? Nie je to predsa to, o čo celkovo ide? (Žalm 37:11, 37:9; Zjavenie 21:4)
- Peklo. Absolútne nebiblická náuka, ktorú majú v sebe dogmatické preklady. Pôvodne slová sú hádes a šeol. Prekladatelia si ich prekladajú ako chcú, vymieňajú a prehadzujú... Keď je raz šeol peklo, tak je peklo. Ježiš bol potom po smrti v pekle, lebo je napísané že bol v šeole. Takisto Jób sa pýtal Boha, či nemôže ísť do pekle (šeolu). Jednoducho, šeol je miesto, kde "spíš" po smrti, žiadne peklo. A hádes je to isté, akurát z tade už nie je návratu, to hovoria prekladatelia pôvodných jazykov.
- Pokrytectvo, katolíci (a väčšina cirkví) idú ruka v ruke s politikmi, aj keď Ježiš sa stránil politiky na Zemi.
- Vojny, katolík z jednej krajiny zabil katolíka z druhej krajiny. Kňazi žehnali zbraniam. To je vrchol.
- História cirkvi je desivá. Krvavá. Ale holt, Ježiš predpovedal, že bude pšenica a s ňou bude zasiata burina. To je ono.
... mám pokračovať? Toho je strašne veľa. Celkovo to je skazená organizácia. Jednotlivci na nižších postoch možno veria úprimne ale vo vyšších postoch je to samá skazenosť. Pedofíliu ani nerozpisujem.
@georg21 Ježiša prečo nepokrstil Ján Krstiteľ ako dieťa? Ježiš sa sám musel rozhodnúť, nedal Boh príkaz Márii aby ho tam zaniesla a aby ho pokapkali vodou (krstil sa komplet celý vo vode, nie tá maškara čo tam predvádzajú v kostole).
@Zidousek ľudia potrebujú veriť v niečo viac, v niečo vyššie a preto...chápeš?
@196 hej, v slovenčine sa tomu obvykle hovorí vymývanie mozgov, indoktrinácia je o trochu "politicky korektnejší" výraz používaný hlavne v anglicky hovoriacich krajinách
@211 ono... ide o jeden princpiálny rozdiel:
predstav si - stojíš na okraji strechy mrakodrapu, na jednej strane stojí človek čo do teba hučí aby si skočila, lebo keď sa budeš pri páde modliť a dosť veriť, nič sa ti nestane.
druhý na toho prvého kričí že je kokot a nech prestane hovoriť kokotiny, a tebe hovorí aby si nerobila hlúposti.
domysli si čo som tým chcel povedať, na 6 rokov si veľmi inteligentné dievčatko , a potom mi daj vedieť či chápeš prečo označiť ateistu za fanatika je vo väčšine prípadov dosť problematické.
btw, ja osobne tiež v týchto veciach diskutujem dosť agresívne, keď sa mi chce. proti veriacim samotným ako ľuďom obvykle nemám nič, okrem toho že ich v tejto veci absolútne nechápem (teda... chápem, ale nechápem... slight_smile:. to čo ma vytáča je keď začnú svoje večerníčkové rozprávky prezentovať ako neochvejne pravdivé veci a snažia sa operovať s nejakými dôkazmi, alebo inými vedeckými postupmi, pričom o nich vôbec nič nevedia. myslím že mnoho ateistov je na tom podobne, nemajú problém s náboženstvom ako takým, považujú ho za hlúposť, ale nemajú s ním problém. majú problém s tým, keď sa náboženstvo snaží tlačiť niekam kam vôbec nepatrí, snaží sa "vytlačiť" vedu a racionalitu, v čom pochopiteľne zúfalo zlyháva na celej čiare, keďže tieto dva systémy (náboženstvo a veda) sú postavené na úplne iných základoch a princípoch, a v zásade sa aj týkajú iných vecí, a následne náboženstvo odmieta pochopiť a priznať, že proste na celej čiare v tomto súboji prehralo, a že sa doňho v prvom rade nikdy nemalo púšťať.
( @zidousek )
p.s.
pojem "viera" je tak trochu problematický, lebo jeho dva hlavné významy sú v podstate protichodné a neexistuje jasný spôsob ako ich syntaxou odlíšiť:
jeden význam je "presvedčenie na základe predošlej skúsenosti alebo relevantných faktov či argumentov" - tento význam používaš keď povieš "verím že zajtra vyjde slnko", alebo "verím že veda funguje, lebo to vidím všade okolo seba"
druhý význam je "presvedčenie NAPRIEK ABSENCII predošlej skúsenosti alebo akýchkoľvek relevantných faktov či argumentov" - toto je viera v náboženskom zmysle.
jo, a potom je tu ešte tretí, ktorý sa do určitej (obvykle veľmi veľkej) miery mieša s tým druhým, a to je "presvedčenie že niečo je/bude určitým spôsobom, vychádzajúce čisto z toho že si želám/že dúfam že to tak bude" - napr. "verím že zajtra bude pekne a tak budeme môcť ísť na výlet"
p.p.s. horeuvedené nie sú definície "podľa môjho názoru", ale kompiláty toho v akých významoch som dané slovo počul použité.
Teší ma, že som tu konečne našiel niekoho s triezvym pohľadom na vec. +578 bodov dostávaš
Normálne tiež debatujem agresívne, dá sa povedať že by si potom 99% ľudí povedalo, že som fundamentalistický ateista (čo je celkom funky výraz). Ale ako vidím sú tu samé deti, tak sa snažím písať viac polopate. (ako si si mohol všimnúť, tak tu niektorí nerozumejú ani pár slovíčkam)
Pre mňa je viera v niečo nepodložené faktami, dôkazmi, logikou absolútna pičovina.
Keby aspoň verili, že boh je niečo neviditeľné čo nič nerobí, len to tak existuje, tak to viac pochopím ako vieru v to, že za 7 dní vytvoril celý vesmír, ale iba na jednu planétu pichol ľudí etc etc. Všemohúci boh, vytvorí život ale nevie zabrániť takej banalite ako je hladomor. Ale tak je jasné, že je to kokot, keď ešte aj utopí svet a pod.
Sužuje ma pravidelne jedna otázka, ktorú si kladiem dennodenne.
Ako môžu ľudia takým kokotinám veriť? To sú tak zúfalí? Alebo je to jednoducho produkt indoktrinácie. Dawkins by po prečítaní niektorých názorov začal zbrojiť.
Nech potrebujú, nech sa páči.
No a to je tá sračka! Prečo nie v špagetové monštrum? Veď jeho existencia je asi taká istá ako hocijakého iného boha.
ach jaj...
To je v podstate fundamentálny základ ateizmu. Najlepšie je to, ako sú podľa veriacich ateisti len prázdni ľudia, čo nevedia oceniť život.
BITCH PLEASE, to že žijeme je jedna z najväčších náhod, nieje snáď väčší dôvod na radosť zo života. A svet je krásny taký ako je, zložitý a neprebádaný. Tak prečo si ho dogabať takýmito sračkami.
Btw odporúčam ti pozrieť nejaké videá/ články / prednášky od Richarda Dawkinsa, Lawrence M. Kraussa alebo Neil DeGrasse Tysona. Zaručujem ti, že to niesú klasické vedecké nudné žvásty. Tak do toho!
môžem pozrieť do tvojho albumu?
ouu
Tí z vás, ktorí boli ako deti nedobrovoľne pokrstení, môžete z církvi aj formálne vystúpiť, ak máte záujem: » zbohom.sk/...
týmto ťa krstím
v mene otca I syna I farárova cicina...ups či nie takto je tá formuulka?