Čauky mňauky hauky, chcem sa spýtať tých odborne znalých: aký programovací jazyk má cenu učiť sa?
Zatial ovládam len základy html a CSS, resp. viem vytvoriť jednoduchšiu stránku. Rozhodujem sa medzi Javou, C, C++, Pascal, Pythonom, PHP a Visual Basic (sa
V podstate by si nemal mat problem so ziadnym jazykom, nauc sa co najviac.
Ak dobre rozumiem tomu, co mi stale rozprava frajerka, tak logika v programovani zostava vzdy takmer rovnaka a meni sa len syntax, cize nema zmysel sa okunat a vediet vacsinu tych znamych. Cize: nic, co sa naucis, ti nebude v buducnosti na skodu, ak sa to naucis poriadne. Inak asi najlepsie znie C, potom C++ a potom Java.
Java je urcite tazsia, nez C alebo C++, lebo tam si treba zvyknut na objektove programovanie. Ale teda, to je relativne Proste si zozen ucebnicu, celu ju poctivo prejdi a budes kral
no C je proceduralny takze clovek nemusi rozmyslat v objektoch, ale to je na jednej strane dobre na druhej - v Jave nemusis nazaciatku kodit objektovo, proste mozes kodit proceduralne tka isto ako v C. Osvojis si syntax jazyka a potom prejdes na objektove kodenie ktore je tu koneic koncov nato aby sa nam programatorom jednoduchsie rozmyslalo
Odporucam Javu a to aj kvoli tomu ze sa nebudes musiet ucit pracovat so smernikmi ako by si musel v C a C++.
Jazyk ako pascal je skoda sa ucit... PHP je fajn ak sa chces hybat smerom na web, Python je skvor skriptovaci.
Ja som zacal prave s Javou a povazujem to za skvele rozhodnutie ktore som pred 3 rokmi spravil.
hmm, na skolach je postup C -> Java -> frameworky, ale tak da sa to C vynechat a mas Java SE -> Java EE -> frameworky, alebo ist C -> C++ -> C# ... alebo mozes skusit ist cestou skriptovacich JS -> PHP -> node.js a pod., vyber si ...
ako neviem, nie som progamatroka, ale keby ma zaujimalo, ktory je vyhodny, tak si pozriem nejaku super platenu ponuku prace, co pozaduju a to sa naucim.
ako clovek co to studuje na vysokej skole ti poviem jedno- rozmysli sa ktorym smerom sa chces primarne uberat (weby, applety, aplikacie, hry, scripty) a podla toho si vyber jazyk. Ak si zatial pisal len html a css tak odporucam Python, velmi dobre a jednoducho sa v nom naucis logiku datovych struktur, a roznych algoritmov ktore neskor vyuzijes a ked pochopis zaklady tak si budes vediet vybrat lepsie co vlastne chces kodit. Zname programatorske tvrdenie ze "kolko programovacich jazykov vies, tolkokrat si clovekom" v skutocnosti vobec neplati! skuseny programator precita aj kod v inom jazyku, dolezite je ovladat aspon jeden ale poriadne! naucit sa vyuzivat zabudovane funkcie/moduly/baliky a pracovat aj s novymi v pripade potreby. Ovladam Pascal, Python a vrtal som sa aj v Jave a Actionscripte - takisto mam slusne skusenosti s html5 a css3 a poviem ti ze to sa programovaniu ani zdaleka neblizi- skutocna informatika je veda cisto teoreticka a ak mas naozaj 14 rokov tak verim tomu ze sa tvoje nazory este velakrat zmenia (hlavne v najblizsich rokoch) a dufam ze aj ked je to niekedy utrpenie tak ti zaujem o kodenie vydrzi lebo to cloveka odmeni vela stastia!
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
a z čítania sa mi marí že C je ľahšie ako Java :ehm:
Ak dobre rozumiem tomu, co mi stale rozprava frajerka, tak logika v programovani zostava vzdy takmer rovnaka a meni sa len syntax, cize nema zmysel sa okunat a vediet vacsinu tych znamych. Cize: nic, co sa naucis, ti nebude v buducnosti na skodu, ak sa to naucis poriadne. Inak asi najlepsie znie C, potom C++ a potom Java.
Java je urcite tazsia, nez C alebo C++, lebo tam si treba zvyknut na objektove programovanie. Ale teda, to je relativne Proste si zozen ucebnicu, celu ju poctivo prejdi a budes kral
Odporucam Javu a to aj kvoli tomu ze sa nebudes musiet ucit pracovat so smernikmi ako by si musel v C a C++.
Jazyk ako pascal je skoda sa ucit... PHP je fajn ak sa chces hybat smerom na web, Python je skvor skriptovaci.
Ja som zacal prave s Javou a povazujem to za skvele rozhodnutie ktore som pred 3 rokmi spravil.
hmm, na skolach je postup C -> Java -> frameworky, ale tak da sa to C vynechat a mas Java SE -> Java EE -> frameworky, alebo ist C -> C++ -> C# ... alebo mozes skusit ist cestou skriptovacich JS -> PHP -> node.js a pod., vyber si ...