ak sa mysli ta, ktoru vytvorili panbickari s deckom mrtvym a krvavym a tak velkym, ze v takom stadiu uz ziadnej zene umely potrat nespravia, tak taka kampan je maximalne drbnuta
@momoglamorous Super dakujem ze aspon niekto zdiela tuto myslienku. prave preto vznikla tato anketa aby som sa ubezpecila, ci nemam tak "zvrateny" nazor iba ja pre podaktorych samozrejme
@netuska7809 jedini zvrateni su tie kurvy pozbozne (sorry za vyraz, ale poznam/poznala som ludi s takymi nazormi a krajsie ich uz nazvat nemozem)
a najviac ma na tom serie prave ta logika a fotka dietat po potrate, lebo snad aj autori kampane sami vedia, do kedy sa moze robit umely potrat a ze dieta vtedy nema este ani poriadny tvar a je uplne malicke, takze nechapem, co a tym snazia dokazat, niekedy je aj potrat nevyhnutny...
Ty sa mi normálne páčiš teda lepšie povedaná tvoja otvorenosť a nadviažem na teba.. fotky "po umelom potrate" naozaj nie sú fotky po umelom potrate, pretože sú to fotky po prirodzenom potrate. Pretože dieťa po umelom potrate nezostane v celistvosti, slušne povedané. Samozrejme netreba sa baviť o potratoch v prvych týždňoch, takže máš pravdu
Umelé prerušenie tehotenstva je pre mňa vražda ale žiadnu kampaň som nepostrehol o čo ide?
Tvrdiť že plod v druhom mesiaci je menej človekom ako plod v treťom mesiaci alebo narodené bábätko. Nie je žiaden rozdiel medzi vyhodením novorodenca von oknom a umelým potratom.
@james144 plod je len nižšia forma života. Je to síce človek ako organizmus, ale nie je to ľudská osobnosť.
A osobnosť je daná mozgom, ak mozog nepracuje, tak si mŕtvy. Ak plod mozog nemá (respektívne sú vo vývoji iba určité časti, avšak nepracujú životne dôležité časti), tak mŕtvy plod mŕtvy nie je, ale je na nižšej úrovni.
@10 porovnavat vyhodenie dietata von oknom resp. zabitie uz narodeneho dietata a potratu do 3.mesiaca... ' niekedy mozu plodu zistit nejaku vaznu chorobu a navrhnut potrat a neviem ci je naozaj lepsie sa starat o vazne chore dietat, pricom by trpelo ono aj rodicia, alebo spravit umely potrat...
@momoglamorous toto nemôže byť argument na podporu potratov, pretože potom by sme mohli zavraždiť aj dospelého, ak ochorie, alebo ochrnie, predsa kto sa bude o neho starať ?
Tu však nemôžeš argumentovať týmto. Celé je to o tom, či má plod ľudskú osobnosť, alebo nie.
@zmrdak v podstate som suhlasila s tvojim prispevkom @11 , len som chcela poukazat na to, ako moze niekto porovnat zabitie dietata ked uz sa narodi a potratom, kedy je to len zhluk
dost nespravne porovnavat dospeleho cloveka, ktory ochorie pocas zivota a ked nejaky syndrom zistia malemu plodu, ked sa da tomu predist
@momoglamorous To je nezmyselný argument. Rozdiel v tom síce stále nie je ale toto nie je kameň úrazu. Kameň úrazu je že sa to robí úplne z nezmyselných dôvodov najčastejšie kvôli nezodpovednosti.
@smajdalf No pointa toho čo som napísal bola práve v tom že nie
@zmrdak prečo potom do tretieho mesiaca áno a potom nie? To nemá logiku.
@momoglamorous sú okolnosti za ktorých je potrat umožnený aj vo vyššom štádiu. To s tými troma mesiacmi veľa nemá. To čo sa považuje za vraždu je spoločenský konsenzus. To čo ja považujem za vraždu je môj osobný postoj. Aby som to ozrejmil v starovekom Ríme sa zabitie novorodenca nepovažovalo za vraždu. V súčastnosti ak niekto zavraždí novorodenca je spoločnosťou hlboko odsúdený. Ja si myslím že spoločenský konsenzus by sa v tomto smere mal posunúť smerom k tomu že zabitie plodu je vražda nie od konca 12tého týždňa ale od okamihu kedy je tento zistiteľný v tele matky.
@james144 super, tak keď si tak veľmi proti potratom, všetky ženy ktoré sa chcú vzdať dieťaťa, pokojne ti ho môžu dať. Veď to je lepšie ako potrat, nie ?
@zmrdak Aha takže vieme že osobnosť vzniká cca od tretieho mesiaca vyššie? Podľa mňa nezmysel ale myslím že akýkoľvek zdravý plod predpokladá vznik určitej osobnosti a čas preto považujem za irelevantný.
@smajdalf Skúsim to inak. Poznáš aspoň jedného človeka čo by bol radšej potratený ako na žive? Ja nie a preto si myslím že je potrebné brániť život už od počatia(čo by mala byť v prvom rade úlohou matky).
kdesi som čítal že nejaký doktor robil potrat a proste ten potrat natáčali alebo tak a mali pri tom aj nejaké senzory,ktoré v čase keď doktor začal vykonávať potrat vycítili,že dieťa sa bojí..teda už si uvedomuje že niečo sa okolo neho deje..ja osobne som proti potratom,keď niekto nechce decko,má si dať pozor..s následkami musí žiť..a ďalšia vec,že niekto možno povie že radšej ísť na potrat ako dať to dieťa do decáku..ak je ochotný sa ho vzdať a v podstate ho zabiť,tak mu môže byť aj jedno čo by s ním bolo keby sa dostal do decáku..ale tak vec názoru..
@momoglamorous narodené dieťa je ešte bezbrannejšie a odkázanejšie ako nenarodené. Môj pohľad ti môže prísť obmedzený ale ja ho považujem za správny a nedokážem ho zmeniť pretože si myslím že právo na život je vrcholne liberálna hodnota.
@zmrdak No práve preto že akýkoľvek zdravý plod vykazuje predpoklady na vývoj osobnosti. Človek ktorý zomiera a prestane mu pracovať mozog je mŕtvy ale to dieťa žije! Jeho mozog neumrel ale pracuje a vyvíja sa to je úplne opačná strana ako smrť. To dieťa na rozdiel od toho umierajúceho je na vzostupnej krivke na rozdiel od umierajúceho. To je neporovnateľné.
@stormmast3r aj ja som za, kazda zena by si to mala pozriet... ale moja otazka znie: zaberie to na kazdu? myslis si ze dnes neexistuju zeny ktorym je to jedno a idu si tvrdo za tym ze sa chcu plodu zbavit, z akychkolvek dovodou a vobec neriesia nejake citove vylevy okolia pretoze ony nepocituju city k plodu... co ty na to?
ako to momo nazvala "panbickari", tak aj sv. Tomas Akvinský napisal v jednom svojom diele nieco podobne ze do tela sa dostava dusa az tesne pred narodenym, dovtedy to je len nieco ako prazdna schranka, takze o com to tu pisete? hlavne ty "panbickari" to znamena ze neuznavate co povedal najväčší predstaviteľ katolíckej filozofie?
je presvedčivá- dosť dokáže prehovoriť do duše ale aj pobúriť-hlavne malé deti by mohli znepokojiť tie morbídne obrázky...ja osobne by som takúto kampaň vôbec nepotrebovala lebo aj tak by som nešla na potrat
@mariquittka čo myslíš koho dokáže prehovoriť, komu dokáže prehovoriť do duše? skús uviesť bližšie. a ešte jedna otázka: len malé deti môže znepokojiť taký obrázok?
@zmrdak Aj môj pes má osobnosť a nepovažujem ho za rovnocenného človeku(snáď mi odpustí ). Človek je podľa mňa definovaný jednoznačne svojou DNA. Podľa mňa je podstatná otázka či je to človek. Ma zmysel to ďalej rozvíjať? mám pocit že ani jeden z nás neustúpi a myslím že sme povedali všetko čo sa dalo
@mefistofel zopakujem to čo som napísal vyššie a odpoveď som nedostal: Poznáš aspoň jedného človeka čo by bol radšej potratený ako na žive? Ja nie a preto si myslím že je potrebné brániť život už od počatia.
@james144 chcel by byť potratený ? Tebe to už jako jebe prosím ťa ? Takže mi teraz ideš tvrdiť že plod ktorý má 2 týždne vie čo chce a môže sa sám rozhodovať ?
interupcia, eutanázia, trest smrti sú také témy, pri ktorých povedz názor a odíď. sú to nekonečné témy a každý má iný názor a presviedčať sa o tom mi príde zbytočné zvlášť formou 10ročné decko: ná, zober si a vychovávaj všetky deti, ktoré niekto chcel potratiť lebo si proti tomu
žena má právo rozhodnúť sa a basta! a povedzme si na rovinu, keď žena chce ísť na potrat tak pôjde a nejako ju video/kampaň/obrázok moc neodradí. má asi svoje dôvody prečo dieťa nechce.
@mefistofel ako to už je smiešne ty porovnávaš slobodné rozhodnutie niekoho skončiť svoj život zo slobodným rozhodnutím skončiť niekoho život.
@smajdalf Za prvé nauč sa diskutovať slušne alebo už na mňa nereaguj. Za druhé nemôže ale to že sa niekto nemôže v danom momente rozhodnúť neznamená že niekto iný má právo rozhodnúť o zabití.
@momoglamorous mas dost skreslene predstavy...dieta napr. v takom 9 tyzdni (co je rpelom 2.-3.mes.) a kedy sa bezne bvykonavaju interupcie ma uz nozicky, rucicky a bije mu srdiecko...takze neviem o akom zhluku hovoris.....neviem, co je vyobrazene na fotkach kampane, ale viem, co som videla na ultrazvuku v 9 tyzdni.... a bolo to dieta, kt. malo uz jasne tvary cloveka......
@momoglamorous nie, zlato, ja nemyslim...ja to viem, kedze ako vravim....svoje dieta som v tom obdobi videla...aj to ako vyzera a ake matvary....mna nemusis presviedcas.....ked to na vlasnte oci uvidis ty....potom sa mozeme bavit a potom sa mozes vystatovat a nie tym, co si len myslis....
nič som si tuším nevšimla, pamätám si len billboardy, na ktorých boli potrhané telíčka. a tie mi vôbec nevadia a podľa mňa by sa pre deťmi vôbec nemali skrývať, práve naopak nech pekne vedia už v takom veku, aké je to svinstvo.
Je to nechutné, myslím, že pre väčšinu žien, kt. sa rozhodnú pre potrat to je už beztak psychicky náročné... Týmto to ešte "zlepšujú". :/
Nie je to čierno-biela téma... Ja si myslím, že by som nešla (nie som na tom až tak zle čo sa zázemia týka ), napriek tomu si cením možnosti slobody výberu... Sú prípady, ktoré nemajú šancu sa o to dieťa poriadne postarať a potom z neho je len nejaký neprispôsobivý živel, čo je spoločnosti na príťaž. Ak by sa zaviedol nejaký zákon proti potratom, chcelo by to od základov zmeniť mentalitu a následne sociálne služby...
Skrátka, je to oveľa komplexnejšie ako si náboženskí fanatici myslia. :/
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
73 komentov
a najviac ma na tom serie prave ta logika a fotka dietat po potrate, lebo snad aj autori kampane sami vedia, do kedy sa moze robit umely potrat a ze dieta vtedy nema este ani poriadny tvar a je uplne malicke, takze nechapem, co a tym snazia dokazat, niekedy je aj potrat nevyhnutny...
naprostý súhlas...
Tvrdiť že plod v druhom mesiaci je menej človekom ako plod v treťom mesiaci alebo narodené bábätko. Nie je žiaden rozdiel medzi vyhodením novorodenca von oknom a umelým potratom.
A osobnosť je daná mozgom, ak mozog nepracuje, tak si mŕtvy. Ak plod mozog nemá (respektívne sú vo vývoji iba určité časti, avšak nepracujú životne dôležité časti), tak mŕtvy plod mŕtvy nie je, ale je na nižšej úrovni.
Tu však nemôžeš argumentovať týmto. Celé je to o tom, či má plod ľudskú osobnosť, alebo nie.
dost nespravne porovnavat dospeleho cloveka, ktory ochorie pocas zivota a ked nejaky syndrom zistia malemu plodu, ked sa da tomu predist
@smajdalf No pointa toho čo som napísal bola práve v tom že nie
@zmrdak prečo potom do tretieho mesiaca áno a potom nie? To nemá logiku.
ale to nemeni nic na nazore, ze potrat sa nepovazuje za vrazdu
a nemozes popriet, ze su situacie, kedy je umely potrat nevyhnutnym riesenim
preto do 3.mesiaca, lebo vtedy je umely potrat povoleny, neskor uz nie, take nieco by si mohol vediet
Pozri sa, nevieme určiť kedy presne vzniká ľudská osobnosť, ale vieme určiť obdobie, kedy tou osobnosťou ešte nie je.
Keď mama pečie koláč, vieš určiť presný okamih, kedy tým koláčom už je ? Keď skladáš počítač, vieš určiť presný okamih, kedy vznikol počítač?
Takto je to so všetkým. Nevieme určiť kedy presne niečo vznikne, ale vieme určiť kedy niečo na základe určitých vlastností je, alebo nie je.
Máš priateľku ? Užíva HAK ? uvedomuješ si, že mnohé z nich sú s abortívnymi účinkami ?
tvoj nazor je fakt ombedzeny...pre mna je zabitie niekoho v momente, kedy ma obcianstvo a zije mimo niecieho tela
@smajdalf Skúsim to inak. Poznáš aspoň jedného človeka čo by bol radšej potratený ako na žive? Ja nie a preto si myslím že je potrebné brániť život už od počatia(čo by mala byť v prvom rade úlohou matky).
áno.
Prečo je to podľa teba nezmysel ?
Pozri sa. Čo považuje veda za smrť ?
Keď prestanú pracovať životné funkcie mozgu. Prečo potom považovať za ľudskú osobnosť niečo, kde tie funkcie ešte vyvinuté nie sú ?
Takže mi chceš povedať, že každý život má rovnakú cenu ? Že nižšia forma života je tak isto hodnotná, ako ten náš ľudský ?
Chceš mi povedať, že zhluk zopár buniek má rovnakú hodnotu ako ten tvoj ?
Keď zomrieš, tvoja osobnosť je fuč. Plod osobnosť tiež nemá. Argument, že bude mať a preto je to vražda je chybný, pretože
človek má právo na život, ale nie život na človeka.
Veď stále hovoríme o človeku. O_____o
Technicky vzato ty aj ja sme tiež len zhluk buniek. A inak áno každý ĽUDSKÝ život aj ten nenarodený ma rovnakú cenu.
Argument, že bude mať a preto je to vražda je chybný, pretože
človek má právo na život, ale nie život na človeka.
Že čo??? Chybná je predstava že plod je zhluk buniek a nie človek.
Ale pride mi nelogicke hovorit o vyvyjajucom sa dietati, ze do 3 mesiaca to nieje clovek a potom uz ano.. To je blbost.
Áno, ale kvalitatívne sme odlišní, pretože môj, alebo tvoj mozog má narozdiel od plodu životné funkcie.
Otázka neznie či je to človek, ale či je to ľudská osobnosť.
@mefistofel zopakujem to čo som napísal vyššie a odpoveď som nedostal: Poznáš aspoň jedného človeka čo by bol radšej potratený ako na žive? Ja nie a preto si myslím že je potrebné brániť život už od počatia.
ale ako som napisal, ked sa budes starat o vsetky deti co mali byt potratene ale nebudu tak nech sa paci.
žena má právo rozhodnúť sa a basta! a povedzme si na rovinu, keď žena chce ísť na potrat tak pôjde a nejako ju video/kampaň/obrázok moc neodradí. má asi svoje dôvody prečo dieťa nechce.
@smajdalf Za prvé nauč sa diskutovať slušne alebo už na mňa nereaguj. Za druhé nemôže ale to že sa niekto nemôže v danom momente rozhodnúť neznamená že niekto iný má právo rozhodnúť o zabití.
v tomto bol abaffy genius
beda aj národu, ktorý takúto možnosť uzákoni ...
takým národom je napr. USA, Írsko....
ľudia týchto národov, budu veľa trpieť za smrteľné hriechy ktoré páchaju...
filip
Nie je to čierno-biela téma... Ja si myslím, že by som nešla (nie som na tom až tak zle čo sa zázemia týka ), napriek tomu si cením možnosti slobody výberu... Sú prípady, ktoré nemajú šancu sa o to dieťa poriadne postarať a potom z neho je len nejaký neprispôsobivý živel, čo je spoločnosti na príťaž. Ak by sa zaviedol nejaký zákon proti potratom, chcelo by to od základov zmeniť mentalitu a následne sociálne služby...
Skrátka, je to oveľa komplexnejšie ako si náboženskí fanatici myslia. :/