čaute, poradíte mi... bol som na bažantovi a zapichol sa mi kliešť o na lakeť a nechtiac som si ho škriabnutím odtrhol a hlavička ostala vnútry, a teraz na dotyk ma to aj štípe aj bolí, také kúsok opuchnuté. Čo s tým, okrem toho, aby som sa musel jebať k
ja som počul, že pokial si ho nemal zapichnutého dlhšie ako jeden deň a odtrhol si mu hlavičku tak tá hlavička by mala za pár dní vyhnisať ale nie som si istý
@levis byt tebou tak fakt nič na to nenatieram, hlavne nie tie oleje, ale chod cim skor ku doktorke, podla mna to je väčšia istota a asi najrozumnejsie,co mozes urobit .
nam na parazitologii ucitel hovoril, ze ked hlavicka ostane, nemusi to ešte nič zle znamenat, ale malo by sa ist ku doktorke.
ja som mala boreliozu pred rokom,nepodcenuj klieste !
Keď ti tam ostala hlavička tak ak vieš ako tak ju buď s ihlou vyjeb von alebo so zapaľovačom kus opáľ ruku a ona sa rozpadne zrejme (alebo si len zbytočne popáliš ruku xD)
Ale ak by si v budúcnosti mal kliešťa zase (aj s telom) hlavne na to nič nenatieraj.. lebo sa začne dusiť a vypustí ti do tela toxíny (alebo skôr žaludočne šťavy) a boh zna na kom bol pred tým pricucnutý tak by ti mohol aj dajaký vírus vpustiť do tela..
Mestské deti, robia haló z jedného kliešťa...
Čo myslíš, že ti s tým urobí doktorka? Vypiple ti von hlavičku s ihlou, to môžeš urobiť aj sám. A pokial by sa ti neskôr zjavili nejaké flaky, tak si choď dať predpísať Sumamed.
skúsiť to nejako vybrať a mastičku Bactroban (mupirocín), je to antibiotikum na lokálne použitie, dá sa voľne kúpiť v lekárni
ak by to bolo stále červené, tak k lekárovi (mne sa po mesiaci miernej ospalosti objavila nenápadná erythema migrans, testy potvrdili boreliózu a predpísali mi ATB Sumamed)
horsie kebyze sa ti to stalo na vajcach, s tym by som ani ja k doktorke nesiel.
Na tvojom mieste by som tam isiel, za to nic, nedas, ked si to vyberies sam, tak ta este dva mesiace budu mrle zrat, ci si nieco nechytil
@pijemzelenycaj Čo sa ti nepáči? To isté napísala aj @hellium a okrem toho aj borellia má istú dobu, kým sa prejaví a dokonca sa nemusí, aj keď prepukne borelióza, žiadna vyrážka. Tá lekárka mu to môže max vybrať, vydezinfikovať a ak by sa aj nakazil deň dozadu, tak testy mu to hneď neukážu ver mi, ja viem, čo píšem. Možno preto, že bývame pri lese a ako decko som mala tak jedného kliešta za týždeň, tak mi príde prehnané behať po doktoroch pokial naozaj nemáš takú tú nechutnú boreliózovú vyrážku
@rheia mne sa len trochu zdalo divne že "ako mestske deti robia halo z kliesta..."
podla mna nie je na tom nič zle, ked sa spytal a ma mozno obavy. a ani mi to neprislo ako nejake "jezisku na nebi mam kliesa, co mam robit, preboha umieram"..normálne sa spytal.
verim ti co pises, sama som boreliozu tiez mala.
a tiez som casto byvala v lese a mala casto kliestov a vzdy som to brala len " no ved co, dalsi kliest" az kym ma raz nechňapol ten nakazeny a nemalo to trochu horsi priebeh. Tak len preto mi prisla tvoja reakcia trochu divna, pretoze podla mna radšej taketo veci riesit a pytat sa cim skor, ako to nechat "len tak" ako ja vtedy..
ale inak som proti tvojmu komentu nišť nemala,zo zvyskom suhlasim. !
@pijemzelenycaj Tak prepáč, ja som to nemyslela nejako zle Počuj a borelióza v pohode? Moja malá sestra mala minulý rok z komára (áno, čudovala som sa, že z komára, lebo kliešťa nemala strašne dlho) a prišli jej na to po pol roku až a bola asi dva týždne v nemocnici, pretože máme skvelú obvodnú a malú posielala domov 6 mesiacov s tým, že má virózku. Nejaká oslabená imunita ti z toho nezostala? Ja sa bojím, že sa jej to nejako vráti, lebo vraj tie borelie sa celkom vyliečiť nedajú..
Kliešťa treba vybrať čím skôr,podľa možnosti celého a keď ti tam zostane hlavička,tak vyhľadať niekoho,najlepšie lekára,čo ti to vyberie.Ide dosť o čas,Borelie sa množia najprv v kliešťovi,24 hod, a potom idú do slín a do krvi hostiteľa.Byť tebou do toho nevrtam,nenatieram ničím ale dám si to hneď vybrať,poriadne vydezinfikovať,keď už sa ti urobila taká zápalová reakcia....Nikto by to nemal brať na ľahkú váhu,nestojí to za tie následky...
..išla by som k lekárovi...veď okrem dávania ospravedlneniek do školy je tam od toho (ja viem, toto bolo hlúpe)..ale každopádne hovorí sa, že kliešťa treba vytiahnuť celého...dokonca môj psik mal včera veľmi divného kliešta (taký druh som vobec nepoznala), tak som ostala vystresovana a hned som volala vetovi, že som mu vytiahla takého a takého kliešťa, že čo mám robiť...a povedal mi len toľko, že pokial má aj hlavičku vonku tak nemám robiť cecky...a pokiaľ hlavčku vonku nemá, tak sa mám dostaviť.... nuž,ale som zvedavá,ako to dopadlo..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
ono ked sa odtrhne ta hlavička,tak to nie je dobre.
nam na parazitologii ucitel hovoril, ze ked hlavicka ostane, nemusi to ešte nič zle znamenat, ale malo by sa ist ku doktorke.
ja som mala boreliozu pred rokom,nepodcenuj klieste !
Ale ak by si v budúcnosti mal kliešťa zase (aj s telom) hlavne na to nič nenatieraj.. lebo sa začne dusiť a vypustí ti do tela toxíny (alebo skôr žaludočne šťavy) a boh zna na kom bol pred tým pricucnutý tak by ti mohol aj dajaký vírus vpustiť do tela..
Čo myslíš, že ti s tým urobí doktorka? Vypiple ti von hlavičku s ihlou, to môžeš urobiť aj sám. A pokial by sa ti neskôr zjavili nejaké flaky, tak si choď dať predpísať Sumamed.
ak by to bolo stále červené, tak k lekárovi (mne sa po mesiaci miernej ospalosti objavila nenápadná erythema migrans, testy potvrdili boreliózu a predpísali mi ATB Sumamed)
Na tvojom mieste by som tam isiel, za to nic, nedas, ked si to vyberies sam, tak ta este dva mesiace budu mrle zrat, ci si nieco nechytil
podla mna nie je na tom nič zle, ked sa spytal a ma mozno obavy. a ani mi to neprislo ako nejake "jezisku na nebi mam kliesa, co mam robit, preboha umieram"..normálne sa spytal.
verim ti co pises, sama som boreliozu tiez mala.
a tiez som casto byvala v lese a mala casto kliestov a vzdy som to brala len " no ved co, dalsi kliest" az kym ma raz nechňapol ten nakazeny a nemalo to trochu horsi priebeh. Tak len preto mi prisla tvoja reakcia trochu divna, pretoze podla mna radšej taketo veci riesit a pytat sa cim skor, ako to nechat "len tak" ako ja vtedy..
ale inak som proti tvojmu komentu nišť nemala,zo zvyskom suhlasim. !