Kedy a ako podla vas nastane koniec sveta? Podla vedcov je koniec sveta nezvratny. Vraj sa ma vesmir bud roztrhnut, alebo donekonecna rozpinat co znamena ze vsetka energia sa vycerpa a svet sa premeni na chladne tmave a puste miesto bez zivota
nechapem preco to nazivas koniec sveta.takzo sa to chape kedze sa to da pochopit aj ako okraj sveta alebo smrt vesmiru,musis byt konkretnejsi aspon pre mna
Za niekolko milionov rokov ked sa zrazime s inou galaxiou. Dovtedy vsak budeme obyvat inu galaxiu, alebo budeme cestovat vesmirom, takze na tom az tak nezalezi.
@lukaso121 ved je to koniec. Energia sa vycerpa (resp nevycerpa ale narastie entorpia do takej miery ze bude nepouzitelna), hviezdy vyhoria, elementarne castice sa rozpadnu a svet sa zmeni na tmave, chladne, puste miesto bez pohybu, bez zivota, bez energie proste cely vesmir umre. Je pravda ze to nastane za kvadriliony rokov, ale nastane to.
@Tommyhot hej vraj sa ma nasa galaxia spojit so susednou andromedou. Ale to nebude skutocny koniec sveta mozno len koniec nasho solarneho systemu, aj ked ani ten nemusi nastat.
@lukaso121 ak by sme hypoteticky pripustili ze existuju nejake vyssie inteligentne entity (ktore veriaci nazyvaju bohom / bohmi), tak spolu s vesmirom skoncia aj tie. Aj tie sa totiz musia riadit fyzikalnymi zakonmi.
Raz urcite nastane ale bude to o veeeelmi vela rokov skor ako koniec,, celeho vesmiru,, vsak skončí nasa planeta ale toho sa nedozijeme si myslim a aj ked my ludstvo ako take vyhynie stale bude svet existovat a urcite aj nejake ine,, bytosti,, lebo odmietam verit ze sme v celom vesmire len my jedine zijuce a inteligentne bytosti. (Aj ked o tej inteligencii by sa dalo polemizovat)
@bestia999 ja nehovorim ze sa energia vycerpa v pravom zmysle slova (to som napisal len pre laikov). Energia zostane zachovana (1. Teromdynamicky zakon) ale podla druheho termodynamickeho zakona narasta entorpia to znamena ze ta energia bude cim dalej tym viac nevyuzitelna. Keby druhy termodynamicky zakon neplatil bol by mozne zostrojit perpetum mobile.
@xxar3s
Nevyužiteľnosť tej energie by ma asi natoľko netrápila ako ,, tepelná smrť,, , ktorá je nevyhnutná pre dosiahnuté konečných hodnôt entropie. To znamená že by sa museli vyrovnať všetky teplotné rozdiely.
A čo sa týka toho perpetum mobile, už toľko vedcov sa vyjadrilo k tomu ako a prečo to nie je možné, ale každý rok narazím asi na dva prípady kedy ho zostrojili.
pri zrazke s andromedou sa nas svet ukonci tak ci tak..taky kolaps urcite neprezijeme na tejto planete, cize vtedy.. mam pocit ze je to este par milionov rokov dopredu ak nie aj viac.. dovtedy bud najdeme sposob ako sa odtialto dostat inam ( co nieje vylucene ked si zoberiem co sme dokazali za sto rokov nie este za milion ) ...
no a teraz ta pravdepodobnejsia varianta, znicime sa navzajom, co bude znamenat koniec ludskeho zivota (aj ineho) na tejto planete..
a samozrejme vesmir tu bude tak vi tak po nas strasne dlho este, ak vobec niekedy skonci
ja som poznal verziu, ze energia sa umerne rozlozi natolko, ze vsetko sa prestane hybat a ked sa energia nepremiena tak neexistuje cas, svet bude existovat aj nehybny, ale dovtedy sa hadam vyvinu formy zivota, ktore budu vediet tvorit a cerpat energiu z vesmiru, nielen z vlastnej atmosfery, pripadne budu sa osidlovat a premienat dalsie planety. Napriklad Venusa mala kedysi take iste pocasie, aj vodu, teraz je tam pekelne horuco, zas na takom marse su pustne burky, inde existuje voda, ale v ladovom stave vynimocne a to niekde hlboko pod povrchom studenej planety @xxar3s
ak nie su, budu, staci, ze sa ich par od nas uchyti na inej planete po ich prepasovani, a preziju teplotne zmeny a niekolko tisic rokov evolucie s nimi spojene, ja si myslim, ze aj zvierata ako ich pozname sa mozu casom vyvinut este inteligentnejsie, ze zacnu si zjednoduchsovat zivot ako ludia, vytvarat pomocky, len niektorym sa najprv musia zmenit kosti v tele, ryby su na zaciatku vyvinu @jezzybell
@bestia999 a ty naozaj veris ze ho niekto zostrojil?
@Tommyhot@Melancholik nie som sice astronom ale nie som si isty ci zrazka s andromedou bude mat priamy vplyv na nas solarny system lebo je statisticky nepravdepodobne ze by doslo priamo ku kolizi slnka s inou hviezdou (podla vedcov su medzi hviezdami dostatocne velke vzdialensoti). druha vec je ze nasa planeta zanikne ked sa slnku vycerpa palivo a zvacsi sa na cerveneho obra. To ma prist za nejakych 5 miliard rokov. Ale myslim ze nas druh alebo to co z nasho druhu v znikne bude uz v tej dobe technicky natolko vyspely ze bude cestovat vesmirom na velke vzdialensoti (trebars za pomoci zakrivenia casopriestoru) » www.national-geographic.cz/clanky/nadsvete...
myslim ze co sa tyka obrovskej masy gravitacie ktoru so sebou andromeda prinesie to bude mat fatalne nasledky a velky domino efekt na novovzniknutu galaxiu celkovo
@xxar3s 2 galaxie sa "mergnu" do jednej, bude tam kopu gravitacie, pravdepodobne vzniknu nove fyzikalne javy atd. Tiez nie som astronom, ale tak ako chapem gravitaciu, je mozne, ze niektore z planet moze vystrelit z obeznej dray (gravitacny kopanec) a ak to bude zrovna Zem, tak je koniec. Ibaze by sme mali umele Slnko, alebo nejaky iny zdroj energie. Potom by to nemusel byt problem.
Podľa mňa koniec sveta ( všetkého) nikdy nepríde. Okrem toho si "nič" absolútne nedokážem predstaviť, vždy si predstavím len tmu a to je niečo. Takže neviem
na to by sa dal spravit dobry hollywood film, na zemi sa ochladzuje a will smith objavi zombie ludi, na ktorych boli tvorene vyskumy odolnosti voci mrazu, bruce willis vycestuje na mars a zabije svoju posadku, ktora tam objavi zivot, mr bean bude zabavat anglicanov, pokym v rusku bude silvester stalone bojovat proti miestnemu doktorovi a vedcovi jonovi malkovicovi. Lena heady spali vsetkych veriacich bojujucich sa spravodlivost. Nakoniec sa to skonci tak, ze Johny Depp zleti z neba na vesmirnej lodi, ale na lodi bol aj cierny pasazier kraken. Uvidite na buduce. @tommyhot
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
@Tommyhot hej vraj sa ma nasa galaxia spojit so susednou andromedou. Ale to nebude skutocny koniec sveta mozno len koniec nasho solarneho systemu, aj ked ani ten nemusi nastat.
Ak sa riadi fyzikálnymi zákonmi potom ti hovorí niečo ako Zákon zachovania energie?
Nevyužiteľnosť tej energie by ma asi natoľko netrápila ako ,, tepelná smrť,, , ktorá je nevyhnutná pre dosiahnuté konečných hodnôt entropie. To znamená že by sa museli vyrovnať všetky teplotné rozdiely.
A čo sa týka toho perpetum mobile, už toľko vedcov sa vyjadrilo k tomu ako a prečo to nie je možné, ale každý rok narazím asi na dva prípady kedy ho zostrojili.
no a teraz ta pravdepodobnejsia varianta, znicime sa navzajom, co bude znamenat koniec ludskeho zivota (aj ineho) na tejto planete..
a samozrejme vesmir tu bude tak vi tak po nas strasne dlho este, ak vobec niekedy skonci
@Tommyhot @Melancholik nie som sice astronom ale nie som si isty ci zrazka s andromedou bude mat priamy vplyv na nas solarny system lebo je statisticky nepravdepodobne ze by doslo priamo ku kolizi slnka s inou hviezdou (podla vedcov su medzi hviezdami dostatocne velke vzdialensoti). druha vec je ze nasa planeta zanikne ked sa slnku vycerpa palivo a zvacsi sa na cerveneho obra. To ma prist za nejakych 5 miliard rokov. Ale myslim ze nas druh alebo to co z nasho druhu v znikne bude uz v tej dobe technicky natolko vyspely ze bude cestovat vesmirom na velke vzdialensoti (trebars za pomoci zakrivenia casopriestoru) » www.national-geographic.cz/clanky/nadsvete...