Patologický smútok - depresia sa prejavuje najčastejšie nečinnosťou, apatiou, pochmúrnou náladou, útlmom myslenia, poruchami koncentrácie, neschopnosťou radovať sa, nechutenstvom, nespavosťou, desivými snami a ďalšími príznakmi. Najčastejšie a najvýraznejšie sú pocity smútku, často i s pocitom strachu, s maximom v ranných hodinách. Depresia je prirodzenou reakciou na životné prehry a tragické udalosti, pričom po určitom čase zvyčajne ustúpi. S kratšími dňami sa zmenšuje množstvo slnečného svitu a čas pobytu na svetle. Intenzita, kvalita a množstvo svetla môže priamo ovplyvňovať náladu človeka prostredníctvom zrakovej stimulácie hypotalamu a hypofýzy, a tým i biochemických látok o ktorých sa predpokladá, že ovplyvňujú náladu (melatonín, serotonín). Podľa niektorých názorov je možné tento jav považovať za analogický s hibernáciou (zimným spánkom) u zvierat. Na jar sa s pribúdajúcim slnečným svitom nálada zvyčajne výrazne zlepší a depresia ustúpi.
nie sú to depresie v pravom slova zmysle, ale nahovno nálada - to áno... väčšinou z toho behania po lekároch, ktoré sa pre mňa v zimnom období akosi stáva zvykom
@21 pozri keby je len depresia pristup k zivotu tak ludia by sa z toho enmsueli liecit a pachat samovrazdy... su depresie len z problemov abo tak...mensie ale tak isto je depresia aj silna psych.choroba ..to samozrejme nie z pocasia to su uz ine depky..kamrat sa zastrelil mal moc silne depky
@22 dnes maju ludia depresie aj z toho, ze uz v stanku nezohnali ich oblubeny casopis... znem trochu pristup a tes sa z malickosti a uvidis, ze to pomoze. tiez som maval "depky". v kuse som bol nasraty a ani som nevedel na co. ale uvedomil som si, ze to nema zmysel a zivot sa tym tak ci onak nezmeni...
@23 nebduem sa hadat ale toto je z jednej odbornej stranky vynaty text:
"Depresia je však chorobný stav, ktorý môže vzniknúť aj bez zjavného dôvodu. Okrem smutnej nálady sa môže prejavovať aj celým radom ďalších duševných a telesných príznakov. Depresia je vážny stav, ktorý si vyžaduje liečbu. "
@28 tak potom mam pravdu.. ocakavatelne
ked ma niekto delku silneho psychickewho razu taku aka je popisovana vyzsie, tak nech to riesi u doktorov a ked nie, tak pomaha to o com som pisal ja
@29 teraz o to neslo ..ja som sa ti snazil vsvetlit ze to moze byt aj choroba a nie len o tom ako clovek zvlada problemy a ako mysli..ale ok chapeme ..sa ...nechajme to tak uz
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
Citujem:
Patologický smútok - depresia sa prejavuje najčastejšie nečinnosťou, apatiou, pochmúrnou náladou, útlmom myslenia, poruchami koncentrácie, neschopnosťou radovať sa, nechutenstvom, nespavosťou, desivými snami a ďalšími príznakmi. Najčastejšie a najvýraznejšie sú pocity smútku, často i s pocitom strachu, s maximom v ranných hodinách. Depresia je prirodzenou reakciou na životné prehry a tragické udalosti, pričom po určitom čase zvyčajne ustúpi. S kratšími dňami sa zmenšuje množstvo slnečného svitu a čas pobytu na svetle. Intenzita, kvalita a množstvo svetla môže priamo ovplyvňovať náladu človeka prostredníctvom zrakovej stimulácie hypotalamu a hypofýzy, a tým i biochemických látok o ktorých sa predpokladá, že ovplyvňujú náladu (melatonín, serotonín). Podľa niektorých názorov je možné tento jav považovať za analogický s hibernáciou (zimným spánkom) u zvierat. Na jar sa s pribúdajúcim slnečným svitom nálada zvyčajne výrazne zlepší a depresia ustúpi.
no pre kazdeho su tie jeho velke...
"Depresia je však chorobný stav, ktorý môže vzniknúť aj bez zjavného dôvodu. Okrem smutnej nálady sa môže prejavovať aj celým radom ďalších duševných a telesných príznakov. Depresia je vážny stav, ktorý si vyžaduje liečbu. "
ked ma niekto delku silneho psychickewho razu taku aka je popisovana vyzsie, tak nech to riesi u doktorov a ked nie, tak pomaha to o com som pisal ja
Depresia je ochorenie celého organizmu. Rozhodne sa nejedná len o slabosť, nedostatok vôle alebo sebakázne. Vedie k
pocitom zúfalstva, beznádeje, strate radostného prežívania, energie i vôľe. Od bežného smútku alebo rozladenosti sa de-
presia líši v troch bodoch:
* je intenzívnejšia a hlbšia
* trvá dlhšie
* nepriaznivo ovplyvňuje našu výkonnosť.