A odpoved ze newem mi tu chyba:/ja sa o taketo veci nezaujimam ale z bedakania mojej mami je asi mozne ze nemam dostatok plynu bo ona na to furt nadava a hlavne ked to je v spravach Ale teraz je jej hlavou temou euro
chcem len podotknut, plynari z inych krajin nam nic nepristrihli, jednak odoberame plyn iba z jednej krajiny - z Ruska, jednak oni nepristrihli plyn nam, oni len chcu zrusit Ukrajinu, ktora si plyn berie z plynovodov a vraj neplati.
za druhe, kazda krajina, cize aj Slovnesko ma zasoby plynu, podla ministra nasho (asi hospodarstva) mame zasoby na tusim 92 dni, cize aj keby nam Rusko pristrihlo plyn, resp. vyplo by Ukrajinu a tym padom aj celu Europu, co spravit nemozu lebo vela europskych krajin sa nastve a najdu si ineho dodavatela a Rusko by stratilo obrovske mnozstvo penazi z krajin EU, ktore odoberaju plyn a ten plyn ide cez Ukrajinu a potom plynovodom cez nase uzemie dalej na zapad, tak ale HYPOTETICKY aj keby vypli plyn, tak okolo 92 dni Slovensko bude mat plynu dost... (cize celu zimu az do jari)
Moldavksu,Rumunsku ci v Bulharsku ci v ktorej riti su odpojeny od plynovodu uz treti den a maju s tym dost velke problemy.. ale tak ked mam zasoby tak ok vsak co v obyvacke na koberci si zalozime ohnik,bude teplejsie
Ako nechapem, nahodou som si zapol radio, pred tyzdnom minister hospodarstva tvrdil, ze mame dost plynu na 92 ci kolko dni, cize do jari, teraz zrazu mame len na 10 dni? To akoze vtedy minister klamal?
@3 No pokial viem, tak europska unia ma uz dake ine plany, ze odkial by brali plyn, su aj take moznosti v hre, ze sa spravia ine ropovody, aby isli inym smerom, tym padom, keby nieco taketo chceli, tak by nevypli celu europu.
preto som odpovedala nie, lebo ta otazka mi prisla v tom zmysle, ci som to postrehla na mojom normalnom zivote - kurenie, dodavka plynu do do macnosti...
samozrejme, ze to registrujem a zaujimam sa o to
@8 prilis drahe, uz napr. Nemci a Cesi vozia plyn od Norov,ale je omnoho drahsi,ako ten od Ruska.
@3 pri plnom odbere nam zasoby vystacia 10 dni. Takze obmedzovat by sa mali velke podniky,beznych domacnosti by sa to nemalo dotknut,aj ked od dnesneho dna uz netecie plyn vobec.
A problem je na Ukrajine,ktroa kradne plyn europanom,hoc zan nepalti...
@6@stephan ale to je blbost, nemozeme mat plyn na 10 dni, sak je aj nejaky zakon ze neviem kolko tyzdnov musia byt zasoby, pre pripad, ze by sa vypukla vojna, alebo katastrofa, alebo daco taketo
@stephan podla mna je to Ficova taktika, ak ludia budu setrit plyn, tak im budu chodit mensie ucty za plyn a on bude moct vykrikovat ze ludia platia o 33% menej za plyn
Ja celkom nechápem čo to tam ako tárajú. Keď sa len majú vypnúť plyn tak machrujú že majú na dva mesiace plyn zabezpečený v zásobníkoch a v prípade núdze nám okamžite pojde plyn cez iné trasy. A keď nás vypnú máme plyn len na 10 dní keď vysoko obmedzíme spotrebu A o iných trasách ktorým by nám mali plyn okamžite dodávať som už pre istotu nepočul ani slovo
Pred tyzdnom odstavili Jaslovske bohunice a teraz nam odstavili plyn. Bulhari a balkan nema ziadny plyn. Tym padom Bulhari spustia Kozloduj aby mali aspon elektrinu. SR bude musiet tiez asi v pripade navyssej nudze obnovit Jaslovske Bohunice.
každému ide len o peniaze len aby nakoniec nebolo tak,že sa krajiny európy podujmú zaplatiť dlh ukrajiny rusku lebo odber z inakadiaľ než z ruska sa mi nejak nepozdáva
@29 uz len to ze mame domy vyhrievane plynom je debilina, lebo je to velmi drahe riesenie, ale budiz... no mat plynovu elektraren? tak to je uz moc to by cena elektriny riadne stupla nahor
hm....tak plyn je k dnesnemu dnu na 18 dni pre cele slovensko. po 18 dnoch, ked sa nic nezmeni, klesne tlak v potruby, a na severovychodnom slovensku nebude plyn ziaden. lebo po trase sa straty tlak.
inac asi za 2 roki ma byt hotovy plynovod do cini takze pre rusko bude cina zaujimavejsim a asi aj hlavnym odberatelom plynu.
a co sa tyka sporu rusko vs ukrajina...podla mna je to skor politicki problem.
aj ked..je tam asi aj to ze ukrajina kupuje plyn aj z strednej azie a tam je cena 140$ oproti ruskemu plynu je odost lacnejsi. pre info, sk kupuje plyn za 450$. je tam viacej faktorou tohto sporu.
Ukrajinci sú obyčajní hajzli. Majú plyn za polovičnú cenu ako my, ajtak neplatia a dokonca KRADNÚ PLYN TÝM ČO PLATIA !! Som zvedavý ako pani premiérka odpovie na Ficovu ponuku, ktorá im nemôže nijako poškodiť... teraz sa ukáže, čo sú vlastne zač :/
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
za druhe, kazda krajina, cize aj Slovnesko ma zasoby plynu, podla ministra nasho (asi hospodarstva) mame zasoby na tusim 92 dni, cize aj keby nam Rusko pristrihlo plyn, resp. vyplo by Ukrajinu a tym padom aj celu Europu, co spravit nemozu lebo vela europskych krajin sa nastve a najdu si ineho dodavatela a Rusko by stratilo obrovske mnozstvo penazi z krajin EU, ktore odoberaju plyn a ten plyn ide cez Ukrajinu a potom plynovodom cez nase uzemie dalej na zapad, tak ale HYPOTETICKY aj keby vypli plyn, tak okolo 92 dni Slovensko bude mat plynu dost... (cize celu zimu az do jari)
samozrejme, ze to registrujem a zaujimam sa o to
@3 pri plnom odbere nam zasoby vystacia 10 dni. Takze obmedzovat by sa mali velke podniky,beznych domacnosti by sa to nemalo dotknut,aj ked od dnesneho dna uz netecie plyn vobec.
A problem je na Ukrajine,ktroa kradne plyn europanom,hoc zan nepalti...
Ja celkom nechápem čo to tam ako tárajú. Keď sa len majú vypnúť plyn tak machrujú že majú na dva mesiace plyn zabezpečený v zásobníkoch a v prípade núdze nám okamžite pojde plyn cez iné trasy. A keď nás vypnú máme plyn len na 10 dní keď vysoko obmedzíme spotrebu A o iných trasách ktorým by nám mali plyn okamžite dodávať som už pre istotu nepočul ani slovo
inac asi za 2 roki ma byt hotovy plynovod do cini takze pre rusko bude cina zaujimavejsim a asi aj hlavnym odberatelom plynu.
a co sa tyka sporu rusko vs ukrajina...podla mna je to skor politicki problem.
aj ked..je tam asi aj to ze ukrajina kupuje plyn aj z strednej azie a tam je cena 140$ oproti ruskemu plynu je odost lacnejsi. pre info, sk kupuje plyn za 450$. je tam viacej faktorou tohto sporu.