Predstavte si, že máte takých 16-18 rokov, nedokončenú strednú a zrazu zistíte, že čakáte dieťa. Ako by ste sa k tomu postavili : nechali si ho, šli na potrat alebo donosili a dali na adopciu? Keby ste sa rozhodli,nechať si ho, pokračovali by ste v škole?
urcite by som si ho nechala, pretoze nenechat si ho znamena vacsie dusevne trapenie, vycitky po cely zivot utrpenie, ktore pochopi ked pojde na potrat , nemyslim fyzicke to pominie, ale stopy na dusi nie.
Ja by som šla určite na potrat, i keď si myslím, že taká situácia by sa nikdy nestala, keby som už aj bola napríklad nadrogovaná alebo opitá a mala by som sex bez ochrany, tak by som si stopercentne potom zobrala tabletku po...
Ja by som "ju" určite od potratu odhováral. A ak by po narodení o dieťa nejavila záujem, resp. by ho nechcela. Tak by som dieťa vychovával sám/ s pomocou rodiny (podmienky na to mám)...
preboha ,ved potrat je velky hriech ,ved to je vrazda akokeby .....sice ked sa vsetko dokladne zvazi ......."dieta nemoze vychovavat dieta " aspon podla mna ...ale jednoznacne by som nesla na potrat !
rodičia by určite zažili strašný prvotný šok....potom by sa s tým asi nejak zmierili a snažili by sa mi pomôcť.....ja by som to ale pravdepodobne riešila potratom....Baby, ktoré sú proti potratu-neodsudzujte ma....Ide tu predsa o vyjadrenie svojho názoru, tak som ho vyjadrila...
urcite by som nechcel, aby sa donosilo to dieta a potom slo na adopciu...to je ta najhorsia moznost
kebyze to dieta dievca chce, tak co uz, nemohol by som ju prinutit, ale aj tak si myslim ze v takom mladom veku je na dieta prilis skoro a ja, kebyze som tehotny, tak by som siel na potrat
urcite by som za takychto okolnosti isla na potrat.....nmedavno som o tom i dost uvazovala,musela som teda....ale vsetko dopadlo,ok nastastie...clovek,sa uci na vlastnyhc chybach,no...
a k tomu,co tvrdi...@8 aky ze hriech??ved to dieta neni este narodene,neni to ziaden zivy tvor,tak teda s tymto nazorom sa nikdy neztotoznim,urcite....je to predsa,nieco co nemozes prirovnavat k vrazde....
Ja som to osobne nezažil ale mal som na strednej spolužiačku ktorá mala v 3 ročníku dieťa a si ho nechala a zmaturovala a teraz žije vo vlastnom byte už aj so svojím priateľom s ktorým mala to prvé dieťa majú už druhé a sú šťastný ale to záleží na okolnostiach či je to dieťa počaté z lásky abo len tak a hlavne s kým.
Určite nie som za potrat a keď som napísal že nie som za potrat tak ani za adopciu keď si milostivá dala urobiť dieťa tak nech sa stará lebo najľahšie je sa ho zbaviť a či už dotyčný ju podporí alebo nie tak aj tak nech sa stará je v prvom rade jej chyba že si nedáva pozor a hlavne že s kým chrápe keď ju nechá ako náhle otehotnie to by som chcel podotknúť viacerým ženám aby sa zamysleli s kým vlastne žijú či fakt ten dotyčný ktorý ich tak vrúcne miluje či by sa vedel o dieťa postarať a či by ho vôbec prijal lebo ak majú dvaja vzťah tak to nie je len si užívať ale aj spolu zdolávať problémy a je jasné že dvom sa ľahšie zdolávajú ako jednému.
Čo sa týka mňa ako by som sa zachoval viem že píšem jak najmúdrejší pod slnkom pre dotyčných čo to budú čítať ale môžem prehlásiť že ja by som to dieťa prijal aj keby ho matka odmietla ale mne sa asi také nestane lebo žiadne dievča nemám teraz a ani nehľadám práve kôly dnešným ženám aké sú na peniaze, kašľať na nich až bude tá pravá tak určite sa o dieťa postarám aj o ženu lebo ju budem milovať. Keď je vzťah bez lásky len na oko tak to potom tak vyzerá že je kopu slobodných mamičiek, je to ich chyba keď sa prvému zavesia na krk ktorý príde pod ruku a v dnešnej dobe ktorý má nejaké peniaze ale to neznamená že peniaze má pre ňu skôr aby jej zaplatil za poskytnuté služby určite nie za vzťah.
Ja si myslím že rodičia by dieťa prijali už keby som ho mal s priateľkou na strednej prečo nie a podporili by ma keby bola potreba hlavne s výchovou dieťaťa ale mne sa ťažko teraz nad tým špekuluje lebo som vyťažený tak že nemám ani na seba čas teraz moc furt som v BA ďaleko od domova a študujem a pracujem čiže do 30 rokov nad dieťaťom ani nerozmýšľam ani nad nejakým 2 - 3 ročným vzťahom jak je to dnes samozrejmosť pokiaľ nenájdem právu tak si s nikým nič nezačínam a pohlavne žiť môžem aj bez vzťahu tak načo si vešať na krk nejakú fiflenu a jej dávať peniaze a potom chodiť po súdoch.
Inak deti milujem tak by som sa o deti staral som rád keď mám cez prázdniny u seba synovcov(5rokov, 11rokov) vtedy mám aj ja volnejšie lebo školu nemám ani ja a učiť sa dá aj cez noc a práca je v škole takže asi tak
vynosit - porodit - dokoncit skolu --- presne v takomto poradi .... kzady ma narok na zivot .... predstav si ze by si tu nebol, pretoze blablabla (bol si necakany, mam potrebobala dokoncit skolu ci najprv karieru, otec si mamu odmietol vziat, atd)
--mna by nasralo, keby ma potratili kvoli hocicomu, vas nie???
to co je za dicne zmyslanie,ze predstav si zeby si tu nebol??ved ten dotycny keby tu nebol,tak by si predsa nemal co predstavovta,co by bolo keby...??to je uz moc podla mna vela konspiracii,v tom...
no ono dokoncit strednu neje az taka veda, cize urcite by som si ho nechal a snazil sa dokoncit strednu. a ako by som sa zachval ako chlapec? no urcite by som sa na to nevykaslal. sbnazil by som sa dievca podporit, a myslim si ze kazdy normalny rodicia pomozu svojim detom aj v takejto situacii, hoci zo zaciatku by boli ich nazory trochu ine casom by im srdce zmeklo a pomahali by.
no nebudem vravieť určite, lebo v tej situácii nie som, ale viem, že na potrat by som nedokázala ísť... takže by som si ho nechala a nejako už snáď doštudovala, ako by to proste šlo... a ak by ho aj jeho otec nechcel, bolo by mi to jedno. na potrat by som šla asi len ak by ma znásilnili... ale tam je mizivá možnosť otehotnieť.
hm, neviem fakt..verim, ze taka situacia nikdy nenastane a patricne sa pred tym chranim..ale keby predsa,tak neviem naisto..asi by som bola za potrat.. kedysi som si bola naistom, teraz ked mam svojho priatela, tak neviem, ci by som sa dokazala vzdat jeho dietata, k tomu ked viem, ze on by sa na mna nevykaslal.. ale skor potrat ako si ho nechat..
takže...ja by som si to dieťa chcela nechať, ale žiaľ...toto mesto - samé ohováračky, asi by podľa mňa s babätkom nesúhlasili ani rodičia...v škole by sa na mňa pozerali ako na vydedenca - o prístupe vedenia školy ani nehovoriac
Ale ja by som to dieťatko aj tak chcela
- by potom do úvahy sa dostal útek z domu, ale čo ďalej potom? to by som musela asi nejaký skrat dostať, abo čo...
moje prve kroky by smerovali na potrat ... netusim ale ako by reagovali nasi ... zrejme by som si pobalila kufre (ak by mi ich pozicali) a isla nekam pod most ...
NO myslím, že takáto téma je príliš citlivá nato, aby sa o nej len filozofovalo. Takéto veci sa riešia, keď sa stanú. Jedine sa snažiť tomu predchádzať. Neodvážim sa povedať, čo by som spravila. Asi by som sa scvokla. Príde mi to tak absurdné pre mňa, že sa k tomu nedokážem ani seriózne postaviť. Správať sa zodpovedne, racionálne a všetko by malo byť ok. (no to iste...!)
Určite by som si ho nechal veď by bolo moje lepšie povedané naše. Správať sa ako chlap treba nie keď treba vytiahnuť nástroj z nohavíc ale keď je treba riešiť problémy. Určite by som našiel spôsob ako sa o neho postarať a ak nie stále je tu adopcia hoc najprv by som urobil všetko a ešte viac čo by bolo v mojich silách aby som to zvládol.
@Weeninka tvoje chápanie existencie je obmedzené na "ja, teraz, tu" čo je cca na úrovni dobytka. A že to nieje živý tvor...už neviem v ktorom týždni mu bije srdce a čo ja viem prvou známkou života a smrti je to či ti bije alebo nebije srdce. Takže určite je to dieťa ŽIVÉ.
@39 samozrejme ze moje zmyslanie,je zalozene na ja,teraz a tu.....to mam snad zmyslat mozno?,keby?snad?ak?.....no to by aj mna zajimalo,v kt tyzdni mu ,,uz" zacina byt to srdce,myslim ze tak skoro to nie je...a predsa ten potrat tiez moze spravit len do urciteho nie vemi dlheho obdobia....
Je tazske polemizovat o potrate v mojom veku s mojimi skusenostami... Vazne neviem co by som urobil a ake stanovisko by som zaujal. Zalezi na partnerke, rodicoh, situacii a vela ineho.
Ale myslim si ze je nefer niekomu odopriet potrat len preto ze mam krestansku vieru a teda je to hriech zabit niekoho (ak sa teda da embrio povazovat za niekoho, lebo niekto je osoba, osoba je clovek a clovek aby bol clovekom musi splnat iste kriteria... a embrio ich nesplnuje ale to je ina tema...) alebo z inych dovodov. Proste by to malo byt dostupne a je na kazdej zene ci na potrat pojde alebo nie. Nesmieme ju za ziadne rozhodnutie odsudzovat lebo my do nej nevidime, my nevieme ako zije a v akych podmienkach.
@Kvantovymilion Súhlasím s tebou, nemôžeme žiadnu ženu za to odsudzovať, pokiaľ nepoznáme príčiny, prečo sa tak rozhodla...Aj keby sme ich poznali, pochybujem,že by všetci chápali, prečo to spravila, keby sme raz neboli v takej situácií ako ona...
ja som sa s nasimi o tom rozpravala...a jednoznacne to zakazali.... aj ked by sa spociatku hnevali potom by mi urcite pomohli
a potraty jednoznacne neodsudzujem: CO ak by to dieta vzniklo tak ze dievca bolo znasilnene???pre mna by bolo utrpenim pozerat sa na to dietatko a vediet ze na svet prislo za takychto okolnostia stale by mi pripominalo tento incident
no tak tuto temu som uz viac krat rozoberala s jednym chalanom nemozem ho nazvat mojim frajerom ale tak brali sme sa tak.... no viem ze keby sa nieco take stalo tak on by ma posielal na potrat pretoze neviem ako by sme sa o to decko postarali...ja by som si to dieta chcela nechat ale keby sa o tom dozvedel este aj moj foter tak fakt si neviem predstavit ako by to cele dopadlo....keby to bolo tak ze by som si dieta mohla nechat tak by som si ho nechala a skolu by som si dokoncila potom...ale viem ze keby sa mi nieco take teraz stalo tak by som na ten potrat musela ist aj ked by som bola proti tomu....
No ako ja by som si dieta nikdy nedala vziat ved je to predsa len clovek ako kazdy iny a ma pravo na svoj zivot ale kazdy ma ine rozhodnutie mozno este uvazovat adopciu ale to fakt len mozno ale ten potrat neprichadza do uvahy
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
54 komentov
kebyze to dieta dievca chce, tak co uz, nemohol by som ju prinutit, ale aj tak si myslim ze v takom mladom veku je na dieta prilis skoro a ja, kebyze som tehotny, tak by som siel na potrat
a k tomu,co tvrdi...@8 aky ze hriech??ved to dieta neni este narodene,neni to ziaden zivy tvor,tak teda s tymto nazorom sa nikdy neztotoznim,urcite....je to predsa,nieco co nemozes prirovnavat k vrazde....
Určite nie som za potrat a keď som napísal že nie som za potrat tak ani za adopciu keď si milostivá dala urobiť dieťa tak nech sa stará lebo najľahšie je sa ho zbaviť a či už dotyčný ju podporí alebo nie tak aj tak nech sa stará je v prvom rade jej chyba že si nedáva pozor a hlavne že s kým chrápe keď ju nechá ako náhle otehotnie to by som chcel podotknúť viacerým ženám aby sa zamysleli s kým vlastne žijú či fakt ten dotyčný ktorý ich tak vrúcne miluje či by sa vedel o dieťa postarať a či by ho vôbec prijal lebo ak majú dvaja vzťah tak to nie je len si užívať ale aj spolu zdolávať problémy a je jasné že dvom sa ľahšie zdolávajú ako jednému.
Čo sa týka mňa ako by som sa zachoval viem že píšem jak najmúdrejší pod slnkom pre dotyčných čo to budú čítať ale môžem prehlásiť že ja by som to dieťa prijal aj keby ho matka odmietla ale mne sa asi také nestane lebo žiadne dievča nemám teraz a ani nehľadám práve kôly dnešným ženám aké sú na peniaze, kašľať na nich až bude tá pravá tak určite sa o dieťa postarám aj o ženu lebo ju budem milovať. Keď je vzťah bez lásky len na oko tak to potom tak vyzerá že je kopu slobodných mamičiek, je to ich chyba keď sa prvému zavesia na krk ktorý príde pod ruku a v dnešnej dobe ktorý má nejaké peniaze ale to neznamená že peniaze má pre ňu skôr aby jej zaplatil za poskytnuté služby určite nie za vzťah.
Ja si myslím že rodičia by dieťa prijali už keby som ho mal s priateľkou na strednej prečo nie a podporili by ma keby bola potreba hlavne s výchovou dieťaťa ale mne sa ťažko teraz nad tým špekuluje lebo som vyťažený tak že nemám ani na seba čas teraz moc furt som v BA ďaleko od domova a študujem a pracujem čiže do 30 rokov nad dieťaťom ani nerozmýšľam ani nad nejakým 2 - 3 ročným vzťahom jak je to dnes samozrejmosť pokiaľ nenájdem právu tak si s nikým nič nezačínam a pohlavne žiť môžem aj bez vzťahu tak načo si vešať na krk nejakú fiflenu a jej dávať peniaze a potom chodiť po súdoch.
Inak deti milujem tak by som sa o deti staral som rád keď mám cez prázdniny u seba synovcov(5rokov, 11rokov) vtedy mám aj ja volnejšie lebo školu nemám ani ja a učiť sa dá aj cez noc a práca je v škole takže asi tak
To dieta BUDE trpiet a to si treba pri zvazovani tiez uvedomit.....
Ale uceleny nazor na to nemam.... a som celkom rad ze mi to nehrozi .....
--mna by nasralo, keby ma potratili kvoli hocicomu, vas nie???
...ako môže niekto vysloviť takú sprostosť? nič proti...
Ale ja by som to dieťatko aj tak chcela
- by potom do úvahy sa dostal útek z domu, ale čo ďalej potom? to by som musela asi nejaký skrat dostať, abo čo...
@Weeninka tvoje chápanie existencie je obmedzené na "ja, teraz, tu" čo je cca na úrovni dobytka. A že to nieje živý tvor...už neviem v ktorom týždni mu bije srdce a čo ja viem prvou známkou života a smrti je to či ti bije alebo nebije srdce. Takže určite je to dieťa ŽIVÉ.
» www.choredieta.sk/index.php/tehot...
» www.clinic24.eu/Video/5/3d-anim...
Ale myslim si ze je nefer niekomu odopriet potrat len preto ze mam krestansku vieru a teda je to hriech zabit niekoho (ak sa teda da embrio povazovat za niekoho, lebo niekto je osoba, osoba je clovek a clovek aby bol clovekom musi splnat iste kriteria... a embrio ich nesplnuje ale to je ina tema...) alebo z inych dovodov. Proste by to malo byt dostupne a je na kazdej zene ci na potrat pojde alebo nie. Nesmieme ju za ziadne rozhodnutie odsudzovat lebo my do nej nevidime, my nevieme ako zije a v akych podmienkach.
PEACE
a potraty jednoznacne neodsudzujem: CO ak by to dieta vzniklo tak ze dievca bolo znasilnene???pre mna by bolo utrpenim pozerat sa na to dietatko a vediet ze na svet prislo za takychto okolnostia stale by mi pripominalo tento incident