Neviem či tu už bola táto téma, keď áno, tak mi to prepáčte, ale nedá mi to.
@cjubou -ovi sa zmenil status, teraz pekne rastie... ale k téme. Chcela som mu popriať, že nech pekne rastie, ale nevedela som ako... rasti, či rasť, či ako sa to má popr
"Dostali sme otázku, akú podobu má mať sloveso rásť v tvare rozkazovacieho spôsobu. Sloveso rásť sa v tvare rozkazovacieho spôsobu bežne nepoužíva, no môžeme ho utvoriť. Pri tvorení rozkazovacieho spôsobu od slovies zakončených v základe na spoluhláskovú skupinu -sť- sú prípustné dva spôsoby tvorenia, bezpríponové tvorenie a tvorenie s príponou -i, napr. pustiť - pustia - pusť aj pusti, krstiť- krstia - krsť aj krsti a rovnako aj rásť - rastú - rasť aj rasti. Svojmu dieťaťu, ktoré veľmi rastie, môžeme žartovne povedať Nerasť už toľko! alebo Nerasti už toľko!"
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
alebože: nech pekne rastieš
tak to ma byť?
rastie rastú -sť/-i! nedok.
Toto sa tvári, že oboje
to nedok. je nedokonavý dej že?
pekne rasť/rasti
a buď rozumný a nezačínaj si s ľuďmi, ktorí tu majú tisíc rôznych identít
Napísala by som "gratulujem k peknému rastu"
Nedokonavý vid
hej viem, bliklo mi, keď som si ten svoj koment prečítal
"Dostali sme otázku, akú podobu má mať sloveso rásť v tvare rozkazovacieho spôsobu. Sloveso rásť sa v tvare rozkazovacieho spôsobu bežne nepoužíva, no môžeme ho utvoriť. Pri tvorení rozkazovacieho spôsobu od slovies zakončených v základe na spoluhláskovú skupinu -sť- sú prípustné dva spôsoby tvorenia, bezpríponové tvorenie a tvorenie s príponou -i, napr. pustiť - pustia - pusť aj pusti, krstiť- krstia - krsť aj krsti a rovnako aj rásť - rastú - rasť aj rasti. Svojmu dieťaťu, ktoré veľmi rastie, môžeme žartovne povedať Nerasť už toľko! alebo Nerasti už toľko!"
myšľiš rozkazovaci sposob zo slovesa rosnuc, ne ?