Pre ulahcenie Tvojho zivota a jej odchodu je lepsie toho psika utratit. My sme mali kedysi nieco podobne, fenka, ktora mala tiez uz okolo 11, slepa, hlucha, neustale problemy hlavne kozne, zapachajuca, pchali sa do nej lieky, nonstop starostlivost a problemy a ten pes nic ine nerobil len spal a 2x do dna sa prebral na 10 minut, napil sa, nieco zjedol a zaspal. Stale nikto nebol ochotny ukoncit jeho trapenie a nakoniec sa to vyriesilo same ked sa nedopatrenim dostala na balkon a kedze nevidela tak z 8. poschodia spadla z balkona ..
moj bol kríženec dalmatína a mal 13 keď začal mať problémy..prišli sme veterinárovi v hodine dvanástej vraj že má problémy s črevami nejaké že sa trápi že buď ho dáme uspať alebo ho dáme operovať ale ani potom nebola žiadna istota že prežije.. bol moja spriaznená duša tak samozrejme sme ho dali operovať veterinár povedal že ak sa to do štyroch dní začne zlepšovať tak žiť bude..nebola som kvoli nemu tyzden v skole na piaty deň sa dokonca napil sám a na šiesty zomrel ja neviem no...
Jeminky toto fakt nikdy nechcem prezit lahko sa povie ze ked sa trapi tak treba nechat utratit ale sama dobre viem ze to by umrel aj kusok zo mna... skusala si ist za viacerymi veterinarmi ci by vedeli pomoct?
@klaudiqaaa ani ja som to veru nikdy zažiť nechcela. vždy som si myslela, že nejak potichu odíde sama. rozprávala som sa s viacerými veterinármi a každý mi povedal, že mi zomrie počas anestezy. keby sme ju chceli liečiť liekmi (ktoré neviem či ani zaberú) tak minimálne 50 eur na mesiac by nás to stálo.
@nello určite keď by som to mala spraviť tak budem pri nej. prežila som s ňou celý jej život a nechať ju samu v takej chvíli by mi prišlo ako totálne sebectvo. bola som s ňou od začiatku tak budem musieť aj dokonca a premôcť sa....
Určite budeš šťastnejšia, keď budeš vedieť že už sa ma dobre a už ju nič nebolí, ako ked bude pri tebe ale trápiť sa. Vždy tu bude pri tebe, ochraňovať ťa tam zhora
Tiež mám psa ale si vôbec neviem predstaviť žeby na starobu bol tak zničený ako ten tvoj pes (dúfam že tak nebude :/ ) ale ja by som asi povedal nech mu daju tu injekciu čo ho uspí navždy.. nemohol by som sa na neho pozerať ako trpí..
Keď je na tom vážne, rozlúčte sa s nim všetci a dajte ho utratiť. Ja som to šťastie nemal, fenka zrazu dostala silný zápal maternice rodičia s ňou šli rychlo na veterinu, ja som bol v autoškole. Pes bol zoslabnutý, uspali tam niekoľko psov súčasne a postupne sa im išli venovať, žiadna infuzka ani nič, rovno rezať. Mojej fenke ktorá mala tuším 8 zlyhalo srdce a zomrela. Mne to uz len oznamili a psa som ani nevidel lebo vraj sa musí hneď odniesť lebo sa začne rozkladať resp. vypúšťať telesné tekutiny atď.
Ak je na tom takto zle a vidíš, že má veľké bolesti tak ju daj "uspať". My sme tiež museli takto riešiť situáciu pri našich dvoch predchádzajúcich psíkoch. Bude to bolestivé, ale určite je to humánnejšie ako nechať zvieratko sa trápiť.
@seeyou ja len takto....nájdi veterinára s inhalačnou anestézou. Je šetrná, vhodná pre chorých aj starých psíkov. mám 10 ročnú sučku...tá síce nemala problém s maternicou, ale s falošnou graviditou. Stále jej tieklo mlieko, neskôr krv, nezaberali antibiotiká ani iné lieky. Rozhodla som sa, dám ju sterilizovať. Tiež je kardiačka, berie lieky. Dohodli sme sa na inhalačke a prebehlo to našťastie super. Teraz je asi 4 mesiace po...Zváž ako rozsiahle sú tie problémy so srdcom, poraď sa s viacerými veterinármi.
a treba zvážiť zdravotný stav kompletne..aj to aká je sučka či je aktívna a pozerať aj nato, či má chuť žiť....ak by mala ja by som rozhodne skúsila operáciu.
presiel som si niecim takym, nas kokerspaniel sice nemal az taketo zdravotne problemy, mal uz 15-16 rokov, posledne tyzdne prestaval vidiet, pocut a tak, vedeli sme ze uz dlho nevydrzi, tak bolo jedine spravne rozhodnutie to ukoncit, vypytali sme si od veterinara tabletky a vecer mu ich dali doma, rano sa uz nezobudil. bolo to tazke sa rozhodnut lebo som s nim prezil viac ako polku mojho aj jeho zivota, ale viem ze to tak bolo spravne.
Je to ťažká situácia,pre všetky strany,veterinár sa vždy snaží zviera zachrániť,alebo mu aspoň utlmiť bolesť,keď už sa nedá nič robiť,posledným riešením je injekcia... Ja som psa síce nemala,ale kopu iných zvierat a dvakrát som musela dať zviera utratiť,raz to bol potkan,samica,mala som ju tri roky,mala metastázy po celom tele,nevidela,a nebola schopná sa najesť ani napiť,(ani keď som ju kŕmila),a druhé bolo morča,mala som ho 8 rokov,a tiež nádory po celom tele,ku koncu nevedel ani o sebe,nedokázal ani stáť...Pes je trochu iná záležitosť,ale nedá sa povedať že by som moje zvery mala menej rada,no zdalo sa mi to ako jediné správne riešenie vtedy ,určite by to dlhšie nevydržali a pozerať sa na nich o týždeň či dva dlhšie ako sa trápia až do konca a nemôcť nič urobiť,by bolo horšie....
Je ťažké o tom rozhodnúť,ale asi by som ešte počkala,ako zaberú tie ATB,každé zviera je individuálne,moja kamarátka mala 13 ročnú šeltiu,pomaly slepú a hluchú,takisto kardiak,a museli ju operovať kvôli zlomenine krčka stehnovej kosti, a zvládla to,dožila sa 16 rokov...Myslím že by si to ešte nemala vzdávať...Dúfam že sa jej polepší,a tebe želám pevné nervy.
tiež som riešila niečo podobné ako @13.tie ž sučka kardiačka a bola na operácii Fakt sa popýtaj vaicerých veterinárov. Ja dokonca rieším aj ujovho psa, NO, 12r. Pred rokom mal hematóm bol na operácii a bolo to ok. Má veľké problémy s kĺbami, dali sme mu nato lieky, pes je ok, teší sa zo života. Mal aj dosť veľké kožné problémy, zvládlo sa to. Je to starý pes, hluchý kvôli nepreliečeným zápalom ucha, keďže jeho majiteľ sa nato tak trochu vysral...Uňho sú najväčšie problémy momentálne tie kĺby, stále kríva, ale vidím, že je to o čosi lepšie, je aktívnejšie, má chuť sa aj hrať. Nevládze ako mladý pes, ale pokiaľ vidím že má záujem o život, tak mu v tomto budem pomáhať...Keby to však bolo tak, že už by som naňom videla že sa ozaj len trápi, nemá radosť zo života tak..
a utracanie uz nechcem zazit nikdy viac . Stacilo mi ked som brala desat psov na popravu ked som pracovaka na klinike. Bolo to hrozne. To bol aj dovod preco som z tade odisla. Zevraj boli chore ale mne sa zdali zdrave a cule. Proste len zavadzali v utulku.
Anie je to besbolestna vec.
Ak je možnosť operácie a je tam aká taká šanca, tak by som to skúsila. My sme dali psíka utratiť. Po dlhých mesiacoch skúšania, pokusov a liečenia všetkým možným. Keď už veľa dní nežral, nepil, dusil sa (kvôli srdiečku) a necikal (odišli mu obličky) a nepomáhali ani infúzky ani nič iné, lekár povedal, že už nie je absolútne žiadna šanca, tak mi prišlo humánnejšie ho utratiť a nenechať ho sa vytrápiť až do konca. Bola som s ním do poslednej chvíle. A on zrejme vedel, čo sa ide diať, lebo bol úplne pokojný.
@obliviate utratenie je bolestivé? V "našom" prípade sa mi to tak teda vôbec nezdalo. Bola to chvíľočka. A hoci to bolo ťažké, aj s odstupom to považujem za správne rozhodnutie.
Nikdy nehovor nikdy. Občas sú na výber proste len dve blbé riešenia...
@obliviate ja ťa chápem. My sme už raz museli dať sučku utratiť mala 14 rokov a mala opakovane silné zápaly pľuc a neprešlo 5 minút aby sa nedusila. Moji rodičia vtedy rozhodli o ukončení jej trápenia. Ja som mala vtedy 7 rokov a strašne som sa na nich hnevala a dlho som sa z toho nevedela spamatať. No na druhej strane mám živo v pamäti ako som ju našla so silným záchvatom kašľu. Nedalo sa na to pozerať. Veterinár bol u nás každý deň, skúšal všetko možné ale nič nepomáhalo.
Nikdy som nechcela ani len rozmýšľať nad utratením, no pozerať na ňu ako sa už od 8 rokov trápi vkuse s nejakými zdravotnými problémami, behať s ňou po veterinároch a teraz prísť k nej a nájsť mláku krvi pod ňou fakt nie je už pre mňa ľahké.
Samozrejme pokiaľ to nebude nevyhnutné neurobím to. Ešte stále sa radím s veterinármi a skúšam aké možnosti by boli.
@obliviate záleží od psa? pri všetkej úcte k tejto téme... zrejme postrádaš pointu.
A čo sa týka argumentu s ľuďmi. Sú krajiny, kde je asistovaná samovražda alebo eutanázia legálna, takže v zásade nemáš pravdu. Aj chorí ľudia majú možnosť za istých podmienok odísť predčasne.
@trubajerichova prepac ale ako som sa uz vyssie vyjadrila bols som pri hromadnom utrateni psov a niektorych to bolelo a niektorych nie. Nepisem to len tak z brucha. Asi to zalezi od velkosti alebo neviem.
a tiez som sa vyjadrila ze hovorim o sebe a svojich psoch. Ini odo mmna nech si ich utratia ak to povazuju za normalne.
@obliviate ja som čítala, čo si písala predtým. A pokiaľ som správne porozumela, tak šlo o zdravé psy. Snáď v tom bol ten podstatný rozdiel, nemyslíš? Pre mňa je pes člen rodiny. A som ochotná preňho spraviť všetko. Ale nechať ho doslova sa utrápiť k smrti mi humánne nepríde.
Ja len reagujem na tvoje argumenty. A tvoje čiernobiele videnie veci. Samozrejme, že eutanáziu považujem za absolútne krajné riešenie.
K teme - ja by som urcite skusila este operaciu, hoci je osik stary a ma problemy so srdcom, je tu vacsie riziko, ze uhynie, ale nie je to 100% (my sme napriklad operovali 13rocnej suke nador a este si potom par rokov v pohode odzila)
Ak uz nie je inej pomoci, je samozrejme lepsie, ked sa psik utrati ako by sa mal trapit .. Tie pripady, kedy v podstate uz prespi iba cely den - no, nema zo zivota nic, okrem bolesti
@obliviate je rozdiel byt chory a chory, ja osobne som moznost na zlepsenie a v podstate sa ten clovek iba trapi, resp. bez pristrojov by aj tak nezil
Co sa tyka bolestivosti, eutanazia bolestiva nie je! Teda za predpokladu, ze je pripravok podany spravne, ak nie je, tak sa zviera udusi pocas vedomia, co teda prijemne urcite nie je, ale to je uz potom chyba osoby, ktora danu latku podava
A ano, utracaju sa aj zdrave zvierata, hlavne v utulkoch, kde pre ne nemaju miesto, ale to je v prvom rade chyba ludi, ktori odhodia svoje zvierata, ako veterinara alebo podobne (zazila som aj pripad, kedy veterinar odmietol, lebo majitelia si psa nevychovali a potom sa ho takto chceli zbavit - ale nie kazdy s tym ma taky eticky problem a hlavne nie kazdy ich vnima ako bytosti)
@31 stratila sa mi v tablete cast vety - takze som za moznost eutanazie aj u ludi, ked je clovek velmi tazko chory a nie je moznost zlepsenia zdravotneho stavu
@trubajerichova ja neviem , podla veterinarky boli vrlmi chore . Mne sa chore nezdali. A neviem kolkokrat mam napisat ze pisem len o sebe. Ja som mala tiez choreho psa a nedali sme ho utratit. Dali sme hl operovat. Potom mesiac na to zomrel ale aspon viem ze sme prenho urobili vsetko. Ja som hlavne proti zabijaniu starych psov ked jedinim dovodom ich utratenia je staroba. Aj pes by mal pokial to je mozne zomriet prirodzenou smrtou.
Ja som nepovedala ze ludia ktori daju svojich chorych psov utratit su zli alebo ze osvojich psov nemaju dost radi.
Ja hovorim len za seba ze ja by som tk nespravila a hlavne kebyze je moznost operacie.
My sme dali utratiť 14-ročnú sučku, mala nádor úst. Ja by som skúsil operovať, zas to nie je taký megaveľký zákrok, keď to neprežije, tak sa nebude aspoň ďalej trápiť, ak sa podarí, bude to lepšie.
nemám s tým osobnú skusenosti, ale som za eutanaziu tak ako u zvierat tak aj u ludí. ked má to zviera/človek iba trpieť v bolestiach, nevie riadne jesť, stále len spí a berie kopu liekov, smrť je len vykúpenie pre to stvorenie... určite to rozhodnutie musí byť veľmi ťažké, ale treba vybrať to čo bude pre toho psíka najlepšie.
našeho sme dali utratiť, do 16teho roku mu chýbalo už len pár mesiacov, bohužiaľ mal slabé nohy, poriadne nechodil,dostával výživové doplnky, ale moc nepomáhali, sám sa hneval na seba, bolo to vidieť ako ho to hnevá, že sa strašne dlho stavia a nevie už poriadne prejsť, nakoniec sa mu stavce tak nejak otočili, že už sa vôbec nepostavil a bola to jediná možnosť ako mu pomôcť
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
o bože to ma mrzí.
Je ťažké o tom rozhodnúť,ale asi by som ešte počkala,ako zaberú tie ATB,každé zviera je individuálne,moja kamarátka mala 13 ročnú šeltiu,pomaly slepú a hluchú,takisto kardiak,a museli ju operovať kvôli zlomenine krčka stehnovej kosti, a zvládla to,dožila sa 16 rokov...Myslím že by si to ešte nemala vzdávať...Dúfam že sa jej polepší,a tebe želám pevné nervy.
aj moj predosly pes zomrel par dni po operacii
mal 10 rokov
ja by som to svojmu psovi nespravila. Radsej by som sa trapila spolu s nim a dufala ze sa z toho dostane tak isto ako keby to bol clovek
a na tvojom mieste by som ho dala operovat. Stale je sanca ze to prezije a ak nie takk aspon si pprenho urobila vsetko co sa dalo.
Anie je to besbolestna vec.
@obliviate utratenie je bolestivé? V "našom" prípade sa mi to tak teda vôbec nezdalo. Bola to chvíľočka. A hoci to bolo ťažké, aj s odstupom to považujem za správne rozhodnutie.
Nikdy nehovor nikdy. Občas sú na výber proste len dve blbé riešenia...
Nikdy som nechcela ani len rozmýšľať nad utratením, no pozerať na ňu ako sa už od 8 rokov trápi vkuse s nejakými zdravotnými problémami, behať s ňou po veterinároch a teraz prísť k nej a nájsť mláku krvi pod ňou fakt nie je už pre mňa ľahké.
Samozrejme pokiaľ to nebude nevyhnutné neurobím to. Ešte stále sa radím s veterinármi a skúšam aké možnosti by boli.
Ked sa zviera trapi, tak ho treba dat utratit. Co mu chces privodit napr. dalsi 1 rok trapenia ?
Chori clovek sa tieZ neutraca.
@trubajerichova zalezi od psa niektore knucali niektore nie .
A čo sa týka argumentu s ľuďmi. Sú krajiny, kde je asistovaná samovražda alebo eutanázia legálna, takže v zásade nemáš pravdu. Aj chorí ľudia majú možnosť za istých podmienok odísť predčasne.
a tiez som sa vyjadrila ze hovorim o sebe a svojich psoch. Ini odo mmna nech si ich utratia ak to povazuju za normalne.
Ja len reagujem na tvoje argumenty. A tvoje čiernobiele videnie veci. Samozrejme, že eutanáziu považujem za absolútne krajné riešenie.
Ak uz nie je inej pomoci, je samozrejme lepsie, ked sa psik utrati ako by sa mal trapit .. Tie pripady, kedy v podstate uz prespi iba cely den - no, nema zo zivota nic, okrem bolesti
@obliviate je rozdiel byt chory a chory, ja osobne som moznost na zlepsenie a v podstate sa ten clovek iba trapi, resp. bez pristrojov by aj tak nezil
Co sa tyka bolestivosti, eutanazia bolestiva nie je! Teda za predpokladu, ze je pripravok podany spravne, ak nie je, tak sa zviera udusi pocas vedomia, co teda prijemne urcite nie je, ale to je uz potom chyba osoby, ktora danu latku podava
A ano, utracaju sa aj zdrave zvierata, hlavne v utulkoch, kde pre ne nemaju miesto, ale to je v prvom rade chyba ludi, ktori odhodia svoje zvierata, ako veterinara alebo podobne (zazila som aj pripad, kedy veterinar odmietol, lebo majitelia si psa nevychovali a potom sa ho takto chceli zbavit - ale nie kazdy s tym ma taky eticky problem a hlavne nie kazdy ich vnima ako bytosti)
Ja som nepovedala ze ludia ktori daju svojich chorych psov utratit su zli alebo ze osvojich psov nemaju dost radi.
Ja hovorim len za seba ze ja by som tk nespravila a hlavne kebyze je moznost operacie.