@momina223 ty čo dávaš? však keby si násobila obsah podstavy a obsah plášťa, tak násobíš metre štvorcové s metrami štvorcovými teda dostaneš jednotku m^4
a aj keď si to predstavíš.... ideš kachličkovať kváder, tak vykachličkuješ dlážku a strop (2*Sp) + vykachličkuješ plášť, a keďže to nie je kužeľ ani hranol, tak plášť je obvod podstavy krát výška.......
@vlado905 hranol hej? Kto ťa učil matematiku? V obsahu ti majú vyjsť metre stvorcove ak nevieš a absolútne nemá žiadnu logiku nasobit obsah s obvodom to neviem kde si zobral ... A keď už sme pri tom za pravdu mi dáva aj táto stránka » mreferaty.aktuality.sk/vzorce/referat-... len im tam chýba krát výška hranola
@momina223 slečna sa robí múdra, tak si poďme robiť rozmerovú analýzu:
ja som napísal:
"S=2*Sp+Op*v"
Sp má jednotku m^2
Op -- m^1
v -- m^1
S=m^2 + m^1 * m^1 = m^2 teda metre štvorcové
ty si napísala
"S= 2Sp*2Spl(Q)*v"
S= m^2 * m^2 (obsah plášťa) * m^1 (výška) = m^5
ten tvoj link hovorí
S = 2.Sp+Q (Q=4.s)
S= m^2 + m^2 (Q je obsah plášťa, ktorý sa pre útvary, kde sú steny kolmé na podstavu počíta ako obvod podstavy * vyska pre rozmerovu analyzu ako m^1 * m^1 ) = m^2
a k tomu preklepu hranol namiesto ihlan som sa vyjadril v @19
@vlado905 máš divne počty pozrel si si vôbec ten link kde píšu o hranoloch? Tou výškou v obsahu som si neni na sto percent istá či neni iba v objeme ale s S=2sp*spl na milión... Učila som sa to minulý rok tak zo mňa nerob blbu ok?
objem je proste obsah podstavy krát výška. (to sa potom líši od toho, aký má podstava tvar, pochopiteĺne)
povrch je dvakrát podstava, plus obsah každej zo stien, to zas závisí, či máš trojboký hranol, štvorboký alebo koľkoboký a či je to pravidelné alebo nie, ale keď si to nakreslíš, tak by ti to malo dopnúť
@momina223 nemám na teba už nervy...... študujem trochu vyššiu matiku než ty a viem, že ak by si násobila meter štvorcový s merom štvorcovým, tak nedostaneš meter štvorcový
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
S=2*Sp+Op*v -------- 2*obsah podstavy + obvod podstavy*vyska hranola
no kolko ich asi je
objem je a*b*c
resp. x*y*z
proste strana * strana * strana
a povrch je scitanie obsahu kazdej strany:
a*b + a*b + b*c + b*c + a*c + a*c
2*a*b + 2*b*c + 2*a*c
resp.
2*(ab + bc + ac)
cize ked mas lichobeznikovu podstavu a chces objem, tak to vynasobis vyskou
a ked chces obsah, tak klasika - 2krat lichobeznikova podstava, 2krat stena a*b a 2krat stena b*c
teda objem na hranol s lichobeznikovou podstavou, to ano, to je ok
ak by vyzeral takto
tak povrch je 2krat lichobeznikova podstava a potom kazda stena zvlast, kedze nie vzdy su tie lichobezniky sumerne
tuto konkretne by to bolo:
2*podstava + a*vyska + b*vyska +c*vyska + d*vyska
to mam za to, ze neviem, co je lichobeznik -.-
no, kazdopade, objem vzdy dostanes relativne lahko, je to obsah podstavy vynasobeny vyskou
a obsah je proste scitanie obsahov vsetkych stran, ako hovori @11 , treba na to hlavne objektovu predstavivost
ale VYSKA HRANOLU, preto som ju neoznacila ako v
a aj keď si to predstavíš.... ideš kachličkovať kváder, tak vykachličkuješ dlážku a strop (2*Sp) + vykachličkuješ plášť, a keďže to nie je kužeľ ani hranol, tak plášť je obvod podstavy krát výška.......
čiže obsah podstavy (to je ten útvar) napr. pre lichobežník (a+c)/2 * v + v(hranolu)
či?
ja som napísal:
"S=2*Sp+Op*v"
Sp má jednotku m^2
Op -- m^1
v -- m^1
S=m^2 + m^1 * m^1 = m^2 teda metre štvorcové
ty si napísala
"S= 2Sp*2Spl(Q)*v"
S= m^2 * m^2 (obsah plášťa) * m^1 (výška) = m^5
ten tvoj link hovorí
S = 2.Sp+Q (Q=4.s)
S= m^2 + m^2 (Q je obsah plášťa, ktorý sa pre útvary, kde sú steny kolmé na podstavu počíta ako obvod podstavy * vyska pre rozmerovu analyzu ako m^1 * m^1 ) = m^2
a k tomu preklepu hranol namiesto ihlan som sa vyjadril v @19
povrch je dvakrát podstava, plus obsah každej zo stien, to zas závisí, či máš trojboký hranol, štvorboký alebo koľkoboký a či je to pravidelné alebo nie, ale keď si to nakreslíš, tak by ti to malo dopnúť
máš namysli » www.oskole.sk/?id_cat=2&clano...
tak tam je napísané:
Veľkosť S povrchu hranola vypočítame tak, že sčítame obsahy obidvoch jeho podstáv Sp s obsahom plášťa Q.
S = 2 * Sp + Q
Obsah plášťa vypočítame, že vynásobíme obvod podstavy o, výškou kolmého hranola v.
takže to zasa hovorí to isté, čo ja, tak načo tu teraz vedieme túto debatu?
Q = o . v
akí