Ahojte. Je to tošku blbe. Tam dole mam taku ako keby vyražku.
Možno je to aj z menštruacie . Chcem sa spytať či sa s tym už niekto
Stretol . už sa mi objavila aj viac krat. Mame to hovoriť nechcem.
Dakujem vopred
ale v 13 je fakt skoro na gynekológa... dá sa to vytlačiť? z holenia neraz bývajú vyrážky, ale tiež ti to mohla podráždiť napr. vložka. kde presnejšie to máš?
@aventine áno, ak majú problémy. vyrážka medzi nohami u dievčaťa, ktoré sexuálne nežije asi nebude gynekologický problém. vo všeobecnosti ešte gynekológa navštevovať nepotrebuje.
@kitty7 To neznamená, že nemohla chytiť infekciu, vírusové ochorenie, pohlavne prenosné niečo a neviem čo ešte na verejných hajzloch/plavárni/keď použila cudzí uterák/whatever. A takéto veci treba riešiť s gynekológmi.
Dneska dievčatá dospievajú veľmi skoro a staroveký názor, že kým nepohlavne nežije, nemusí nikam chodiť, je hlúposť. Pokiaľ má menštruáciu, považujem za samozrejmosť tam skočiť.
@onlymasque omg no dobre, aby si to pochopila aj ty aj tebe podobné. vyrážkou sa prejavujú jedine genitálne bradavice, ktorú spôsobujú určité druhy HPV vírusu. tieto sú prenosné iba stykom pohlavných orgánov, alebo pohlavného orgánu so sliznicou. nie je možné, aby tento vírus chytila na plavárni.
z plavárne si môže odniesť mykózu (ktorá ani nie je pohlavne prenosná choroba) alebo chlamýdie, ktoré sa prejavujú žltým zapáchajúcim výtokom a s vyrážkami nemajú nič spoločné.
ešte nejaké otázky, prečo s vyrážkou nemusí ísť na gynekológiu?
@kitty7 Zalistuj trochu netom a uvidíš, že bradavice ako vírusové ochorenie pri nízkej imunite môžeš chytiť kdekoľvek. I na genitáliach. A vyrážka opakujúca sa sa na jednom mieste, nie je dobrý znamením, nech je kdekoľvek. Radšej nech ide dievča k lekárovi, akoby s tým nemala nič robiť. Už len preto, či sa jej to svinstvo z vyrážky nedostalo do pošvy.
@onlymasque čítala som o tom dosť a o ničom takom som teda nepočula. každopádne, otázky som jej nedávala pre nič za nič. vyjadrila som sa, že zdravé dievča, čo sexuálne nežije nemá čo v 13 rokoch robiť na gynekologickom oddelení, je to zbytočné, ak nemá nejaké problémy a šanca, že v tomto prípade ide o gynekologický problém je naozaj mizivá (nepoviem, keby sa sťažovala napr. na svrbenie). keby som kvôli každej vyrážke letela k doktorovi, tak tam môžem rovno prespávať.
@kitty7 No ako myslíš, podľa mňa by tam bolo lepšie zájsť, nech si autorka z diskusie niečo vezme a rozhodne sa sama Ako i ja mám sem-tam vyrážky po holení, ale je jasné, že je to z toho.
Ako kebyže je to jednorázová vyrážka, neposielam ju nikam. Ale objavilo sa jej to znova a to podľa mňa je podstatné riešiť. I kebyže to sú obyčajné vyrážky, ktoré sa robia často, slečna hore píše, že sa neholila a má ich i tak, čo iné to potom môže byť? Možností je veľa. Vyrážky, vredy, akné sú znak toho, že s organizmom nie je niečo v poriadku. Pokiaľ ich má len na mieste kde ich má, bežala by som.
Kamarátka v dvanástich rokoch dostala genitálne bradavice, mala ich na konečníku i v okolí pošvy a dlho to neriešila, nakoľko tiež mala názor, že sexuálne nežije, tak nemusí. A lekárka jej sama povedala, že bradavice sa nemusia získať len pohlavným stykom. Pozri si pár diskusii na nete a uvidíš koľko ľudí ich dostalo bez nejakého pohlavného styku. To len na margo toho.
@onlymasque berim na vedomie, že sa to dá preniesť aj inak. ale keď už aj chceme hovoriť o genitálnych bradaviciach, neprejavujú sa jednou vyrážkou, ale niekoľkými.
opakovaná vyrážka na tom istom mieste vo mne najskôr vyvoláva pocit, že ide o problém s pórmi, keď sa opätovne zapaľuje miesto, kde chĺpok vyrastá, čo sa môže stať aj bez holenia. pokiaľ je miesto veľmi bolestivé, vzniká tam veľká vyrážka je dobré to riešiť, zvyčajne sa o to, áno, stará gynekológ. pokiaľ je to však bežná, malá vyrážka, ktorá sa jej tvorí aj hocikde inde, tak je podľa mňa zbytočné to riešiť. keďže sa neholí a píše, že to má po menštruácii, môže to byť aj potnička. mne sa napríklad na stehnách robia vyrážky, buď z oholenia (v lete) alebo z mechanického ťahania chĺpkov nohavicami a nešla som kvôli tomu na gyndu ani na kožné. ale práve preto som jej položila otázky, aby sme zistili, čo je to vôbec za vyrážku...
@kitty7 Veď uvidíme, čo slečna odpovie. Noo, áno, to máš pravdu, že tých bradavíc môže byť viac, ale môže byť i jedna. Ja som mala na nohe len jednu, o pár rokov nato na ruke druhú, nebolo ich viac
Aj ja si osobne myslím, že to bude najpravdepodobnejšie vyrážka alebo vred, ale takto na diaľku radšej pošlem dievča k lekárovi, akoby si mala samodiagnostikovať na internete, pričom to môže byť niečo horšie. Škoda, že to nechce ukázať mamke, tá by tiež vedela rozoznať, čo to je.
I to, čo môže vyzerať zdanlivo neškodné, môže byť závažný problém. Nie som hypochonder, ale vyrážku som prvýkrát konzultovala s lekárom, minimálne som sa naučila ako to vyzerá, aby som do budúcnosti vedela rozoznať, či sa jedná o vyrážku, alebo niečo horšie.
@onlymasque no ja sa takto na diaľku najprv popýtam a až potom zhodnotím, či je lepšie to konzultovať s lekárom. zas určite nie som ten typ, čo podcení chorobu a lieči sa za každú cenu sám, veľakrát som ľudí poslala rovno k lekárovi, ale pokiaľ je to obyčajná vyrážka naozaj nevidím dôvod to riešiť s lekárom (ako som písala, iné by bolo, keby jej spôsobovala nejaké problémy). a kožné bradavice sa predsalen prejavujú trochu inak, než genitálne, aj keď skupina vírusu je to tá istá...
neviem či je to vyrážka ale najlepšie sa to k nej da prirovnať. čitala som že na gyn. Sa do 15 muai isť s mamou. Ked to poviem mama tak ma zabije ak jej poviem že potrebujem isť na gyn. Moja mama je v tychto veciach nepristupna ako holiť si nohy a tak. Už mi aj zmizla raz davno potom sa znova objavila a teraz znova ale na trošičku inom mieste. Vytlačiť sa neda. Ale dakujem za všetky nazory
fakt nepochopím ľudí, máte matky čo sa o vás starajú ale odmietate ich pomoc? šak by ti pomohla ježiši
fakt čakáš že ti seriozne odpovedia cudzí ľudia, ktorý väčšinou (sú výnimky ale nie často) kašlú na cudzie problémy pretože majú dosť tých vlastných?
bud chod na gyndu, povedz to bff alebo mame alebo v krajnom prípade internetová poradna
Ale tak moja mama . To neni len tak ked moja mama. Ako ja sa tiež niekedy čudujem. Ked som jej vravela o tamponoch: ja som nikdy tampony nepouzivala nemas to co pouzivat.. o holeni to ma sskakala 10 metrov . . Fakt kebyze jej poviem ze chcem ist na gyn. Tak neviem . A kebysom isla na kozne .. dost by somsa hanbila keby som sa mala vyzliect a tak..
tak uvažujem - je to začervenané? je v strede biela bodka? alebo ako sme sa tu bavili skôr vyzerá ako maličká bradavička, vo farbe kože, čo tak vyčnieva z kože? prípadne ak vieš nájsť na nete obrázok, ako to vyzerá, skús poslať.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
Mal som spolužiačku, ktorej ... no fuj radšej nič.
A radšej to nikomu nehovor.
Dneska dievčatá dospievajú veľmi skoro a staroveký názor, že kým nepohlavne nežije, nemusí nikam chodiť, je hlúposť. Pokiaľ má menštruáciu, považujem za samozrejmosť tam skočiť.
z plavárne si môže odniesť mykózu (ktorá ani nie je pohlavne prenosná choroba) alebo chlamýdie, ktoré sa prejavujú žltým zapáchajúcim výtokom a s vyrážkami nemajú nič spoločné.
ešte nejaké otázky, prečo s vyrážkou nemusí ísť na gynekológiu?
Ako kebyže je to jednorázová vyrážka, neposielam ju nikam. Ale objavilo sa jej to znova a to podľa mňa je podstatné riešiť. I kebyže to sú obyčajné vyrážky, ktoré sa robia často, slečna hore píše, že sa neholila a má ich i tak, čo iné to potom môže byť? Možností je veľa. Vyrážky, vredy, akné sú znak toho, že s organizmom nie je niečo v poriadku. Pokiaľ ich má len na mieste kde ich má, bežala by som.
Kamarátka v dvanástich rokoch dostala genitálne bradavice, mala ich na konečníku i v okolí pošvy a dlho to neriešila, nakoľko tiež mala názor, že sexuálne nežije, tak nemusí. A lekárka jej sama povedala, že bradavice sa nemusia získať len pohlavným stykom. Pozri si pár diskusii na nete a uvidíš koľko ľudí ich dostalo bez nejakého pohlavného styku. To len na margo toho.
opakovaná vyrážka na tom istom mieste vo mne najskôr vyvoláva pocit, že ide o problém s pórmi, keď sa opätovne zapaľuje miesto, kde chĺpok vyrastá, čo sa môže stať aj bez holenia. pokiaľ je miesto veľmi bolestivé, vzniká tam veľká vyrážka je dobré to riešiť, zvyčajne sa o to, áno, stará gynekológ. pokiaľ je to však bežná, malá vyrážka, ktorá sa jej tvorí aj hocikde inde, tak je podľa mňa zbytočné to riešiť. keďže sa neholí a píše, že to má po menštruácii, môže to byť aj potnička. mne sa napríklad na stehnách robia vyrážky, buď z oholenia (v lete) alebo z mechanického ťahania chĺpkov nohavicami a nešla som kvôli tomu na gyndu ani na kožné. ale práve preto som jej položila otázky, aby sme zistili, čo je to vôbec za vyrážku...
používaš parfumované vložky? môžeš byť na niektoré zložky alergická
Aj ja si osobne myslím, že to bude najpravdepodobnejšie vyrážka alebo vred, ale takto na diaľku radšej pošlem dievča k lekárovi, akoby si mala samodiagnostikovať na internete, pričom to môže byť niečo horšie. Škoda, že to nechce ukázať mamke, tá by tiež vedela rozoznať, čo to je.
I to, čo môže vyzerať zdanlivo neškodné, môže byť závažný problém. Nie som hypochonder, ale vyrážku som prvýkrát konzultovala s lekárom, minimálne som sa naučila ako to vyzerá, aby som do budúcnosti vedela rozoznať, či sa jedná o vyrážku, alebo niečo horšie.
@onlymasque no ja sa takto na diaľku najprv popýtam a až potom zhodnotím, či je lepšie to konzultovať s lekárom. zas určite nie som ten typ, čo podcení chorobu a lieči sa za každú cenu sám, veľakrát som ľudí poslala rovno k lekárovi, ale pokiaľ je to obyčajná vyrážka naozaj nevidím dôvod to riešiť s lekárom (ako som písala, iné by bolo, keby jej spôsobovala nejaké problémy). a kožné bradavice sa predsalen prejavujú trochu inak, než genitálne, aj keď skupina vírusu je to tá istá...
fakt čakáš že ti seriozne odpovedia cudzí ľudia, ktorý väčšinou (sú výnimky ale nie často) kašlú na cudzie problémy pretože majú dosť tých vlastných?
bud chod na gyndu, povedz to bff alebo mame alebo v krajnom prípade internetová poradna