Ahojte,
otázka pre tých, čo sú poistení od detstva (rodičia vás dali poistiť) - v akej poisťovni ste? Ste spokojní? Resp. je tu niekto, kto sa do toho vyzná a vedel by mi poradiť dobrú poisťovňu?
Len taký postreh (ak chceš Veroniques pokojne tento komentár vymaž). Som jediná, komu to príde morbídne? Teda, že rodičia založia dieťaťu životné poistenie (dostanú peniaze v prípade jeho smrti). Žiadny rodič nechce, aby sa jeho dieťaťu niečo stalo, ale zarábať na ňom v prípade nešťastia?
Alebo som koncepciu životného poistenia zle pochopila?
@nostroma ...toto mi ani nenapadlo. Životné poistenie chcem dieťaťu založiť v prípade úrazu/choroby a taktiež kvôli šetreniu peňazí, ktoré sa potom vyberú a ono ich aj spotrebuje. Či už po 18tke alebo na ako dlho to nastavíme..
@3 čož neznamená, že rátam s tým, že príde k vážnemu úrazu alebo chorobe ale povedzme si, všetko sa môže stať... hlavne ten úraz, vieme aké sú deti a potom je fajn, kedˇje na prípadnú liečbu našetrené.
A čo sa týka sporenia, okrem odkladania do ponožky to chcem riešiť aj takto.. je to výhodnejšie.
@3 ešte mi napadlo. Ja som mala poistku až dokým sa mi v troch rokoch nestal naozaj veľmi vážny úraz a poisťovňa, do ktorej moja mama džgala peniaze, nám nakoniec vôbec nepomohla a maminine financie boli fuč. Preto sa pýtam na dobrú poisťovňu...
Vôbec som nerozmýšľala nad smrťou bože teraz som úplne v šoku že či ja zle chápem to životné poistenie alebo ako..
@veroniques Ja myslím, že žiadna poisťovňa nie je naozaj dobrá. Väčšina funguje tak, ako si povedala (aj moja mama mala takú skúsenosť s poisťovňou). Ak sa aj stane niečo vážne, myslím, že poisťovňa ti pomôže iba minimálne. (Ale to je iba môj laický názor, ja s poisťovňami osobné skúsenosti nemám).
Napadlo mi, či by nebolo lepšie sporiť normálne, v banke na účte. Tam máš všetky svoje peniaze, tak ako v poisťovni, ale máš istotu že si ich môžeš aj vybrať (nie ako v posťovni zaplatíš počas určitej doby celý majetok, a vrátia ti iba čiastku).
A nemyslím si, že zle chápeš čo je životné poistenie, to len ja som povedala že to je môj osobný pocit, že je to morbídne (keď to spraví dospelý, chápem to, je to jeho rozhodnutie, aby v prípade že sa mu niečo stane zabezpečí rodinu. Ale v prípade dieťaťa mi to proste príde trochu zvláštne).
kľud, myslím že skoro každý to má a peniaze v nejakom veku vyplatené mu prídu vhod
ja ale vôbec neviem kde som (bola?) poistená a ani čo je s tými peniazmi, sa mi zdá že to oco kedysi dávno s nejakým pánom čo bol u nás riešil ale keď som sa našich pýtala čo je s tými peniazmi prednedávnom tak vôbec nevedeli
ja som mala to poistenie/sporenie stryko mi tam cely zivot setril, mala som na 18ku dostat slusne prachy ale on to rok predtym zrusil a vsetko prepil
inak ale podla mna to vobec nie je hlupost, aj sama sebe v dospelosti take nieco zalozit.. pracovala som s jednou holkou ktora mala nejake mega poistenie a ked si raz v praci zlomila ruku, dostala z toho potom snad 600€, a potom sa porezala (celkom brutalne ale, asi na 8 stehov), tiez dostala nemalu ciastku
konkretne ti zial ale neviem poradit nic
ale viem ze som zavidela vsetkym spoluziakom ktory v osemnastke tie prachy dostali, len moje ku mne nedorazili
@nostroma žiadny normálny rodič nechce zarábať na nešťastí svojho dieťaťa... zmysel poistenia spočíva v tom, že ak napr. príde vážna choroba, poisťovňa preplatí náklady na liečenie. stačí sa pozrieť koľko rodičia chorých detí dávajú na prevozy, lieky, liečenia, atď., a pritom minimálne jeden z nich nechodí do práce, pretože sa o dieťa musí doma starať. a druhý prípad - trvalé telesné poškodenie, napr. po autonehode keď ostane dieťa napr. na vozíku - opäť to zasiahne AJ finančne celú rodinu. to sú veci, ktoré sa oplatí mať poistené, zarobiť na poistení vieš iba raz, a bodaj by nikdy, ale.... stávajú sa také veci.
@sabnacke Ja viem, len je to môj osobný pocit. Ale ja som trochu divná no :/
ALe tiež si myslím, že takéto sporenia v posťovniach sú nezmysel, keďže potom ti nemusia preplatiť všetko, prípadne ti nezaplatia možno nič. Keď založíš dieťaťu sporiaci účet v banke, tam máš istotu, že sa ti peniaze nestratia.
@nostroma chápem no... ako určite si rodič nepovie YES, kúpim si nový mercedes keď mu zomrie dieťa.
a sporenie cez poisťovňu je najväčšia zdieračina skrz poplatky. v banke ale zas dostaneš smiešny úrok (vzhľadom k inflácii, takže reálne nesporíš), takže ani to nie je riešenie, čiže istú máš len stratu. a najväčší odrb je fond ochrany vkladov.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
Alebo som koncepciu životného poistenia zle pochopila?
A čo sa týka sporenia, okrem odkladania do ponožky to chcem riešiť aj takto.. je to výhodnejšie.
Vôbec som nerozmýšľala nad smrťou bože teraz som úplne v šoku že či ja zle chápem to životné poistenie alebo ako..
Napadlo mi, či by nebolo lepšie sporiť normálne, v banke na účte. Tam máš všetky svoje peniaze, tak ako v poisťovni, ale máš istotu že si ich môžeš aj vybrať (nie ako v posťovni zaplatíš počas určitej doby celý majetok, a vrátia ti iba čiastku).
A nemyslím si, že zle chápeš čo je životné poistenie, to len ja som povedala že to je môj osobný pocit, že je to morbídne (keď to spraví dospelý, chápem to, je to jeho rozhodnutie, aby v prípade že sa mu niečo stane zabezpečí rodinu. Ale v prípade dieťaťa mi to proste príde trochu zvláštne).
ja ale vôbec neviem kde som (bola?) poistená a ani čo je s tými peniazmi, sa mi zdá že to oco kedysi dávno s nejakým pánom čo bol u nás riešil ale keď som sa našich pýtala čo je s tými peniazmi prednedávnom tak vôbec nevedeli
inak ale podla mna to vobec nie je hlupost, aj sama sebe v dospelosti take nieco zalozit.. pracovala som s jednou holkou ktora mala nejake mega poistenie a ked si raz v praci zlomila ruku, dostala z toho potom snad 600€, a potom sa porezala (celkom brutalne ale, asi na 8 stehov), tiez dostala nemalu ciastku
konkretne ti zial ale neviem poradit nic
ale viem ze som zavidela vsetkym spoluziakom ktory v osemnastke tie prachy dostali, len moje ku mne nedorazili
teraz mám metlife, riešia aj detské poistky, suma vôbec nie je horibilná
ALe tiež si myslím, že takéto sporenia v posťovniach sú nezmysel, keďže potom ti nemusia preplatiť všetko, prípadne ti nezaplatia možno nič. Keď založíš dieťaťu sporiaci účet v banke, tam máš istotu, že sa ti peniaze nestratia.
a sporenie cez poisťovňu je najväčšia zdieračina skrz poplatky. v banke ale zas dostaneš smiešny úrok (vzhľadom k inflácii, takže reálne nesporíš), takže ani to nie je riešenie, čiže istú máš len stratu. a najväčší odrb je fond ochrany vkladov.