Rýchle občerstvenia McDonald´s, Subway, KFC, Starbucks. Taco Bell, Coffee&Co, Burger King, Nordsee sú na Slovensku veľmi rozšírené. Výhodou sú chutné jedlá, pripravené za pár minút a okrem rýchlosti podávania i dostupnosti aj lacné a človeka zasýtia.
Pohodlný spôsob života, je tiež jedným zo znakov tohto štýlu. Nové technológie, ktoré sa stali výdobytkom ľudstva nás čoraz viac obklopujú a stávajú sa súčasťou našich každodenných potrieb.
V Amerike sú zaužívané už dlhšiu dobu, ku nám prišli len nedávno a teraz doplácame na ich negatívny vplyv, ktorý sa odzrkadľuje v stále väčšom náraste obezity. Američania sú denne zvyknutí venovať sa činnostiam, ktoré si vyžadujú len minimálny pohyb, ktorý využívajú pri svojich tradične nenáročných aktivitách zvláštnou kapitolou sú americké supermarkety. Ak máte akútny smäd, musíte to riešiť kúpou minimálne najmenšieho balenia šiestich fliaš. Zohnať jednu fľašu je doslova umenie. Podobne to je aj s rôznymi tyčinkami alebo sušienkami. Žijú doslova vo veľkom, či už sú to balenia chipsov, koly alebo sušienok, ktoré si zo supermarketu odnesú a uložia do svojich obrovských áut.
Realizované štúdie Svetovej zdravotníckej organizácie svedčia o tom, že sedavý spôsob života patrí k desiatim hlavným príčinám úmrtí a poškodení zdravia. 60 - 85 % svetovej populácie nemá dostatočný pohyb, ktorý je tak potrebný pre ich zdravie. Nedostatok pohybu sa ročne podieľa až na dvoch miliónoch úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia, cukrovku a obezitu. Z nedostatku pohybu nemôžeme obviňovať len nezáujem alebo lenivosť ľudí.
Dnešný život najmä vo veľkých mestách s množstvom ľudí, stresom v práci, kriminalitou, znečisteným životným prostredím, nedostatkom parkov a športovísk sťažuje ľuďom možnosť dodržiavať zásady zdravého spôsobu života.

 Blog
Komentuj
 fotka
uniqueprivilegium  3. 5. 2011 20:43
To je pre mňa hlúposť. Niekto napríklad môže jesť tony nezdravých jedál, presedieť celý deň a má tak 5 kíl aj ako sa hovorí s topánkami. Nepoznám veľa ľudí, čo by trpeli obezitou vďaka "rýchlemu občerstveniu." Väčšina týchto ľudí trpí rôznymi chorobami za ktoré vôbec nemôžu, a v min. polovici prípadoch sú aj žiaľ dedičné. Takisto Mc Donald´s a i. podniky majú v ponuke aj zdravé jedla /šaláty a pod./, čiže človek si môže vyberať, a keď niekto chce zomrieť ako 35r. vďaka živ.štýlu je to jeho vec. Za obezitu nemôže amerika, ani veľké balenia chipsov, či reštaurácie plné lacných dobre mastných jedál. Takisto ako podniky s rýchlym občerstvením sa stavajú aj športové strediská, posilňovne, bežecké dráhy, konajú sa rôzne športové podujatia...čiže možností ako sa hýbať a zdravo žiť je taktiež veľa
Napíš svoj komentár