Toto je venované milovníkom kávy Kávu si dám občas aj ja a na každú priležitosť sa hodí iná káva. Kedže pracujem v kaviarni mám s tým skúsenosti a teraz sa chcem o ne s vami podeliť
Druhy kávy
Piccolo Espresso (ristreto) - je silná káva určená pre milovníkov silnej kávy, kde na rovnaké množstvo kávy použijeme len 20 ml vody.
Espresso - stredná šálka silnej kávy pripravenej vo vysokotlakom kávovare pretlačením horúcej vody cez porciu kávy. Najlepšie espresso je pripravené z klasických, ručných pákových kávovarov, které dokážu na povrchu kávy vyrobiť hustú penu. Klasická porcia espressa je 7 g kávy a 30 ml vody.
Cappuccino - správne cappuccino začíná u kvalitného mlieka, z ktorého našlaháme horúcou parou mliečnu penu. Do šálky s espressom potom pridáme v rovnakom pomere teplé mlieko a mliečnu penu. V mnohých kaviarňach a gastronomických zariadeniach sa používa k zdobeniu cappuccina škorica, kakao alebo čokoláda, poprípade šlahačka.
Caffé Macchiato - podobná príprava ako u cappuccina, ale použije sa iba espresso a mliečna pena.
Caffé Latte - jeden diel kávy a dva až tri diely teplého mlieka (podáváme v šálke alebo v skle).
Latte Macchiato – horúce mlieko, mliečna pena (spolu 200 ml z toho 1/3 mliečnej peny) preliaté 50 ml espressa (podávame v skle).
Con Panna - Espresso so šlahačkou
Double Espresso - espresso s dvojitou dávkou kávy aj vody
Double Espresso s mliekom - espresso s dvojitou dávkou kávy, vody a mlieka
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.