Farmár Fero aneb ako vznikli polia

Farmár Fero bol vždy známy ožran. Čím bol však ešte známejší bolo pestovanie jahôd. A tak sa jedného dňa s kamošom Ignácom dohodli že Ignác mu bude vymieňať pálenku, ktorú vyrába, za jahody. Ferovi to plne vyhovovalo ale časom zistil že jaksi má tej pálenky viac než sám stíha vypiť a tu sa začal zamýšlať, kde by ju mohol skladovať v bezpečí. Keďže Ignácova pálenka bola preslávená skoro ako Ferove jahody, nemohol fľaše odkladať do kôlne, však by sa tam mohol niekto vlúpať a pokradnúť mu ich. Sám Fero na nič neprišiel, ale Ignác mal nápad a hovorí Ferovi: "Počúvaj ty starý vlk, však máš obrovké polia jahôd, čo keby si tie flaše zakopával medzi 2 hriadky jahôd. Sú pekne poukladané a keď si zapamatáš, na ktorej pozícii máš ako starú pálenku, vždy si môžeš vybrať podľa chuti. Stačí si len odpočítať pri koľkatej jahode sa nachádza!".

Jednoduché(jednorozmerné) pole

Ferovi sa nápad pozdával a tak to skúsil. Systém polí fungoval perfektne. Vždy keď chcel určitú pálenku, našiel ju zakpanú pri danej jahode. Keď chcel pridať ďalšiu vedel ktoré miesta sú už volné a ked žiadne neboli šiel až k poslednej zakopanej flaši a za ňou dal ďalšiu. Ale čo sa nestalo, jedného dňa došiel na koniec cestičky medzi riadkami s jahodami a nevedel si rady čo s tým. Tu zakročil Ignác a povedal mu: "Ej bisťu však tých cestičiek medzi riadkami tu je viac! Nemusíš sa obmedzovať na jedenu cestičku. Proste choď ich ukladaj aj do ďalších a jediné čo si musíš pamatať navyše je, koľkatá cestička prislúcha ktorej flaši. Inak ti už stačí koľkatá je ako doteraz vzhľadom na jahody."


Dvojrozmerné pole

Vymletému Ferovi to dalo úplne nový rozmer ukladania a chvíľu si naň zvykal, ale nakoniec sa mu to podarilo. A tak roky plynuli a plynuli, systém fungoval perfektne, Fero zistil ze má viac miesta na flaše než si vôbec vedel predstaviť. Ale čo ho trocha štvalo že sa musí viac napočítať a našlapať. Však pri prvom spôsobe stačilo ísť do dĺžky chodníčka a mal fľašu(O(n), ale teraz musí najprv nájisť koľkatá cestička to je a potom ešte aj pri koľkatej jahode leží daná fľaša(O(n*m). Z toľkého zamýšľania sa ho však rozbolela hlava a šiel si dať svoju osvedčénú medicínku pálenku. No ale čas plynul a aj všetky chodníčky sa naplnili. A tu zas prišiel k slovu Ignác: "Počúvaj ma Fero, toto už bude trocha zložitejšie ale je tu ešte jedna reálna možnosť. Ak zaplatíš stolárovi, vyrobí ti skrinky s koľajničkami. Do ních poukladáš fľaše, vykopeš pre skrinky diery a keď budeš chceť konkrétnu vytiahnuť iba si ju nájdeš, odhrábneš trocha hliny, vytiahneš skrinku a z nej konkrétnu flašu odhora si už odpočítaš."


3ojrozmerné polia

Na to mu však prepitý Fero povedal že sa na to môže vykašľať, to si nikdy nezapamatá a aj tak má pálenky až až do konca života. Ignác bol trocha sklamaný čo sa stalo z jeho kamaráta a o čo viac keď sa o 2 dni dopočul že sa upil k smrti. Smutný Ignác pri spomínaní na svojho kamaráta dostal nápad zapísať si získané poznatky do zošita, čo ak sa niekedy zídu. Avšak za celý svoj zvyšný život nedošiel na žiadne využitie, ale pre zachovanie Ferovej pamiatky zošit zanechal svojim potomkom. Kto by bol vtedy čo i len tušil aké využitia budú mať polia vo vtedy ešte neexistujúcej informatike.

Záver

Čo vám tento článok mal dať? Článok bol zameraný hlavne na stedoškolákov ktorí neovládajú polia a mal dať základnú predstavu, čo sú polia a ako fungujú. Ja osobne som s týmto ako začínajúci informatik za mlada mal problém, predsa len človek nemá hneď od boha dané informatické rozmýšlanie, to sa musí vycibriť. A čo mohol dať už skúseným programátorom? Nepite pálenku lebo vám môže újisť prevratná myslienka .



Zdroj :

- obrázok fľaše z obrázkovej free banky » www.123rf.com/photo_11492445_...

- text a informácie sú z mojej hlavy

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár